klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
dania na upalne dni
Fotolia
Przepisy

Pomysły na obiady w upalne dni

Żar leje się z nieba i ostatnie, na co masz ochotę, to stanie przy garnkach? Obiad na upał powinien być lekki i szybki do przygotowania. Sprawdź nasze propozycje, co gotować w upalne dni!
Katarzyna Mordalska
lipiec 06, 2015

W gorące dni nie mamy ochoty na długie gotowanie i ciepłe, ciężkie dania. Obiad na upały powinien być szybki w przygotowaniu i lekki. Najlepiej postawić na aromatyczne chłodniki, tarty na zimno lub świeże sałatki. Zebraliśmy dla Was najlepsze przepisy na letni obiad - bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.

Koktajl z selera - idealny na piękną cerę

Co ugotować na obiad w upalne dni? Chłodniki!

Dokładniej nie „ugotować” a „przygotować” i to kluczowa sprawa podczas upałów. Daniem bez gotowania, które jako pierwsze przychodzi na myśl, jest oczywiście chłodnik. Serwowany na zimo zapewnia tak bardzo wyczekiwane orzeźwienie.

chłodnik

Na upały - chłodnik, uwieeelbiam.
Kiedy jest tak ciepło, że nie chce się jeść - robię chłodnik. Dodatkowe atuty tej zupy - poza jej smakiem - to to, że nie trzeba jej odgrzewać, że z dnia na dzień jest lepsza, kalorii ma niewiele i jest zdrowa, mniam...

Fumico

Sprawdź przepis na chłodnik litewski oraz przepisy Agnieszki Maciąg na chłodniki!

Obiad na upalne dni – tarta

Obiad na upalne dni powinien być szybki w przygotowaniu, a taka z całą pewnością jest tarta. Po zrobieniu ciasta i wyłożeniu nim formy, pozostaje tylko ułożenie wybranych dodatków i wstawienie do piekarnika. Wiele tart dobrze smakuje także na zimno, a to zbawienny atut podczas upałów.

tarta ze szpinakiem

Wypróbujcie wybrane przez nas przepisy na tarty:

Lekkie sałatki to idealny wybór na gorące dni

Podczas upałów apetyt znacznie się zmniejsza, zwłaszcza że dodatkowo pijemy dużo wody. Idealnym rozwiązaniem na posiłek w gorące dni będzie zatem lekka sałatka ze świeżych warzyw lub owoców. Dzięki składnikom obfitującym w swym składzie w wodę, dodatkowo zapewnimy naszemu organizmowi odpowiedni stopień nawilżenia.

sałatka z cukinii

Polecamy do wypróbowania przepisy Wizażanek na pyszne i lekkie sałatki:

Ostatnia propozycja na obiad w upalny dzień to najprostszy przepis, który zgodnie wskazały redaktorki portalu Wizaz.pl jako ulubiony, czyli młode ziemniaczki z zsiadłym mlekiem, twarożkiem, maślanką lub kefirem. :)

młode ziemniaki

A Wy, co jecie w upalne dni?

Zobaczcie także co nawadnia, a co odwadnia organizm oraz co pić w czasie upałów, aby nie słabnąć.

Komentarze
Fotolia, materiały PR
Styl życia Jak przetrwać upały w mieście?
Wysokie temperatury w mieście potrafią nieźle dać się we znaki tym, którzy na urlop i wakacyjny wyjazd muszą jeszcze poczekać. Istnieją jednak proste sposoby, by skutecznie się orzeźwić w gorący dzień. Sprawdź, co zrobić, by przetrwać upały w mieście!
Materiał partnera
sierpień 04, 2015

