Wejdź
jogurt piątnica
materiały PR
Przepisy

Premiera Piątnicy: Jogurt typu greckiego z owocami!

Piątnica przedstawia nowy, lekki Jogurt typu greckiego 0% tłuszczu i 2 x więcej białka, idealny na każdą porę dnia. Naturalny, z truskawkami, z wiśniami, z jagodami, z malinami, z gruszką i jabłkiem lub z brzoskwinią i marakują − kusi kremową konsystencją i doskonałym smakiem.
maj 26, 2014

Wyczekiwane od dawna przez konsumentów nowości Piątnicy, Jogurty typu greckiego 0% tłuszczu, 2 x więcej białka są już dostępne w sprzedaży. Te delikatne, kremowe produkty nabiałowe o wysokich walorach odżywczych produkowane są z odtłuszczonego mleka i żywych kultur bakterii jogurtowych, bez dodatku mleka w proszku. Nowe jogurty marki Piątnica mają charakterystyczną dla jogurtów greckich gęstość i znakomicie smakują, mimo, że pozbawione są tłuszczu. Wyróżniają się dwukrotnie wyższą od innych produktów tej kategorii zawartością białka, kremową konsystencją i doskonałym śmietankowym smakiem.

jogurt piątnica

Dzięki unikalnej technologii wytwarzania, jogurt Piątnicy charakteryzuje się wszechstronnymi walorami smakowymi i odżywczymi. Jest to produkt doskonały dla osób w każdym wieku – dzieci i dorosłych, poszukujących najlepszych jakościowo artykułów nabiałowych. Zadowoli amatorów smakowitych deserów i tych, którzy za najważniejsze uważają prawidłowe, zrównoważone odżywianie. Docenią go także osoby dbające o sylwetkę, prowadzące zdrowy, aktywny tryb życia, niestroniące od wysiłku fizycznego i potrzebujące odpowiedniej dawki energii. Jednym słowem wszyscy, którzy wiedzą, co jedzą.

Nowe Jogurty typu greckiego dostępne są w szerokiej gamie smaków – naturalnym oraz z owocami. Pod delikatnym jogurtem znajdziemy m.in.: truskawki, wiśnie, maliny, jagody, gruszkę z jabłkiem, a także brzoskwinię z marakują. Owoce poddane minimalnemu procesowi przetworzenia, bez dodatku barwników, zachowują naturalny smak. Jogurty idealnie sprawdzą się jako bogata w białko, pożywna i zarazem lekka przekąska – dla każdego.

Cena: ok.1,60zł/ 150g

Komentarze
Zdrowa żywność
Fotolia
Styl życia Co można będzie kupić w sklepiku szkolnym?
We wrześniu 2015 roku w życie wchodzi rozporządzenie zakazujące sprzedaży śmieciowego jedzenia w sklepikach szkolnych. Sprawdź co od nowego roku szkolnego Twoje dziecko będzie mogło kupić w sklepiku szkolnym.
Lena Grabowska
sierpień 31, 2015

Sklepik szkolny- przepisy Do tej pory stosowanie zasad zdrowego żywienia w placówkach oświatowych było dobrowolne , od 1 września 2015 roku, sytuacja ulegnie zmianie. Wraz z początkiem roku szkolnego wchodzi w życie nowelizacja ustawy dotyczącej bezpieczeństwa żywności i żywienia. Minister Zdrowia podpisał rozporządzenie, które zakazuje sprzedaży w sklepikach szkolnych tzw. śmieciowego jedzenia. W rozporządzeniu znajdziemy listę produktów dozwolonych, która powstała w oparciu o ich wartości odżywcze oraz normy żywieniowe. Nowe przepisy obowiązywać będą w szkołach podstawowych, gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych. Rozporządzenie nie dotyczy przedszkoli, punktów przedszkolnych, klubów przedszkolaka i szkół dla dorosłych. W ustawie znajdziemy też zakaz reklamowania, w placówkach oświaty i w ich pobliżu, żywności niedopuszczonej do sprzedaży.  Za złamanie nowych przepisów na ajenta prowadzącego sklepik czy stołówkę szkolną zostaną nałożone sankcje w postaci kary pieniężnej wysokości 1000-5000zł. Dodatkowo dyrekcja placówki będzie miała prawo do wypowiedzenie ajentowi umowy w trybie natychmiastowym, bez dotrzymania okresu wypowiedzenia. Sklepik szkolny- asortyment Rozporządzenie ogranicza możliwość sprzedaży dzieciom i młodzieży żywności, która zawiera cukry i substancje słodzące, wysoką zawartość soli oraz tłuszczu. Nowe przepisy mają na celu promowanie spożywania warzyw, owoców, produktów bogatych w wapń oraz picia wody . Produkty, które są dopuszczone w kanapkach szkolnych to: warzywa owoce przetwory mięsne o niskiej zawartości tłuszczu (np. szynka z indyka) jajka sery orzechy przetwory z ryb pieczywo razowe pieczywo pełnoziarniste pieczywo bezglutenowe Niedopuszczalne produkty w kanapkach szkolnych to: przetwory mięsne o dużej zawartości tłuszczy (np. salami, kiełbasa i parówka) majonez serki topione Napoje...

