klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
knorr kostka
materiały PR
Przepisy

Nowa linia bulionów Knorr „Smaki i aromaty”

Kostki bulionowe są obecne w niemal każdej polskiej kuchni – tradycyjnie stosowane do zup, ale coraz częściej używane jako dodatek do przyrządzania mięs i warzyw, gotowania ryżu, kaszy czy makaronu. Dlatego Knorr stworzył nową linię bulionów dedykowanych właśnie do drugiego dania „Smaki i aromaty”, a w niej Kostkę bulionową z Czosnkiem i Pietruszką oraz Kostkę bulionową Śródziemnomorską.
Katarzyna Mordalska
czerwiec 26, 2014

knorr kostka

Kostka bulionowa z Czosnkiem i Pietruszką Knorr nadaje potrawom smakowitą czosnkową nutę. Będzie idealnym dopełnieniem dla dań mięsnych, ale także sosów i makaronów.

Dzięki użyciu nowej kostki Knorr nie trzeba do mięsa dodawać wielu przypraw, ziół i soli, bo jest ona kompletną kompozycją składników. Dzięki niej danie jest bardzo aromatyczne, cechuje się wyraźnym smakiem. Mięso przygotowane z pomocą nowego bulionu będzie także znakomitym składnikiem sałatek lub uzupełnieniem warzyw z patelni. Co więcej, wywar z gotowanego mięsa z dodatkiem kostki bulionowej może posłużyć jako baza do stworzenia sosu – wystarczy, że zagęścimy go śmietaną lub mąką.

knorr kostka

Natomiast Kostka bulionowa Śródziemnomorska Knorr to bogactwo naszych ulubionych ziół i warzyw, a wśród nich cebula, czerwona papryka, pomidory, cukinia oraz bazylia i oregano. Kostka świetnie doprawi dania warzywne – znakomita do leczo czy warzyw z patelni. Zyskają one głęboki, intensywnie ziołowy smak, a ich zapach zwabi do stołu całą rodzinę.

Nowego bulionu możemy też użyć do przygotowania dań z kaszą i ryżem. Nie musimy dodawać już soli, a ziarna kaszy czy ryżu nasiąkną przyprawami. W rezultacie całe danie jest znakomicie doprawione. Kostka bulionowa Śródziemnomorska sprawdzi się także w daniach makaronowych. Makaron gotowany w jej towarzystwie pęcznieje, a na talerzu będzie wspaniale pachniał ziołami kuchni śródziemnomorskiej. Ponadto makaron ugotowany z bulionem może w wersji na zimno posłużyć jako składnik wyśmienitych sałatek – idealnych na lunch w pracy lub kolację.

Cena: ok. 4zł/ opakowanie

Komentarze
przyprawa kamis
Przepisy Mieszanka przypraw do dań włoskich Kamis
W oparciu o tradycyjne receptury Kamis przygotował specjalną linię produktów dla wielbicieli dań ze słonecznej Italii. Mieszanki przypraw zawierają naturalne zioła i przyprawy o intensywnym aromacie. Kamis do dań włoskich to cztery nowości: przyprawa do spaghetti Carbonara, przyprawa do spaghetti Bolognese, przyprawa do pizzy sycylijskiej oraz przyprawa do pomidorów.
Katarzyna Mordalska
październik 14, 2013

Przyprawy do Spaghetti Carbonara Mieszanka przypraw do spaghetti Carbonara zawiera m. in.: cebulę, czosnek, gałkę muszkatołową, natkę pietruszki, pieprz biały, bazylię i tymianek. Intensywnie ziołowy sos w połączeniu z wędzonym boczkiem, podkreśla włoski charakter dania. Proste w przygotowaniu spaghetti będzie smakowało całej rodzinie. Przyprawa do Spaghetti Bolognese Spaghetti jest bardzo lubianym w Polsce daniem, serwowanym zarówno podczas spotkań towarzyskich jak i rodzinnego obiadu.  Sekretem wspaniałego smaku sosu jest mieszanka przypraw, która zawiera m in.czosnek, oregano, szczypiorek, bazylię, natka pietruszki, płatki słodkiej papryki i chili. Makaron z gęstym sosem z przyprawami, świeżymi pomidorami oraz mielonym mięsem to prawdziwa uczta dla wielbicieli włoskich specjałów. Przyprawa do pizzy sycylijskiej Najlepsza pizza to kompozycja odpowiednio dobranych składników: warzyw, serów, sosów, ciasta oraz aromatycznych przypraw. Przygotowując to danie samodzielnie możemy zadbać o to, by było zdrowe i smaczne. Mieszanka przypraw zapewni nam doskonałe proporcje aromatycznych ziół. Wyraźnie czosnkowa nuta smakowa ze szczyptą słodkiej papryki, bazylii, oregano i natki pietruszki to tajemnica smaku i aromatu prawdziwej sycylijskiej pizzy. Przyprawa do Pomidorów Kuchnia włoska słynie z doskonałych sałatek, których głównym składnikiem są pomidory.W słonecznej Italii spożywane są na rożne sposoby od surowych, gotowanych i smażonych po suszone i sproszkowane lub podawane w formie pesto. Aby ułatwić przygotowanie  dań z pomidorami Kamis przygotował mieszankę przypraw w skład, której wchodzą m. in. czosnek, pieprz czarny, papryka słodka i natka pietruszki. Dzięki mieszance otrzymamy intensywny ostro-słodki aromat caprese. Cena: 1,99zł/ szt.

