klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
botwinka
Przepisy

Prosty przepis na kokosową botwinkę

Botwinkę każdy zna i lubi. Zwykle nie możemy doczekać się pierwszych pęczków na targowiskach, aby przyrządzić z niej ulubioną zupę. Dzisiaj jednak botwinka w nieco innej, orientalnej wersji, w której odnajduje się równie doskonale!
Katarzyna Mordalska
maj 14, 2015

botwinka

Happy detoks: zupa krem z cukinii z kokosem

Składniki:

  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 1 pęczek botwinki
  • 2 marchewki
  • 5 małych ziemniaków
  • sok z połowy cytryny lub z całej limonki
  • garść posiekanej kolendry lub natki pietruszki
  • pół łyżeczki kuminu (opcjonalnie)
  • puszka mleka kokosowego
  • pieprz, sól

botwinka

Przygotowanie:

Botwinkę dokładnie płuczemy, obieramy buraczki, a liście drobno siekamy.

W bulionie warzywnym gotujemy pokrojone w kostkę marchew i ziemniaki. Po 15 minutach dodajemy także botwinę.

Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy mleko kokosowe, a następnie sok z cytryny, posiekaną kolendrę i przyprawy.

botwinka

Wypróbujecie przepis na orientalną botwinkę? :)

Więcej przepisów znajdziesz na blogu Kitchen Vibe.

Zobacz także przepis na pastę z ciecierzycy oraz przepis na zupę z buraczków z białą fasolą. 

Komentarze
zupa krem
materiały PR
Przepisy Zupy krem z mrożonek Hortex
Mrożonki Hortex to pyszne i pełne witamin warzywa, bez dodatku konserwantów i wzmacniaczy smaku. Zamrożone „szokowo” tuż po zbiorach zachowują wartości odżywcze i smakowe zbliżone do świeżych warzyw. Ponadto dzięki wstępnemu obronieniu znacznie skrócą przygotowanie posiłków. Doskonale sprawdzą się do przygotowania pysznych i delikatnych zup w postaci kremu. Zobacz przepisy!
Katarzyna Mordalska
styczeń 23, 2014

Krem z groszku Składniki: groszek zielony mrożony 1kg (2,5 opakowania groszku mrożonego Hortex), 1/2 selera, 2 cebule czerwone, 2 łyżki oliwy, 100 ml białego Porto, 1/3 pora, 0,5l bulionu drobiowego, 2 łyżki śmietany 18%, łyżka soku z cytryny, przyprawy: szczypta pieprzu różowego, cytrynowego, kolorowego młotkowanego, sól, pieprz. Przygotowanie: W garnku przesmażamy na oliwie pocięty w paski seler i pociętą na mniejsze kawałki cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, a seler zarumieni dodajemy rozmrożony groszek. Kilka minut, stale mieszając, przesmażamy wszystko razem. Zalewamy Porto i czekamy aż odparuje alkohol, po czym zalewamy bulionem i 2-3 szklankami letniej wody. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 30-40 minut. W tym czasie śmietanę ubijamy z sokiem z cytryny i mieszamy z trzema rodzajami pieprzu. Pora kroimy pod kątem aby uzyskać jak najdłuższe ,,oczka”, które smażymy na głębokim oleju aż do uzyskania złocistego koloru i chrupkości, po czym odsączamy na ręczniku papierowym. Kiedy nasz wywar będzie gotowy tzn. warzywa i groszek będzie miękki, całość miksujemy blenderem i przecieramy, najpierw przez rzadkie, a potem przez gęsto sito. Gotujemy jeszcze kilka minut i doprawiamy krem solą i pieprzem. Wlewamy do podgrzanych misek i przyozdabiamy kleksem creme fraiche i prażonym porem. Marchewkowy krem z dynią, imbirem i nuta pomarańczy Składniki : 1 kg marchewki mrożonej (2,5 opakowania marchewki mini lub marchewki w kostce Hortex), 450g dyni bez skóry, miąższu i pestek (1 opakowanie dyni w kostce Hortex), otarta skórka z jednej pomarańczy, 2 plastry imbiru, 2 plastry jabłka, 1l mleka kokosowego, 100 ml Marshali czerwonej, sok z jednej cytryny, masło, sól, pieprz. przygotowanie: marchewkę polewamy oliwą, posypujemy sola morską i zapiekamy w piecu, aż się zarumieni. W garnku na maśle przesmażamy dynię i...