Przeczytaj
danone jogurt krowa
materiały PR
Przepisy Danone – dobry jogurt z dobrego mleka
To, z jakiego mleka jest wyprodukowany nasz ulubiony jogurt, ma znaczenie. Ważne jest również, skąd to mleko pochodzi. Dobre mleko to wynik dobrych warunków w gospodarstwie i codziennej dbałości o krowy. Dlatego Danone już od ponad 10 lat prowadzi Program Jakości i Bezpieczeństwa Mleka, który obecnie rozwija w kierunku programu pod nazwą Zrównoważone Rolnictwo.
Katarzyna Mordalska
maj 30, 2012

Od początku swojej działalności w Polsce Danone stawiał wysokie standardy jakości mleka w ramach Programu Jakości i Bezpieczeństwa Mleka. Firma była wielokrotnie nagradzana za dobre praktyki w dziedzinie współpracy z dostawcami mleka i społecznej odpowiedzialności biznesu. Już w Przeglądzie CSR Danone za lata 2003-2006 znalazła się wypowiedź redaktor naczelnej „AgroTrendy”, Małgorzaty Białasiewicz, która podkreślała, że Danone " już na początku lat 90. przyczynił się w znaczącym stopniu do podniesienia jakości w Polsce produkowanego mleka, narzucając dostawcom rygorystyczne normy higieniczne ”. Danone odbiera mleko do ok. 17  tysięcy krów w Polsce. Wspólnie z rolnikami, z którymi na stałe współpracuje, dba o to, w jaki sposób są traktowane, żywione i w jakich warunkach utrzymywane; pracuje nad składem i jakością  mleka. Znaczenie tych działań potwierdzają badania  pokazujące, że skład mleka (czyli zawartość białka, tłuszczu, wody, węglowodanów i związków mineralnych) w 70% zależy od tego, w jakich warunkach żyje krowa, a tylko w pozostałych 30% jest on uwarunkowany genetycznie. Program Jakości i Bezpieczeństwa Mleka rozwija w kierunku programu Zrównoważone Rolnictwo, które obejmuje 3 obszary: Program zapewnienia dobrostanu krów i jakości mleka Program rozwoju społeczno-ekonomicznego gospodarstw Program ochrony środowiska. Program zapewnienia dobrostanu krów i jakości mleka obejmuje bieżącą współpracę z rolnikami pod kątem warunków utrzymania krów, ich żywienia, stanu zdrowia i utrzymywania najwyższych standardów dla składu i jakości mleka, które finalnie trafia do produktów mlecznych Danone. Program rozwoju społeczno-ekonomicznego gospodarstw opiera się na wspieraniu rolników w inwestycjach, w organizowaniu warsztatów i konferencji podnoszących ich wiedzę na temat hodowli krów oraz stałym podnoszeniu standardów współpracy....

Przeczytaj
activia owsianka
Przepisy Śniadanie dla aktywnych
Chcesz być przez cały dzień pełna energii, lepiej się czuć i mieć zapas pozytywnych myśli do wieczora? Jedz śniadanie!
Katarzyna Mordalska
marzec 04, 2013

