klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
papier do pieczenia
materiały PR
Przepisy

Papier do pieczenia i do... dekoracji!

Czy papier do pieczenia służy wyłącznie... do pieczenia? Oczywiście, że nie!
Katarzyna Mordalska
sierpień 27, 2014
babeczki

Papierowy pergamin, którym zwykle wykładamy blachę, by nie przywierało do niej ciasto, świetnie nadaje się również do efektownego dekorowania ciast, tortów i babeczek. Możemy użyć go na kilka sposobów.

Ivan z „Hotelu Paradise” szczerze opowiedział o związku z Anią i zdradził jej największą wadę

Szablon do dekoracji

Możemy wyciąć z papieru szablon odwzorowujący kształt blachy do pieczenia lub foremek (następnie należy zrobić w papierze dowolne, fikuśne dziurki i otwory, przez które przesypiemy cukier puder, kakao lub inny składnik do dekoracji.

Papierowy rękaw cukierniczy

jan niezbędny

Możemy też zwinąć papier w rulon, przez który przeciśniemy masę lub krem do dekoracji. To takie proste!

Komentarze
wyrośnięte ciasto
123rf
Przepisy Spulchniacze do ciast – który wybrać?
Dlaczego w przepisach raz wymienia się proszek do pieczenia, innym razem sodę oczyszczoną, a jeszcze innym – amoniak? Zobacz czym różnią się te spulchniacze do ciast i dowiedz się, który będzie najlepszy do twoich wypieków!
Łucja Zbieniewska
grudzień 06, 2013

Soda oczyszczona Ten spulchniacz idealnie nadaje się do tych wypieków, które mają w składzie produkty o kwaśnym odczynie (im więcej kwasu, tym lepsze działanie sody), takie jak: maślanka, kefir, śmietana, jogurt, ocet czy soki owocowe. Soda aktywizuje się już w momencie połączenia z wymienionymi produktami, dlatego ciasto należy piec natychmiast po jego przygotowaniu. Nie zaleca się używania samej sody do słodkich wypieków,  gdyż zostawia wówczas charakterystyczny, cierpki posmak. Dobra rada: Jeśli chcemy wzmocnić działanie sody, możemy do niej dodać odrobinę proszku do pieczenia. Patent ten stosowany jest zwłaszcza w ciastach, które zawierają dużo dodatków – dzięki gwałtownemu działaniu sody nie opadną na spód, a proszek do pieczenia, działając dłużej od sody, sprawi, że ciasto będzie równomiernie rosnąć przez cały czas pieczenia. Wizażanki polecają: przepisy z sodą oczyszczoną ! Proszek do pieczenia To najpopularniejszy spulchniacz wykorzystywany do wypieków. W swoim składzie, oprócz sody oczyszczonej, zawiera substancje, które ją aktywizują – dzięki temu nie ma potrzeby dodawania produktów o kwaśnym odczynie. Proszek do pieczenia zaczyna działać po połączeniu go z pozostałymi składnikami , wśród których znajduje się płynna substancja (np. woda, mleko), ale nie przestaje działać również podczas samego pieczenia ciasta. Dzięki temu mamy pewność, że nasze wypieki równomiernie urosną. Ciasta zawierające proszek do pieczenia od razu wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Dobra rada: Zanim dodamy proszek do pieczenia do reszty produktów, należy go dokładnie wymieszać z przesianą mąką – w innym wypadku ciasto może nierówno urosnąć, mogą pojawić się w nim dziury, a nawet… zakalec ( zobacz jak uniknąć zakalca )! Amoniak Amoniak, czyli wodorowęglan amonu, to stosunkowo rzadko używany spulchniacz do...

Przeczytaj
światowy dzień pieczenia
Przepisy Światowy Dzień Pieczenia - święto miłośników pieczenia ciast w Polsce i na świecie
Niedziela 19 maja to wielki dzień dla miłośników pieczenia ciast w Polsce i na świecie. W Światowy Dzień Pieczenia zapraszamy wszystkich do wspólnej zabawy: początkujących i mistrzów kuchni, amatorów, blogerów kulinarnych i celebrytów.
Katarzyna Mordalska
maj 15, 2013

Na liście 100 przepisów dostępnej na stronie internetowej www.swiatowydzienpieczenia.pl, każdy znajdzie dla siebie wyzwanie, począwszy od upieczenia zwykłej babki do wypieku, który dotychczas zrobił jedynie Buddy Valastro - światowej sławy szef kuchni z pomocą sztabu asystentów. Największe wyzwanie  to upieczenie ciasta ptysiowego, które zaproponował Buddy Valastro – amerykańska gwiazda telewizyjna, znany z programu Słodki Biznes , właściciel słynnej Carlo’s Bakery w New Jersey. P rzepis na ciasto ptysiowe został przygotowany przez jego ojca na „godziny wiedeńskie” organizowane podczas wesel w Ameryce. Na liście 100 przepisów znajduje się także tarta z melasą zaproponowana przez Lisę Faulkner, zwyciężczynię angielskiego MasterChef a także czekoladowe bezowe brownie - przepis Mirandy Gore Browne, finalistki The Great British Bake Off. To będzie wspaniały dzień, czekamy na masowe zaangażowanie Polaków we wspólne pieczenie 19 maja, dzielenie się przepisami, rezultatami swojej pracy, zdjęciami, filmami i historiami z pieczenia. Nie zapominajcie także jeść i delektować się pysznymi rezultatami waszej pracy. Mamy nadzieję, że Polacy podejmą wyzwanie, będą piec odważnie, osiągną niesamowite rezultaty!

