klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
octy jamar
materiały PR
Przepisy

Octy Jamar w 4 wariantach smakowych

Octy Jamar w 4 wariantach smakowych to idealny dodatek do wiosennych sałatek, pomidorów z mozarellą, truskawek z czarnym pieprzem czy sosu vinegrette. Poznaj je wszystkie!
maj 30, 2014

jamar octy

Ocet jabłkowy powstający na skutek fermentacji jabłek, oprócz swoich zalet smakowych, uważany jest za środek wspomagający odchudzanie. Pity trzy razy dziennie w proporcji 2 łyżki na szklankę wody zapewni nam szczupłą i zgrabną sylwetkę ze względu na swoje właściwości przyspieszające i ułatwiające trawienie. Pomaga w przypadku wielu chorób, jak nadciśnienie, miażdżyca czy alergie, uzupełnia też poziom potasu w organizmie.

Ocet winny z białego wina oraz ocet winny z czerwonego wina powstaje w wyniku fermentacji wina i w związku z tym może być biały lub czerwony. To, jak dobry będzie, zależy od jakości wina oraz tego, jak długo będzie leżakował w beczkach – im dłużej, tym lepszy i pełniejszy smak. Znany był już w starożytności jako przyprawa, środek marynujący i konserwujący. Zawiera wartościowe składniki: witaminy, potas, fosfor i magnez. W 6-procentowy postaci  jest doskonałym dodatkiem do potraw.

Ocet balsamiczny to najszlachetniejsza odmiana octu winnego. Produkowany jest w okolicach Modeny we Włoszech. To niemal czarna ciecz o gęstej konsystencji i słodko-kwaśnym smaku oraz przyjemnym zapachu wina. Jest doskonałym dodatkiem do sosów, marynat i potraw, ale także do deserów, lodów czy owoców! Ceniony jest także ze względu na swoje właściwości zmniejszające apetyt oraz wspomagające trawienie. Produkcja tego gatunku jest prawdziwą sztuką, tak samo jak dobrego wina. Tradycyjnie leżakuje przez minimum 12 lat w beczkach z drewna dębu, kasztanowca, jesionu, jałowca lub morwy. Podczas fermentacji przechowuje się go zwykle na strychach, ponieważ panujące tam zwykle niskie temperatury zimą i wysokie latem przyspieszają proces jego dojrzewania.

Cena: 4,50 zł/ 250 ml

Komentarze
4 domowe sposoby na rozjaśnienie włosów
Fotolia, materiały PR
Fryzury 4 domowe sposoby na rozjaśnienie włosów
Masz blond włosy? Sprawdź, jakie są domowe sposoby na rozjaśnienie włosów i dlaczego warto stosować kosmetyki przeznaczone specjalnie dla jasnych włosów.
Anna Jastrzębska
maj 26, 2015

Domowe sposoby na rozjaśnianie włosów: 1.   Płukanka z rumianku (połączona z ekspozycją włosów na słońce). Refleksy są naturalne i złociste (szczególnie w przypadku włosów podatnych na naturalne rozjaśnianie), ale rumianek może wysuszać włosy, więc należy stosować tę metodę niezbyt często i ostrożnie. 2.  Płukanka z rabarbaru . Korzeń rabarbaru, czyli korzeń rzewienia ma delikatne właściwości rozjaśniające. Można kupić gotowy, sproszkowany lub zmielić go samodzielnie w młynku. 3. Płukanka z cytryny , podobnie jak w przypadku rumianku, połączona ze słońcem przynosi najlepsze efekty (oczywiście zalecamy rozważne korzystanie z kąpieli słonecznych). 4. Miodowanie włosów . Dodanie miodu rozpuszczonego w kąpieli wodnej do masek czy odżywek  przynosi świetne rezultaty pielęgnacyjne – wygładza włosy, nawilża, dodaje im niezwykłego blasku. Ale nie tylko! Regularne miodowanie włosów może też je nieco rozjaśnić (bez obawy o przesuszenia, jak w przypadku rumianku czy cytryny). Płukanka z octu winnego Ocet winny dodaje włosom miękkości i blasku. Idealnie usuwa z włosów nadmiar środków fryzjerskich. Sprawdzi się więc jeśli użyłaś zbyt obciążającej odżywki i chcesz osłabić jej działanie. Ocet winny ma też właściwości rozjaśniające. Do włosów blond idealny jest ocet biały , dla brunetek zaś winny . Jak przygotować płukankę? Jej ilość zależna jest od długości włosów. Proporcja jednak to łyżka stołowa octu do 250 ml wody. Ważne byś zrobiła płukankę przed myciem głowy , bo ocet może pozostawić nieprzyjemny zapach. lytomania Domowe sposoby mogą zapewnić bardzo spektakularne rezultaty – rozjaśnienia nawet o 2-3 tony, jednak ten efekt można utrwalać i pogłębiać używając kosmetyków dedykowanych włosom blond (zarówno naturalnym, jak i farbowanym). Która z nas, blondynek, nie pamięta tej serii Timotei dla blondynek . :)...

