Wejdź
sałatka owocowa
materiały PR
Przepisy

Przepis na chrupiącą sałatkę owocową

Choć śnieg stopniał, a temperatura oscyluje w okolicach zera, to na wiosenną aurę będziemy musieli jeszcze trochę poczekać. Z brakiem słonecznej pogody i zimową apatią możemy radzić sobie na różne sposoby: wizyta w SPA, spotkanie z przyjaciółmi, aktywność fizyczna oraz przyrządzenie ulubionego przysmaku z pewnością poprawią nasze samopoczucie...
marzec 07, 2014
crispy natural

Najprostszym sposobem na przywołanie smaku lata jest przyrządzenie prostej sałatki owocowej, która ociepli zimową pogodę. Sałatka dostarczy naszemu organizmowi dużą dawkę witamin, której tak potrzebujemy w zimowe dni.

To pomysł na pożywne śniadanie, podwieczorek lub lekką kolację. Jej przygotowane zajmie tylko chwilę! Bazą niech będą ulubione owoce dostępne w sklepach przez cały rok. Całej przekąsce warto dodać trochę chrupkości suszoną brzoskwinią.

Składniki: 1 kiwi; 2  mandarynki; 2 banany; 1 grapefruit; 1 opakowanie Crispy Natural Chrup Brzoskwinię.

Przygotowanie: owoce dokładnie myjemy i suszymy. Kiwi oraz banana kroimy na kawałki. Mandarynkę i grapefruita obieramy ze skórki i dzielimy na cząstki. Owoce mieszamy ze sobą w misce. Chrupiącym akcentem są suszone plasterki brzoskwini, którymi posypujemy sałatkę.

Dzięki sałatce nawet najbardziej mroźne wieczory wydadzą nam się choć trochę cieplejsze, a my wrócimy do wspomnień letnich, pełnych słońca, wakacyjnych dni :)

Komentarze
iStock
Styl życia Często chorujesz? Nadszedł czas zmienić swoją dietę!
Czy wiesz, że nasza odporność bierze się z … jelit?! Najwięcej komórek układu odpornościowego znajduje się w układzie pokarmowym. Wystarczy na stałe zmienić swój sposób odżywiania, by wzmocnić organizm! Co jeść, by nie chorować?
Materiał partnera
styczeń 29, 2019

Często chorujesz, a katar lub kaszel są nieodłącznym elementem twojej codzienności? Pora coś z tym zrobić! Zacznij stosować poniższe zasady, które wspomogą twój układ odpornościowy, a na pewno szybko zauważysz pozytywne efekty nowej diety.  1. Nie pomijaj śniadania  Od dziecka nasze mamy powtarzały, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. I miały rację! Układ odpornościowy podejmuję walkę z chorobami, tylko wtedy gdy jest dobrze odżywiony. Pierwszy posiłek należy zjeść w ciągu godziny od wstania z łóżka. Śniadania powinny być sycące i rozgrzewające, ale nie mogą być za ciężkie. Zimą polecamy owsianki, jaglanki, jajka w każdej postaci lub kanapki z pełnoziarnistego pieczywa. Pamiętaj o warzywach, one też powinny znaleźć się w naszym śniadaniowym menu. 2. Jedz dużo warzyw i owoców Brzmi jak banał, prawda? Niestety, ale w praktyce wiele osób zapomina o warzywach i owocach, albo spożywa ich zdecydowanie za mało. Warzywa powinniśmy jeść do każdego posiłku, a owoce raz lub dwa razy dziennie, ponieważ mają sporo cukru. Warzywa można spożywać na wiele różnych sposób – w postaci sałatek, smoothie, zup, gulaszy czy zapiekanek. Wypróbuj je w wersji pieczonej w piekarniku z dodatkiem ziół, a zakochasz się w ich smaku! Jakie owoce najlepiej jeść? Cytryny, kiwi, pomarańcze, grejpfruty i jabłka. Mają mnóstwo witamin i mniej cukru niż inne owoce. 3. Wybieraj zdrowe tłuszcze Przez wiele lat panowało błędne przekonanie, że tłuszcze są złe dla naszego zdrowia. Otóż nie, wystarczy tylko wybierać te dobre! Kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego, a także omega -3, dostarczają organizmowi budulca do produkcji hormonów przeciwzapalnych, które wspomagają układ odpornościowy. Zdrowe tłuszcze znajdziemy w oliwie z oliwek, oleju lnianym, oleju rzepakowym, awokado, orzechach, rybach i siemieniu lnianym. 4. Sięgaj po...

Przeczytaj

Nasze akcje