klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
kawa o poranku
Fotolia
Przepisy

Pora dnia ma znaczenie! Zobacz, kiedy najbezpieczniej pić kawę!

Pijesz kawę? Pora dnia ma znaczenie! Okazuje się, że poranna kawa nie jest najlepszym pomysłem. Sprawdź, kiedy w ciągu dnia powinnaś pić kawę tak, by Ci nie szkodziła!
Katarzyna Mordalska
lipiec 20, 2015
kawa

Zapewne po przebudzeniu rano przecierasz oczy i myślisz sobie: „Królestwo za kawę!”. Najgorsze, co możesz zrobić, to włączyć ekspres. Niestety nie jest to najlepsza pora na picie kawy.

[Film] Jak prawidłowo wykonywać przysiady?

Kawa o poranku? Lepiej nie!

Okazuje się bowiem, że o tej porze jesteśmy najbardziej narażeni na uzależnienie od kofeiny. Kawa najlepiej pobudza, kiedy w naszym organizmie spada poziom kortyzolu (nazywanego hormonem stresu). O poranku poziom kortyzolu jest na tyle wysoki, że organizm nie potrzebuje dodatkowego bodźca w postaci kofeiny. Poziom hormonu spada dopiero po godzinie 9:30 i zaczyna wzrastać ponownie po 11:30. Wniosek? Najlepsza pora na wypicie pierwszej kawy to okolice godziny 10:00.

Otwarcie rano oka = stawianie wody na kawę. ;) Piję 2 dziennie. Uwielbiam tę pierwszą poranną. Piję tę najbardziej niezdrową – rozpuszczalną (i tylko gold). Marzyłby mi się profesjonalny ekspres do kawy, który robi pianę na 2 cm.

ŁAJKA

Poranna kawa nie sprawi, że poczujemy się bardziej pobudzeni. Organizm, wydzielając kortyzol, jest w tym momencie ustawiony na najwyższy tryb „gotowości do działania”. Dodatkowa stymulacja kofeiną nie jest potrzebna, gdyż i tak nie przyniesie pożądanego efektu.

Kiedy kolejna filiżanka kawy?

Ponownych skoków kortyzolu możemy spodziewać się między godziną 12:00 a 13:00 oraz po południu w godzinach 17:30 – 18:30. Planując kolejną filiżankę kawy, powinniśmy wstrzelić się w moment, kiedy poziom hormonu w organizmie spada, czyli około godziny 14:00 – 15:00.

Kawa o poranku? Tak, ale…

Jeśli nie wyobrażacie sobie wyjścia z domu bez filiżanki kawy, a jednocześnie wstajecie dostatecznie wcześnie, pierwszą kawę bez szkody dla organizmu możecie wypić przed porannym wzrostem kortyzolu, czyli do godziny 7:30.

O której godzinie zwykle pijecie kawę?

Sprawdź także, co warto wiedzieć o kawie, najlepsze przepisy na kawę oraz czy kawa może odchudzać?

Komentarze
kawa w filiżance
123rf
Przepisy Kawowe wariacje na jesienną chandrę
Czy kawa jest zdrowa? Zdaje się, że niezależnie od naszego stanowiska w tej sprawie – chętnie ją pijamy. I słusznie! Okazuje się, że ma ona nie tylko właściwości zdrowotne, ale jest również świetnym antydepresantem. Jeśli jednak znudziły ci się latte, espresso i cappuccino – zobacz nietypowe przepisy na kawę, która pokona jesienną chandrę!
Łucja Zbieniewska
wrzesień 13, 2013

Czy kawa jest zdrowa? Badania uczonych wykazują, że choć kawa (a właściwie pokaźna dawka kofeiny, którą zawiera) często przyczynia się do nadciśnienia i chorób serca, to  w ilościach zdroworozsądkowych –  jest zdrowa! Okazuje się, że zawarte w kawie polifenole zapobiegają gromadzeniu się złego cholesterolu we krwi. Dzięki temu  zmniejsza się ryzyko wystąpienia miażdżycy czy zawału serca.  Co więcej – polifenole opóźniają procesy starzenia! Kawa może nam również skutecznie pomóc w walce z migreną, a fińscy naukowcy przekonują, że picie 2-5 filiżanek kawy dziennie, zmniejsza ryzyko zapadnięcia na chorobę Alzheimera czy demencję starczą – i to nawet o 65%! Kawa na dobry humor! Już jedna filiżanka kawy może sprawić, że nawet pochmurny, jesienny poranek wyda nam się piękniejszy – mała czarna  nie tylko pobudza nasz umysł i poprawia  koncentrację, ale również – nastrój . A to wszystko jest zasługą  kofeiny, która aktywizuje w organizmie dopaminę, serotoninę i endorfinę – czyli  tzw. hormony szczęścia. Ile filiżanek kawy dziennie można wypić? Najlepiej jeśli nie przekracza się umownej granicy 1-3 filiżanek kawy dziennie. Większe ilości mogą powodować rozdrażnienie, bezsenność, problemy  sercowe i żołądkowe. Co więcej – kawa spożywana w nadmiernych ilościach może uzależnić! Warto też pamiętać, że jest to napój bogaty w szczawiany, które niechlubnie słyną z tego, że wypłukują wapń. Delektując się kawą zachowujmy zdrowy umiar. Nietypowe przepisy na kawę Jeśli jesteś kawoszem i nie wyobrażasz sobie dnia bez małej czarnej koniecznie zobacz przepisy, które pozwolą ci odkryć zupełnie nowy smak kawy i pomogą zwalczyć jesienną chandrę! Kawa z… jajkiem! A właściwie z… żółtkiem – wystarczy utrzeć je z cukrem (2 łyżki) na puszystą masę i delikatnie wlać do...

