klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
Przepisy

Niespodziewani goście? Przygotuj im... tapenadę z anchois!

Co powinnaś mieć zawsze w swojej lodówce? Na pewno dobre anchois! Możesz z nich wyczarować naprawdę doskonałe danie :)
Marta Tabiś-Szymanek
listopad 15, 2016

Znajomi właśnie zadzwonili, że będą za pół godziny? Podpowiadamy, co zrobić, żeby zachwycić ich pyszną i zdrową przekąską. Wystarczy, że masz pieczywo (wcale nie musi być bardzo świeże - mamy pomysł, jak mu "pomóc"), oliwki i anchois. 

Chcemy was zachęcić do zrobienia naprawdę pysznej tapenady. To pasta pochodząca z Prowansji, której podstawą są czarne oliwki. Konkretny smak osiągniemy, dodając wybrany produkt, może to być zmiksowana pieczona papryka, czy np. anchois. 

Jak zrobić tapenadę z anchois?

Składniki:

  • 150 g czarnych oliwek (oczywiście bez pestek)
  • 2 ząbki czosnku
  • świeżo mielony pieprz 
  • 2 łyżeczki kaparów 
  • 3 filety anchois
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżki soku z cytryny

Od czego zacząć? To bardzo proste, bo wszystkie składniki wrzucamy do miksera i ucieramy na jednolitą masę
Wystarczy pokroić pieczywo i położyć je na rozgrzanej patelni (tak, tak, bez dodatku oliwy, ani masła) i poczekać, aż pieczywo się lekko zarumieni. Potem nakładamy pastę na chleb, możemy lekko skropić octem balsamicznym, dorzucić listek mięty i... gotowe :). Goście będą zachwyceni! 

A gdzie kupić najlepsze produkty, potrzebne do takich przystawek? Zobaczcie ofertę sklepów Netto, a w szczególności nową linię produktów Premieur.
Coraz więcej osób szuka smaków, które są alternatywą dla osób lubiących nieco bardziej wykwintne propozycje. Wszystkie produkty wchodzące w skład oferty Premieur są najwyższej jakości, dlatego zaspokoją oczekiwania nawet wyjątkowo wymagających smakoszy. Można z nich zrobić małe, kulinarne dzieła sztuki - choćby jak nasza tapenada. Smacznego! 

Filety Anchovies Premieur w oleju roślinnym i w oleju roślinnym z kaparami 95 g/50 g – 7,99 zł / Netto

Ocet balsamiczny z Modeny Premieur, 250 ml – 13,99 zł / Netto

Zobacz także: Kochasz kuchnię śródziemnomorską? Spróbuj greckiej zapiekanki!

Białkowa odżywka do włosów - jak działa i jak zrobić ją w domu?
Fryzury Białkowa odżywka do włosów - jak działa i jak zrobić ją w domu?
Odżywka do włosów z białka to porcja protein, które zapewniają włosom odporność na uszkodzenia, nawilżenie i odbudowę. Dodatkowo mogą wpłynąć na wzrost włosa i zapobiegać wypadaniu.

