klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
fasola bonduelle
Przepisy

Nowość od Bonduelle: warzywa gotowane na parze

Warzywa to podstawa zdrowej diety. Niestety rzadko mamy czas na pracochłonne gotowanie. Tej jesieni Bonduelle proponuje nam innowacyjne rozwiązanie, by dostarczyć jeszcze więcej witamin, minerałów, smaku i aromatu. Marka wprowadza nową linię warzyw w puszce: „Gotowane na parze”.
Katarzyna Mordalska
październik 23, 2013

Marka Bonduelle prezentuje wyjątkowy produkt dla wszystkich zabieganych wielbicieli witamin i poszerza świat warzywnych inspiracji o wyjątkowy produkt – warzywa „Gotowane na parze”.

Na dobry początek marka Bonduelle wprowadza warzywa strączkowe: fasolę białą i czerwoną, soczewicę oraz cieciorkę. Są one szczególnie polecane przez ekspertów, a ich przygotowanie często nastręcza nam najwięcej problemów. Od dziś koniec z czasochłonnym przygotowywaniem!

warzywa w puszcce

Nowa seria warzyw Bonduelle to :

  • Smak i konsystencja warzyw przygotowanych w parowarze;
  • Lepsza tekstura – warzywa są jędrne i świeże;
  • Więcej minerałów niż w warzywach poddanych tradycyjnemu gotowaniu;
  • Łatwość i szybkość w przygotowaniu – wystarczy je otworzyć, by cieszyć się
     ich smakiem i aromatem;

I co najważniejsze: warzywa te nie wymagają namaczania i gotowania! Są gotowe do spożycia zaraz po otwarciu.

Cena:

  • Fasola biała i czerwona – 2,99 zł /212ml; 4,59 zł/ 425 ml
  • Soczewica – 4,89 zł /425ml
  • Cieciorka – 4,89 zł /425ml
Komentarze
Zdrowa żywność
Fotolia
Styl życia Co można będzie kupić w sklepiku szkolnym?
We wrześniu 2015 roku w życie wchodzi rozporządzenie zakazujące sprzedaży śmieciowego jedzenia w sklepikach szkolnych. Sprawdź co od nowego roku szkolnego Twoje dziecko będzie mogło kupić w sklepiku szkolnym.
Lena Grabowska
sierpień 31, 2015

Sklepik szkolny- przepisy Do tej pory stosowanie zasad zdrowego żywienia w placówkach oświatowych było dobrowolne , od 1 września 2015 roku, sytuacja ulegnie zmianie. Wraz z początkiem roku szkolnego wchodzi w życie nowelizacja ustawy dotyczącej bezpieczeństwa żywności i żywienia. Minister Zdrowia podpisał rozporządzenie, które zakazuje sprzedaży w sklepikach szkolnych tzw. śmieciowego jedzenia. W rozporządzeniu znajdziemy listę produktów dozwolonych, która powstała w oparciu o ich wartości odżywcze oraz normy żywieniowe. Nowe przepisy obowiązywać będą w szkołach podstawowych, gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych. Rozporządzenie nie dotyczy przedszkoli, punktów przedszkolnych, klubów przedszkolaka i szkół dla dorosłych. W ustawie znajdziemy też zakaz reklamowania, w placówkach oświaty i w ich pobliżu, żywności niedopuszczonej do sprzedaży.  Za złamanie nowych przepisów na ajenta prowadzącego sklepik czy stołówkę szkolną zostaną nałożone sankcje w postaci kary pieniężnej wysokości 1000-5000zł. Dodatkowo dyrekcja placówki będzie miała prawo do wypowiedzenie ajentowi umowy w trybie natychmiastowym, bez dotrzymania okresu wypowiedzenia. Sklepik szkolny- asortyment Rozporządzenie ogranicza możliwość sprzedaży dzieciom i młodzieży żywności, która zawiera cukry i substancje słodzące, wysoką zawartość soli oraz tłuszczu. Nowe przepisy mają na celu promowanie spożywania warzyw, owoców, produktów bogatych w wapń oraz picia wody . Produkty, które są dopuszczone w kanapkach szkolnych to: warzywa owoce przetwory mięsne o niskiej zawartości tłuszczu (np. szynka z indyka) jajka sery orzechy przetwory z ryb pieczywo razowe pieczywo pełnoziarniste pieczywo bezglutenowe Niedopuszczalne produkty w kanapkach szkolnych to: przetwory mięsne o dużej zawartości tłuszczy (np. salami, kiełbasa i parówka) majonez serki topione Napoje...

Przeczytaj
brokuły bonduelle
materiały PR
Przepisy Już przygotowane na parze - Bonduelle
Bonduelle prezentuje wyjątkową innowację - mrożone warzywa „Już przygotowane na parze”. Dzięki wykorzystaniu najlepszego sposobu obróbki termicznej, są one najbliższe smaku i konsystencji świeżych warzyw, a przy tym gotowe w zaledwie 3 - 5 minut.
marzec 27, 2014