Przeczytaj
placki z kalarepy
Przepisy Co zrobić z kalarepy?
Kalarepa jest pyszna jedzona na surowo, jednak równie dobrze sprawdza się w wielu innych daniach. Jednym z nich są lekkie placuszki, do których sos śmiało przygotować można z liści tego warzywa.
Katarzyna Mordalska
lipiec 03, 2015

Co zrobić z kalarepy? Przepis na kalarepkowe placuszki Składniki: 1 kalarepa 1 średni ziemniak 1 młoda cebulka garść posiekanego koperku 1 jajko 2-3 łyżki mąki pieprz, sól olej Sos: liście kalarepy (ok. 3-4 sztuki) 3 łyżki masła 1/4 szkl. lekkiego bulionu warzywnego 1/4 szkl. śmietanki 18% łyżeczka mąki ziemniaczanej (lub więcej) sok z cytryny gałka muszkatołowa pieprz, sól Na tarce o drobnych oczkach ścieramy ziemniaka, kalarepę i cebulkę. Solimy i odstawiamy. Na patelni rozpuszczamy masło. Z liści kalarepy usuwamy łodygi, a liście drobno siekamy. Liście smażymy na maśle przez ok. 5-7 minut. Kiedy zmiękną zalewamy bulionem i gotujemy chwilę. Śmietankę mieszamy z mąką ziemniaczaną. Dodajemy do liści z wywarem i mieszamy energicznie. Sos doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Do przetartych warzyw dodajemy mąkę, jajko, koperek i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką kładziemy masę i smażymy placki na złoty kolor. Jak czasem kupię, to albo na surowo zjem, albo wrzucę do jarzynowej zupy. :) W Polsce z domu, też nie pamiętam, żeby się w jakiś sposób przyrządzało kalarepę, w ogóle to rzadko gościła u nas w domu, a jak była, to się obierało i na surowo jadło tylko lekko posoloną. Lazurowewybrzeze Skusicie się na kalarepę w takim wydaniu? Więcej przepisów znajdziecie na blogu Kitchen Vibe . Zobaczcie także przepis na muszle makaronowe oraz przepis na sałatkę z bobu i kalarepy.

Przeczytaj
kobieta z warzywami
123rf
Przepisy HIT! Koktajl na piękne włosy
Marzysz o pięknych i zdrowych włosach? Chcesz, by twoje kosmyki były mocne i pełne blasku? Zobacz przepis na koktajl, który sprawi, że twoje włosy będą zdrowe i zjawiskowo piękne!
Łucja Zbieniewska
czerwiec 26, 2014

