klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
muesli
123rf
Przepisy

Pod lupą: Płatki śniadaniowe – czy naprawdę są zdrowe?

Kukurydziane, owsiane, muesli... Dla dzieci, dla odchudzających się, dla całej rodziny – półki w sklepach uginają się od różnych płatków śniadaniowych. A my, konsumenci, lubimy je i kupujemy. Najczęściej jadamy je z mlekiem lub jogurtem, czasami chrupiemy bez dodatków lub robimy z nich ciasteczka zbożowe. Jesteśmy przekonani, że są zdrowe. Czy aby na pewno?
Katarzyna Mordalska
sierpień 22, 2013
Ivan z „Hotelu Paradise” szczerze opowiedział o związku z Anią i zdradził jej największą wadę

Płatki kukurydziane

płatki

Są to chyba najbardziej znane płatki śniadaniowe. Zwykle jemy je z ciepłym mlekiem - to smak naszego dzieciństwa, dlatego lubimy po nie sięgać.

Choć mają sporo witamin (m.in. witaminy z grupy B, witaminę C) nie są najzdrowszymi płatkami. Dlaczego? Mają bardzo wysoki indeks glikemiczny (IG) – oznacza to, że po ich spożyciu szybko podnosi się poziom cukru we krwi i równie szybko się obniża.

To dlatego po takich płatkach wcześniej czujemy głód i sięgamy po obfite drugie śniadanie (i każdy kolejny posiłek). Warto również pamiętać, że płatki kukurydziane zawierają sporo sodu, którego w naszej diecie zwykle i tak jest za dużo. Jeśli dodać do tego fakt, że najczęściej wybieramy „udoskonaloną” wersję płatków kukurydzianych (np. te polane miodem, z dodatkiem orzechów, drobinek cukru) okazuje się, że robi się z tego prawdziwa węglowodanowa bomba. Dlatego jeśli decydujemy się na płatki kukurydziane – wybierajmy te bez dodatków. Szklanka takich płatków to ok. 120 kcal.

Muesli

płatki muesli

To mieszanka różnych rodzajów płatków zbożowych, bakalii, orzechów i suszonych owoców. Brzmi zdrowo? Nie dajmy się nabrać na reklamowe sztuczki. Choć muesli to dobra propozycja na pożywne śniadanie, lepiej sami skomponujmy ten zbożowy mix – unikniemy dosładzanych dodatków. Owoce suszone (bądź co gorsza - kandyzowane), bakalie, orzechy, które są dodawane do sklepowych płatków są „dopieszczone” cukrem, miodem lub syropem glukozowo-fruktozowym.

Wzrasta więc kaloryczność posiłku (już same orzechy czy suszone owoce są przecież kaloryczne, co dopiero z dodatkową porcją cukru!) i zarazem spada jego wartość odżywcza. Średnia porcja takich płatków (ok. 50g) to ponad 200 kcal.

Jeśli sami skomponujemy muesli będzie zdrowsze i smaczniejsze – do płatków możemy dać te dodatki, które rzeczywiście lubimy i te, na które mamy ochotę w danym momencie. Owoce suszone możemy zastąpić świeżymi, które są mniej kaloryczne i wyjątkowo smaczne, a jeśli płatki nie będą wystarczająco słodkie - możemy jeszcze dodać łyżeczkę miodu.

Jeśli jednak nie mamy czasu na przygotowanie takiego muesli - czytajmy etykiety. Kupujmy płatki, które zawierają więcej niż 3g/100g błonnika i mniej niż 6g/100g cukru. Nie kupujmy oczami! Mniej atrakcyjne opakowania mają zwykle atrakcyjną zawartość :)

Płatki owsiane

owsianka

To istna bomba witaminowa! Nie na próżno mówi się o owsiance, że jest królewskim śniadaniem. Płatki owsiane to moc witamin i składników mineralnych. Są doskonałym źródłem błonnika, który jest niezwykle istotny w naszej diecie (to on odpowiada za pracę jelit), a ponadto 4 łyżki płatków owsianych to zaledwie 90 kcal – czyli naprawdę niewiele!

