klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
dekoracje do ciast
materiały PR
Przepisy

Noworoczne wypieki i dekoracje z kostką Kasia i Dr.Oetker

Wspólne przygotowywanie noworocznych wypieków, dekorowanie ciast i ciasteczek sprawia, że karnawał to wyjątkowy czas. W domu unoszą się niepowtarzalne zapachy, jest nastrojowo i klimatycznie. Podczas tych przygotowań bardzo pomocna jest kostka do pieczenia Kasia, a także produkty Dr. Oetker.
Katarzyna Mordalska
grudzień 18, 2014
dekoracja ciast

Wspólne pieczenie i dekorowanie ciast, babeczek i ciasteczek to niezwykła przyjemność nie tylko dla naszych pociech, ale także dla dorosłych. Przyjemnie jest cieszyć się każdą wspólnie spędzoną chwilą. Na szczęście mamy w zasięgu ręki wiele produktów, które ułatwiają i uprzyjemniają nam przygotowanie smacznych i pięknie wyglądających noworocznych wypieków.

Do wszystkich karnawałowych ciast i ciasteczek doskonale sprawdzi się Kostka do pieczenia Kasia. Najnowsza kostka Kasia Ekstra Maślany Smak dzięki podwyższonej zawartości tłuszczu (79%) zapewnia doskonałą konsystencję kremom, a ciastom nadaje maślanego smaku i aromatu. A wszystko to w cenie niższej niż masło. Kostka do pieczenia Kasia łatwo się uciera, dzięki niej ciasto jest bardziej puszyste.

Cena: ok. 1,99zł

Natomiast Dr. Oetker na karnawał proponuje nam wiele produktów do dekoracji wypieków, jak m.in. pisaki cukrowe i perełki, które doskonale sprawdzą się podczas dekorowania karnawałowych wypieków!

dr oetker pisaki cukrowe

Pisaki cukrowe, te uwielbiane przez dzieci, kolorowe kremy umieszczone w wygodnych tubkach,  nie tylko ładnie ozdabiają wypieki i pysznie smakują, ale zapewniają także dużo wesołej zabawy dla całej rodziny. Perełki to wyjątkowo dekoracyjna posypka, która sprawi, że każde ciasto będzie wyglądało zjawiskowo.

Pisaki cukrowe - cena: ok. 6,39zł

Perełki srebrne - cena: ok. 5,49zł

Komentarze
wyrośnięte ciasto
123rf
Przepisy Spulchniacze do ciast – który wybrać?
Dlaczego w przepisach raz wymienia się proszek do pieczenia, innym razem sodę oczyszczoną, a jeszcze innym – amoniak? Zobacz czym różnią się te spulchniacze do ciast i dowiedz się, który będzie najlepszy do twoich wypieków!
Łucja Zbieniewska
grudzień 06, 2013

Soda oczyszczona Ten spulchniacz idealnie nadaje się do tych wypieków, które mają w składzie produkty o kwaśnym odczynie (im więcej kwasu, tym lepsze działanie sody), takie jak: maślanka, kefir, śmietana, jogurt, ocet czy soki owocowe. Soda aktywizuje się już w momencie połączenia z wymienionymi produktami, dlatego ciasto należy piec natychmiast po jego przygotowaniu. Nie zaleca się używania samej sody do słodkich wypieków,  gdyż zostawia wówczas charakterystyczny, cierpki posmak. Dobra rada: Jeśli chcemy wzmocnić działanie sody, możemy do niej dodać odrobinę proszku do pieczenia. Patent ten stosowany jest zwłaszcza w ciastach, które zawierają dużo dodatków – dzięki gwałtownemu działaniu sody nie opadną na spód, a proszek do pieczenia, działając dłużej od sody, sprawi, że ciasto będzie równomiernie rosnąć przez cały czas pieczenia. Wizażanki polecają: przepisy z sodą oczyszczoną ! Proszek do pieczenia To najpopularniejszy spulchniacz wykorzystywany do wypieków. W swoim składzie, oprócz sody oczyszczonej, zawiera substancje, które ją aktywizują – dzięki temu nie ma potrzeby dodawania produktów o kwaśnym odczynie. Proszek do pieczenia zaczyna działać po połączeniu go z pozostałymi składnikami , wśród których znajduje się płynna substancja (np. woda, mleko), ale nie przestaje działać również podczas samego pieczenia ciasta. Dzięki temu mamy pewność, że nasze wypieki równomiernie urosną. Ciasta zawierające proszek do pieczenia od razu wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Dobra rada: Zanim dodamy proszek do pieczenia do reszty produktów, należy go dokładnie wymieszać z przesianą mąką – w innym wypadku ciasto może nierówno urosnąć, mogą pojawić się w nim dziury, a nawet… zakalec ( zobacz jak uniknąć zakalca )! Amoniak Amoniak, czyli wodorowęglan amonu, to stosunkowo rzadko używany spulchniacz do...

