klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
domowy chleb
123rf
Przepisy

Prawdziwy domowy chleb na zakwasie

Próbowałaś kiedyś prawdziwego, domowego pieczywa? Wykorzystaj przepis na chleb na zakwasie i przekonaj się, jaki jest pyszny!
Katarzyna Mordalska
luty 21, 2013

pieczywo

Koktajl z selera - idealny na piękną cerę

Zalety domowego chleba

Chrupiąca skórka, aromatyczne wnętrze - domowy chleb to prawdziwa uczta dla podniebienia! Przede wszystkim chleb wypieczony w domu jest zdrową i ekonomiczną alternatywą dla chleba ze sklepu czy piekarni. Wykonany wyłącznie z naturalnych składników, na zakwasie, bez żadnych chemicznych ulepszaczy, dopasowany do indywidualnych upodobań - możesz eksperymentować z różnymi smakami i dodatkami, np. dorzucić do chleba ulubione zioła (rozmaryn, tymianek, majeranek), ziarna słonecznika, suszoną żurawinę, migdały, a nawet - w wersji bardziej kalorycznej – pokruszoną czekoladę.

Jak zrobić zakwas do chleba

Zrobienie zakwasu jest bardzo proste – ale wymaga trochę cierpliwości. Zakwas do chleba robimy z połączenia - w tych samych proporcjach (np. 100g mąki i 100ml wody) - mąki żytniej i letniej wody. Mieszankę należy odstawić w ciepłe miejsce, w którym powinna dojrzewać przez co najmniej 5 dni. Codziennie należy ją przemieszać i ewentualnie dodać kolejne porcje mąki i wody – zachowując te same proporcje.

Przepis na domowy chleb

ciasto

Po 5 dniach, gdy zakwas jest gotowy można przystąpić do pieczenia chleba. Oczywiście zakwasu nie zużywamy całego – część możemy włożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce jako gotowy zaczyn. Do przygotowania około 1 kg bochenka chleba potrzebujemy 350g zakwasu, 100g mąki żytniej razowej (typ 2000), 300g mąki żytniej chlebowej (typ 720), 300g letniej wody, łyżeczkę soli i ulubione dodatki. Mąkę należy przesiać i połączyć z wodą, solą, zakwasem i wybranymi dodatkami. Po dokładnym wyrobieniu ciasta należy je odstawić na kilka godzin do wyrośnięcia, a następnie piec przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 230 st. C.

chleb

W przypadku, gdy ręczne wyrobienie chleba sprawia nam trudność, możemy zastanowić się nad maszyną do chleba, która ułatwi przygotowanie domowego pieczywa. Wybór maszyn do pieczenia chleba jest bardzo duży, więc na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.

Zobacz przepisy Wizażanek na domowe chlebki.

Próbowałyście kiedyś piec własny chleb? Podzielcie się przepisami i wskazówkami! :)

Komentarze
pierniczki świąteczne
Fotolia
Przepisy Najlepsze przepisy na świąteczne pierniczki
Szukacie idealnego przepisu na pierniczki świąteczne? Mamy dla Was 3 propozycje! Nie zwlekajcie, tylko już dziś przygotujcie te pyszne ciasteczka.
Katarzyna Mordalska
listopad 10, 2015

Pierniczki świąteczne – przepisy Jeśli kupowanie prezentów i robienie świątecznych pierniczków zawsze zostawiacie na ostatnią chwilę, to spieszymy z pomocą! O ile prezenty da się zdobyć nawet na ostatnią chwilę, o tyle pierniczki najlepiej przygotować wcześniej. Po pierwsze dlatego, że przed podaniem będą wymagały jeszcze udekorowania, co również zajmuje cenny czas wśród licznych obowiązków, a po drugie – by były smaczne, muszą skruszeć. Zatem już dzisiaj zachęcamy – wałki w dłoń i wypróbujcie jeden z polecanych przez nas przepisów! Już za miesiąc będziecie mogły cieszyć się smakiem pysznych pierniczków świątecznych! Łatwe pierniczki świąteczne To przepis, który sprawdza się idealnie. Jest wypadkową kilku prób i błędów w dążeniu do perfekcji, ale udało się wypracować recepturę, która sprawdza się już od kilku lat. Składniki: ¼ szklanki miodu 5 łyżek miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko 2 i ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki przyprawy do piernika (lub więcej, wedle uznania) 1 łyżeczka kakao (opcjonalnie) Przygotowanie: Suche składniki wymieszać na stolnicy, dodać mokre, wymieszać i zagnieść ciasto, podsypując mąką. Rozwałkować na grubość ok. 3mm. Piec 10-15 min. w temp. 180 stopni Celsjusza. Pierniczki cynamonowe Te ciasteczka są bardziej puszyste od klasycznych pierniczków świątecznych, gdyż przy ich przygotowywaniu nie rozwałkowujemy ciasta. Idealnie nadają się do podania w polewie czekoladowej . Składniki: 1 ½ szklanki mąki 3 łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki sody oczyszczonej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia 200g miodu 100g masła Przygotowanie: Suche składniki wymieszać w misce, dodać posiekane, zimne masło oraz miód. Ciasto wyrobić i odstawić do lodówki na ok. 1h. Z ciasta uformować dość grube, okrągłe i lekko...

