klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
orzechowy sernik
materiały PR
Przepisy

Orzechowy sernik na zimno – przepis

Szukasz pomysłu na deser w letni dzień? Wypróbuj przepis na pyszny sernik na zimno z orzechami!
Katarzyna Mordalska
sierpień 21, 2013

Sernik to chyba jedno z najpopularniejszych ciast. Idealny na każdą okazję – urodziny, święto rodzinne a nawet wesele. To uniwersalne ciasto występuje w tak wielu odmianach, że właściwe trudno znaleźć osoby które nie mają swojej ulubionej wersji.

Póki trwa lato świetnym rozwiązaniem na spotkanie towarzyskie będzie orzeźwiający sernik na zimno. Zazwyczaj przygotowuje się go z serka homogenizowanego ale nie brak zwolenników eksperymentowanie z innymi rodzajami tego głównego składnika.

sernik na zimno

Składniki:

  • 2-3 serków jogurtowych (np. naturalnych, waniliowych)
  • 2 jajka
  • 150g cukru białego
  • ½ tabliczki czekolady (gorzka, mleczna)
  • 1 margaryna
  • 1 opakowanie dobrej jakości orzechów włoskich  (np. Bakalland)
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 opakowanie prażonych migdałów

Przygotowanie:

Na drobnej tarce zetrzeć orzechy włoskie, najlepiej dobrej jakości, jak na przykład Bakalland. Następnie na rozgrzanej patelni roztopić 50g masła, następnie dodać je do wcześniej przygotowanych orzechów. Wszystko dokładnie wymieszać, a uzyskaną masę przelać do formy. Wstawić przygotowany spód ciasta do lodówki. W tym czasie przygotować jajka – oddzielić żółtko od białka. Żółtko wymieszać z serkiem oraz 100g cukru. Białko odstawić na bok. Na patelni roztopić 25 gramów masła, potem dodać do tego czekoladę w kawałkach. Mieszając wszystko podgrzewać na średnim ogniu. Obydwie masy łączymy ze sobą, a następnie miksujemy albo mocno kręcimy łyżką, dopóki powierzchnia nie będzie gładka. Tak przygotowaną masę przelewamy na wcześniej przygotowany spód. Gotowy sernik można jeszcze posypać prażonymi płatkami migdałów.

Komentarze
pierniczki świąteczne
Fotolia
Przepisy Najlepsze przepisy na świąteczne pierniczki
Szukacie idealnego przepisu na pierniczki świąteczne? Mamy dla Was 3 propozycje! Nie zwlekajcie, tylko już dziś przygotujcie te pyszne ciasteczka.
Katarzyna Mordalska
listopad 10, 2015

Pierniczki świąteczne – przepisy Jeśli kupowanie prezentów i robienie świątecznych pierniczków zawsze zostawiacie na ostatnią chwilę, to spieszymy z pomocą! O ile prezenty da się zdobyć nawet na ostatnią chwilę, o tyle pierniczki najlepiej przygotować wcześniej. Po pierwsze dlatego, że przed podaniem będą wymagały jeszcze udekorowania, co również zajmuje cenny czas wśród licznych obowiązków, a po drugie – by były smaczne, muszą skruszeć. Zatem już dzisiaj zachęcamy – wałki w dłoń i wypróbujcie jeden z polecanych przez nas przepisów! Już za miesiąc będziecie mogły cieszyć się smakiem pysznych pierniczków świątecznych! Łatwe pierniczki świąteczne To przepis, który sprawdza się idealnie. Jest wypadkową kilku prób i błędów w dążeniu do perfekcji, ale udało się wypracować recepturę, która sprawdza się już od kilku lat. Składniki: ¼ szklanki miodu 5 łyżek miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko 2 i ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki przyprawy do piernika (lub więcej, wedle uznania) 1 łyżeczka kakao (opcjonalnie) Przygotowanie: Suche składniki wymieszać na stolnicy, dodać mokre, wymieszać i zagnieść ciasto, podsypując mąką. Rozwałkować na grubość ok. 3mm. Piec 10-15 min. w temp. 180 stopni Celsjusza. Pierniczki cynamonowe Te ciasteczka są bardziej puszyste od klasycznych pierniczków świątecznych, gdyż przy ich przygotowywaniu nie rozwałkowujemy ciasta. Idealnie nadają się do podania w polewie czekoladowej . Składniki: 1 ½ szklanki mąki 3 łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki sody oczyszczonej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia 200g miodu 100g masła Przygotowanie: Suche składniki wymieszać w misce, dodać posiekane, zimne masło oraz miód. Ciasto wyrobić i odstawić do lodówki na ok. 1h. Z ciasta uformować dość grube, okrągłe i lekko...

