klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
babeczki migdałowe
materiały PR
Przepisy

Przepis na babeczki migdałowe na zimno

Potrzebujesz słodkiej, aromatycznej ochłody na wiosenno-letnie upały? Migdałowe babeczki na zimno będą idealną przekąską na pikniki, na łonie natury lub wyjątkowym deserem dla najbliższych, który wykonasz bez konieczności pieczenia.
czerwiec 04, 2014

babeczki z migdałami

Kim jest Dominic D'Angelica, skazany za seks z nieletnią, finalista „Top Model”? Przeżył sporo dramatów w swoim życiu

Składniki na babeczki:

  • 3/4 szkl. migdałów w płatkach + 1/2 szkl. na masło migdałowe np. Bakalland;
  • 1/4 szkl. płatków owsianych;
  • 1,5 łyżki oleju kokosowego;
  • 1,5 łyżki miodu płynnego;
  • 1/4 łyżeczki cynamonu;
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego;
  • szczypta soli.

Składniki na polewę:

  • 3 łyżki oleju kokosowego;
  • 3 łyżki miodu płynnego;
  • 2 łyżki kakao;
  • szczypta soli.

Przygotowanie: 1/2 szklanki płatków migdałów zmielić w blenderze. Robić często przerwy, zeskrobując drobinki migdałów ze ścianek i znowu mielić. Przerwać, kiedy konsystencja będzie przypominała gęste masło. W młynku do kawy zmielić 3/4 szklanki migdałów w płatkach i płatki owsiane na drobną mąkę i wsypać do miski. Dodać resztę składników (masło migdałowe, olej kokosowy, miód płynny, cynamon, ekstrakt waniliowy i sól) i dokładnie wymieszać do otrzymania gładkiej masy. Masą wylepić silikonowe foremki. W misce umieścić wszystkie składniki polewy (olej kokosowy, miód płynny, kakao i sól). Wymieszać dokładnie trzepaczką. Łyżką nakładać polewę na wierzch babeczek. Wstawić do zamrażalnika na min. 45 min. Smacznego!

Komentarze
Styl życia Kremy pod oczy, które możesz zrobić sama [DIY]
Skóra pod oczami wymaga wyjątkowej pielęgnacji, bo jak wiadomo jest bardzo podatna na przesuszenie, a co za tym idzie - szybciej pojawiają się zmarszczki wokół oczu. Dlatego ważne jest, aby maksymalnie ją nawilżać, by jak najdłużej zachowała swoją "młodość". Warto pomyśleć o kremach, które możesz zrobić sama w domu z naturalnych składników o niesamowitych właściwościach. Wykonanie takich kremów jest bardzo proste, również przez to, że nie potrzebujesz zbyt wielu składników. Oto kilka przepisów na kremy pod oczy domowej roboty:
Agata Olejniczak
marzec 29, 2017

Kokosowy krem przeciwzmarszczkowy Składniki 1/2 szklanki oleju kokosowego nierafinowanego (świetnie nawilża i wygładza, redukuje zmarszczki) ok. 10 kropli płynnej witaminy E (jest silnym przeciwutleniaczem, więc niszczy wolne rodniki, czyli opóźnia proces starzenia się skóry) Jak zrobić Olej kokosowy wkładamy do miseczki, a tą wkładamy do większej miski/garnka z ciepłą - nie gorącą! - wodą i czekamy, aż się roztopi. Jak już będzie płynny, dodajemy witaminę E i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Gotową masę przelewamy do jakiegoś pojemnika – na przykład po kremie do twarzy. Wkładamy go do lodówki na ok. 30 minut i czekamy, aż krem dobrze stężeje. I gotowe :) Krem na podpuchnięte oczy z zielonej herbaty Składniki 2 łyżki organicznego oleju ze słodkich migdałów (bardzo dobrze nawilża, działa przeciwzmarszczkowo, zmniejsza cienie po oczami) 1 łyżka masła shea (rewelacyjnie nawilża, łagodzi podrażnienia, chroni przed starzeniem się skóry) 3/4 łyżeczki wosku pszczelego (chroni skórę przed zniszczeniami) 1 łyżeczka suchych liści zielonej herbaty (zielona herbata ma bardzo dużo przeciwutleniaczy, działa przeciwzmarszczkowo, odżywia skórę) 3 krople płynnej witaminy E Jak zrobić Olej migdałowy, masło shea, wosk pszczeli i witaminę E umieść w jednej misce i podgrzewaj ją w gorącej wodzie, aż wszystko się rozpuści i całość się połączy. Następnie do naszej mieszaniny wsypujemy suche liście zielonej herbaty i zostawiamy na 30 minut nadal w podgrzewanej misce. Po tym czasie całą mieszankę przelewamy przez sitko i zostawiamy do ostygnięcia. Jak już wystygnie, wkładamy krem do lodówki na ok. pół godziny. Po tym czasie krem jest gotowy :) Kawowy krem na zmęczone oczy  Składniki 1/3 szklanki maceratu z kawy (jak zrobić macerat? zmieloną kawę - w dowolnej ilości - zalej taką samą ilością...