Pij dużo płynów Picie dużych ilości płynów to podstawowa zasada w ciepłe dni, podczas których zapotrzebowanie na nie wyraźnie wzrasta. Dzieje się tak, ponieważ wraz z potem nasz organizm traci też wodę, a w konsekwencji – składniki mineralne i witaminy. Nie ma więc wątpliwości, że w upały trzeba po prostu dużo pić . Warto jednocześnie pamiętać, że nie wszystkie napoje jednakowo spełnią swoje zadanie. Podstawowym napojem w upalne dni powinna być oczywiście woda. Doskonale sprawdzi się w połączeniu z cytryną, miętą i kostkami lodu – tak przygotowana woda skutecznie orzeźwi i ugasi pragnienie . Osobom lubiącym napoje o wyraźnym smaku poleca się mrożoną herbatę lub świeżo wyciskane soki – pyszne i zdrowe! Postaw na orzeźwiający prysznic Ochłodzi, doda energii i przyniesie ulgę w wysokich temperaturach – mowa oczywiście o letnim prysznicu! Będzie szczególnie przyjemny, gdy weźmiesz go po powrocie z pracy – niezawodnie ochłodzi Twoje ciało i jednocześnie odświeży umysł, neutralizując zmęczenie i pomagając w odzyskaniu sił  :) Prysznic będzie szczególnie orzeźwiający, jeśli zdecydujesz się użyć chłodzącego żelu pod prysznic, np. Palmolive So Dynamic . Niezwykle świeży i energetyzujący zapach werbeny, mandarynkowych olejków eterycznych i kwiatu pomarańczy skutecznie rozbudzi Twoje zmysły i sprawi, że błyskawicznie zapomnisz o upale! Uważaj, co na siebie zakładasz W gorące dni niektóre ubrania, które w normalnych okolicznościach uznalibyśmy za komfortowe, nagle stają się trudne do zniesienia – okazują się niewygodne i „za ciepłe”. Bardzo często jest to wina syntetycznej tkaniny, która nie przepuszcza dostatecznej ilości powietrza, sprawiając, że w wysokich temperaturach pocimy się bardziej niż zwykle . Latem najlepiej sprawdzą się ubrania z takich materiałów, jak len, kreton czy...

Przeczytaj
Dni Grecji w Pizza Hut
materiały PR
Przepisy Dni Grecji w Pizza Hut
Podczas kulinarnej podróży po Europie, która trwa w restauracjach Pizza Hut za sprawą oferty 'Pizze Europejskie', przemieszczamy się znów na południe, tym razem do Grecji. Dni Grecji w Pizza Hut będą trwały do 11 czerwca.
Katarzyna Mordalska
maj 31, 2012

Tradycja kulinarna Grecji rozwijała się równolegle do jej długiej historii. Ciepły słoneczny klimat i wysokie temperatury powodują, że potrawy greckie są raczej lekkostrawne, obfite w świeże, soczyste owoce i warzywa podawane w rozmaitych postaciach. Stosunkowo mniej popularne jest mięso. Aby podkreślić tę cechę greckiej kuchni, Pizza Grecja jest pizzą wegetariańską . Dominują na niej warzywa podane w dwojaki sposób: część jest tradycyjnie zapieczona na pizzy, a część podana na niej, w postaci świeżej sałatki śródziemnomorskiej, w skład której wchodzą sałata rzymska, czerwona cebula, papryka, ogórek zielony oraz pomidorki koktajlowe. Grecja słynie także z kilku rodzajów sera, z których największą popularność na całym świecie zdobyła feta . Tradycyjnie produkuje się ją z pasteryzowanego mleka koziego i owczego. Feta może być podawana na wiele różnych sposobów. Doskonale smakuje na ciepło w różnego rodzaju zapiekankach lub jako farsz do mięs czy ryb. Na zimno pokrojona w kostkę, stanowi koronny składnik sałatki greckiej. Dlatego też w Pizza Hut feta uzupełnia zestaw świeżych warzyw podanych na wierzchu Pizzy Grecja. Kolejnym znakiem rozpoznawalnym Grecji są oliwki i oliwa z oliwek . Właściwie każde danie można zjeść z dodatkiem świeżej oliwy. Grecy używają jej zarówno do sałatek, jak i do polewania dań podawanych na ciepło czy zakąsek. Podobnie oliwki, które stanowią ulubiony składnik kuchni greckiej. Podczas Dni Grecji Goście restauracji będą mogli skosztować przystawki złożonej z najbardziej rozpoznawalnych składników greckiej kuchni: sera fata i zielonej oliwki zakrapianych oliwą. Tradycja stołowania w Grecji, w przeciwieństwie do innych krajów Europy, nie wypracowała żadnego porządku, w jakim podawane są potrawy. Niejednego obcokrajowca zdziwić może, że na stole za jednym razem pojawiają się przystawki, zupy, dania ciepłe oraz...

Przeczytaj
belvita
materiały PR
Przepisy Jesień najlepsza z belVitą!
Jesień to czas, który inspiruje nas swoimi barwami i zapachami. To idealny moment, żeby cieszyć się ulubionymi smakami zbożowych ciastek belVita z Orzechami i czekoladą lub belVita Pyszne Nadzienie Kakaowe&Jogurt Naturalny.
Katarzyna Mordalska
wrzesień 12, 2014