Płatki owsiane nie zawierają konserwantów ani barwników, nie są również dosładzane. Dzięki temu, że nie mają dodatków, możemy dowolnie modyfikować nasze owsianki, aby nam się znudziły po kilku dniach. Płatki owsiane doskonale smakują z mlekiem (nawet tym kokosowym!), jogurtem czy wodą. Możemy do nich dodawać bakalie, świeże owoce, orzechy, a tym, którzy lubią słodkości polecamy dodanie odrobiny czekolady pokrojonej w kostkę, bądź łyżki kakao czy miodu.

Płatki owsiane są dostępne w trzech wersjach:

  • płatki owsiane tradycyjne,
  • płatki owsiane górskie (drobniejsze od tradycyjnych)
  • płatki owsiane błyskawiczne (są bardzo rozdrobnione przez to szybko pęcznieją – stąd ich nazwa).

Warto jeść owsiankę dla zdrowia i dla urody, ale z umiarem! Płatki owsiane są kwasotwórcze (zawierają kwas szczawiowy), dlatego w nadmiernych ilościach mogą powodować bóle brzucha i wzdęcia.

Smakowe płatki śniadaniowe i płatki FIT

płatki nesquik

Tych płatków unikajmy lub jedzmy je naprawdę sporadycznie. Nie serwujmy takiego śniadania dzieciom – płatki te niewiele mają wspólnego z jakimkolwiek zbożem! Smakowe płatki śniadaniowe to produkt silnie przetworzony, z potężną dawką cukru i innych substancji słodzących, a często również z dodatkiem barwników i konserwantów, aromatów, tłuszczów trans, a nawet mleka w proszku.

W przypadku płatków FIT szczególnie zwracajmy uwagę na etykiety – często okazuje się, że są bardziej kaloryczne od zwykłych płatków lub ich skład niczym nie różni się od płatków dla osób, które się nie odchudzają. Nie płaćmy więc za marzenia i nie dajmy się nabrać na opakowania, które niesłusznie obiecują nam smukłą figurę!

Warto zapamiętać, że w przypadku każdych płatków sprawdza się zasada: zwracaj uwagę na skład produktu – im krótszy, tym lepszy, bo oznacza to, że produkt jest mniej przetworzony.

A jak najczęściej wygląda Wasze śniadanie? Piszcie!

Komentarze
materiały PR
Styl życia Płatki jęczmienne – właściwości lecznicze i odchudzające
Chcesz zjeść zdrowe, lekkie, ale sycące śniadanie? Sięgnij po płatki jęczmienne.
Materiał partnera
październik 19, 2017

Oferta płatków śniadaniowych na sklepowych półkach jest tak bogata, że w ich rodzajach oraz nazwach producentów można się łatwo pogubić. Kiedy wybierasz jakieś dla siebie, na początek odrzuć te, które zawierają składniki inne niż w 100% naturalne. Czytając etykietę, warto również zwrócić uwagę na zawartość cukru (najlepiej, by w ogóle nie miały takiego dodatku) i błonnika (dietetycy zalecają, by na 100 g płatków przypadały przynajmniej 3 g błonnika), zapewniającego poczucie sytości, a tym samym wspomagającego odchudzanie. A co z podstawowymi rodzajami płatków śniadaniowych? Do wyboru mamy płatki jęczmienne, ryżowe, owsiane, żytnie, gryczane, kukurydziane oraz jaglane. Wszystkie są naturalnym źródłem składników odżywczych, ale w poniższym artykule przyjrzymy się pierwszym z nich. Płatki jęczmienne mają bowiem szczególne właściwości lecznice i odchudzające . Wartości odżywcze płatków jęczmiennych Płatki jęczmienne to doskonałe źródło węglowodanów (aż 69 g na 100 g płatków!), które dostarczają nam energii na cały dzień. Węglowodany złożone, zawarte w produktach zbożowych, trawimy dłużej niż proste – tym samym dłużej czujemy się najedzone i rzadziej sięgamy po niezdrowe przekąski, na przykład w czasie pracy. Przygotuj płatki na mleku, dodaj do nich kawałki owoców, na przykład banana – zbilansowane śniadanie gotowe! Płatki jęczmienne spełniają również wspomniane wyżej zalecenie dietetyków – w ważącej 100 g porcji znajdziemy 9 g błonnika. Jedząc płatki jęczmienne, dostarczamy naszemu organizmowi także: fosforu, który przyczynia się do utrzymania prawidłowego tempa metabolizmu oraz pomaga w utrzymaniu kości w dobrym zdrowiu; żelaza sprzyjającego detoksykacji szkodliwych substancji w wątrobie oraz wspomagającego prawidłową pracę systemu odpornościowego; cynku, który wzmacnia nasze włosy i paznokcie,...

