klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
pieczony kurczak
materiały PR
Przepisy

Pieczony kurczak w ziołach

Lubisz aromatyczne, delikatne dania? Wypróbuj przepis na pieczonego kurczaka z ziołami – takie danie to idealny pomysł na rodzinny, świąteczny obiad, który zachwyci wszystkich domowników!
marzec 05, 2014

kurczak w ziołach

Składniki:

  • 1 kurczak (np. Nasz Kurczak);
  • ½ szklanki oleju;
  • 1 łyżeczka: tymianku, oregano, bazylii;
  • ½ łyżeczki ostrej papryki;
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki;
  • Sól i pieprz do smaku
  • 500 g ziemniaków;
  • 1 cytryna.

Sposób przygotowania: kurczaka posolić i przyprawić pieprzem do smaku. W misce przyrządzić marynatę: wymieszać olej, tymianek, oregano, bazylię, papryki oraz sok z połowy cytryny. Natrzeć kurczaka przygotowaną marynatą i odstawić do lodówki na minimum godzinę. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, włożyć kurczaka w brytfance, piec po około 15 minut z każdej strony. Zmniejszyć temperaturę do 140 stopni, obłożyć plastrami ziemniaków i piec pod przykryciem około godziny polewając wytworzonym podczas pieczenia sosem. Aby uzyskać piękny aromat przed pieczeniem do wnętrza kurczaka warto włożyć gałązkę rozmarynu.

Czas przygotowania: 2,5 godziny

Komentarze
międzynarodowy dzień pizzy
Przepisy Międzynarodowy Dzień Pizzy - przepisy na pizzę!
9 lutego przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy, święto najstarszego placka z dodatkami i popularnego dania uwielbianego przez miliony łasuchów.
Katarzyna Mordalska
luty 08, 2013

Przepisów na to kultowe danie jest wiele. Cechuje je różnorodność dodatków grubość ciasta i wielkość. Na klasycznej włoskiej pizzy obok pomidorów i bazylii często pojawiają się delikatne owoce morza, wyraziste sardele i aromatyczne sery. W Polsce dodajemy wędzone wędliny i pachnące kiełbasy, pieczarki tworząc wersję „wiejską”. Lubujemy się też w rozpływającym się, lekko słonym i gorącym oscypku, królującym na pizzy „góralskiej”. Oprócz szerokiej gamy dodatków, pizzę tworzy również sos. Najbardziej uniwersalnym jest popularne TABASCO® - ale bez obaw, nie każde jest piekielnie ostre. Najostrzejszy sos TABASCO® Habanero powstał dzięki dodatkowi wywodzącej się z Jamajki papryki, i dodaje pizzy prawdziwego temperamentu. Jednak dla tych, którzy mają delikatne podniebienia idealna będzie lekko czosnkowa odmiana TABASCO® Garlic Pepper lub zielony sos na bazie papryczki Jalapeño . Przepis na ciasto do pizzy: 500g przesianej mąki pszennej 250 ml lekko ciepłej wody 1 opakowanie drożdży instant 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki czosnku w proszku do smaku Sól do smaku W misce mieszamy suche składniki na spód pizzy – mąkę, drożdże, cukier, czosnek i sól, a następnie łączymy z wodą i ugniatamy ciasto. Gdy będzie miało jednolitą konsystencję i będzie sprężyste, odstawiamy na min. 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni C, a z wcześniej przygotowanego i wyrośniętego ciasta formujemy okrąg. Wierzch smarujemy oliwą z oliwek, a następnie posypujemy solą i czosnkiem. Ciasto umieszczamy w piekarniku i pieczemy około 5 minut, uważając by nie przypalić spodu. Gdy lekko spuchnie, wyjmujemy ciasto i odstawiamy do ostygnięcia. Przepis na pizzę hawajską: 2 łyżki TABASCO ® Habanero 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 1 szklanka cienkich...

Przeczytaj
winiary pomysł na
materiały PR
Przepisy Winiary Papirus Pomysł Na… soczystą pierś kurczaka w suszonych pomidorach z bazylią
Winiary Papirus Pomysł Na… soczystą pierś kurczaka w suszonych pomidorach z bazylią – to innowacyjny i wyjątkowo prosty sposób smażenia, dzięki któremu przygotujesz soczyste i pyszne mięso z patelni bez dodawania tłuszczu podczas smażenia w zaledwie 10 minut.
Katarzyna Mordalska
październik 13, 2014

Jak przenieść smaki słonecznej Italii do naszej kuchni? To proste! Z nowym  Winiary Papirus Pomysł Na… soczystą pierś kurczaka w suszonych pomidorach z bazylią przygotujemy smaczne mięso, które dzięki połączeniu smaku suszonych pomidorów i bazylii nabierze oryginalnego, włoskiego charakteru. Tak przyrządzony kurczak w mgnieniu oka zniknie z talerza każdego domownika! Papirus to rewelacyjny sposób smażenia, który pozwala w kilka chwil przygotować pierś kurczaka na obiad. Wystarczy lekko ją rozbić i usmażyć na patelni w pergaminie bez dodawania tłuszczu - 5 minut z każdej strony i gotowe! To idealne rozwiązanie na smaczny, a zarazem szybki obiad. Tak przygotowanego kurczaka możemy podawać z ryżem, ziemniakami i surówką - komponując pełnowartościowy obiad, który z pewnością posmakuje całej naszej rodzinie! Aromatyczne mięso przygotowane z Winiary Papirus Pomysł Na… soczystą pierś kurczaka w suszonych pomidorach z bazylią to także idealny dodatek do sałatek, tortilli czy placków ziemniaczanych. Przygotowaną w ten sposób pierś możemy również pokroić w paski i podawać w formie przystawki z dipem, lub wykorzystać do przygotowania pysznej, włoskiej sałatki. Wystarczy do kurczaka dodać oliwki, sałatę, pomidorki koktajlowe oraz pokrojoną, czerwoną cebulkę, wszystko polać oliwą z oliwek, przyprawić do smaku i gotowe! Cena: ok. 2,99zł

