klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
pomidory
123rf
Przepisy

Pomidorowa uczta

Do Europy przywędrowały z hiszpańskimi lub portugalskimi żeglarzami na pokładach statków płynących z Ameryki Środkowej i Południowej w XVI wieku. W Polsce zawitały na nasze stoły dzięki królowej Bonie.
Katarzyna Mordalska
wrzesień 08, 2011

Walory smakowe pomidorów doceniamy do dziś, potrafiliśmy świetnie zaadaptować je w naszej polskiej kuchni.

I choć najwięcej pomidorów spożywają w Europie Grecy, Włosi i Portugalczycy, to w Polsce ich spożycie jest zdecydowanie za małe. A jest czego żałować!

Właściwości zdrowotne pomidorów

pomidor na talerzu

Pomidory (rodzina psiankowatych) mają mnóstwo korzyści zdrowotnych. Ich piękna czerwona skórka i wnętrze kryją wiele witamin i innych składników mineralnych. Ta cudowna barwa to zasługa likopenu, który jest bodajże najważniejszym składnikiem pomidorów. Likopen to węglowodór nienasycony, zaliczany do grupy karotenoidów, czerwony barwnik występujący w warzywach i owocach (tj. arbuz, grejpfrut, papaja), który jest silnym antyoksydantem (wychwytuje i dezaktywuje wolne rodniki, przy czym zmniejsza ryzyko powstawania zmian nowotworowych oraz chorób układu krążenia). Nie ulega on rozkładowi podczas gotowania, duszenia czy smażenia pomidorów, a nawet jest dużo lepiej przyswajalny przez nasz organizm.

Pomidory zawierają także, m.in. :

• potas – regulujący ciśnienie krwi i pracę serca

• witaminę C – która chroni organizm przed infekcjami, pomaga w gojeniu ran

• β-karoten – korzystnie wpływa na wzrok i chroni układ odpornościowy przed drobnoustrojami

• witaminę E – niezbędną do prawidłowej przemiany materii i pracy układu nerwowego

Poza tym, pomidory zawierają: witaminę A, B1, B2, B6, PP oraz magnez, wapń, fosfor i wiele innych składników.

Należy dodać, iż pomidory są niskokaloryczne, dlatego często wykorzystuje się je jako składnik diet odchudzających ( 1 mały pomidor to około 20 kcal). Ważnym walorem jest również odkwaszanie organizmu, dzięki czynnikom zasadotwórczym, które znajdują się w tych warzywach.

Kilka cennych rad:

- zawsze wybieraj pomidory jędrne, pachnące, o żywym kolorze i tzw. zieloną piętką koło zagłębienia kielichowego

- dojrzałe pomidory można przechowywać w lodówce przez tydzień, choć ich smak może się pogorszyć z powodu zbyt niskiej temperatury. Najlepiej przechowywać je w 13-18 stopniach C.

- skórkę łatwo zdejmiemy, jeśli natniemy pomidora na krzyż(samą skórkę), zanurzymy go we wrzątku na 2-3 minuty i przelejemy ziemną wodą. Skórkę obieramy nożykiem.

- do pomidorów idealnie pasuje świeża bazylia, oregano, czosnek i oliwa z oliwek dobrej jakości.

Zapraszamy na pyszną pomidorową ucztę!

sałatka caprese

Caprese z czarnymi oliwkami

2 duże kulki sera mozzarella

3 duże pomidory

Kilka czarnych oliwek

Oliwa z oliwek

Świeżo zmielony czarny pieprz

Świeże listki bazylii

Ser mozzarella i pomidory kroimy na plastry. Układamy na przemian na talerzu. Posypujemy pieprzem, układamy oliwki, polewamy oliwą z oliwek. Dekorujemy listkami bazylii.

pomidorowe kotleciki

Kotleciki schabowe z duszonymi pomidorami

8 kotlecików schabowych (porcja dla 4 osób)

12 pomidorów średniej wielkości

sól

czarny pieprz świeżo zmielony

kilka listków bazylii

oliwa z oliwek

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Pomidory myjemy, nacinamy skórkę na krzyż i układamy w blasze. Doprawiamy sola i pieprzem, skrapiamy każdego pomidorka oliwą. Pieczemy 25 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia dodajemy do pomidorków listki bazylii. Kotlety myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy kotleciki po ok. 5 minut z każdej strony (zależy od grubości kotletów). Usmażone kotleciki i duszone pomidory bazylią układamy na talerzach. Danie można podać z ryżem długoziarnistym lub puree ziemniaczanym.

 Smacznego!