Przeczytaj
kobieta usta
Fotolia
Styl życia 5 produktów, których nie jem lub nie piję na diecie
Dieta odchudzająca to szereg wyrzeczeń, ale także zdroworozsądkowe podejście i unikanie wybranych produktów, które z pozoru mogą się wydawać niegroźne dla sylwetki. Sprawdźcie listę rzeczy, których lepiej nie jeść na diecie!
Katarzyna Mordalska
listopad 18, 2015

Dieta odchudzająca zwykle kojarzy się z odstawieniem ziemniaków i pieczywa. Pamiętacie swoją pierwszą walkę o utratę kilogramów? Kiedy miałam kilkanaście lat i niewielką wiedzę na temat zdrowego odżywiania i odchudzania, moje przejście na dietę polegało na tym, że odstawiłam chleb, który zastąpiłam niesmakującym mi pieczywem chrupkim. Większość obiadów stanowiły natomiast mieszanki warzyw przygotowywane saute, bez żadnych przypraw. Myślałam, że przecież dieta nie może smakować i, że trzeba kupować i jeść te wszystkie dietetyczne produkty typu serki light. Oczywiście, że na diecie należy poczynić pewne odstępstwa i zrezygnować z jedzenia tłustych potraw, fast foodów, słodyczy na rzecz chudego mięsa, zdrowych owoców i warzyw oraz niskokalorycznych przekąsek. Wyboru jednak trzeba dokonywać świadomie – w trosce o swoje zdrowie, ale też kubki smakowe. Oto lista produktów, których nigdy nie jem i nie piję, będąc na diecie, oczywiście oprócz standardowych „produktów zakazanych”, jak słodzone soki i napoje, słodycze, kaloryczne przekąski itd. Pieczywo typu wasa Po przejściu na dietę, staram się szukać zamienników pieczywa lub sięgam po pełnoziarnisty chleb z mąki razowej. Chrupkie pieczywo znajduje się u mnie na szarym końcu listy produktów, po które sięgnęłabym, chcąc przygotować kanapkę. Śniadanie powinno dostarczyć energii na cały dzień – nie tylko w związku ze zdrowym ładunkiem kalorycznym, ale także dzięki przyjemności jedzenia. Suche i płaskie kawałki, które przyklejają się do podniebienia, to po prostu nie są tym, co lubię. Jogurty light Choć kuszą opakowania z krzykliwymi informacjami „fit”, „light”, „0% tłuszczu” , warto chwycić za taki produkt i przyjrzeć się etykiecie. Szybko przekonamy się, że ograniczenie poszczególnych składników uczyniło oszczędność raptem kilkunastu, w porywach do...

Przeczytaj
123rf
Styl życia Przepisy na zdrowe słodycze - zbożowe słodkości dla dzieci
Twoje dziecko uwielbia słodycze, a ty nie potrafisz odmówić mu tej przyjemności? Zobacz przepisy na zdrowe ciastka i batoniki zbożowe, które pokocha każdy maluch... i dorosły!
Łucja Zbieniewska
luty 25, 2014