Proteiny są określane jako białka lub złożone aminokwasy, które podzielić możemy na proteiny hydrolizowane (nadające włosom sprężystości), aminokwasy (najłatwiej wnikające we włosy, ograniczające wypadanie) i proteiny wielkocząsteczkowe (wspomagają włosy wysokoporowate ). Proteiny w postaci odżywki do włosów powinny stosować osoby cierpiące z powodu suchych i łamliwych kosmyków. Odżywka na bazie białka dla sportowców ma więc za zadanie wzmocnić nasze włosy, ale i może stanowić alternatywę dla ich laminowania przy użyciu żelatyny . Jest jego wegańskim odpowiednikiem. Żeby dała wymierne efekty, zaleca się stosować ją ok. dwa razy na miesiąc.  Zobacz także: Odżywka w kostce - gdzie kupić i jak stosować? Jak zrobić odżywkę do włosów z białka dla sportowców? Żeby przygotować białkową odżywkę do włosów potrzebujesz: 1 łyżki skrobi ziemniaczanej, 1 czubatej łyżki wybranej odżywki białkowej, 2 łyżek wybranej odżywki (bez SLS ), jeśli maska jest zbyt gęsta, odrobiny mleka lub większej ilości odżywki. opcjonalnie również pół łyżeczki miodu. Możesz stworzyć również ulepszoną wersję odżywki do włosów z białka, łącząc ze sobą: pół szklanki odżywki białkowej, 3 żółtka jajek, 2 łyżki oliwy z oliwek (lub wybranego przez siebie olejku), 1/4 kubka ciepłej wody destylowanej. Sposób przygotowania każdej z nich jest banalnie prosty. Łączymy ze sobą składniki w małej misce, aż do otrzymania gładkiej konsystencji. Jeśli odżywka do włosów przypomina ciasto, musisz ją rozwodnić. Nie dodawaj jednak produktów kwasowych do swoich mieszanek- zniszczą one efekt. Odżywkę do włosów nakładaj na całą ich długość i trzymaj na nich w formie maski przez ok. 20- 30 minut. Dla zwiększenia efektu możesz przykryć włosy folią lub czepkiem i poddać działaniu suszarki. W ten sposób maska lepiej zadziała. Po upływie...

Przeczytaj
domowy peeling do twarzy
iStock
Pielęgnacja Domowy peeling do twarzy – peeling do cery suchej, tłustej i trądzikowej
Peeling do twarzy powinno się stosować minimum raz w tygodniu, aby odpowiednio oczyścić skórę. Jaki domowy peeling będzie najlepszy dla Ciebie?
Aneta Zygmuntowicz
grudzień 27, 2019

Domowy peeling do twarzy to najlepszy sposób na pozbycie się martwego naskórka i oczyszczenie skóry twarzy. Aby przyniósł on oczekiwanego efekty, należy dobrać odpowiedni rodzaj peelingu do rodzaju cery. Przepis na domowy peeling do cery suchej, tłustej i trądzikowej. Domowy peeling do twarzy a rodzaj cery Peeling skóry twarzy to najlepszy sposób na pozbycie się martwego naskórka i dogłębne oczyszczenie skóry twarzy. Dzięki temu zabiegowi zmniejszymy widoczność zaskórników, a także rzadziej pojawiać się będą niedoskonałości. Dodatkowo wszystkie kosmetyki nawilżające i odżywcze będą zdecydowanie lepiej się wchłaniać. Peeling skóry twarzy wykonujemy 1-2 razy w tygodniu. Cera trądzikowa nie powinna być traktowana peelingiem ziarnistym. Liczne krostki, które są stanami zapalnymi, zostaną naruszone, a cera osłabiona. Może to prowadzić do jeszcze większego wysypu na twarzy. Do tego typu cery najlepiej sprawdzą się delikatne peelingi enzymatyczne . Cera sucha najczęściej ma problem z suchymi skórkami i łuszczącym się naskórkiem. W tym przypadku możemy postawić na mocniejszy peeling z dodatkiem nawilżających olejków. Świetnie sprawdzi się peeling na bazie soli lub cukru. Cera tłusta wymaga mocnego oczyszczania oraz usunięcia nadmiaru sebum . Jednak zbytnie wysuszenie skóry, może prowadzi do jeszcze większej produkcji sebum. Najlepszym wyborem będę delikatne peelingi drobnoziarniste, np. na bazie kawy. Nie wolno również przesadzić z ilością tłustych olejków. Domowy peeling do cery suchej 2 łyżki gruboziarnistego cukru 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju arganowego Do ceru suchej sprawdzi się najprostszy peeling cukrowy na bazie olejowej. Skóra po nim będzie nie tylko gładka i oczyszczona, ale również miękka i nawilżona. Cukier mieszamy z oliwą z oliwek lub olejem arganowym. Mieszankę wsmarowujemy w skórę twarzy okrągłymi ruchami przez kilka minut....