Komentarze
frittata
materiały PR
Przepisy Frittata ze szpinakiem i żółtym serem
Frittata przypomina pizzę, jednak nie jest tak kaloryczna, a jej przygotowanie nie zajmie więcej niż 15 minut. Dlatego jest doskonałym pomysłem na szybkie, sycące i zarazem zdrowe śniadanie. Uniwersalność tej potrawy polega na tym, że można ją przyrządzić z dowolnych składników, które akurat mamy w lodówce. Zobacz prosty przepis na frittatę ze szpinakiem i serem żółtym!
Katarzyna Mordalska
grudzień 17, 2013

Prosta i szybka frittata ze szpinakiem i żółtym serem Składniki: • 4 jajka • 2 plasterki szynki • garść szpinaku • 3 plasterki sera żółtego, np. Gouda MSM Mońki • 1 cebula • oliwa z oliwek • tymianek, bazylia • natka pietruszki • sól, pieprz i chili do smaku Przygotowanie: Szpinak dokładnie myjemy, rozgrzewamy patelnię z oliwą i podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy liście szpinaku, całość smażymy 2-3 minuty aż zmięknie. W misce ubijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy tymianek i bazylię oraz podsmażony szpinak z cebulą. Wszystko mieszamy. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną w małe kawałki szynkę i ser żółty, a następne zalewamy masą jajeczną. Wygładzamy, aby masa równomiernie się rozłożyła. Smażymy ok. 6 - 8 minut na małym ogniu aż frittata będzie ścięta. Po zdjęciu z ognia danie posypujemy startym żółtym serem. Aby wszystkie składniki dobrze się ścięły a ser zarumienił, firttatę wkładamy na kilka minut do rozgrzanego do 150°C piekarnika. Smacznego!

Przeczytaj
makaron penne
materiały PR
Przepisy Przepisy na makarony od Mamma Mia!
Co najlepiej zaplanować na romantyczny wieczór we dwoje? Oczywiście wspólną kolację! Nieważne czy uwielbiacie to święto, czy nie należycie do grona jego fanów – wspólnie spędzony czas przy dobrym jedzeniu i winie to zawsze dobry pomysł! Zobaczcie kilka przepisów od Mamma Mia na kolację we włoskim stylu...
Katarzyna Mordalska
luty 11, 2014

Spaghetti z migdałowym parmezanem, oregano i rukolą Składniki: 350g makaronu spaghetti Mamma Mia; 50g rukoli; 50g migdałów bez skórki; oliwa z oliwek; sól, pieprz; oregano; 150g tuńczyka w kawałkach (opcjonalnie). Przygotowanie: makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu „al dente”. Gorący makaron wymieszać z suszonym oregano, odrobiną oliwy z oliwek, świeżą garścią rukoli, tuńczykiem (opcjonalnie), doprawić solą i pieprzem. Całość podawać posypaną migdałami utartymi w moździerzu. Makaron penne z sosem podwójnie pomidorowym Składniki: 200g makaronu pióra Mamma Mia; 50 g wędzonego boczku; pół cebuli; 1 ząbek czosnku; oliwa z oliwek; 50 g suszonych pomidorów; 200 g krojonych pomidorów z puszki; sól i pieprz; liście bazylii; ser dojrzewający do podania. Przygotowanie: boczek pokroić w kostkę i podsmażyć z odrobiną oliwy z oliwek. Dodać pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażyć. Dodać pokrojone drobno suszone pomidory, przesmażyć przez chwilę następnie dodać pomidory z puszki. Dusić całość aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. W tym czasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzony makaron dodać do sosu i dusić całość przez chwilę aż sos pokryje makaron. Dodać listki bazylii, wymieszać. Przed podaniem posypać startym serem. Romantyczne spaghetti z odrobiną pikanterii Składniki: 200 g makaronu spaghetti Mamma Mia! 20 ml oliwy z oliwek extra virgin; 1 ząbek czosnku; 1 papryczka chili; 30 g selera naciowego; 250 g czerwonej papryki; 15 g masła; 2-3 łodyżek pietruszki; ok. 10 listków bazylii; 1 łodyżka mięty; 1-2 łodyżki szczypiorku; 10 ml brandy; sól, pieprz. Przygotowanie: Zioła umyj i delikatnie osusz. Umieść je razem z oliwą z oliwek w blenderze lub mikserze i zmiksuj na wysokich obrotach tak, by powstało...