Dlaczego dietetycy i pediatrzy biją na alarm, by dzieciom nie proponować słodyczy lub żeby przynajmniej ograniczyć ich spożywanie? Czy słodycze rzeczywiście są tak niezdrowe? Niestety tak. Każdy z nas pamięta z dzieciństwa słowa rodziców: „ nie jedz słodyczy, bo będziesz mieć popsute zęby! ”... i sami powtarzamy to zdanie naszym pociechom. Jest w nim sporo prawdy  – zawarte w słodyczach  węglowodany proste  sprzyjają powstawaniu próchnicy,  dlatego nie warto narażać mleczaków na leczenie, bo chyba żaden maluch nie lubi wizyt u dentysty... Niestety problemy z zębami to nie wszystko – zeszłoroczny raport Instytutu Żywności i Żywienia wskazuje, że  co czwarty uczeń w Polsce ma nadwagę lub jest otyły  (co sprzyja wielu poważnym chorobom). To za sprawą braku aktywności fizycznej i nieprawidłowej diety malców – batoniki ze szkolnego sklepiku i kolorowe, gazowane napoje z pewnością nie sprzyjają utrzymaniu prawidłowej wagi dziecka. Czy to oznacza, że dziecko w ogóle nie powinno jeść słodyczy?  Absolutnie nie! Kilka kostek czekolady bogatej w magnez lub zdrowy batonik musli są jak najbardziej wskazane (oczywiście z umiarem :)).  Ważne jest jednak, żeby nie nagradzać dziecka słodyczami  – takie zachowanie może przyczynić się do tego, że w przyszłości malec będzie kojarzył słodycze z czymś pozytywnym i będzie je traktować jako nagrodę/pocieszenie. To z pewnością nie pomoże wyrobić u dziecka prawidłowych nawyków żywieniowych. Jakie słodycze wybrać dla dziecka? Dając dziecku słodką przekąskę zadbajmy o to, żeby była zdrowa  – jogurt naturalny zmiksowany ze świeżymi owocami lub mrożonymi truskawkami, sałatka owocowa, domowy budyń czy ciasteczka owsiane – to świetny (a przy okazji zdrowy) sposób na zaspokojenie apetytu na słodycze.  My stawiamy na batoniki musli i owsiane ciasteczka, które świetnie sprawdzą się jako przekąska na drugie...

Przeczytaj
bakalie helio
materiały PR
Przepisy Konfigurator dobrego śniadania Helio
Masz ochotę na zdrowe, a zarazem szybkie śniadanie? Zobacz, co proponuje producent pysznych bakalii Helio!
kwiecień 28, 2014

Dobre śniadanie powinno składać się z produktów podstawowych oraz nie mniej ważnych dodatków . Jako produkty podstawowe możemy wybrać np. płatki owsiane, czy kaszę jaglaną. Oba produkty to skarbnice witamin, mikroelementów oraz błonnika, dodatkowo oba mają właściwości detoksykujące oraz nie zawierają glutenu. Dobre śniadanie powinno się także składać z na pozór drobnych uzupełnień, które odegrają niebagatelną rolę w tworzeniu dobrego śniadania. Ich zadaniem jest zarówno dostarczenie cennych składników odżywczych, jak i nadanie posiłkowi wyraźnego: słodkiego lub bardziej wytrawnego smaku. Jako składowe dobrego śniadania propozycją zdrową i smaczną będą bakalie HELIO, w tym: żurawina suszona, pestki dyni oraz płatki migdałowe. Dlaczego? Suszona żurawina HELIO to całe owoce, a nie ich cięte cząstki . Całe owoce żurawiny zachowują więcej korzystnych dla zdrowia właściwości niż owoce, które przed zapakowaniem zostały pokrojone. Jeśli preferujemy bardziej wytrawne smaki to jako składnik dobrego śniadania marka HELIO proponuje pestki dyni , w których znajdują się kwasy nienasycone i dużo aminokwasów (alanina, glicyna, kwas glutaminowy) korzystnych dla zdrowia. Pestka dyni jest też źródłem żelaza i cynku. Nasiona dyni polecane są w leczeniu stanów zapalnych skóry i w profilaktyce przeciwmiażdżycowej. Dobre śniadanie byłoby niekompletne bez płatków migdałowych HELIO . Płatki migdałowe czyli po prostu pokrojone migdały bez skórki to skarbnica witaminy E, przeciwutleniacza zapobiegającego miażdżycy, zawałowi serca, nowotworom, udarom mózgu, przedwczesnemu starzeniu się. Witaminy B1, B2, PP i potas mające dodatni wpływ na funkcjonowanie mózgu, pamięć i koncentrację. Zawierają również cynk regulujący działanie systemu odpornościowego. Przy jego niedoborze łatwo się przeziębić, ma wpływ na stan skóry, włosów i paznokci. Dobre...

Przeczytaj