Przeczytaj
materiały PR
Styl życia Kawowe ABC - popularne rodzaje kawy
Sprawdź, jak właściwie przygotowywać popularne napoje kawowe, np. latte macchiato, cappuccino, americano czy café au lait i zachwyć się różnorodnością smaków, które możesz przygotować w swoim domu.
Materiał partnera
grudzień 07, 2017

Jeśli jesteś fanem kawy, dobrze wiesz, że ten magiczny napój niejedno ma imię. Parząc kawę w różny sposób i z różnym wykorzystaniem mleka jako dodatku, możesz otrzymać rozmaite zestawienia smakowe. Energetyczne espresso lub mocne ristretto naturalnie sprawdzi się o poranku, łagodniejsze americano będzie idealne na przerwę kawową, a cappuccino jako popołudniowa kawa. Sprawdź, czym różnią się popularne rodzaje kaw napoje kawowe, poeksperymentuj i znajdź swój ulubiony napój lub zachwyć swoimi umiejętnościami najbliższych. I już nigdy więcej nie popełnisz gafy i nie pomylisz latte macchiato i café au lait czy espresso lungo i double espresso. Kawy czarne Podstawnym napojem kawowym zdecydowane jest espresso. Powstaje ono w wyniku przepuszczenia niewielkiej ilości gorącej wody pod wysokim ciśnieniem przez powierzchnię odpowiednio zmielonej kawy. Najpopulraniejsza objętość espresso to ok. 30ml. Napój o podwójnie mniejszej objętości i podwójnej mocy to z kolei ristretto, czyli kawa przygotowywana w ekspresie ciśnieniowym tak jak espresso, ale przy użyciu mniejszej ilości wody. Ristretto jest zatem dużo bardziej skoncentrowane niż zwykłe espresso i pozwala wydobyć z małej filiżanki bardzo dużo smaku i aromatu. Espresso może wystąpić też w wariancie przedłużonym, tzn. espresso lungo. - Zamiast przerywać parzenie przy 30ml, w tym przypadku kontynuuje się je aż do uzyskania ok. 60ml, jednak nadal przy użyciu jednej porcji zmielonej kawy - mówi barista, Marcin Kozicki, Head Trainer Warsaw School of Coffee. Espresso lungo różni się jednak od double espresso, które jest przygotowywane z podwójnej porcji zmielonych ziaren kawy. Jego idealna objętość to ok. 60ml. Osoby, które lubią kawy bez mleka, ale wolą je w większej filiżance i łagodniejszym smaku, często wybierają kawy czarne o większej objętości, czyli americano i caffé crema. Czym się one różnią? Americano...

Przeczytaj
Free
Pielęgnacja Obalamy mity. Czy kawa rzeczywiście szkodzi urodzie?
Nasila trądzik, przesusza skórę, wypłukuje magnez, a pobudza tylko na chwilę – opinie na temat kawy bywają różne. Kilkutygodniowy detoks może przełożyć się na zmniejszenie suchości skóry, ale czy to rzeczywiście powód, by rezygnować z kawy raz na zawsze?
Monika Orzechowska
marzec 04, 2016