Przeczytaj
jabłka pod kruszonką
Fotolia
Przepisy 3 przepisy na desery, które zawsze się udają
Jeśli nie jesteś mistrzynią cukiernictwa, a chciałabyś swoim gościom zaserwować pyszny deser, te przepisy są dla Ciebie! Szanse niepowodzenia zminimalizowane do zera. Wypróbujcie same!
Katarzyna Mordalska
listopad 26, 2015

Ptysie z bitą śmietaną Ciasto ptysiowe to jedna z łatwiejszych rzeczy, które najczęściej udają się za pierwszym podejściem. Trudno byłoby podczas jego przygotowywania popełnić znaczący błąd. ;) Składniki: Pół szklanki wody Pół szklanki mleka Szklanka mąki pszennej 125g margaryny 5 jajek Przygotowanie: Gotujemy mleko z wodą i margaryną. Po zagotowaniu, garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy przesianą mąkę, cały czas mieszając – aż do uzyskania gładkiej masy. Gotujemy ponownie na małym ogniu przez ok. 3 minuty, aż masa lekko zgęstnieje. Po wystudzeniu, dodajemy po kolei jajka i za każdym razem powoli miksujemy, by każde z nich połączyło się z masą. Na blasze wysmarowanej masłem formujemy łyżką średniej wielkości ptysie (ciasto znacznie zwiększy swoją objętość). Piec przez 45min. w mocno rozgrzanym piekarniku, w temp. 180 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu, ptysie naciąć i wypełnić bitą śmietaną . Proste i szybkie babeczki Przygotowanie ciasta na babeczki zajmie niewiele czasu i nie wymaga żadnych większych zdolności w sztuce kulinarnej. Wystarczy w odpowiedniej kolejności połączyć składniki i gotowe! Składniki: Pół szklanki cukru Szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Cukier waniliowy 2 jajka ¾ szklanki mleka 5 łyżek oleju Kakao (opcjonalnie) Przygotowanie: Do mąki dodajemy cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Następnie dodajemy mokre składniki, które najlepiej uprzednio połączyć w osobnej misce. Mieszany lub miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Jeśli chcemy uzyskać efekt dwukolorowych babeczek, odlewamy połowę ciasta, do którego dodajemy kakao. Babeczki pieczemy przez ok. 20min. w temp. 180 stopni Celsjusza. Apple crumble, czyli jabłka pod kruszonką Trudno wyobrazić sobie łatwiejszy przepis. To deser, który przygotujemy nawet na...

Przeczytaj
desery z warzywami
Fotolia
Przepisy 4 przepisy na proste desery z warzywami
Chęć na coś słodkiego często zaspokajamy kalorycznymi batonikami, kremowymi ciastami albo słonymi przekąskami. Ziemniaki, buraki czy ogórki kojarzą Ci się jedynie z obiadem? Czas to zmienić! Desery z użyciem warzyw z pewnością pozwolą Ci cieszyć się lżejszymi smakołykami, przy zachowaniu walorów smakowych.
Sylwia Kazimierczuk
wrzesień 16, 2015