Czy wiesz, że  aż 60% Polek wychodzi z domu bez niego?  A przecież  śniadanie to podstawa zdrowego trybu życia  - powinno pokrywać ok. 30% całodziennej dawki kalorii, która dla kobiet wynosi 2000 kcal przy dość lekkim trybie pracy - w biurze czy w szkole lub przy zwykłych domowych obowiązkach. Komponuj swoje śniadanie tak, aby zawierało wszystkie podstawowe składniki odżywcze - węglowodany, tłuszcze, białka - a także by było bogate w witaminy i sole mineralne. Oto krótki przewodnik, jak zrobić to najprościej : Zacznijmy od elementów, które w większości budują nasz organizm – od białek. Dobrym źródłem białka są produkty mleczne –  wybieraj jogurty naturalne, kefiry czy sery. Pamiętaj także o błonniku, który poprawia trawienie, a który zawarty jest w ziarnach zbóż. Czego jeszcze potrzebujesz, aby pozytywnie zacząć dzień? Więcej życiodajnych składników! Nazwa „witaminy” – to łacińskie połączenie słów „vita” – życie i „amine” – związki zawierające azot. Owoce to witaminowe bomby – dołącz więc do śniadania kawałki soczystych żółtych bananów, zielonych jabłek czy czerwonych, słodkich truskawek. Ma być nie tylko zdrowo, ale kolorowo i przepysznie! Wtedy od razu lepiej smakuje i dodatkowo poprawia nam nastrój. Jakie jest idealne śniadanie? Ani za duże, ani za małe.  Takie, by pobudziło nasze ciało do działania, jednocześnie go nie obciążając. Czy po dużym śniadaniu czujesz się ciężko? A po małym śniadaniu znów szybko odczuwasz głód? Nikt nie lubi obciążać żołądka z samego rana, lecz każdy potrzebuje energii, by zacząć dzień w dobrym rytmie.  Teraz możesz pożegnać śniadaniowe dylematy dzięki Activii Owsiance.  Activia Owsianka to połączenie delikatnego jogurtu z owocami oraz pożywnych płatków owsianych. Dostępna jest w dwóch pysznych smakach – soczystej truskawki i aromatycznych...

Przeczytaj
batoniki proteinowe białkowe
Przepisy Ćwiczysz? Wypróbuj ten prosty przepis na batoniki proteinowe!
Przekąska po treningu, która smakuje i wygląda jak batonik, dostarcza solidną porcję białka, jest tania i… możesz ją zrobić sama w 10 minut? To możliwe! Sprawdź nasz przepis!
Ela Żywiczyńska
wrzesień 20, 2016

Kiedy zaczynałam swoją przygodę z siłownią w osłupienie wprawiła mnie cena batoników proteinowych na bazie białka. Smaczna, szybka i wartościowa przekąska okazała się zgubna dla studenckiego wówczas portfela. Szczęśliwie szybko trafiłam w sieci na przepisy na białkowe przekąski. Przez ostatnie lata metodą prób i błędów wypracowałam przepis na batoniki , które nie tylko dają porządnego kopa energetycznego po siłowni, uzupełniają zapotrzebowanie na białko, ale również cudownie wyglądają. Poniżej znajdziesz przepis na 5 porcji (batoników). Każdy batonik zawiera około 20 g białka, 25 g węglowodanów i 15 g tłuszczy. Jedna porcja to około 300 kcal. Tylko pamiętaj, jest to przekąska potreningowa, nie deser . Składniki: 100 gram odżywki białkowej (polecam zakup czystego białka wołowego, bez dodatku cukru) 60 gram płatków owsianych 60 gram orzechów, do wyboru:  włoskie, laskowe i/lub pestki słonecznika, dyni 50 gram suszonych owoców (suszone morele i/lub żurawina) 60 gram gorzkiej czekolady 50 ml mleka (u mnie z obniżoną zawartością laktozy) 1 łyżka serka mascarpone #homemade #proteinbars are ready! #healthyeating #healthyfood #chocolate #fitness #fitnesscook #przepis #batoniki proteinowe #Receipe in polish here: www.rzeklam.pl A photo posted by Elszka (@jatutylkojem) on Oct 19, 2015 at 7:19am PDT Sposób przygotowania: Posiekaj suche składniki: orzechy, suszone owoce. Wrzuć do miski. Do miski dodaj płatki owsiane i białko. W rondelku roztop połamaną na kawałki gorzką czekoladę. Czekoladę rozpuszczaj na małym ogniu, żeby jej nie przypalić. Do rozpuszczonej czekolady dodaj mleko i mascarpone. Zadbaj o to, aby zarówno mleko jak i serek mascarpone były w temperaturze pokojowej, w przeciwnym wypadku będzie ci trudno połączyć składniki w jednolitą (i smaczną) masę. Tak przygotowaną masę odstaw do ostudzenia. Połącz...

Przeczytaj

Nasze akcje