Przeczytaj
Manicure Zdziwisz się, czym możesz zastąpić zmywacz do paznokci
Nie masz przy sobie zmywacza do paznokci, a musisz szybko pozbyć się resztek starego lakieru? A może masz dość tego, jak klasyczny zmywacz wysusza płytkę oraz skórę wokół paznokci? Znamy bardzo prosty sposób, aby temu zaradzić.
Laura Osakowicz
wrzesień 17, 2019

Nadal wiele kobiet wybiera  klasyczny lakier do paznokci  zamiast jego hybrydowego odpowiednika. Problem zaczyna się, gdy musimy zmyć stary lakier z płytki, a w naszej domowej kosmetyczce brakuje środka do ściągania lakieru. Kolejny kłopot, jaki dotyczy zdejmowania lakieru to fakt, że większość zmywaczy, szczególnie tych  z dodatkiem acetonu,  niezwykle  osłabia płytkę paznokcia . Może to także wpłynąć na wysuszenie skórek, a nawet wywoływać reakcję alergiczną na wrażliwej skórze.  Źródło: IStock Jak zmyć lakier bez zmywacza? Rozwiązaniem może być  naturalny zamiennik zmywacza  do paznokci, który nie wysusza skóry i nie powinien zadziałać drażniąco na  płytkę paznokcia . Co więcej, doskonale poradzi sobie nawet z najtrudniejszym do usunięcia,  czerwonym i niebieskim odcieniem  lakieru. Bez problemu zrobicie go w domu. Źródło: IStock Jak wykonać domowy ściągacz lakieru? Potrzebne są do tego dwie rzeczy, które niemal każdy ma zawsze w swoim domu. Jest to  ocet i sok z cytryny.  Obie substancje mieszamy  w stosunku 1:1 . Powstały płyn ma odczyn kwasowy, więc z łatwością poradzi sobie z  klasycznym lakierem  do paznokci. Mało tego, jeśli zrobimy więcej naturalnego zmywacza, może posłużyć nam jako bardzo skuteczny i nietoksyczny  środek do mycia powierzchni w domu  - bez trudu poradzi sobie on z zaschniętymi plamami na blacie kuchennym lub kafelkach.  Jak się okazuje, te dwie niezwykle tanie rzeczy, jakimi są ocet i cytryna, naprawdę warto mieć zawsze w domu!  Pamiętajcie też, że dobrym sposobem, aby jak najbardziej zmniejszyć negatywne skutki działania wszelkich substancji na naszą skórę wokół paznokci, jest nałożenie grubej warstwy tłustego  kremu  lub wazeliny na skórki, a dopiero później przystąpienie do zmywania paznokci. Zobacz także:  Zapomnij o tradycyjnym frenchu! Teraz modny jest 'micro french manicure' Źródło...

Przeczytaj
Fotolia
Styl życia Co jeść, żeby spalić tłuszcz z brzucha?
W oczekiwaniu na rychłe nadejście lata uzupełniacie garderobę o strój kąpielowy i krótkie topy, ale boicie się, że i tak nie będziecie miały odwagi ich założyć? Oponka na brzuchu może skutecznie zniechęcić do zrzucania ubrań, ale bez względu na trwającą porę roku nie warto się poddawać.

