klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
półka w kuchni
Fotolia
Przepisy

Najlepiej spożyć przed - czyli jak długo Twoja żywność pozostaje naprawdę świeża?

Przygotowujesz swoją ulubioną sałatkę i znów zastanawiasz się, czy otwarty wcześniej słoik majonezu będzie odpowiedni? Nie wiesz, jak długo miód pozostanie świeży i zachowa wartości odżywcze? Mamy na to odpowiedź! Sprawdź, jak długo możesz przechowywać swoje produkty otwarte, bez cienia ryzyka!
Sylwia Kazimierczuk
sierpień 27, 2015

półka w kuchni

Ivan z „Hotelu Paradise” szczerze opowiedział o związku z Anią i zdradził jej największą wadę

Pomidorowa rozpusta bez końca

Idealny do kiełbaski, domowej pizzy, nie zawsze zużywany przed końcem daty. Otwarty ketchup, przechowywany w lodówce, może stać nawet do 6 miesięcy. Jego długotrwałość zapewnia zawarty w większości sosów pomidorowych ocet oraz cukier utrzymujący jego konsystencję i kolor w idealnym stanie.

Słodycz natury

Muesli ze świeżymi owocami i odrobiną miodu jest idealnym pomysłem na śniadanie, czyż nie? Spadziowy, gryczany, mniszkowy, każdy z nich ma swój wyrazisty smak i kolor, ale czy różnią się datą przydatności do spożycia? Każdy miód przechowywany w temperaturze pokojowej pozostaje świeży do roku.

Oliwa z oliwek

Dzięki niej sałatki zyskują na delikatności. Wahasz się, czy oliwa, która pozostała otwarta, sprawdzi się jeszcze w kuchni? Mówimy stanowcze tak! Przechowywana w temperaturze pokojowej pozostaje zdatna do użytku przez okres 2 lat. Ważne, by pamiętać, że nie należy przechowywać jej w lodówce, gdyż wytrąca się nieprzyjemny osad.

Jogurtowe szaleństwo na co dzień

Koktajl na bazie jogurtu, mango i szczypty ulubionych przypraw stanowi świetną bazę każdego podwieczorku. Jak długo możemy się cieszyć wcześniej otwartym jogurtem? Szczelnie zamknięty w lodówce przez tydzień nie straci na wartości, a Ty będziesz pewna, że podajesz swoim bliskim to, co najlepsze.

Jak coś wygląda i pachnie ok, ale leży już naprawdę długo, że aż nie pamiętam od kiedy, to raczej wyrzucę. Wyjątek to domowe dżemy, na logikę powinny się popsuć, a u mnie leżą, leżą i nic, totalnie nic ich nie rusza.

Wenress

Majonez świeży na dłużej

Jajko posypane szczypiorkiem i natką pietruszki czy też klasyczna sałatka jarzynowa nie mogłyby obyć się bez kremowego majonezu. Dylematem większości z nas jest odwieczne pytanie „użyć czy wyrzucić?” My znamy odpowiedź! Otwarty słoik majonezu możemy spokojnie przechowywać miesiąc w lodówce. W tym czasie nie straci na kolorze i smaku. Ważne jest, by po upływie tego czasu nie używać go, gdyż grozi to zatruciem.

Mleko sojowe

Idealnym zamiennikiem krowiego bądź koziego jest mleko sojowe, coraz częściej dodawane do porannej kawy, nadające jej delikatnego, kremowego smaku. Litrowe opakowania są korzystniejsze, a Ty zużywasz niewielką ilość dziennie? Bez problemu możesz przechowywać je do 7 dni bez obawy, że nie będzie dłużej nadawało się do spożycia.

Zapuszkowane

Masz mało czasu na przygotowanie smacznego posiłku? Puszkowane warzywa niejednokrotnie są składnikiem pysznych zup czy sosów, idealnie komponując się z mięsem czy makaronem. Nie zużywszy ich do końca, możesz przełożyć je do szklanego słoika z wieczkiem i przechowywać w lodówce do 10 dni bez obawy, że dopadnie je pleśń.

Jakie macie sposoby na wykorzystanie produktów z krótkim terminem przydatności?

Komentarze
wyrośnięte ciasto
123rf
Przepisy Spulchniacze do ciast – który wybrać?
Dlaczego w przepisach raz wymienia się proszek do pieczenia, innym razem sodę oczyszczoną, a jeszcze innym – amoniak? Zobacz czym różnią się te spulchniacze do ciast i dowiedz się, który będzie najlepszy do twoich wypieków!
Łucja Zbieniewska
grudzień 06, 2013