Przeczytaj
zupa z kaczki
materiały PR
Przepisy Rozgrzewające dania z żurawiną
Nadchodząca wielkimi krokami jesień przyniesie ze sobą chłodną, wietrzną i deszczową pogodę. Na rozgrzanie proponujemy kilka prostych przepisów z żurawiną.
październik 12, 2012

Śniadanie – Jajecznica z szynką i żurawiną amerykańską: Składniki dla 4 osób: 100 g gotowanej szynki w plasterkach 6 jajek sól, pieprz, świeży tymianek do dekoracji 50 g pestek dyni 2 łyżki masła 80 g całej, suszonej cranberry (żurawiny amerykańskiej) 1 łyżeczka świeżych liści tymianku (najlepiej cytrynowego) 4 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego Szynkę kroimy w paski, jajka mieszamy z solą i pieprzem, połowę pestek dyni siekamy na małe kawałki. Masło rozgrzewamy na dużej patelni, dodajemy jajka, następnie całość posypujemy szynką, pestkami dyni, 2/3 żurawin oraz listkami tymianku. Jajecznicę pozostawiamy, aż się odpowiednio zetnie. Tosty podpiekamy w tosterze, nakładamy jajecznicę i posypujemy pozostałymi pestkami dyni oraz cranberry. Dekorujemy liśćmi tymianku. Wartość energetyczna w 1 porcji: 383 kcal / 1607 kJ Lunch – Zupa z modrej kapusty z wędzoną piersią kaczki: 1 pęczek włoszczyzny 1 cebula, 1 główka modrej kapusty (ok. 1 Kg) 40 g sklarowanego masła, 100 g wędzonego boczku 1 1/2 l wywaru warzywnego sól, 1 łyżeczka ziarenek pieprzu 1 łyżeczka jagód jałowca, 1-2 liście laurowe 120 g posiekanej, suszonej cranberry 120 g wędzonej piersi kaczki 6 łyżek octu, świeży majeranek cukier, 150 g Creme Fraiche, patyczki do szaszłyków Włoszczyznę myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Kapustę myjemy i kroimy na małe kawałki. Podgrzewamy 30 g sklarowanego. Boczek kroimy w małą kostkę i wrzucamy do rozgrzanego masła, pieczemy aż boczek stanie się chrupiący. Wyjmujemy boczek, a następnie do pozostałego tłuszczu wrzucamy pokrojoną włoszczyznę oraz cebulę i lekko podsmażamy. Na koniec dodajemy kapustę, podgrzewamy chwilę i całość zalewamy wywarem warzywnym. Dodajemy przyprawy i cranberry i gotujemy  75 – 90 minut na wolnym ogniu. 15 minut przed zakończeniem gotowania,...

Przeczytaj
pączki na tłusty czwartek
Fotolia
Przepisy 3 przepisy na pączki: szybkie, bez glutenu i z piekarnika
Nie macie jeszcze upatrzonego przepisu na pączki? Nic nie szkodzi! Spieszymy z pomocą! Wypróbujcie któryś z trzech proponowanych przez nas przepisów na szybkie pączki, pączki bez glutenu lub pączki z piekarnika.
Katarzyna Mordalska
luty 02, 2016