Przeczytaj
śniadanie
Fotolia
Przepisy 3 pomysły na niskokaloryczne śniadanie
Jeśli jesteś na diecie i nie masz pomysłu na niskokaloryczne śniadanie, mamy trzy bardzo smaczne propozycje! Wypróbuj je wszystkie!
Katarzyna Mordalska
grudzień 07, 2015

Koktajl niskokaloryczny To propozycja dla wszystkich, którym podczas diety brakuje czekoladowego smaku. Owsiankowe smoothie z dodatkiem kakao smakuje wyśmienicie, a przede wszystkim stanowi zdrowy pomysł na śniadanie! Czekoladowe smoothie owsiane Składniki: Pół szklanki płatków owsianych Szklanka ulubionego mleka Banan Łyżeczka kakao (lub karobu) Cynamon Łyżeczka miodu Przygotowanie: Płatki moczymy przez kilkanaście minut w gorącej wodzie, następnie blendujemy z pozostałymi składnikami. Na koniec dodajemy miód do smaku (może się okazać, że nie ma takiej potrzeby, jeśli banan jest dostatecznie dojrzały). Niskokaloryczne ciasteczka owsiane Ciasteczka na śniadanie to jak najbardziej dobry pomysł. Pod warunkiem, że będą pełnowartościowe i przygotowane samodzielnie. Wypróbujcie przepis na niskokaloryczne ciasteczka owsiane! Ciastka owsiane z jabłkami   Składniki: 2 średniej wielkości jabłka ¾ szklanki płatków owsianych 1 jajko Miód Cynamon Rozdrobnione orzechy (opcjonalnie) Żurawina (opcjonalnie) Przygotowanie: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Łączymy z jajkiem i dodajemy pozostałe składniki, doprawiając miodem i cynamonem wedle uznania. Płatki można uprzednio namoczyć w gorącej wodzie lub pozwolić im zmięknąć przez kilkanaście minut już po połączeniu składników. Ciastka piec na rumiano w temp. 180 stopni Celsjusza przez ok. 15 minut. Ciasteczka najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby wystygły przez noc i nabrały chrupkości. Przepis na niskokaloryczne naleśniki Na takie śniadanie warto sobie pozwolić w weekend, kiedy mamy nieco więcej czasu na przygotowanie. Niskokaloryczne naleśniki to dobra propozycja dla całej rodziny! Naleśniki bez jajek z chudym twarogiem Składniki: 6 łyżek pełnoziarnistej mąki żytniej 2 łyżki płatków owsianych...

Przeczytaj
pierniczki świąteczne
Fotolia
Przepisy Najlepsze przepisy na świąteczne pierniczki
Szukacie idealnego przepisu na pierniczki świąteczne? Mamy dla Was 3 propozycje! Nie zwlekajcie, tylko już dziś przygotujcie te pyszne ciasteczka.
Katarzyna Mordalska
listopad 10, 2015