Soda oczyszczona Ten spulchniacz idealnie nadaje się do tych wypieków, które mają w składzie produkty o kwaśnym odczynie (im więcej kwasu, tym lepsze działanie sody), takie jak: maślanka, kefir, śmietana, jogurt, ocet czy soki owocowe. Soda aktywizuje się już w momencie połączenia z wymienionymi produktami, dlatego ciasto należy piec natychmiast po jego przygotowaniu. Nie zaleca się używania samej sody do słodkich wypieków,  gdyż zostawia wówczas charakterystyczny, cierpki posmak. Dobra rada: Jeśli chcemy wzmocnić działanie sody, możemy do niej dodać odrobinę proszku do pieczenia. Patent ten stosowany jest zwłaszcza w ciastach, które zawierają dużo dodatków – dzięki gwałtownemu działaniu sody nie opadną na spód, a proszek do pieczenia, działając dłużej od sody, sprawi, że ciasto będzie równomiernie rosnąć przez cały czas pieczenia. Wizażanki polecają: przepisy z sodą oczyszczoną ! Proszek do pieczenia To najpopularniejszy spulchniacz wykorzystywany do wypieków. W swoim składzie, oprócz sody oczyszczonej, zawiera substancje, które ją aktywizują – dzięki temu nie ma potrzeby dodawania produktów o kwaśnym odczynie. Proszek do pieczenia zaczyna działać po połączeniu go z pozostałymi składnikami , wśród których znajduje się płynna substancja (np. woda, mleko), ale nie przestaje działać również podczas samego pieczenia ciasta. Dzięki temu mamy pewność, że nasze wypieki równomiernie urosną. Ciasta zawierające proszek do pieczenia od razu wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Dobra rada: Zanim dodamy proszek do pieczenia do reszty produktów, należy go dokładnie wymieszać z przesianą mąką – w innym wypadku ciasto może nierówno urosnąć, mogą pojawić się w nim dziury, a nawet… zakalec ( zobacz jak uniknąć zakalca )! Amoniak Amoniak, czyli wodorowęglan amonu, to stosunkowo rzadko używany spulchniacz do...

Przeczytaj
Fotolia
Pielęgnacja Obalamy mity, czyli kontrowersyjne składniki pod lupą. Czy konserwanty to samo zło?
Wzbudzają kontrowersje i dzielą środowisko, sprawiając przy tym, że wiele z nas omija je szerokim łukiem. Mowa oczywiście o stosowanych w kosmetykach konserwantach, wokół których narosło całkiem sporo mitów. W naszym nowym cyklu postaramy się te mity obalić i głosem ekspertów wyjaśnić, dlaczego konserwanty w wielu produktach drogeryjnych są po prostu konieczne.
Monika Orzechowska
maj 19, 2016

Czemu służy obecność konserwantów w kosmetykach? Najkrócej mówiąc, przedłużają trwałość produktów kosmetycznych . Ich zadaniem jest utrzymanie kosmetyków w czystości mikrobiologicznej, a więc ochrona przed namnażaniem się drobnoustrojów. Brak tego typu substancji, zwłaszcza w produktach, których głównym składnikiem jest woda, spowodowałby rozwój m.in. bakterii i grzybów. W efekcie tusz do rzęs mógłby wywołać infekcję oka, a krem do twarzy, mleczko czy tonik – zapalenie skóry. Skąd więc taki strach przed konserwantami? Konserwanty stosowane w kosmetykach Konserwanty to zaraz po substancjach zapachowych najbardziej uczulające składniki kosmetyków . Nierzadko powodują one kontaktowe zapalenie skóry objawiające się m.in. podrażnieniami i wypryskami. Pod ostrzałem znalazły się m.in. parabeny (swobodnie przenikają przez skórę do limfy), którym zarzuca się wywoływanie zmian hormonalnych. Złą sławą cieszą się także diazolidynylan mocznika (Diazolidinyl Urea) i Quaternium-15 – substancje konserwujące uwalniające formaldehyd. Czytaj też:  Dlaczego warto używać kosmetyków z witaminą C Strach przed ich szkodliwym, także rakotwórczym działaniem spowodował jednak, że w internecie często można spotkać się z opinią, iż obecność parabenów i jakichkolwiek innych konserwantów dyskredytuje kosmetyk. Nietrudno dostrzec, że moda na naturalne kosmetyki wynikła poniekąd z obawy przed konserwantami. Czy konserwanty nie są jednak niepotrzebnie demonizowane i czy ich obecność w kosmetykach na pewno jest zbędna? - Oczywiście konserwanty nie są dla nas obojętne, ale musimy pamiętać o tym, że konserwanty są różne . Są wśród nich także takie, które są powszechnie uznawane za bezpieczne. Co ciekawe, tak się składa, że najbezpieczniejsze są te, które są najmocniej demonizowane. Dla przykładu, benzoesan sodu w percepcji wielu osób jest niebezpieczny, co...

