klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
makaron produktu klasztorne
materiały PR
Przepisy

Produkty Klasztorne: pesto z pietruszki i pełnoziarnisty makaron

Marka Produkty Klasztorne wprowadza na rynek dwa produkty segmentu premium – pesto z pietruszki i makaron z mąki pełnoziarnistej. Oba produkty są najwyższej jakości, ręcznie przygotowywane i pakowane, bez dodatku konserwantów, sztucznych barwników czy wzmacniaczy smaku.
Katarzyna Mordalska
marzec 19, 2014
makaron produktu klasztorne

Tym, co wyróżnia makaron Produktów Klasztornych spośród innych, jest wysoka jakość produktu oraz wyśmienite walory smakowe pasty. Makaron został wyprodokwany z mąki pełnoziarnistej, odrobiny mąki pszennej oraz białka jaja kurzego. Dzięki zastosowaniu surowców wysokiej jakości makaron po ugotowaniu nie klei się, jest sprężysty i zachowuje swój pierwotny kształt. Ugotowany „al dente“ ujawnia swój charakterystyczny lekko orzechowy smak i delikatnie „chrupie“ w ustach. Idealny na wytrawnie, słodko i ostro.

produkty klasztorne

Pesto z pietruszki to absolutna nowość na rynku. Wyprodukowane z natki pietruszki pochodzącej  wyłącznie z polskich upraw z subtelną kroplą oliwy z oliwek, dodatkiem naturalnych przypraw i ziół (m.in.: czosnek, oregano, tymianek, pieprz, sól), a także szczypty cukru trzcinowego stanowi czystą „poezję dla podniebienia“. Produkt  to swoista bomba witamin i składników mineralnych. Natka pietruszki zawiera m.in potas, żelazo, magnez, sód, wapń, fosfor, fluor a także witaminę C i karoten, co skutecznie chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Pesto z zielonej pietruszki doskonale smakuje z makaronem pełnoziarnistym. To idealny pomysł na szybką i zdrową kolację dla mamy, taty jak i dziecka. Syci, doskonale smakuje i nie tuczy.

Cena:

  • Makaron pełnoziarnisty ok. 3,50 zł/ 250g
  • Pesto z natki pietruszki ok. 15,50 zł/ 200g
Komentarze
pesto
123rf
Przepisy Przepis na pesto z liści rzodkiewki
Najpopularniejszym pesto jest oczywiście to klasyczne – z bazylii. Ostatnimi czasy popularność zyskuje również pesto z rukoli czy suszonych pomidorów, ale czy słyszeliście już o pesto z liści rzodkiewki? Jeśli nie, koniecznie zobaczcie, jak przygotować ten pyszny sos!
Łucja Zbieniewska
maj 06, 2014

Pesto – do czego? Pesto to idealny dodatek do makaronów, kanapek (grzanek), serów i mięs (zwłaszcza do kurczaka) a nawet – do sałatek czy naleśników! W zależności od tego, co będzie bazą sosu (rukola, bazylia, rzodkiewka, suszone pomidory, pietruszka), uzyskasz ostry lub delikatny smak, który każdorazowo doskonale podkreśli potrawy swoim aromatem. Podstawowe składniki pesto Dzięki dodaniu pesto do potrawy w mig nadasz jej wykwintnego smaku. Jednak musisz pamiętać, że pesto nie tylko łatwo przygotować, ale i...zepsuć. Nadrzędną zasadą udanego przygotowania sosu są świeże składniki. Wśród nich zawsze znajdzie się oliwa z oliwek, baza (bazylia, rzodkiewka, rukola itd.), czosnek, orzechy (piniowe/nerkowca/ziemne), przyprawy, ewentualnie cytryna i ser typu parmezan. Pamiętajmy, że przygotowanego pesto nie należy podgrzewać – stanie się wówczas gorzkie (dzieje się tak zwłaszcza w przypadku pesto z bazylii). Jeśli nie wykorzystasz całego pesto możesz przechowywać je w lodówce, jednak nie dłużej niż 3 dni. Pesto z liści rzodkiewki – przepis Jak smakuje pesto z liści rzodkiewki? Wspaniale! Jest wyraziste w smaku i nieco pikantne. Zachwyci zwłaszcza te osoby, które stawiają na ekologiczną kuchnię, ale nie tylko – docenią je również ci, którzy szukają połączeń niecodziennych smaków i prostoty wykonania. Polecamy! :) Składniki: młode liście rzodkiewki (1 pęczek); ząbek czosnku; sok z cytryny (wedle uznania); oliwa z oliwek (ok. 100ml); garść uprażonych migdałów (można zastąpić je ziarnami słonecznika lub orzeszkami pinii); opcjonalnie: kilka łyżek startego parmezanu; Przygotowanie : liście rzodkiewki przebierz i dokładnie umyj. Wlej 3/4 części oliwy do blendera. Włóż do niego osuszone liście rzodkiewki i posiekany (lub przeciśnięty przez praskę) czosnek. Dodaj posiekane migdały, parmezan, odrobinę soku z cytryny....