Przeczytaj
makaron frosta
materiały PR
Przepisy Pasta Italia FRoSTA - nowe makarony!
Z myślą o wielbicielach kuchni śródziemnomorskiej, FRoSTA stworzyła trzy wyjątkowe, prawdziwie włoskie kompozycje smakowe. Do wyboru masz trzy rodzaje makaronów z pszenicy durum: Rigatoni, Pappardelle i Tortellini, a każdy z innym, pysznym sosem.
Katarzyna Mordalska
styczeń 17, 2014

Dania z wysokiej jakości, naturalnych składników wzbogacone o typowo włoskie dodatki, takie jak ser pecorino, szpinak, pomidory czy oliwa z oliwek, to doskonała propozycja na szybki i zdrowy, a jednocześnie pyszny obiad. Tortellini Pomodoro – crema to delikatne pierożki tortellini z nadzieniem serowo–szpinakowym w kremowym sosie śmietanowo-pomidorowym z dodatkiem pomidorków cherry. Głównym składnikiem Pappardelle Creme – spinaci jest długi i szeroki makaron pappardelle z liśćmi szpinaku i pomidorkami cherry, zatopiony w kremowym sosie śmietanowo-serowym. Rigatoni Pomodoro to makaronowe rurki rigatoni z chrupiącą cukinią, pomidorkami cherry, serem pecorino oraz suszonymi pomidorami, skropione oliwą z oliwek. Gama dań gotowych Pasta Italia to idealna również dla wegetarian! Dania gotowe FRoSTY są nie tylko smaczne, ale także wyjątkowo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy podgrzać danie przez 7-8 minut na patelni. Pappardelle i Tortellini w sosie można przygotować również w kuchence mikrofalowej. Dania Pasta Italia, podobnie jak pozostałe produkty, nie zawierają wzmacniaczy smaku, barwników, aromatów, skrobi modyfikowanej ani tłuszczów utwardzonych. Cena : 9,99zł/ 500g

Przeczytaj
dania jednogarnkowe
123rf
Przepisy Dania jednogarnkowe – zdrowe, tanie i sycące
Codzienne zadajemy sobie pytanie: co zrobić na obiad? Jest ono o tyle trudne, że oprócz rodzaju zupy musimy wymyślić również potrawę, którą zaserwujemy na drugie danie. Żeby ułatwić sobie przygotowywanie obiadu, warto zdecydować się na tzw. danie jednogarnkowe, które z powodzeniem zastąpi tradycyjny posiłek. Zobacz przepisy na najsmaczniejsze potrawy 2w1!
Łucja Zbieniewska
wrzesień 22, 2013