Największy wpływ na nasze samopoczucie mamy my sami. To, jak spędzamy wolne chwile, jak o siebie dbamy i z jakich składników składa się nasza dieta wpływa na nasz nastrój. Przypominamy o kilku powodach, dla których kochamy jesień: Po upalnym lecie daje nam wytchnienie. Podczas spacerów po lesie możemy podziwać piękno opadających złotych liści. W naszej kuchni zaczynają gościć polskie jabłka, które z produktem mlecznym, ciepłym napojem i ulubioną belVitą będą najlepszą bazą do rozpoczęcia każdego dnia! W jesienne poranki warto znaleźć czas na przygotowanie tego pierwszego posiłku, gdyż poprawi ono nie tylko nasz nastrój, ale będzie też dobrą bazą do rozpoczęcia dnia. belVita, jako ciastka stworzone specjalnie z myślą o śniadaniu, sprawdzą się idealnie! Jako marka będąca liderem w kategorii ciastek pożywnych, od lat obserwujemy zwyczaje śniadaniowe Polaków i kształtujemy trendy, pokazując, że ten najważniejszy posiłek może być jednocześnie szybki w przygotowaniu, pyszny i pożywny. – mówi Ewelina Polińska-Nadra, brand manager belVita w Mondelez Polska S.A. Do przygotowania zbilansowanego śniadania na jesienny poranek wykorzystać można ciastka zbożowe belVita Orzechy + czekolada lub belVita Pyszne Nadzienie Kakaowe & Jogurt Naturalny , produkt mleczny, porcję owoców i gorący napój. Takie połączenie to prosty i szybki przepis na udany początek dnia! belVita Orzechy + czekolada Zawierają 62 % zbóż, w tym 20% pełnego ziarna. 1 małe opakowanie (4 ciastka) pokrywa ponad 30% dziennego zapotrzebowania na witaminę B2, B3 oraz kwas foliowy. belVita Pyszne Nadzienie Kakaowe & Jogurt Naturalny Nadzienie zawiera jogurt z żywymi kulturami bakteryjnymi naturalnie obecnymi w jogurtach. 1 małe opakowanie (2 ciastka) pokrywa ponad 35% zalecanego dziennego spożycia witaminy B1, ponad 25% zalecanego dziennego spożycia magnezu i żelaza oraz 15%...

Przeczytaj
Styl życia Ta książka to hit wśród miłośniczek urody i zdrowego stylu życia! Poznaj "Beauty Food"!
Marzysz o pięknej cerze i smukłej sylwetce? Dzięki temu poradnikowi to możliwe! Bez drakońskich diet i wyrzeczeń!
Materiał partnera
listopad 19, 2019

Zaskórniki, zmarszczki, tłusta cera, rozstępy, cellulit czy wreszcie zbędne kilogramy - z tymi problemami zmaga się wiele z nas. Niestety, drogie kosmetyki to nie wszystko. Twoje starania i godziny spędzone przed lustrem mogą na niewiele się zdać, jeśli nie zmienisz swoich nawyków żywieniowych. Nadal nie wiesz, co jeść, by na co dzień zachwycać świetnym wyglądem? Z pomocą przychodzi Maria Ahlgren - autorka książki "Beauty Food". Gwarantujemy - po przeczytaniu kilku stron zmienisz swoje nastawienie do odżywiania.  "Beauty Food" czyli wszystko, co powinnaś wiedzieć o książce Marii Ahlgren To nietypowy beauty-poradnik stworzony z myślą o wszystkich, dla których piękno i zdrowy styl życia są niezwykle ważne. Książka składa się z 14 rozdziałów, w których znajdziesz garść porad z dziedziny urody, a także 85 przepisów na smaczne, zdrowe i pełnowartościowe dania. Autorka zaczyna od omówienia budowy skóry, po czym wyjaśnia, na co warto zwracać uwagę podczas zakupów kosmetycznych, by wybierać produkty z dobrym składem. W książce znajdziemy też odpowiedź na pytanie, czym różni się serum od kremu, a także dlaczego retinol to tak ważna substancja. Dalej przeczytasz o "urodowych sabotażystach", którzy mogą pozbawić cię naturalnego blasku i młodości. Kolejne rozdziały to bogata opowieść o składnikach odżywczych, porady kulinarne i wreszcie przepisy, które zachwycają nie tylko wyglądem, ale i niesamowitym składem.  Autorka książki - Maria Ahlgren - szwedzka redaktorka i ekspertka w dziedzinie zdrowia oraz urody już we wstępie rozprawia się z mitami na temat piękna. Dziennikarka ma niezwykle bogate doświadczenie. Pisze dla magazynu "Elle" i przez kilka lat pracowała jako dziennikarka w Tokio, gdzie zetknęła się z koncepcją beauty food. To dzięki temu doskonale wie, że odpowiednio dobrane kosmetyki są ważne, ale nigdy nie zastąpią właściwego odżywiania, które wpływa...

Przeczytaj