Przeczytaj
przekąska z kurczaka
materiały PR
Przepisy Przekąska z kurczaka na Karnawał
Szukasz pomysłu na szybkie i smaczne przekąski, idealne na karnawałową imprezę? Skorzystaj z przepisu na racuszki z kurczaka z papryką, borowikami, pomidorami i boczkiem podawane z sosem ziołowym.
Katarzyna Mordalska
styczeń 14, 2013

Przepis polecany przez Konrada Mirka, Kulinarnego Ambasadora marki Kurczak Zagrodowy z Podlasia – Drosed. Składniki dla 4 osób: 3 piersi z kurczaka zagrodowego pokrojone w paski 2 łyżki oliwy z oliwek 2 posiekane ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz do smaku Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka ½ szklanki wody gazowanej (ew. proszku do pieczenia) 1 jajko sól do smaku 80 g ugotowanych, pokrojonych w paski borowików 4 plastry wędzonego boczku pokrojonego w paski ½ cebuli pokrojonej w piórka ½ oczyszczonej, czerwonej papryki pokrojonej w paski 2 łyżki pokrojonych w paski suszonych pomidorów 1 mały pęczek posiekanej pietruszki oliwa z oliwek do smażenia Kurczaka zamarynować w oliwie, czosnku, tymianku, soli i pieprzu, a następnie odstawić do lodówki. W tym czasie przygotować ciasto naleśnikowe. Jeśli nie będzie wystarczająco gęste, dodać odrobinę mąki. Borowiki podsmażyć razem z boczkiem oraz cebulą i wystudzić. Kurczaka wyjąć z marynaty i dodać do niego grzyby z boczkiem i cebulą, paprykę, pomidory suszone, posiekaną pietruszkę oraz taką ilość ciasta naleśnikowego, która połączy wszystkie składniki. Z tak przygotowanego ciasta smażyć racuszki, rumieniąc je z dwóch stron na złoty kolor. Jeszcze ciepłe podawać z pieczonymi ziemniakami oraz sosem ziołowym lub kwaśną śmietaną. Smacznego!

Przeczytaj
dania jednogarnkowe
Fotolia
Przepisy 3 proste przepisy na dania jednogarnkowe z ziemniakami
Lubisz gotować i jeść, ale zmywanie to dla Ciebie najmniej przyjemna część przygotowywania posiłków? Na szczęście "smacznie i zdrowo" nie musi oznaczać sterty brudnych naczyń. Przygotowałyśmy 3 przepisy na dania jednogarnkowe z ziemniakami, które zainspirują Cię jesienią! Sprawdź!
Sylwia Kazimierczuk
październik 23, 2015

Danie jednogarnkowe z ziemniakami i kiełbasą Składniki: pół kilo fasolki szparagowej kilogram ziemniaków kilogram kiełbasy jałowcowej lub śląskiej 4 szklanki wywaru warzywnego lub mięsnego 1 cebula puszka kukurydzy szczypta soli szczypta pieprzu (w wersji pikantniejszej pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu) Do dużego rondla lub szybkowaru włóż pokrojoną wcześniej kiełbasę i delikatnie podsmaż wraz z cebulą. Następnie dodaj pozostałe składniki i delikatnie wymieszaj. W przypadku rondla, gotuj potrawę na wolnym ogniu pod przykryciem prze około 30 minut. W przypadku użycia szybkowaru wystarczy 20 minut. Przepis na danie jednogarnkowe z ziemniakami w wersji wege Jednogarnkowe posiłki, często kojarzą się z tłustymi, mięsnymi kawałkami. My przygotowaliśmy lekkostrawną i dietetyczną wersję, wykorzystując sezonowe superfoods, czyli jarmuż ( sprawdź 6 powodów, dla których warto jeść jarmuż ). Składniki: 2 bataty pokrojone w drobną kostkę pół cebuli 2 ząbki czosnku (posiekane) 2 łyżki masła 6 liści jarmużu (postrzępionych na drobne kawałki) 8 listków szałwii pół szklanki orzechów włoskich szczypta soli szczypta pieprzu Na dużej patelni lub garnku roztop masło i podsmaż pokrojone wcześniej w kosteczkę bataty i cebulę. Gdy lekko się przyrumienią, dodaj resztę składników. Co jakiś czas mieszaj delikatnie do momentu, aż bataty zmiękną. Należy uważać, by nie doprowadzić do ich rozgotowania. Dania jednogarnkowe z mięsem i ziemniakami Sycące danie dla całej rodziny, które zaspokoi głód i rozgrzeje w każde jesienne lub zimowe popołudnie. Przy małym nakładzie pracy zyskamy obiad, który z każdym dniem będzie coraz smaczniejszy! Składniki: 2 papryki słodkie (pokrojone w plasterki) pół kilograma piersi z kurczaka lub udźców pozbawionych kości (możesz wymiennie...

Przeczytaj