klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
śliwka kalifornijska
materiały PR
Przepisy

Nowość: śliwka kalifornijska

Zdrowie, wysoka jakość i kulinarna różnorodność. Pod tymi hasłami wystartowała kampania „Przyjaciółka z Kalifornii”. Inicjatywa służy propagowaniu informacji o walorach zdrowotnych i kulinarnych śliwek kalifornijskich. W środę, 15 października, do Warszawy przyjechali przedstawiciele California Prune Board, którzy zainicjowali kampanię.
wrzesień 20, 2014

śliwka kalifornijska

Śliwki kalifornijskie są owocami uprawianymi w północnej Kalifornii. Ten szlachetny owoc dojrzewa w kalifornijskim słońcu oraz znakomitych warunkach glebowych. Na rynku dostępnych jest wiele suszonych śliwek, ale tylko śliwka kalifornijska – ze względu na klimat oraz rygorystycznie przestrzegane warunki uprawy – jest oryginalnym produktem wysokiej jakości, bogatym w witaminy i minerały. Donn Zea, Executive Director California Prune Board, wyjaśniał w czasie wizyty w Warszawie, dlaczego kalifornijscy producenci widzą w Polsce tak ważnego partnera.

„Śliwki kalifornijskie od wielu lat cieszą się uznaniem europejskich i polskich konsumentów. Co piąta suszona śliwka na polskim stole pochodzi z Kalifornii. Z wielkim podziwem obserwujemy jak w Polsce rozwija się i wzmacnia trend dbania o zdrowie. Chcemy przyczyniać się do rozwoju tego pozytywnego zjawiska. Polscy konsumenci, którzy coraz chętniej sięgają po produkty z najwyższej półki, mogą mieć pewność, że z Kalifornii otrzymają suszone śliwki najwyższej jakości o znakomitych walorach odżywczych i zdrowotnych.”

Ivan z „Hotelu Paradise” szczerze opowiedział o związku z Anią i zdradził jej największą wadę

Dlaczego warto jeść suszone śliwki?

Suszone śliwki są naturalnym źródłem witamin i minerałów dostępnym przez cały rok. Ponadto są doskonałym uzupełnieniem codziennej diety. Dyplomowany dietetyk, Magdalena Czyrynda-Koleda potwierdza dobroczynne właściwości suszonej śliwki: „Osoby aktywne z pewnością docenią wysoką zawartość potasu, który wspomaga prawidłową pracę mięśni.  Natomiast fakt, że suszone śliwki są z natury pozbawione sodu, pomocny będzie wszystkim  chcącym utrzymać ciśnienie tętnicze krwi na właściwym poziomie. Jako dietetyk, często doradzam osobom chcącym zrzucić nadprogramowe kilogramy. Suszona śliwka, będąc bogatym źródłem błonnika, pomaga regulować pracę jelit, co w rezultacie wspomaga proces odchudzania.”

„Przyjaciółki z Kalifornii” choć są bardzo słodkie, to zawierają tylko naturalne cukry i co najważniejsze, nie są sztucznie dosładzane. Stanowią doskonałą alternatywę dla osób lubiących przekąsić „coś słodkiego”, ale dbających o linię.

Poza walorami zdrowotnymi i odżywczymi, śliwki kalifornijskie stanowią smaczny dodatek zarówno do słodkich, jak i wytrawnych potraw.

„Jako pasjonatka kuchni, nie wyobrażam sobie, aby zabrakło w niej suszonych śliwek. Dodaję je do wielu potraw, od prostych przekąsek np. jako dodatek do płatków śniadaniowych lub jogurtu, po dania obiadowe. Oprócz wyjątkowego smaku, suszoną śliwkę cenię właśnie za to, że doskonale komponuje się z wieloma daniami. Dzięki niej nawet dobrze nam znane potrawy uzyskają zupełnie nowy smak, a nasza kuchnia nigdy nie jest monotonna”przekonuje Marieta Marecka, prowadząca program kulinarny „ABC Gotowania” na kanale Kuchnia+.

Suszona śliwka z Kalifornii ma jeszcze jedną nieocenioną zaletę: jak sama nazwa wskazuje jest suszona, a do tego niewielkich rozmiarów i lekka – słowem idealna do przenoszenia w torebce bez ryzyka, że po kilku godzinach zamieni się w nieapetyczną papkę. Tym samym „Przyjaciółka z Kalifornii” może towarzyszyć przy każdym posiłku, bez względu na porę dnia.

Komentarze
Dieta dla urody
Pielęgnacja To jedzenie w tydzień wygładzi cerę, usunie większość krostek i zmniejszy zaczerwienienie skóry
Przed tobą ważna randka, wesele przyjaciółki lub wyczekiwana impreza? W tydzień postawisz swoją cerę "na nogi"! I wcale nie musisz pędzić do drogerii czy zostawiać majątku u kosmetyczki.
Matylda Nowak
maj 16, 2018

Aby poprawić stan swojej cery, czasem wystarczy, że zrobić dobrze przemyślane zakupy w sklepie spożywczym. Będziesz miała gładką i rozświetloną skórę jeśli w twojej kuchni i diecie znajdą się pyszne produkty. Zobacz także: Masz trądzik i ciągłe problemy z cerą? MUSISZ ograniczyć te produkty! Woda z cytryną Każdy dzień tygodnia rozpoczynaj szklanką ciepłej (nie gorącej!) wody z sokiem z cytryny . Ten napój ma mnóstwo cudownych właściwości – między innymi sprzyja odchudzaniu, trawieniu, poprawia odporność organizmu i opóźnia jego starzenie. Najważniejszy jest jednak dla ciebie jego wpływ na skórę, która – dzięki zawartej w soku z cytryny witaminie C – traci mniej wody, jest bardziej jędrna i elastyczna oraz ma ładniejszy kolor.  Pinterest Migdały Pyszne nasiona owoców migdałowca zawierają cenną witaminę E. Ten silny przeciwutleniacz zapobiega podrażnieniom i starzeniu się skóry . Ponadto znajdująca się w migdałach  witamina E zapobiega wysuszeniu skóry i łagodzi jej stany zapalne. Słodkie ziemniaki Bataty zawierają witaminę C, potas i Beta-karoten. O właściwościach witaminy C już wspominaliśmy, za to potas zapobiega przesuszeniu skóry i czyni ją mniej podatną na pojawianie się zmian trądzikowych . A Beta-karoten? Dzięki niemu nasza skóra nie tylko ładnie się opali, ale też będzie się mniej błyszczała. Mało tego – Beta-karoten sprawi też, że na twojej twarzy będzie pojawiało się mniej zaskórników i krostek ! Bo ten aktywny izomer witaminy A reguluje pracę gruczołów łojowych  sprawiając, że wydzielają one mniej odpowiedzialnego z całe to "zło" sebum. Bataty polecamy jeść pieczone w skórce.  Nasiona chia Nasiona szałwii hiszpańskiej zawierają wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas i kwasy omega-3. I te ostatnie zwłaszcza mają zbawienny wpływ na stan cery! Dlaczego? Bo zapobiegają utracie wody ze skóry,...

Przeczytaj