Potrawy jednogarnkowe to świetna alternatywa dla tradycyjnego obiadu. Mają same zalety:  są niedrogie, łatwe w przygotowaniu, przeważnie zawierają mnóstwo zdrowych warzyw, a dzięki dodatkowi mięsnemu są naprawdę treściwą potrawą. Przygotowując takie danie masz nieskończenie wiele możliwości eksperymentowania! Możesz dowolnie zwiększać ilość warzyw lub mięsa, udoskonalić potrawę dodatkowym składnikiem i doprawić ją tak, jak lubisz – danie jednogarnkowe może mieć łagodny smak ziół lub wyrazisty, ostry smak papryki. Wszystko zależy od twoich preferencji i wyobraźni! Masz dość tradycyjnych dań jednogarnkowych takich jak fasolka po bretońsku czy gulasz? Wypróbuj nasze przepisy na bogracz, leczo lub spolszczoną wersję burrito! Bogracz na bogato! Składniki (na ok. 10 porcji): 2 kg mięsa wieprzowego ½ kg cebuli kostka smalcu (nie wsiąka w mięso jak olej) ½ kg ziemniaków 4 ząbki czosnki Słoik koncentratu pomidorowego Zacierka Kminek, papryka słodka i ostra, sól, pieprz Przygotowanie : Mięso wieprzowe i cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść smalec i zeszklij na nim cebulę. Dodawaj partiami mięso, a kiedy się usmaży - przełóż do rondla i dopraw przyprawami. Dolej odrobinę wody i duś do miękkości. W osobnym garnku, w małej ilości osolonej wody, ugotuj ziemniaki. Kiedy się ugotują przelej je (wraz z wodą) do mięsa. Do całości dodaj zacierkę. Jeśli nie masz gotowej zacierki, przygotuj ciasto z jajka, mąki i wody i zetrzyj na tarce o grubych oczkach (wprost do garnka) . Teraz, niech wszystko razem chwilkę się pogotuje (ok. 10 minut). Na koniec dopraw danie czosnkiem i koncentratem pomidorowym – gotowe. Ta potrawa najlepiej smakuje z pieczywem. Smacznego :) Rada : jeśli chcesz, żeby danie nabrało meksykańskiego charakteru, zrezygnuj z ziemniaków i zastąp je fasolą i kukurydzą konserwową, a zamiast pieczywa...

Przeczytaj
materiały PR
Przepisy Zdrowe smażenie? To możliwe! Oto 7 głównych zasad
Zastanawiasz się, jak sprawić, by smażone potrawy były mniej kaloryczne, zachowując przy tym swój smak i aromat? Okazuje się, że jest to możliwe - marka FLORINA ma na to swoje sposoby. Poznaj 7 zasad zdrowego smażenia i ciesz się ulubionymi daniami z patelni bez wyrzutów sumienia!
Materiał partnera
listopad 07, 2016

Zaopatrzenie się w nowoczesną patelnię to już połowa sukcesu. Dzięki nieprzywieralnej powłoce do smażenia wykorzystuje się minimalną ilość tłuszczu. Sprawdź o czym jeszcze warto pamiętać w czasie przygotowywania potraw na patelni. 7 zasad zdrowego smażenia 1. Zawsze rozgrzewaj patelnię do odpowiedniej temperatury. Jak sprawdzić, czy to już ten moment? Wylej kroplę wody na dno naczynia. Jeśli woda od razu wyparuje, oznacza to, że patelnia uzyskała właściwą temperaturę. 2. Ograniczaj ilość tłuszczu - dodawaj go jak najmniej (1 łyżeczka wystarczy do przyrządzenia kilku porcji mięsa, ryby lub kilku omletów). Do krótkiego smażenia najlepiej sprawdzą się oleje: rzepakowy, ryżowy albo kokosowy. 3. Czytaj etykiety umieszczone na stosowanych olejach - zwróć uwagę na podaną temperaturę smażenia. Najlepiej, aby wynosiła powyżej 200°C - wtedy zapewnia optymalne smażenie. 4. Bądź cierpliwa - po nałożeniu tłuszczu na patelnię odczekaj chwilę, aż się rozgrzeje. 5. Smaż składniki przez 2 minuty na każdej stronie. 6. Przerzucaj składniki przez kolejne 2-3 minuty. 7. Mięso smaż z kilku stron (przewracaj trzy razy), dzięki temu będzie miało soczysty środek i chrupiącą skórkę. Zainwestuj w dobrą patelnię! Marka FLORINA posiada w swoim ofercie patelnie, dzięki którym przyrządzenie zdrowych potraw będzie samą przyjemnością. Niezniszczalna i designerska – patelnia LAVA posiada 5-warstwową powłokę z drobinami stopionego kamienia, a także system Air Cushion, chroniący potrawy od przypalenia i przywierania. Dla wielbicieli steków polecana jest patelnia NEBULA , którą wyróżnia innowacyjna powłoka z wypustkami wzorowanymi strukturą piłeczek golfowych. Technologia zapewnia równomierne nagrzanie patelni oraz przygotowanie dań z minimalną zawartością tłuszczu. Patelnia...

Przeczytaj