Przeczytaj
biszkopt emix
materiały PR
Przepisy Nowość: biszkopt w proszku Emix
Biszkopt… z pozoru proste ciasto, jednak jego upieczenie graniczy prawie z cudem. Dlatego warto korzystać ze sprawdzonych receptur, które są gwarancją sukcesu. Biszkopt w proszku Emix to nowa smakowita propozycja tej firmy. Jest łatwy w przygotowaniu i naprawdę pyszny!
Katarzyna Mordalska
maj 15, 2014

Biszkopt jest podstawą wielu ciast. Z łatwością można zamienić go w tort, śmietanowiec, czy lekkie ciasto owocowe. Ciasto biszkoptowe Emix wyśmienicie smakuje zaraz po upieczeniu, kiedy jeszcze ciepłe i przyjemnie rozchodzi się na podniebieniu. Zarówno ciepłe, jak i już ostudzone ciasto jest wspaniałym dodatkiem do popołudniowej herbaty lub kawy, a dzieciom najbardziej smakuje ze szklanką mleka lub kakao. Biszkopt Emix można przygotować bez żadnego wysiłku. Do jego przygotowania potrzebujemy tylko odrobiny wody i 3 jaj. Następnie miksujemy dokładnie wszystkie składniki i wstawiamy ciasto do piekarnika. Jeśli biszkopt ma być ciemny - do ciasta dodajemy 2 łyżki ciemnego kakao. Gotowe :) Cena:  3,50 zł/ 300g

Przeczytaj
książka Cukiernia Lidla Paweł Małecki
materiały PR
Przepisy Milion słodkich książek na Wielkanoc
Blisko dwie trzecie Polaków przyznaje, że najbardziej smakują im ciasta i desery przygotowywane w domu. Domowe wypieki lubimy trzy razy bardziej od tych kupowanych w cukierniach – tak odpowiedziało aż 62% respondentów biorących udział w badaniu na temat wypieków w Polsce przeprowadzonych przez IQS Group w lutym 2015 roku*. Dla fanów domowych słodkości Lidl wspólnie z Pawłem Małeckim, Mistrzem Cukiernictwa przygotował niespodziankę – książkę „Cukiernia Lidla”.
Katarzyna Mordalska
luty 25, 2015

Ciasto po mistrzowsku Paweł Małecki, Mistrz Cukiernictwa – jako jeden z 16-osobowego zespołu ustanowił rekord Guinessa w pieczeniu największego tortu weselnego, a w 2013 roku dołączył do zespołu dwóch znakomitych szefów kuchni Pascala Brodnickiego i Karola Okrasy. Cukiernik znany jest także z kręcenia lodów, o czym przekonali się Włosi podczas Lodowego Pucharu Świata w Rimini. Mężczyzna z… babką – nie tylko wielkanocną 65% badanych piecze ciasta lub przygotowuje desery przynajmniej raz w miesiącu. Natomiast co piąta osoba przygotowuje słodkości co najmniej raz w tygodniu. Co ciekawe, w ostatniej grupie jest tyle samo mężczyzn co kobiet! Ponadto, aż 60% Polaków przyznaje, że co jakiś czas eksperymentuje podczas słodkich wypieków, sięgając po nowe przepisy i pomysły. Jednak Polacy są raczej tradycjonalistami, co potwierdziło się także w tym badaniu – ponad połowa, bo aż 56% uważa, że pieczenie ciast to rodzinna tradycja, a także sprawianie przyjemności swoim najbliższym – tak odpowiedziało 49% Polaków.   *Badania Omnibus na temat wypieków, przeprowadzone przez IQS Group na zlecenie Lidl Polska, luty 2015; N=800 w wieku 18-50 lat

Przeczytaj
Przepis na dyniowe brownie
Przepisy Dyniowe brownie - idealny przepis na deszczową sobotę. Poprawia humor!
Szykujesz dynię na Halloween? Środek wykorzystaj do zrobienia brownie! Przerażająco pyszne!
Milena Majak
październik 22, 2016

Brownie ma smak dyniowy, ale w cieście skrywa małą niespodziankę dla fanów ciasteczek Oreo. Aby przepis wyszedł idealnie, potrzebujesz blaszki o wymiarach 20x30 cm lub mniejszej. Składniki na masę dyniową: Wszystkie dokładniej ze sobą wymieszaj. Najlepiej zrób to łyżką. Powinna powstać jednolita, gładka i zwarta konsystencja. 1 szklanka dyniowego puree, 250 g serka mascarpone, 2 jaja, 1½ łyżeczki cynamonu ½ szklanki cukru do wypieków. Składniki na masę czekoladową: Podczas przygotowywania drugiej części ciasta, rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Miej w pogotowiu również ciasteczka Oreo. 115 g miękkiego masła, ½ szklanki cukru do wypieków, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 150 g gorzkiej czekolady, 3 jaja, 2 łyżki gorzkiego kakao, ¾ szklanki mąki pszennej. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem. Kiedy powstanie płynna masa, zdejmij miskę z ognia. Do masy dodaj cukier. Następnie wbijaj po jednym jajku cały czas miksując. Do masy dodaj przesiane mąkę i kakao. Miksuj do połączenia się wszystkich składników. Następnie 2/3 tej masy przelej do blaszki. Łyżką lub łopatką rozprowadź je równomiernie. Zatop w niej pokruszone ciastka oreo. Na to wylej masę dyniową. Z czekoladowej zrób na powierzchni wzorki. Możesz użyć w tym celu wykałaczki. Blaszkę wstaw do piekarnika na około 30 min. Po tym czasie potrząśnij brytfanką, by sprawdzić, czy ciasto jeszcze jest luźne. Jeśli nie – możesz je już wyciągnąć. Nie krój brownie, dopóki ciasto całkowicie nie ostygnie. Gdyby jeszcze było Ci mało słodkości, możesz udekorować brownie kulką lodów waniliowych lub bitą śmietaną. Całość możesz również polać masą karmelową.  Składniki na karmel: Przede wszystkim zaopatrz się w termometr kuchenny. 1 kg cukru, 500 ml wody (1), 150 ml wody (2). Do rondla wlej 500 ml wody, wsyp cukier i...

Przeczytaj