Osłabione, wypadające włosy to sygnał od naszego organizmu, że brakuje nam witamin i minerałów (oczywiście pod warunkiem, że nie jest to skutek choroby czy leczenia). Słabe i matowe włosy mogą świadczyć m.in. o niedoborze żelaza, witaminy A, E, witamin z grupy B, a nawet – witaminy C!  Jak dostarczyć organizmowi tych wszystkich składników?  Pijąc koktajl z... natki pietruszki! Zawiera ona wszystkie niezbędne pierwiastki i witaminy, które sprawią, że twoje włosy będą błyszczące, mocne i co więcej – zauważysz, że kosmyki szybciej rosną. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis! Koktajl z natki pietruszki – przepis Składniki: natka pietruszki (1 pęczek); jabłko (1-2 szt.); sok z cytryny (ilość uzależnij od preferencji); opcjonalnie: niepełna szklanka wody (przegotowana/mineralna/przefiltrowana) lub wody z sokiem malinowym. Przygotowanie: wszystkie składniki dokładnie umyj, z natki pietruszki odetnij twarde łodygi. Zmiksuj. Jeśli korzystasz z sokowirówki – nie musisz kroić jabłka na drobne kawałki, jeśli z blendera – pokrój owoc w kostkę i nie zapomnij o dodaniu odrobiny wody i soku z cytryny – ułatwi to miksowanie :) Jeśli napój przygotowujesz w sokowirówce – sok z cytryny i/lub wodę dodaj już bezpośrednio do szklanki z koktajlem, żeby nadać mu pożądaną konsystencję. Nie smakuje? Dodaj odrobinę miodu. Gotowe! :) Niech ten przepis stanie się dla was inspiracją do komponowania własnych koktajli na bazie pietruszki – zapewniamy, że większość eksperymentów smakuje wyśmienicie – my próbowałyśmy do natki pietruszki i jabłka dodać kiwi i do samej natki – banana i sok pomarańczowy – pycha! :) Zobacz też: jak chronić włosy latem . Jakie są Wasze sposoby na piękne włosy? Gotujesz na oko albo z przepisów? Zrób niedrogie zakupy z kategorii AGD, na stronie MediaMarkt kody promocyjne .

Przeczytaj
poncz
123rf
Przepisy Owocowe orzeźwienie
Wraz z czerwcem przychodzi lato, a z latem słońce i chyba nikt nie potrafi się oprzeć zimnym orzeźwiającym napojom i deserom. Cała gama barw kusi nas w przepysznych ponczach, sorbetach czy kruszonach.
Łucja Zbieniewska
czerwiec 04, 2011

Cały rok czekamy na świeże owoce z naszych rodzimych sadów i poza wspaniałymi wypiekami warto odbiec z utartej ścieżki i sporządzić kuszące napoje z dodatkiem (lub bez) alkoholu. Kuszą nas one swoimi bąbelkami i przynoszą lekkie orzeźwienie w upalne dni. Napoje na bazie owoców świetnie nadają się na przyjęcia np. te w ogrodzie. Wbrew pozorom ich przyrządzenie nie jest skomplikowane, choć często czasochłonne.  A to ze względu na czas oczekiwania, jaki musimy poświęcić np. sorbetom, aż osiągną właściwą konsystencję. Warto jednak czekać, bo efekty będą satysfakcjonujące. Podstawowymi składnikami każdego ponczu, kruszonu czy sorbetu są świeże owoce, cukier, woda mineralna oraz dodatek alkoholu. Dla osób dbających o linię miłą wiadomością jest to, iż takie zimne napoje mają mniej kalorii niż klasyczne desery lodowe, a chłodzą tak samo albo jeszcze bardziej! Przygotowując sorbet musimy poświęcić mu około trzech, czterech godzin na mrożenie, a dodatkowo należy mieszać go, co 30 minut, aby nie powstały grudki (kryształki lodu), dzięki czemu sorbet będzie gładki. Podstawą sorbetu są zmiksowane owoce (te z pestkami należy przetrzeć) lub świeżo wyciśnięty sok np. z cytryny lub limonki. Przed podaniem można go zmiksować lub nakładać łyżką (wcześniej polaną gorąca wodą) do pucharków, miseczek czy szklanek. Poncze i kruszony zwykło się podawać w szklanych wazach oraz szklaneczkach do drinków z uszkiem, lub bez. Ze specjalnej szklanej wazy nalewa się kruszon lub poncz za pomocą szklanej łyżki, lecz możemy ten zestaw zastąpić dzbankiem do kompotu. Poncze można podawać zarówno schłodzone jak i na gorąco. Kruszony zaś, najlepsze są z kawałkami lodu, dobrze schłodzone. Koniecznym dodatkiem jest to alkohol, wino i/lub rum. Zapraszamy do przygotowania pysznego ponczu truskawkowego i sorbetu z gruszek! Poncz truskawkowy 50 dag truskawek...

Przeczytaj