Przeczytaj
przyprawa kamis
Przepisy Mieszanka przypraw do dań włoskich Kamis
W oparciu o tradycyjne receptury Kamis przygotował specjalną linię produktów dla wielbicieli dań ze słonecznej Italii. Mieszanki przypraw zawierają naturalne zioła i przyprawy o intensywnym aromacie. Kamis do dań włoskich to cztery nowości: przyprawa do spaghetti Carbonara, przyprawa do spaghetti Bolognese, przyprawa do pizzy sycylijskiej oraz przyprawa do pomidorów.
Katarzyna Mordalska
październik 14, 2013

Przyprawy do Spaghetti Carbonara Mieszanka przypraw do spaghetti Carbonara zawiera m. in.: cebulę, czosnek, gałkę muszkatołową, natkę pietruszki, pieprz biały, bazylię i tymianek. Intensywnie ziołowy sos w połączeniu z wędzonym boczkiem, podkreśla włoski charakter dania. Proste w przygotowaniu spaghetti będzie smakowało całej rodzinie. Przyprawa do Spaghetti Bolognese Spaghetti jest bardzo lubianym w Polsce daniem, serwowanym zarówno podczas spotkań towarzyskich jak i rodzinnego obiadu.  Sekretem wspaniałego smaku sosu jest mieszanka przypraw, która zawiera m in.czosnek, oregano, szczypiorek, bazylię, natka pietruszki, płatki słodkiej papryki i chili. Makaron z gęstym sosem z przyprawami, świeżymi pomidorami oraz mielonym mięsem to prawdziwa uczta dla wielbicieli włoskich specjałów. Przyprawa do pizzy sycylijskiej Najlepsza pizza to kompozycja odpowiednio dobranych składników: warzyw, serów, sosów, ciasta oraz aromatycznych przypraw. Przygotowując to danie samodzielnie możemy zadbać o to, by było zdrowe i smaczne. Mieszanka przypraw zapewni nam doskonałe proporcje aromatycznych ziół. Wyraźnie czosnkowa nuta smakowa ze szczyptą słodkiej papryki, bazylii, oregano i natki pietruszki to tajemnica smaku i aromatu prawdziwej sycylijskiej pizzy. Przyprawa do Pomidorów Kuchnia włoska słynie z doskonałych sałatek, których głównym składnikiem są pomidory.W słonecznej Italii spożywane są na rożne sposoby od surowych, gotowanych i smażonych po suszone i sproszkowane lub podawane w formie pesto. Aby ułatwić przygotowanie  dań z pomidorami Kamis przygotował mieszankę przypraw w skład, której wchodzą m. in. czosnek, pieprz czarny, papryka słodka i natka pietruszki. Dzięki mieszance otrzymamy intensywny ostro-słodki aromat caprese. Cena: 1,99zł/ szt.

Przeczytaj
makaron penne
materiały PR
Przepisy Przepisy na makarony od Mamma Mia!
Co najlepiej zaplanować na romantyczny wieczór we dwoje? Oczywiście wspólną kolację! Nieważne czy uwielbiacie to święto, czy nie należycie do grona jego fanów – wspólnie spędzony czas przy dobrym jedzeniu i winie to zawsze dobry pomysł! Zobaczcie kilka przepisów od Mamma Mia na kolację we włoskim stylu...
Katarzyna Mordalska
luty 11, 2014