Przeczytaj
truskawkowy peeling do ciała
Fotolia
Pielęgnacja Takiego przepisu na truskawki nie znałaś! Wypróbuj go jeszcze dziś!
Jeśli cały rok czekasz z utęsknieniem na truskawki koniecznie wypróbuj nasz przepis na smakowicie pachnący truskawkowy peeling z piwonią do ciała, który wygładzi naskórek i odżywi skórę. Zrób go jeszcze dziś!
Magdalena Borucińska
czerwiec 29, 2015

Jak truskawki działają na skórę? Truskawki zawierają kwas salicylowy i bromelainę, które delikatnie złuszczają i wygładzają skórę. Witamina C rozjaśni skórę i doda jej blasku, a przeciwutleniacze i witamina A opóźnią proces starzenia się skóry. Witaminy z grupy B odżywią naszą skórę, witamina PP dotleni krew i komórki skóry, a wapń, fosfor i magnez odkwaszą skórę i przywrócą jej właściwy poziom pH. Przepis na truskawkowy peeling do ciała 3 duże truskawki 2 łyżeczki oleju kokosowego lub masła shea, oliwy z oliwek, oleju  pestek winogron 2 łyżki cukru Pół łyżeczki miodu Płatki piwonii (pół kwiatu) Jak zrobić domowy peeling truskawkowy? W blenderze zmiksuj truskawki z miodem i cukrem. W oddzielnym rondelku rozpuść masło shea lub olej kokosowy, tak by olej miał postać płynną. Dodaj olej do miseczki z truskawkami. Płatki piwonii drobno pokrój i połącz z pozostałymi składnikami. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Twój truskawkowy peeling jest gotowy! Zapraszamy na blog i facebook autorki przepisu. Polecamy pyszne przepisy z truskawkami , przepis na domowy peeling ogórkowo-cytrynowy oraz jak zrobić domowe peelingi do twarzy

Przeczytaj
Fotolia
Przepisy W drzwiach stają niespodziewani goście? Zrób im muffinkę z... dynią!
Deser w 5 minut z dodatkiem dyni i to taki, po którego przygotowaniu nie trzeba w kuchni dużo sprzątać? Tadaaam, mamy na niego przepis!
Agnieszka Pulikowska
wrzesień 28, 2016

Miłość do dyni rozkwita szczególnie jesienią. Szczerze mówiąc, jednak nie każdemu chce się gotować zupy, czy robić konfitury . Z drugiej strony, wraz z nadejściem chłodnych dni chętniej sięgamy po słodycze. Idealnym rozwiązaniem tych "problemów" jest muffinka z dynią przygotowana w mikrofali w zaledwie 5 minut. Ten deser doskonale sprawdzi się też, kiedy w naszym domu pojawiają się niespodziewani goście.  Składniki: ok. 2 łyżki puree z dyni 2 łyżki mleka  1 łyżka cukru pół łyżeczki soli/ 1/4 proszku do pieczenia pół łyżki oleju roślinnego niewielka ilość przypraw: gałki muszkatołowej, mielonych goździków, mielonego imbiru i cynamonu 4 łyżki mąki pszennej Zobaczcie także:   Uwielbiasz kawę? Takiej na pewno nie próbowałaś! Przygotowanie jest dziecinnie proste. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i przelać je do kubka, który może być podgrzewany w mikrofali, a następnie nastawić urządzenie na ok. 3 minuty. Przepisów jest więcej, ale zawsze tego typu muffinkę przygotowuje się w kilka minut. Zastanawiacie się, jak to wygląda w praktyce? Zobaczcie tutorial na YouTube.  Polecamy także:   Jak zrobić praliny?

Przeczytaj