Mamy dobrą wiadomość dla wszystkich entuzjastów warzyw, poszukujących zimą i wczesną wiosną chrupiącej fasolki, brokułów, groszku, czy dobrze dobranych mieszanek warzywnych. Marka Bonduelle wprowadza na rynek innowacyjną gamę warzyw „ Już przygotowane na parze ”, pochodzące w większości z polskich upraw na Kujawach. Dzięki zastosowaniu najlepszego sposobu obróbki termicznej: blanszowaniu przy użyciu pary, warzywa zachowują wszystko to, co najlepsze - naturalny smak, zapach, witaminy i wartości odżywcze. Już przygotowane na parze są najbliższe smaku i konsystencji świeżych warzyw. Produkt zawiera np. aż o 76% więcej witamin, potasu i minerałów, niż warzywa leżące przez 5 dni w lodówce i o 20% więcej niż zwykła mrożonka. Produkty z gamy Już przygotowane na parze pozwalają na znaczną oszczędność czasu . Możemy się cieszyć warzywami już po 3 - 5 minutach.  Wystarczy zdecydować jak dużą porcję potrzebujemy, podgrzać i... gotowe. Mamy wiele możliwości przygotowania warzyw - możemy je podgrzać w wodzie w garnku, na patelni, czy w mikrofali lub zostawić do rozmrożenia i wykorzystać na zimno – np. do sałatek. Szeroki wybór warzyw Już przygotowanych na parze sprawia, że każdy z nas znajdzie coś dla siebie wśród 9 nowych produktów pochodzących w większości prosto z kujawskich upraw. Cena: mieszanki warzywne Już przygotowane na parze – cena od 4,59zł do 5,49zł mono warzywa Już przygotowane na parze - cena od 4,80zł do 5,69zł

Przeczytaj
warzywa
123rf
Przepisy Przygotowanie warzyw - Jak zachować najlepiej ich wartości odżywcze?
Oto kilka przydatnych informacji jak przygotowywać warzywa do posiłku, by nie straciły swoich wartości odżywczych.
Łucja Zbieniewska
grudzień 01, 2009

Warzywa, których chcemy użyć do sałatki lub też innej potrawy, trzeba bardzo starannie umyć, aby usunąć z nich wszelkie zanieczyszczenia - nie tylko bakterie, ale także trujące związki toksyczne. Marchewki, pietruszki, seler, buraki i inne warzywa korzeniowe szoruje się najpierw szczotką, a potem spłukuje pod strumieniem bieżącej wody. Sałatę, szpinak i inne liście płucze się kilkakrotnie, a potem suszy, rozkładając na suchej ściereczce, a jeszcze lepiej w tzw. wirówce, by nie połamać i nie pognieść ich delikatnych liści. Obranych warzyw nie trzeba moczyć, wystarczy dokładnie opłukać je pod strumieniem bieżącej wody. Moczenie powoduje utratę cennych witamin, rozpuszczalnych w wodzie (głównie witaminy C i witamin z grupy B) oraz soli mineralnych.  Wszystkie warzywa gotuje się na silnym ogniu, co zapewnia ciągłe wrzenie, i tylko tak długo, aby wystarczająco zmiękły. Najlepiej gotować je w całości i bez obierania. Dotyczy to wszystkich warzyw korzeniowych (marchewki, buraki, seler, pietruszka) oraz ziemniaków. Dzięki temu zachowują one większość składników odżywczych.  Warzywa zielone (fasolka szparagowa, brukselka czy szpinak) gotuje się bez przykrycia, aby zachowały swój kolor. Rozdrobnione buraki czy czerwoną kapustę natomiast przykrywa się i dodaje pod koniec odrobinę kwasu, np. soku z cytryny. Do kalafiorów i wszystkich odmian kapustnych (brukselka czy brokuły) wlewa się trochę mleka, by pozbawić je niemiłej goryczki i zbyt intensywnego ostrego zapachu.

Przeczytaj
Dieta ujemnych kalorii
Styl życia Dieta ujemnych kalorii - zasady. Ile można na niej schudnąć?
Dieta ujemnych kalorii to dieta odchudzająca, którą stosuje się przez okres ok. dwóch tygodni. Jest idealna na sezon wiosenno - letni. Opiera się na spożywaniu niskokalorycznych warzyw i owoców.
Marta Średnicka
kwiecień 24, 2020

Dieta ujemnych kalorii jest oparta na deficycie kalorycznym. Oznacza to, że w jej założeniu, żeby osiągnąć rezultaty w postaci zrzucenia zbędnych kilogramów, powinniśmy jeść produkty, których kaloryczność jest niższa niż energia, jakiej potrzebujemy do ich spalenia. Podczas stosowania diety zjada się surowe warzywa i owoce, które są bogate w witaminy i błonnik. To właśnie on sprawia, że wydaje nam się, że jesteśmy najedzeni. Zobacz także: Dieta CRAM na płaski brzuch - na czym polega? Zasady diety ujemnych kalorii Dieta ujemnych kalorii to sposób odżywiania, który zakłada posiłki składające się z produktów, które w naturalny sposób pobudzają nasz metabolizm i spalają tłuszcz. Zakłada ona spożywanie surowych warzyw, owoców, ale także ziół i produktów lekkostrawnych.  Oznacza to, że spożywając np. świeżego ogórka o wartości 14 kcal, nasz organizm musi spalić 16 kcal, żeby go strawić, co sprawia, że uzyskujemy ujemne kalorie.  Stosując dietę ujemnych kalorii warto pamiętać, że zakładany dzienny limit energetyczny wynosi od 1000 do 1200 kcal . Nie jest to wiele. Zasadne jest więc, by dieta nie trwała dłużej niż dwa tygodnie. Nie oznacza to, że nie można do niej wracać.  Źródło: iStock Po jakie produkty sięgać stosując dietę ujemnych kalorii? Ze względu na produkty, które wskazane są do spożycia w trakcie diety ujemnych kalorii, zaleca się jej przeprowadzanie w okresie wiosenno - letnim, kiedy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest większy a ich ceny niższe. Dieta zakłada również wybór jak największej ilości produktów z dużą zawartością błonnika, ale też wody, czy składników ułatwiających spalanie tkanki tłuszczowej. Warzywa w diecie ujemnych kalorii: zielone warzywa (np. brokuły, szpinak, szparagi, sałata), kukurydza, cukinia,  buraki,  cebula, marchew, kalafior. Owoce w diecie ujemnych kalorii:...

Przeczytaj