Gdyby zapytać o to naukowców, ich opinie byłyby różne, ale sprowadziłyby się do jednego wniosku – kawa nie jest wcale taka zła, jak ją malują. Jej wpływ na skórę jest nie do podważenia, ale liczne badania dowodzą, że nie należy doszukiwać się w tym niczego negatywnego, a wręcz przeciwnie. Kofeina służy cerze bardziej niż nam się wydaje. Zmniejsza ryzyko raka skóry Bez względu na to, jak kawa wpływa na stan skóry, warto zdać sobie sprawę z tego, że jej spożycie ma związek również z tym, co dzieje się pod jej powierzchnią. Z badań opublikowanych w „Journal of the National Cancer Institute” wynika, że wypijanie dużej ilości czarnej kawy chroni przed czerniakiem. Analiza nawyków żywieniowych 450 tys. osób, trwająca ok. 10,5 roku, dała zaskakujące wnioski. Okazało się, że wśród osób, które wypijają od czterech filiżanek kawy dziennie wzwyż, ryzyko zachorowania na czerniaka było mniejsze o 20 proc. w porównaniu do badanych, którzy kawy nie pili w ogóle. Badania wprawdzie wymagają kontynuacji, ale już obecne doniesienia pozwalają stwierdzić, że kofeina w pewnym stopniu chroni przed rakiem skóry. Może „zestresować” skórę Nie od dziś wiadomo, że w okresach wzmożonego stresu problemy ze skórą, w tym ropne wykwity, wybitnie się nasilają. W wyniku działania kortyzolu, czyli hormonu stresu, organizm wydziela więcej insuliny, co prowadzi m.in. do stanów zapalnych oraz przetłuszczania się skóry (nadmiar sebum jest pożywką dla bakterii powodujących trądzik). Niestety, jedne z badań wykazały, że wypicie kawy przed stresującym wydarzeniem powoduje wzrost poziomu kortyzolu o 211 proc. w porównaniu do tych, którzy kawy nie piją. Innymi słowy, kawa może podnieść poziom stresu , co jest nie najlepszą wiadomością dla tych, którzy zmagają się z trądzikiem. Aby ograniczyć ryzyko, najlepiej pić małą czarną, ponieważ mleko zawiera hormony...

Przeczytaj
kawa
Fotolia
Przepisy Cold Brew - kawa parzona na zimno hitem lata 2015!
Żar leje się z nieba i jedyne, o czym marzysz, to szklanka aromatycznej, mrożonej kawy? Cold Brew, czyli kawa parzona na zimno z pewnością ułatwi Ci jej przygotowanie. Przekonaj się, jak łatwo i niedrogo uzyskasz ten orzeźwiający napar w zaciszu własnego domu!
Sylwia Kazimierczuk
sierpień 07, 2015

Kawa parzona na zimno – DIY! Kluczem do przygotowania dobrej kawy jest wybór ziaren. Świeżo, grubo zmielona arabika zapewni idealny smak Twojego napoju. Poniżej znajdziesz sposób, jak krok po kroku przygotować Cold Brew . Potrzebne Ci będą: 4 szklanki wody 1,5 szklanki świeżo, grubo zmielonej arabiki duży słój filtr do kawy sitko spore naczynie Wlej wodę, wsyp kawę do słoika i dokładnie wymieszaj tak, aby ziarna powoli miękły. Jeżeli jesteś niecierpliwa i chcesz wcześniej cieszyć się smakiem kawy, pozostaw przykryty słoik w zaciemnionym miejscu na 12 godzin. Jednak jeśli umieścisz ją w lodówce na 24 godziny, kawa zyska słodszy i delikatniejszy smak. Włóż filtr do kawy w drobnym sitku i umieść nad sporym naczyniem. Powoli przecedź kawę przez filtr. Wykonaj tę czynność dwukrotnie. W ten sposób otrzymasz koncentrat. Koncentrat możesz przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Przed podaniem rozcieńcz według swoich upodobań. Jeżeli chcesz uzyskać mocniejszą kawę, wymieszaj koncentrat z wodą w stosunku 1:1. Ostatnio coraz częściej piję kawę "parzoną na zimno" czyli Cold Brew Coffee. Ma delikatniejszy smak, troszkę ziemisty, ale też wysłodzony, bez kwaśnego smaku i goryczy, dzięki temu kawa jest przez wielu smakoszy uznana również za dobrą dla osób z problemami żołądkowymi. Ale uwaga, taka kawa zawiera znacznie więcej kofeiny niż parzona na gorąco, więc niech nie myli jej delikatny smak. Figarro Naturalna słodycz kawy – korzyści płynące z metody Cold Brew Twoja ulubiona kawa zazwyczaj pozostawia posmak goryczki? Kwaskowy aromat psuje poranną chwilę przyjemności? Zapomnij, to już przeszłość! Metoda ta pozwala na uzyskanie delikatnej w smaku kawy, o lekko czekoladowo-orzechowej nucie smakowej. Warunkiem są odpowiednio zmielone ziarna oraz dwukrotne przecedzenie naparu, co sprawi, że Twoja kawa zachwyci Cię na nowo!...

Przeczytaj