Przepis na pączki bezglutenowe   Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na pączki bez glutenu , Wizażanka Mirianka przychodzi z pomocą! Składniki: 2 duże jaja 2 łyżki cukru (zamiennie: ksylitol, erytrol lub stewia) 1 łyżka drożdży w proszku 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1 łyżeczka oliwy (lub smalec, masło klarowane, tłuszcz roślinny) 0,5 szklanki mąki ryżowej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej (lub z tapioki) czubata łyżka mąki owsianej czubata łyżka mąki jaglanej 3 łyżki jogurtu naturalnego (lub inny: roślinny, kefir, itp.) Przygotowanie: Jajka zmiksować ze słodzidłem/cukrem, dodać tłuszcz, drożdże i mąki. Wymieszać dokładnie, odstawić na 10 min. Dodać pozostałe składniki, zmiksować. Wkładać na bardzo gorący, głęboki tłuszcz za pomocą dwóch łyżek lub jednej głębokiej - u mnie taka miarka jak do mąki. Uwaga- ładne rosną! :) Smażyć po kilka sekund z każdej strony (patrzeć na stopień zarumienienia). Odsączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem. Przepis na szybkie pączki   Wizażanka madzia6217 poleca swój przepis, według którego przygotowanie pączków zajmie około 30 minut!  Składniki: 1kg mąki 1 szklanka cukru 250g margaryny 2 szklanki mleka 100g drożdży szczypta soli 2 łyżki spirytusu 0,5l oleju do smażenia 2 jajka Przygotowanie: Drożdże rozmieszać z małą ilością letniego mleka i 1 łyżką cukru. Po rozmieszaniu dodać resztę mleka i tyle mąki, aby rozczyn był gęstości śmietany. Odstawić, aby masa podrosła. Ubić jajka z cukrem. Dodać je do masy razem z resztą mąki i szczyptą soli. Wyrobić ciasto. Roztopić margarynę i dodać do ciasta. Ponownie ugniatać ciasto. Wlać dwie łyżki spirytusu. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Rozgrzać tłuszcz na głębokiej patelni. Formować pączki (ja robię te takie malutkie). Kłaść...

Przeczytaj
ciasta z patelni
Fotolia
Przepisy Jak przygotować ciasto z patelni?
Ciasto zaplanowane na dziś, a Twój piekarnik odmawia posłuszeństwa? Nic straconego! Szybkie w przygotowaniu ciasta z patelni zaimponują każdemu, kto ich spróbuje. Sprawdź i przekonaj się, jak w łatwy sposób wykonasz je w zaciszu własnej kuchni.
Sylwia Kazimierczuk
wrzesień 23, 2015

Zdjęcie: Instagram @runninsrilankan Ciasto z patelni, gdy zawiedzie piekarnik Puszyste, czekoladowe czy z jabłkami - każdy ma ochotę na delikatne w smaku ciasto, które zdobędzie uznanie gości czy domowników. Problem pojawia się, gdy zawiedzie piekarnik i jedynym wyjściem z sytuacji jest pobliska cukiernia. Nic jednak nie zastąpi domowego wypieku, przygotowanego własnoręcznie. Jeżeli gdzieś na dnie szafki zalega dawno nieużywana, żeliwna patelnia, nie wyrzucaj jej! Pokażemy Ci, jak w prosty i ciekawy sposób upiec ciasta na patelni! Szarlotka prosto z patelni Jesień, to dobry czas na przygotowywanie wszelkich ciast z użyciem sezonowych jabłek , lekko kwaskowych Antonówek czy Papierówek. Świetnie sprawdzą się  podczas kulinarnych eksperymentów w kuchni. Ciasto z jabłkami upieczone na patelni? Brzmi nieprawdopodobnie? Spróbuj, a przekonasz się sama! Do każdego tego typu ciasta, idealnie sprawdzi się żeliwna, ciężka patelnia, która nie raz była używana przez nasze mamy czy babcie. Dzięki niej, nasze ciasto jogurtowe będzie idealnie puszyste, bez ryzyka, że pojawi się zakalec. Równomiernie rozprowadza ciepło, co sprawia, że nasze wypieki zwieńczy kulinarny sukces. Składniki: 3 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego 350 g mąki 2 duże lub 3 małe jabłka 50 ml oleju słonecznikowego 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego 250 g Jabłka należy obrać i pokroić w małą kostkę. Resztę składników dobrze zmiksować do uzyskania gładkiej, kremowej masy. Do masy dodać pokrojone jabłka. Patelnię należy wysmarować lekko olejem, a nadmiar usunąć papierowym ręcznikiem. Masę przełożyć na rozgrzaną patelnię i wyrównać jej powierzchnię. Na malutkim ogniu pieczemy ciasto pod przykrywką przez 50 minut. Jeżeli ciasto jest już odpowiednio suche (upewniając się, wbijając drewniany patyczek), należy obrócić je na drugą stronę i piec przez kolejne 10...

Przeczytaj