Wejdź
pieczony kurczak
materiały PR
Przepisy

Pieczony kurczak w ziołach

Lubisz aromatyczne, delikatne dania? Wypróbuj przepis na pieczonego kurczaka z ziołami – takie danie to idealny pomysł na rodzinny, świąteczny obiad, który zachwyci wszystkich domowników!
marzec 05, 2014

kurczak w ziołach

Składniki:

  • 1 kurczak (np. Nasz Kurczak);
  • ½ szklanki oleju;
  • 1 łyżeczka: tymianku, oregano, bazylii;
  • ½ łyżeczki ostrej papryki;
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki;
  • Sól i pieprz do smaku
  • 500 g ziemniaków;
  • 1 cytryna.

Sposób przygotowania: kurczaka posolić i przyprawić pieprzem do smaku. W misce przyrządzić marynatę: wymieszać olej, tymianek, oregano, bazylię, papryki oraz sok z połowy cytryny. Natrzeć kurczaka przygotowaną marynatą i odstawić do lodówki na minimum godzinę. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, włożyć kurczaka w brytfance, piec po około 15 minut z każdej strony. Zmniejszyć temperaturę do 140 stopni, obłożyć plastrami ziemniaków i piec pod przykryciem około godziny polewając wytworzonym podczas pieczenia sosem. Aby uzyskać piękny aromat przed pieczeniem do wnętrza kurczaka warto włożyć gałązkę rozmarynu.

Czas przygotowania: 2,5 godziny

Komentarze
międzynarodowy dzień pizzy
Przepisy Międzynarodowy Dzień Pizzy - przepisy na pizzę!
9 lutego przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy, święto najstarszego placka z dodatkami i popularnego dania uwielbianego przez miliony łasuchów.
Katarzyna Mordalska
luty 08, 2013

Przepisów na to kultowe danie jest wiele. Cechuje je różnorodność dodatków grubość ciasta i wielkość. Na klasycznej włoskiej pizzy obok pomidorów i bazylii często pojawiają się delikatne owoce morza, wyraziste sardele i aromatyczne sery. W Polsce dodajemy wędzone wędliny i pachnące kiełbasy, pieczarki tworząc wersję „wiejską”. Lubujemy się też w rozpływającym się, lekko słonym i gorącym oscypku, królującym na pizzy „góralskiej”. Oprócz szerokiej gamy dodatków, pizzę tworzy również sos. Najbardziej uniwersalnym jest popularne TABASCO® - ale bez obaw, nie każde jest piekielnie ostre. Najostrzejszy sos TABASCO® Habanero powstał dzięki dodatkowi wywodzącej się z Jamajki papryki, i dodaje pizzy prawdziwego temperamentu. Jednak dla tych, którzy mają delikatne podniebienia idealna będzie lekko czosnkowa odmiana TABASCO® Garlic Pepper lub zielony sos na bazie papryczki Jalapeño . Przepis na ciasto do pizzy: 500g przesianej mąki pszennej 250 ml lekko ciepłej wody 1 opakowanie drożdży instant 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki czosnku w proszku do smaku Sól do smaku W misce mieszamy suche składniki na spód pizzy – mąkę, drożdże, cukier, czosnek i sól, a następnie łączymy z wodą i ugniatamy ciasto. Gdy będzie miało jednolitą konsystencję i będzie sprężyste, odstawiamy na min. 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni C, a z wcześniej przygotowanego i wyrośniętego ciasta formujemy okrąg. Wierzch smarujemy oliwą z oliwek, a następnie posypujemy solą i czosnkiem. Ciasto umieszczamy w piekarniku i pieczemy około 5 minut, uważając by nie przypalić spodu. Gdy lekko spuchnie, wyjmujemy ciasto i odstawiamy do ostygnięcia. Przepis na pizzę hawajską: 2 łyżki TABASCO ® Habanero 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 1 szklanka cienkich...

Przeczytaj

Nasze akcje