Pierniczki świąteczne – przepisy Jeśli kupowanie prezentów i robienie świątecznych pierniczków zawsze zostawiacie na ostatnią chwilę, to spieszymy z pomocą! O ile prezenty da się zdobyć nawet na ostatnią chwilę, o tyle pierniczki najlepiej przygotować wcześniej. Po pierwsze dlatego, że przed podaniem będą wymagały jeszcze udekorowania, co również zajmuje cenny czas wśród licznych obowiązków, a po drugie – by były smaczne, muszą skruszeć. Zatem już dzisiaj zachęcamy – wałki w dłoń i wypróbujcie jeden z polecanych przez nas przepisów! Już za miesiąc będziecie mogły cieszyć się smakiem pysznych pierniczków świątecznych! Łatwe pierniczki świąteczne To przepis, który sprawdza się idealnie. Jest wypadkową kilku prób i błędów w dążeniu do perfekcji, ale udało się wypracować recepturę, która sprawdza się już od kilku lat. Składniki: ¼ szklanki miodu 5 łyżek miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko 2 i ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki przyprawy do piernika (lub więcej, wedle uznania) 1 łyżeczka kakao (opcjonalnie) Przygotowanie: Suche składniki wymieszać na stolnicy, dodać mokre, wymieszać i zagnieść ciasto, podsypując mąką. Rozwałkować na grubość ok. 3mm. Piec 10-15 min. w temp. 180 stopni Celsjusza. Pierniczki cynamonowe Te ciasteczka są bardziej puszyste od klasycznych pierniczków świątecznych, gdyż przy ich przygotowywaniu nie rozwałkowujemy ciasta. Idealnie nadają się do podania w polewie czekoladowej . Składniki: 1 ½ szklanki mąki 3 łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki sody oczyszczonej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia 200g miodu 100g masła Przygotowanie: Suche składniki wymieszać w misce, dodać posiekane, zimne masło oraz miód. Ciasto wyrobić i odstawić do lodówki na ok. 1h. Z ciasta uformować dość grube, okrągłe i lekko...

Przeczytaj
Ciasto Brownie
Fotolia
Przepisy 3 sposoby na perfekcyjne brownie dla każdego
Brownie o konsystencji krówki? A może jesteś fanem puszystego i delikatnego ciasta niczym dobrze znany murzynek? Bardzo słodki, czekoladowy i uzależniający deser jest idealny do popołudniowej kawy czy rozgrzewającej herbaty. Przedstawiamy trzy sposoby na przygotowanie perfekcyjnego brownie dla każdego łasucha, także na diecie!
Sylwia Kazimierczuk
październik 14, 2015

Puszyste czy ciągnące? Lekko ciągnące, bardzo czekoladowe i wilgotne. W zależności od naszych preferencji, musimy pamiętać o proporcjach składników, które wykorzystujemy. Dla uzyskania kleistego, zbitego brownie powinniśmy użyć więcej deserowej czekolady i masła. a ograniczyć ilość mąki. Fani murzynka, dodając proszek do pieczenia i zwiększając porcję mąki, otrzymają puszyste, delikatne ciasto. Czekoladowe brownie - wersja "puszyste" Składniki: pół kostki masła (100 g) tabliczka posiekanej czekolady deserowej(100 g) 1,5 szklanki cukru 3 duże jajka ¼ szklanki kakao 1,5 szklanki mąki ¾ łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli Czekoladowe brownie - wersja "ciągnące" Składniki: kostka masła (200g) 150 g posiekanej czekolady deserowej 1,5 szklanki cukru 3 duże jajka ¼ szklanki kakao pół łyżeczki soli pół szklanki mąki Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyłóż kwadratową formę papierem do pieczenia. Rozpuść masło razem z czekoladą w kąpieli wodnej. Lekko przestudź i dodaj cukier. Następnie dodawaj jajka jedno po drugim, aż do uzyskania gładkiej masy. Wsyp mąkę, (w przypadku puszystego, także proszek do pieczenia) kakao i sól. Dobrze wymieszaj trzepaczką, by uniknąć grudek. Przełóż do formy i piecz przez 40 minut. Dobra rada Warto poczekać 15 minut aż ciasto trochę ostygnie. Gdy użyjemy noża zwilżanego mokrą ściereczką, z łatwością pokroimy brownie na równe kwadraty.   Jabłkowe brownie Lekko kwaskowe, oryginalne w smaku i z mniejszą ilością cukru. Zainteresuje każdego smakosza duszonych jabłek z cynamonem, a przyprawa ta jednocześnie podkreśli smak i aromat czekolady. Mniejsza ilość żółtek niż w tradycyjnym brownie sprawia, że deser jest nieco mniej kaloryczne. Wilgotne i owocowe brownie kusi miękkim wnętrzem i słodkim aromatem! Składniki: 8 łyżek mąki...

Przeczytaj