klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
musztarda kamis
materiały PR
Przepisy

Nowość! Musztarda sałatkowa Kamis

Już niebawem będziemy w pełni sezonu warzywnego i grillowego. To czas, kiedy naturalnie podporządkujemy się poradom dietetyków, aby w jednym posiłku produkty białkowe łączyć z warzywami i owocami nie zawierającymi skrobi. Jeśli więc na ruszt wrzucamy mięso lub ryby to serwujmy do nich pełne witamin sałatki! Te z kolei koniecznie podajmy z... musztardą sałatkową Kamis!
maj 05, 2014

kamis musztarda

Musztarda sałatkowa to nowość w ofercie marki Kamis i pierwszy na rynku tego typu produkt. Edycja musztardy jest limitowana i przewidziana na wiosnę i lato 2014.

Musztarda Kamis dzięki dodatkowi octu jabłkowego, pasuje do wszelkiego rodzaju sałatek. Ocet pozyskiwany w naturalny sposób z jabłek polecany jest do spożywania ze względu na zawarte w nim duże ilości potasu, wapnia, fosforu i sodu. Znajduje się w nim wiele minerałów i mikroelementów regulujący trawienie, stymulujących pracę nerek oraz pobudzających układ immunologiczny. Kremowa konsystencja musztardy sprawia, że łatwo łączy się z innymi składnikami sosów.  Wystarczy wymieszać ją z oliwą i ziołami aby podkreślić smak warzyw i pyszna sałatka jest gotowa!

Cena: 2,60zł

Komentarze
przyprawa kamis grill
materiały PR
Przepisy Nowe przyprawy Kamis Grill Mates
Dziś możemy oficjalnie otworzyć sezon grillowy z marką Kamis! Dzięki 4 nowym mieszankom przyprawowym nasze dania zyskają niespotykany wcześniej smak, dzięki któremu pozytywnie zaskoczysz swoich bliskich. Debiutantami są przyprawy z serii Grill Mates: Karkówka Montreal Steak, Skrzydełka Brown Sugar, Ryba Mojito Lime oraz Kurczak Smoky Texan.
Katarzyna Mordalska
kwiecień 28, 2014

Karkówka Montreal Steak Pierwszą mieszanką grillową z linii Grill Mates jest Karkówka Montreal Steak , która z pewnością zachwyci swym wyrazistym smakiem i wyglądem dzięki nasionom kopru, kolendry oraz chili. Wystarczy wymieszać zawartość saszetki z olejem, a następnie natrzeć mięso i odstawić na minimum 30 minut. Dla uzyskania bardziej aromatycznej i soczystej karkówki warto dodać do marynaty 30 ml piwa. Tak doprawioną karkówkę można spokojnie ułożyć na grillu i rozpocząć kulinarne zmagania z ogniem! Przyprawę można również wykorzystać do piersi z kurczaka oraz ryb. Skrzydełka Brown Sugar Kolejną pozycją są Skrzydełka Brown Sugar . Jest to słodko-pikantna mieszanka przypraw z kroplą szlachetnego miodowego aromatu w tle. Zawartość saszetki trzeba wymieszać z olejem, miodem i octem winnym, a następnie tak przygotowaną marynatę należy wetrzeć w skrzydełka kurczaka i odstawić na minimum 30 minut. Dla uzyskania pełniejszego smaku, warto dodać do marynaty 30 ml whisky. Po tym czasie skrzydełka są gotowe na spotkanie z ogniem pod twoim nadzorem! Przyprawę można również wykorzystać do wołowiny oraz wieprzowiny. Ryba Mojito Lime Jest to wyśmienita pozycja dla wielbicieli grillowanych ryb i owoców morza. Mieszanka Ryba Mojito Lime charakteryzuje się wyśmienitym, egzotycznym smakiem limonki z akcentem mięty i szczyptą pikantnego chili. Zawartość saszetki trzeba wymieszać z olejem i sokiem z cytryny, a następnie tak przygotowaną marynatę należy wetrzeć w rybę i odstawić na minimum 30 minut. Do marynaty warto dodać 50 ml białego rumu. Przyprawę można również wykorzystać do krewetek oraz drobiu. Kurczak Smoky Texan Ostatnią z debiutujących na polskim rynku mieszanek z serii Grill Mates jest Kurczak Smoky Texan . W jej smaku odkryjemy soczyste pomidory, czosnek i mocny akcent chili. Zawartość saszetki trzeba wymieszać z olejem i...