Przeczytaj
pstrąg przyciąga
materiały PR
Przepisy Pstrąg przyciąga - przepisy z pstrągiem w roli głównej!
Pstrągi to jedne z najzdrowszych i najsmaczniejszych ryb, które w dodatku są naturalnym dobrem występującym w Polsce. Wypróbuj przepisy na pyszne dania z pstrągiem!
Katarzyna Mordalska
czerwiec 05, 2013

Spożywanie ryb, nawet codziennie, to najlepszy sposób na zachowanie zdrowia, kondycji, sprawności intelektualnej, młodości i radości życia. W rybach znajdziemy witaminy A, D i E, które dobrze rozpuszczają się w tłuszczach. Witamina A, której najwięcej jest w rybim tranie wpływa korzystnie na widzenie, wzmacnia układ immunologiczny organizmu, zapobiega starzeniu się organizmu. Witamina E, podobnie jak A, chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zapobiegając chorobom nowotworowym oraz miażdżycy. Pstrąg w sezamie w trzech sosach 200g filet z pstrąga, sezam czarny i biały, mąka pszenna i kukurydziana, 1 jajko, olej do smażenia, sól, pieprz, natka pietruszki, trzy sosy; sos słodki chilli, sos tajski, sos sezamowy Filet z pstrąga oczyścić, odciąć mu brzuch i skórę oraz usunąć ości. Tak oczyszczone filety kroimy na paski, przyprawmy solą, pieprzem i panierujmy w mące. Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować 4 części maki pszennej i 1 cześć mąki kukurydzianej oraz jajko. Wszystko to wymieszajmy z wodą tak, aby powstało gęste ciasto. Następnie moczymy w nim paski ryby i panierujmy w wymieszanym sezamie. Rozgrzewamy olej w garnku, lub jeśli ktoś posiada – w frytkownicy. Smażymy na złoty kolor. Pietruszkę dzielimy na gałązki i smażymy w samym cieście. Tak przygotowane chrupiące kęski rybne możemy pookładać na dużym chipsie krewetkowym lub podać z prażynkami. Sosy rozlewamy do miseczek dodajemy ćwiartki cytryny i cieszymy się smakiem orientalnego pstrąga. Quiche z pstrągiem wędzonym 300g mąka , 150g masło, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 7 jajek, 125ml śmietany 30%, 0,5 łyżeczki soli, 300g fileta z pstrąga wędzonego, 150g cukinii, 1 mała cebula, 150g sera cheddar, świeża dymka Z mąki, masła, proszku do pieczenia i 1 jajka wyrobić ciasto. Schować do lodówki na ok. 30 min, aby stwardniało....

Przeczytaj
międzynarodowy dzień pizzy
Przepisy Międzynarodowy Dzień Pizzy - przepisy na pizzę!
9 lutego przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy, święto najstarszego placka z dodatkami i popularnego dania uwielbianego przez miliony łasuchów.
Katarzyna Mordalska
luty 08, 2013

Przepisów na to kultowe danie jest wiele. Cechuje je różnorodność dodatków grubość ciasta i wielkość. Na klasycznej włoskiej pizzy obok pomidorów i bazylii często pojawiają się delikatne owoce morza, wyraziste sardele i aromatyczne sery. W Polsce dodajemy wędzone wędliny i pachnące kiełbasy, pieczarki tworząc wersję „wiejską”. Lubujemy się też w rozpływającym się, lekko słonym i gorącym oscypku, królującym na pizzy „góralskiej”. Oprócz szerokiej gamy dodatków, pizzę tworzy również sos. Najbardziej uniwersalnym jest popularne TABASCO® - ale bez obaw, nie każde jest piekielnie ostre. Najostrzejszy sos TABASCO® Habanero powstał dzięki dodatkowi wywodzącej się z Jamajki papryki, i dodaje pizzy prawdziwego temperamentu. Jednak dla tych, którzy mają delikatne podniebienia idealna będzie lekko czosnkowa odmiana TABASCO® Garlic Pepper lub zielony sos na bazie papryczki Jalapeño . Przepis na ciasto do pizzy: 500g przesianej mąki pszennej 250 ml lekko ciepłej wody 1 opakowanie drożdży instant 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki czosnku w proszku do smaku Sól do smaku W misce mieszamy suche składniki na spód pizzy – mąkę, drożdże, cukier, czosnek i sól, a następnie łączymy z wodą i ugniatamy ciasto. Gdy będzie miało jednolitą konsystencję i będzie sprężyste, odstawiamy na min. 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni C, a z wcześniej przygotowanego i wyrośniętego ciasta formujemy okrąg. Wierzch smarujemy oliwą z oliwek, a następnie posypujemy solą i czosnkiem. Ciasto umieszczamy w piekarniku i pieczemy około 5 minut, uważając by nie przypalić spodu. Gdy lekko spuchnie, wyjmujemy ciasto i odstawiamy do ostygnięcia. Przepis na pizzę hawajską: 2 łyżki TABASCO ® Habanero 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 1 szklanka cienkich...

Przeczytaj