Nadmiar tłuszczu w obszarze brzucha to niestety nie tylko problem estetyczny, ale też sygnał, że naprawdę należy o siebie zadbać. Otyłość wiąże się bowiem z większym ryzykiem chorób serca i cukrzycy typu 2 . To zdecydowanie dobry powód, by o rozmiar talii dbać przez cały rok! Trudno jednak pozbyć się oponki, jeśli ograniczymy się do treningów na siłowni , a zamiast zróżnicowanego jadłospisu wybierzemy modną monodietę. Oto cztery wskazówki dietetyczne dla chcących pozbyć się oponki na brzuchu. Zdrowe tłuszcze Pracując nad sylwetką często błędnie wychodzimy z założenia, że wszystkie tłuszcze są złe. Owszem, wszystkie są kaloryczne, dlatego nie wolno z nimi przesadzać, jednak pozbawiając organizm tłuszczu sprawimy, że nie będzie on prawidłowo działać. W diecie, zwłaszcza jeśli próbuje się schudnąć w okolicach brzucha, niezbędne są tzw. zdrowe tłuszcze, które obniżają poziom złego cholesterolu we krw i. Wskazane są m.in. tłuste ryby , rośliny strączkowe, słodkie ziemniak i, awokado i orzechy, które podkręcają metabolizm. Pamiętajcie, że tłuszcze to też zapasy energii – kiedy ich brakuje, organizm poszukuje ich m.in. w mięśniach. Kapusta kiszona Nie zachęcamy was do jadania ciężkostrawnego bigosu, ale łyżka surowej kapusty kiszonej raczej wam nie zaszkodzi. Otóż, jest ona naturalnym probiotykiem, który reguluje florę bakteryjną w jelitach , przyspieszając tym samym na przemianę materii i trawienie. Nie da się nie wspomnieć także o dobroczynnym działaniu błonnika , którego dostarcza nam właśnie kapusta kiszona. Błonnik wspomaga usuwanie toksyn z organizmu i usprawnia pracę jelit, a jak już wspomniałyśmy odpowiednia flora bakteryjna jelit wpływa na metabolizm. Produkty pełnoziarniste Jeśli nadal preferujecie pieczywo pszenne, a pracujecie nad zgubieniem oponki, czas przerzucić się na produkty pełnoziarniste,...

Przeczytaj
wzdęcia
iStock
Styl życia Przez sterczący brzuch unikasz dopasowanych sukienek? Znamy na to sposób
Sterczący brzuszek to nie zawsze efekt łakomstwa. Brzuch bardzo często wystaje przez nagromadzone w jelitach i żołądku gazy. Na szczęście wzdęciom można zapobiegać!
Matylda Nowak
lipiec 17, 2018

Nie każdy sterczący brzuch to dowód łakomstwa czy lenistwa swojej właścicielki. Często bowiem sterczy nam nie tłusta oponka, tylko napęczniałe od nagromadzonych gazów jelita. Wystający brzuch, który jest twardy i na ucisk reaguje bólem, to zwykle oznaka wzdęcia . Może się okazać, że płaski brzuszek uzyskamy nie katując się na siłowni, ale po prostu zapobiegając nadmiernemu zbieraniu się powietrza w żołądku i jelitach . A to jest przecież znaczenie prostsze i przyjemniejsze niż tracenie zbędnych kilogramów w fitness klubie. ;-) Zobacz także: Marzysz o płaskim brzuchu? Zacznij inaczej oddychać Jak powstają wzdęcia? Wzdęcie to zwiększenie ilości powietrza w żołądku i jelitach . Jego objawem jest nie tylko wystający brzuch, ale też uczucie pełności, oddawanie gazów, bolesne skurcze jelit, a nawet duszności i ból w klatce piersiowej. A skąd biorą się wzdęcia? Zwykle są efektem połykania zbyt dużej ilości powietrza lub skutkiem sprzyjającej nadmiernej fermentacji diety . Mogą jednak także świadczyć o nietolerancji laktozy (cukru występującego w mleku) lub o chorobach układu pokarmowego (np. o zespole jelita drażliwego). Dlatego przy regularnych i uciążliwych wzdęciach warto zgłosić się do gastrologa.  Post udostępniony przez Hannah Coleman (@hannahjcoleman) Lip 13, 2018 o 4:03 PDT Jak i co jeść, żeby się nie zapowietrzyć? Jeśli chcesz uniknąć gromadzenia się gazów w swoim przewodzie pokarmowym, jedz powoli i BARDZO dokładnie przeżuwaj . Trawienie pokarmów rozpoczyna się już w jamie ustnej, bo przeżuwając jedzenie, mieszamy je z zawierającą enzymy trawienne śliną. Dobrze rozdrobniony i wymieszany ze śliną pokarm jest dla naszego układu trawiennego mniejszym wyzwaniem, i w trakcie jego dalszej "obróbki" powstaje znacznie mniej gazów. Chcąc uniknąć gromadzenia się gazów, przyprawiaj też swoje potrawy kurkumą i pieprzem...

Przeczytaj