Przeczytaj
twój smak serek piątnica
Przepisy Rodzina serków Twój Smak Puszysty powiększa się!
OSM Piątnica wprowadza aż 4 nowe smaki śmietankowych serków do smarowania. Wśród nowości są letnie, śródziemnomorskie klimaty oraz wersja dla tradycjonalistów – prażona cebulka!
Katarzyna Mordalska
lipiec 29, 2014

Nowe serki z gamy Twój Smak Puszysty wytwarzane są z wysokiej jakości mleka pasteryzowanego i śmietany. Są naturalne i puszyście lekkie, a w ich produkcji nie użyto konserwantów, barwników oraz zagęstników. Doskonale sprawdzą się w połączeniu ze świeżym, chrupiącym pieczywem oraz jako składnik wielu dań. Trzy z czterech nowych smaków zawierają dodatki, które kojarzone są z kuchnią śródziemnomorską – suszone na słońcu pomidory, bazylię oraz grillowaną paprykę. W powiększonej rodzinie kremowego serka Twój Smak Puszysty znalazła się również wersja z prażoną cebulą. Twój Smak Puszysty z suszonymi na słońcu pomidorami to przysmak w stylu włoskim. Do jego przygotowania wykorzystuje się pomidory suszone tradycyjną metodą, czyli w promieniach słonecznych. Dzięki temu zachwycają nie tylko intensywną barwą, ale również wyrazistym smakiem i aromatem. To właśnie dlatego puszysty serek śmietankowy z dodatkiem suszonych pomidorów smakuje wyjątkowo. Twój Smak Puszysty z bazylią to prawdziwa gratka dla miłośników aromatycznych ziół. Intensywny aromat i smak bazylii podkreśla kusząca delikatność kremowego serka. Oryginalne połączenie idealnie sprawdzi się jako podstawa dipów serwowanych do mięs z grilla. Twój Smak Puszysty z grillowaną papryką nawiązuje do kuchni włoskiej i greckiej, w których grillowana papryka jest przysmakiem. Intensywny aromat grillowanej papryki w połączeniu ze śmietankowym serkiem tworzy całość o niebanalnym smaku. Takie połączenie zaskoczy nawet wytrawnych smakoszy. Serek z papryką można stosować na wiele sposobów. Idealnie komponuje się z różnego rodzaju pieczywem. Będzie też znakomitą bazą farszu do mięs i dodatkiem do sosów. Twój Smak Puszysty z prażoną cebulą to propozycja dla wielbicieli tradycyjnej polskiej kuchni. Jest to serek o wyraźnym i intensywnym smaku . Cebulę, zgodnie z klasycznym...

Przeczytaj
sałatka
123rf
Przepisy Na wiosenną nutę
Zima już powoli odchodzi a stragany zaczynają przyciągać nas kolorowymi warzywami. Pojawiają się kalarepki, rzodkiewki, soczyste pomidory i pachnące ogórki. Warto więc pomyśleć o sałatkach, dzięki nim wiosna zawita do naszych domów. Aby wzbogacić smak sałatek wskazane jest urozmaicić je dodatkami, które dadzą nam zastrzyk energii po mroźnej zimie.
Łucja Zbieniewska
marzec 08, 2011

Pamiętajmy o tym, aby zawsze wybierać produkty świeże i właściwie przechowywane, bo tylko wtedy dłużej zachowują one wartości odżywcze. Sałatę po umyciu i osuszeniu (papierowym ręcznikiem lub specjalną wirówką do sałaty) można przechowywać do trzech dni w lodówce w woreczku foliowym (pamiętajmy, aby dochodziło do niej powietrze). Jakie dodatki do sałaty? Wybór jest ogromny, więc każdy znajdzie swoje ulubione połączenie. Świetnym dodatkiem są sosy. Wybieramy spośród lekkich sosów winegret (z octem, olejem, ziołami) i gęstych dressingów jogurtowych, śmietanowych czy majonezowych. Dzięki nim sałatka nabiera nowego smaku i charakteru. Należy pamiętać, aby korzystać z dobrej jakości oliwy z oliwek podczas przyrządzania sosów, to podstawa udanego sosu. Ocet można zastąpić sokiem wyciśniętym z cytryny, co sprawi, że sos będzie delikatniejszy. Dla osób dbających o linię poleca się zastąpić majonez czy śmietanę gęstym jogurtem np. greckim, o niskiej zawartości tłuszczu. Oprócz rozmaitych sosów, możemy wybierać spośród innych wspaniałych dodatków, tj. grzanki, kiełki, sery, owoce, orzechy, ziarna, a także mięsa, ryby i owoce morza. Dobrze skomponowane składniki idealnie łączące się z sosami sprawiają, że sałatka staje się nie tylko zdrowa, ale także smaczna. Pamiętajmy zatem aby nie przesadzać z ilością składników. Sałatki dają ogromne pole do popisu, więc przyrządzajcie to, co Wam serce podpowiada! Proponujemy Wam dwie przedwiosenne sałatki z pysznymi sosami.    Sałatka z tuńczykiem i wiosennym winegret Świeżość tuńczyka i kruchość sałatki przełamuje słodycz pomidorków i słodko pikantny smak sosu. Idealnym dopełnieniem są słodko-cierpkie czarne oliwki. Składniki (ilość składników wg gustu) mix sałat tuńczyk w sosie własnym w kawałkach pomidorki koktajlowe czarne oliwki pokrojone Wiosenny winegret: 1 łyżka octu winnego ½...

Przeczytaj