Przeczytaj
sos chamoy
Przepisy Sos Chamoy do świeżych owoców – przepis
Kuchnia meksykańska podbija światową kuchnię, jeśli chcesz podążać zgodnie ze światowymi trendami w smakach, wypróbuj przepis na meksykański dip do świeżych owoców – sos Chamoy!
Katarzyna Mordalska
luty 07, 2014

Raport przedstawiony przez firmę McCormick i markę Kamis –Trendy w Smakach 2014 , wśród najważniejszych trendów kulinarnych wymienia meksykańską ofensywę. To znak, że meksykańskie potrawy i składniki zdobywają światowe stoły – w każdym zakątku świata konsumenci odkrywają nowe aspekty tych smacznych, a jednocześnie zwyczajnych potraw.   Można kupić Chamoy o różnym stopniu ostrości. W domu można go łatwo przygotować z dżemem morelowym, sokiem z limonki i papryczkami chili. Przepis na Sos Chamoy Składniki: 1 szklanka dżemu morelowego; 1/4 szklanki świeżego soku z limonki; 1 łyżeczki pieprzu kolorowego (np. Pieprz kolorowy Kamis); 1 łyżeczka papryczek chili (może być w formie przyprawy). Z podanej ilości składników można przygotować ok. 1 i 1/3 szklanki sosu . Przygotowanie : Wsyp wszystkie składniki do blendera i przykryj. Zmiksuj na średnich obrotach do uzyskania gładkiej masy. Sos przechowuj w zamkniętym pojemniku w lodówce przez maksymalnie 5 dni.

Przeczytaj
dressingi
Fotolia
Przepisy Przepisy na sosy do sałatek
Sos do sałatki powinien być delikatny, aby uwydatnił i podkreślił jej walory smakowe. Musi mieć lekką konsystencję, aby w połączeniu np. z delikatnymi liśćmi sałaty czy szpinaku nie spowodować ich oklapnięcia. Osoby zabiegane mogą skorzystać z koncentratu sosu do sałatek, nazywanego dressingiem. Prawdziwym smakoszom kuchni proponujemy jednak kilka przepisów na sosy
Łucja Zbieniewska
luty 23, 2015

W przepisach podano przyprawy, jakich można użyć, ale to tylko wskazówka - improwizacje w tej dziedzinie dają często zaskakujące efekty. Klasyczny winegret. Trzy łyżki oliwy z oliwek połączyć z łyżką octu winnego (białego lub czerwonego) i szczyptą soli, pieprzu oraz cukru. Smak tego sosu można zaostrzyć poprzez dodanie czosnku, startego żółtego sera czy musztardy. Liczba możliwości zmiany i wzbogacenia jego smaku jest właściwie nieograniczona. Winegret estragonowy. Szklankę klasycznego sosu winegret wymieszać z łyżeczką czosnku przeciśniętego przez praskę, 2 łyżkami drobno posiekanego estragonu, doprawić solą, pieprzem i cukrem pudrem. Winegret serowy. Łyżkę roztartego sera pleśniowego (rokpol, gorgonzola), 1/2 szklanki sosu winegret klasycznego, łyżeczkę musztardy, po szczypcie soli, pieprzu i cukru zmiksować. Można też włożyć składniki sosu do słoika, zakręcić pokrywkę i wstrząsać przez kilka minut. Majonez winny. Do 3 żółtek dodać 4 łyżki oliwy i łyżkę rozpuszczonego i wystudzonego masła oraz 5 łyżek wytrawnego białego wina. Wstawić do większego naczynia z wrzątkiem i miksować lub ubijać trzepaczką, aż powstanie gęsty sos. Wyjąć, mieszać do ostygnięcia. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Majonez curry. Do szklanki zwykłego majonezu dodać posiekaną drobniutko cebulę oraz 2 łyżeczki przyprawy curry, doprawić solą. Majonez jogurtowy. Wymieszać 4 łyżki majonezu z 4 łyżkami jogurtu naturalnego, doprawić musztardą gruboziarnistą (1/2 łyżeczki), sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem. Sos musztardowy. Dwie łyżki musztardy rozprowadzić w 1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany, dodać posiekaną zieleninę (po łyżce koperku, szczypiorku i natki pietruszki). Dodatek niezastąpiony – zioła W doprawianiu sałatek, podobnie jak i innych dań, niezastąpione są zioła. Czasem niewielki ich dodatek...