Przeczytaj
dekoracje do ciast
materiały PR
Przepisy Noworoczne wypieki i dekoracje z kostką Kasia i Dr.Oetker
Wspólne przygotowywanie noworocznych wypieków, dekorowanie ciast i ciasteczek sprawia, że karnawał to wyjątkowy czas. W domu unoszą się niepowtarzalne zapachy, jest nastrojowo i klimatycznie. Podczas tych przygotowań bardzo pomocna jest kostka do pieczenia Kasia, a także produkty Dr. Oetker.
Katarzyna Mordalska
grudzień 18, 2014

Wspólne pieczenie i dekorowanie ciast, babeczek i ciasteczek to niezwykła przyjemność nie tylko dla naszych pociech, ale także dla dorosłych. Przyjemnie jest cieszyć się każdą wspólnie spędzoną chwilą. Na szczęście mamy w zasięgu ręki wiele produktów, które ułatwiają i uprzyjemniają nam przygotowanie smacznych i pięknie wyglądających noworocznych wypieków. Do wszystkich karnawałowych ciast i ciasteczek doskonale sprawdzi się Kostka do pieczenia Kasia. Najnowsza kostka Kasia Ekstra  Maślany Smak dzięki podwyższonej zawartości tłuszczu (79%) zapewnia doskonałą konsystencję kremom, a ciastom nadaje maślanego smaku i aromatu. A wszystko to w cenie niższej niż masło. Kostka do pieczenia Kasia łatwo się uciera, dzięki niej ciasto jest bardziej puszyste. Cena: ok. 1,99zł Natomiast Dr. Oetker na karnawał proponuje nam wiele produktów do dekoracji wypieków, jak m.in. pisaki cukrowe i perełki, które doskonale sprawdzą się podczas dekorowania karnawałowych wypieków! Pisaki cukrowe , te uwielbiane przez dzieci, kolorowe kremy umieszczone w wygodnych tubkach,  nie tylko ładnie ozdabiają wypieki i pysznie smakują, ale zapewniają także dużo wesołej zabawy dla całej rodziny. Perełki to wyjątkowo dekoracyjna posypka, która sprawi, że każde ciasto będzie wyglądało zjawiskowo. Pisaki cukrowe - cena: ok. 6,39zł Perełki srebrne - cena:  ok. 5,49zł

Przeczytaj
materiały PR
Przepisy Sprawdź, czy wygrałaś urządzenie "smażące powietrzem" Philips Airfryer!
Poznaj Philips Airfryer - wielofunkcyjne urządzenie do smażenia, grillowania i pieczenia o niskim zużyciu tłuszczu. Brałaś udział w konkursie? Zobacz, czy wygrałaś!
Materiał partnera
grudzień 04, 2015

Philips Airfryer to wielofunkcyjne urządzenie do smażenia, grillowania i pieczenia. Dzięki wyjątkowej technologii opływu powietrza RapidAir zużywa do 80% mniej tłuszczu , zapewniając doskonały smak potraw. W urządzeniu Airfryer można więc przygotować  zdrowe jedzenie, które jest chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku , używając bardzo małej ilości tłuszczu lub w ogóle z niego rezygnując. KONKURS Wygraj wielofunkcyjne urządzenie Philips Airfryer! 1. Odpowiedz na pytanie konkursowe:  Jakie danie przygotowałabyś w Philips Airfryer? 2. Dodatkowo napisz, dlaczego chciałabyś wygrać wielofunkcyjne urządzenie do smażenia, grillowania i pieczenia o niskim zużyciu tłuszczu Philips Airfryer. 3. Wyślij zgłoszenie. 4. Przed udziałem w konkursie, zapoznaj się z regulaminem . NAGRODY 2 x wielofunkcyjne urządzenie  do smażenia, grillowania i pieczenia o niskim zużyciu tłuszczu Philips Airfryer (model HD9240/30) Nie potrafisz zrezygnować ze smażonych potraw, choć masz świadomość, że ociekające tłuszczem frytki czy inne smażone w głębokim tłuszczu przekąski nie są zdrowe? Dzięki marce Philips nie musisz rezygnować ze swoich ulubionych dań - urządzenie Airfryer umożliwia smażenie na niewielkiej ilości tłuszczu lub całkowicie bez niego! W wielofunkcyjnym urządzeniu Philips Airfryer zastosowano wyjątkową technologię RapidAir , która umożliwia smażenie, pieczenie i grillowanie najsmaczniejszych przekąsek i posiłków przy użyciu powietrza . Dzięki temu potrawy są chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku , a przy tym zdrowe i lekkostrawne. Teraz przygotowane przez Ciebie frytki mogą zawierać nawet do 80% mniej tłuszczu!   Wygoda i wielofunkcyjność Airfryer to również mniej nieprzyjemnych zapachów niż w przypadku zwykłej frytownicy,  łatwe czyszczenie (wszystkie wyjmowane części można myć w...

Przeczytaj