Spaghetti z migdałowym parmezanem, oregano i rukolą Składniki: 350g makaronu spaghetti Mamma Mia; 50g rukoli; 50g migdałów bez skórki; oliwa z oliwek; sól, pieprz; oregano; 150g tuńczyka w kawałkach (opcjonalnie). Przygotowanie: makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu „al dente”. Gorący makaron wymieszać z suszonym oregano, odrobiną oliwy z oliwek, świeżą garścią rukoli, tuńczykiem (opcjonalnie), doprawić solą i pieprzem. Całość podawać posypaną migdałami utartymi w moździerzu. Makaron penne z sosem podwójnie pomidorowym Składniki: 200g makaronu pióra Mamma Mia; 50 g wędzonego boczku; pół cebuli; 1 ząbek czosnku; oliwa z oliwek; 50 g suszonych pomidorów; 200 g krojonych pomidorów z puszki; sól i pieprz; liście bazylii; ser dojrzewający do podania. Przygotowanie: boczek pokroić w kostkę i podsmażyć z odrobiną oliwy z oliwek. Dodać pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażyć. Dodać pokrojone drobno suszone pomidory, przesmażyć przez chwilę następnie dodać pomidory z puszki. Dusić całość aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. W tym czasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzony makaron dodać do sosu i dusić całość przez chwilę aż sos pokryje makaron. Dodać listki bazylii, wymieszać. Przed podaniem posypać startym serem. Romantyczne spaghetti z odrobiną pikanterii Składniki: 200 g makaronu spaghetti Mamma Mia! 20 ml oliwy z oliwek extra virgin; 1 ząbek czosnku; 1 papryczka chili; 30 g selera naciowego; 250 g czerwonej papryki; 15 g masła; 2-3 łodyżek pietruszki; ok. 10 listków bazylii; 1 łodyżka mięty; 1-2 łodyżki szczypiorku; 10 ml brandy; sól, pieprz. Przygotowanie: Zioła umyj i delikatnie osusz. Umieść je razem z oliwą z oliwek w blenderze lub mikserze i zmiksuj na wysokich obrotach tak, by powstało...

Przeczytaj
pstrąg przyciąga
materiały PR
Przepisy Pstrąg przyciąga - przepisy z pstrągiem w roli głównej!
Pstrągi to jedne z najzdrowszych i najsmaczniejszych ryb, które w dodatku są naturalnym dobrem występującym w Polsce. Wypróbuj przepisy na pyszne dania z pstrągiem!
Katarzyna Mordalska
czerwiec 05, 2013

Spożywanie ryb, nawet codziennie, to najlepszy sposób na zachowanie zdrowia, kondycji, sprawności intelektualnej, młodości i radości życia. W rybach znajdziemy witaminy A, D i E, które dobrze rozpuszczają się w tłuszczach. Witamina A, której najwięcej jest w rybim tranie wpływa korzystnie na widzenie, wzmacnia układ immunologiczny organizmu, zapobiega starzeniu się organizmu. Witamina E, podobnie jak A, chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zapobiegając chorobom nowotworowym oraz miażdżycy. Pstrąg w sezamie w trzech sosach 200g filet z pstrąga, sezam czarny i biały, mąka pszenna i kukurydziana, 1 jajko, olej do smażenia, sól, pieprz, natka pietruszki, trzy sosy; sos słodki chilli, sos tajski, sos sezamowy Filet z pstrąga oczyścić, odciąć mu brzuch i skórę oraz usunąć ości. Tak oczyszczone filety kroimy na paski, przyprawmy solą, pieprzem i panierujmy w mące. Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować 4 części maki pszennej i 1 cześć mąki kukurydzianej oraz jajko. Wszystko to wymieszajmy z wodą tak, aby powstało gęste ciasto. Następnie moczymy w nim paski ryby i panierujmy w wymieszanym sezamie. Rozgrzewamy olej w garnku, lub jeśli ktoś posiada – w frytkownicy. Smażymy na złoty kolor. Pietruszkę dzielimy na gałązki i smażymy w samym cieście. Tak przygotowane chrupiące kęski rybne możemy pookładać na dużym chipsie krewetkowym lub podać z prażynkami. Sosy rozlewamy do miseczek dodajemy ćwiartki cytryny i cieszymy się smakiem orientalnego pstrąga. Quiche z pstrągiem wędzonym 300g mąka , 150g masło, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 7 jajek, 125ml śmietany 30%, 0,5 łyżeczki soli, 300g fileta z pstrąga wędzonego, 150g cukinii, 1 mała cebula, 150g sera cheddar, świeża dymka Z mąki, masła, proszku do pieczenia i 1 jajka wyrobić ciasto. Schować do lodówki na ok. 30 min, aby stwardniało....

Przeczytaj