Przeczytaj
kamis fix
materiały PR
Przepisy 9 pomysłów na obiad z Kamis Fix
Nie masz pomysłu na ciekawe danie? Nie masz czasu na gotowanie? Skorzystaj z Fixów Kamis. Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem, cynamonowe racuszki z twarożkiem czy kurczak z ryżem i ananasem – to tylko kilka z 9 nowych propozycji na ciekawe danie, które przyrządzisz dzięki Fixom Kamis.
Katarzyna Mordalska
grudzień 03, 2013

Przygotowywanie dań z białego mięsa jest proste i szybkie. To dlatego Kamis postanowił wzbogacić swoje dotychczasowe portfolio Kamis Fix o dwie jesienno-zimowe drobiowe premiery. Kurczak z ryżem i ananasem to aromatyczny fix przyprawiony m.in. czosnkiem, imbirem oraz kurkumą. Wszystkie te przyprawy znane są od lat ze swoich właściwości rozgrzewających i wzmacniających odporność organizmu. Drugim pomysłem na aromatyczną potrawę na bazie drobiu jest  Risotto z kurczakiem i warzywami , które również zawiera wzmacniający czosnek, a także wyraziste w smaku zioła – bazylię i oregano. Kamis przygotował również kilka ciekawych pomysłów na zaspokojenie naszego zimowego apetytu, m.in.: przepyszne Skrzydełka w sosie miodowo-musztardowym . Alternatywą dla nich jest kolejny nowy Kamis Fix Gulasz myśliwski na bazie m.in. rozmarynu, który nadaje potrawie przyjemną korzenną woń i delikatnie gorzki smak, a także Fasolowy kociołek doprawiony intensywnym i aromatycznym majerankiem, czosnkiem oraz pomidorami. Kolejnym nowym daniem jest Kamis Fix Zapiekany makaron z parówką , który został wzbogacony odpowiednio skomponowaną mieszanką czosnku, oregano, bazylii oraz szczypiorku. Kamis nie zapomina o dzieciach.  Zapiekany ryż z jabłkiem i cynamonem, C ynamonowe racuszki z twarożkiem oraz klasyczne Placki ziemniaczane z cebulką sprawią, że nawet największy niejadek zje obiad ze smakiem. Cena: Kamis Fix Kurczak z ryżem i ananasem - 2,99 zł Kamis Fix Risotto z kurczakiem i warzywami - 2,99 zł Kamis Fix Skrzydełka w sosie miodowo-musztardowym - 2,99 zł Kamis Fix Gulasz myśliwski - 2,99 zł Kamis Fix Fasolowy kociołek - 2,99 zł Kamis Fix Zapiekany ryż z jabłkiem i cynamonem - 2,99 zł Kamis Fix Zapiekany makaron z parówką - 2,99 zł Kamis Fix Cynamonowe racuszki z twarożkiem - 5,65 zł Kamis Fix Placki ziemniaczane z cebulką - 5,65...

Przeczytaj