Słodycz warzyw Dietetycy zalecają, by w naszych jadłospisach dominowały owoce i warzywa, które powinniśmy spożywać 5 razy dziennie. W codziennym menu stają się obecne głównie pod postacią soków, puree czy zup. Warzywa na deser jako smaczna przekąska? Brzmi ciekawie! Bogate w witaminy i składniki odżywcze, a przy tym niskokaloryczne świetnie sprawdzą się pod postacią kremowych puddingów, delikatnych ciast czy puszystych musów. Zbyt słodkie tradycyjne murzynki, śmietankowe puddingi czy czekoladowe muffiny z powodzeniem zastąpisz deserami z lekkostrawnymi jarzynami! Mus z awokado nie musi być zielony! Delikatny, kremowy po prostu rozpływający się w ustach! Zastępując ciężką śmietankę awokado, nie tylko redukujemy zawartość tłuszczu w deserze, ale także zyskamy dodatkowe punkty w walce ze złym cholesterolem i obniżymy ciśnienie krwi. Sprawdźcie prosty przepis na czekoladowy mus z awokado . Składniki: 1 duże, dojrzałe awokado 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki mleka sojowego 1/4 szklanki miodu 1 lyżeczka cukru waniliowego Miksując wszystkie składniki na gładką masę w blenderze, bez wysiłku uzyskamy kremowy mus! By był bardziej puszysty, do masy należy dodać ubite na sztywno białka jaj i delikatnie wymieszać. Orzeźwiające muffiny z ogórkiem Ogórki są częstym gościem wśród wszelkich sałatek warzywnych i bardzo dobrze, gdyż dostarczają nam wody, niezbędnej do skutecznego nawilżenia skóry, działając jednocześnie przeciwnowotworowo. Jako składnik muffinów z odrobiną mięty zaskoczą Cię swoim smakiem! Składniki: 1 średni ogórek ( około 200 g) garść listków mięty 1 łyżka soku z cytryny 120 gram miękkiego masła ¾ szklanki cukru 2 jajka 1,5 szklanki mąki szczypta soli Należy zmiksować wszystkie składniki a następnie przełożyć do foremek. Pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 15 minut i gotowe!...

Przeczytaj
Mąka żytnia na włosy w formie szamponu. Dlaczego warto stosować?
Fryzury Mąka żytnia na włosy w formie szamponu. Dlaczego warto stosować?
Szampon z mąki żytniej zdziała na włosach cuda. Mycie pasm mąką żytnią daje co najmniej pięć korzyści, a jedną z nich jest pozbycie się nadmiaru sebum.
Milena Majak
marzec 18, 2020

Mąką żytnia to substytut szamponu , którego czasami z roztargnienia możemy zapomnieć zakupić. Nawet jeśli jeszcze nie praktykujecie świadomej pielęgnacji włosów , to może być punkt zwrotny w waszym podejściu do dbania o ich kondycję. Mąka żytnia domywa sebum i zanieczyszczenia z pasm. Radzi też sobie z odświeżeniem oraz wzmocnieniem . Żeby jednak osiągnąć tyle korzyści z mycia włosów mąką żytnią, trzeba najpierw wiedzieć, który typ wybrać i przede wszystkim, w jaki sposób oraz w jakich proporcjach należy ją nakładać.  Zdjęcie: istockphoto.com Jaką mąkę żytnią do mycia włosów wybrać? Do mycia włosów potrzebujecie oczywiście mąki żytniej, ale możecie też użyć sojowej, z ciecierzycy, owsianej oraz innej roślinnej. Pozostałe mogą zmienić się w kleistą i ciągnącą się papkę, którą naprawdę trudno będzie wam wypłukać z włosów.  W sklepach online i stacjonarnych szukajcie mąki żytniej typ od 500 do maksymalnie 720 . Im niższa wartość, tym mąka jest drobniejsza, a więc lepiej zmielona. Zdecydowanie łatwiej wypłukuje się ją z włosów. Nie musicie się obawiać powstawania "klusek". Nie wiecie, do jakiego sklepu zajrzeć? Radzimy udać się do sklepów wielkopowierzchniowych typu Tesco czy Carrefour. Na tę mąkę na pewno natkniecie się także w sklepach ze zdrową żywnością.  Jak myć włosy mąką żytnią? W myciu włosów mąką żytnią bardzo ważne są proporcje. Przygotujcie miskę i wlejcie tam pół szklanki wody . Sięgnijcie po mikser lub ręczną trzepaczkę i stopniowo dosypujcie 3-4 łyżki mąki żytniej . W ten sposób unikniecie powstawania grudek, które mogłyby się zaplątać we włosach. Mieszajcie do momentu aż masa stanie się jednolita i będzie miała konsystencję bardzo gęstego szamponu.  Zdjęcie: istockphoto.com Tak powstały szampon z mąki żytniej nakładamy w małych partiach na skórę głowy i...

Przeczytaj