Wejdź
fale dunaju
Przepisy

Przepis na Fale Dunaju

Fale Dunaju to bardzo popularne ciasto, które nigdy nas nie zawiedzie. Pięknie prezentuje się na każdym stole czy to na specjalna okazję czy po prostu, gdy przychodzi nam na nie ochota. To ciasto, do którego zawsze się wraca. Nie jest skomplikowane w przygotowaniu, choć zajmuje troszkę naszego czasu, nie na tyle jednak, aby go nie spróbować zrobić. Bezapelacyjnie dla Fali Dunaju warto spędzić popołudnie w kuchni i poczuć zapach piekącego się ciasta kakaowego z wiśniami. A gdy „namalujemy” fale, zostaje nam go tylko podziwiać i rozkoszować się smakiem - rzecz jasna!
czerwiec 07, 2011

ciasto fale dunaju

Składniki:

CIASTO

masło [25 dag] (lub margaryna, temp. pokojowa)

cukier puder [30 dag]

cukier waniliowy [1 op.]

sól [1 szczypta]

jajka [6 szt.]

mąka [35 dag]

proszek do pieczenia [3 łyżeczki]

kakao [2 łyżki] (ciemne)

mleko [3 łyżki]

wiśnie [50 dag]

MASA

budyń waniliowy [1 op.]

mleko [0.5 l]

masło [25 dag] (lub margaryna, temp. pokojowa)

cukier puder [0.5 szklanki]

POLEWA

czekolada gorzka [100 g]

czekolada mleczna [100 g]

masło [1 łyżka]

śmietana [50 ml] (30%)

Składniki na dużą prostokątną blachę. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C.

Koktajl z selera - idealny na piękną cerę

Krok 1 - Ciasto jasne

Masło lub margarynę, cukier puder, cukier waniliowy i sól ucieramy mikserem na wysokich obrotach na puszystą masę.
Dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając (niech nie przestraszy nas rzadka konsystencja ciasta, po dodaniu mąki stanie się gładkie).
W osobnej miseczce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy porcjami do ciasta, cały czas ucierając na niższych obrotach. Ucieramy do momentu gdy ciasto będzie gładkie (1-2 minuty).
Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej połowę naszego ciasta, równomiernie go rozprowadzając.

Krok 2 - Ciasto kakaowe

Do drugiej części ciasta dodajemy kakao i mleko, ucieramy na jednolita masę.
Wykładamy ciasto kakaowe równomiernie na ciasto jasne.

Krok 3 - Wiśnie myjemy i drylujemy. Owoce układamy na wierzchu ciasta kakaowego

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30-35 minut. Gdy jest już upieczone (można sprawdzić patyczkiem) uchylamy delikatnie drzwiczki piekarnika i zostawiamy na 10 minut w piekarniku, po czym studzimy go na kratce.

Krok 4 - Masa

Budyń rozrabiamy w 10 łyżkach mleka odmierzonych z 500 ml. Pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy rozmieszany budyń energicznie mieszając, na małym ogniu, aby się nie przypalił. Wyłączamy ogień, gdy budyń zawrze. Zdejmujemy z ognia i studzimy do temperatury pokojowej (takiej jak ma masło/margaryna).

Krok 5 - Masa cd.

Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładka masę. Budyń o temperaturze pokojowej dodajemy do masła, porcjami, po 1 łyżce, cały czas ucierając, do momentu, gdy masa stanie się gładka i puszysta. Krem budyniowy rozsmarowujemy na ostudzonym cieście. Wkładamy ciasto do lodówki.

Krok 6 - Polewa

Obie czekolady i masło rozpuszczamy w miseczce nad parą (w garnku gotujemy wodę i miskę z czekoladą umieszczamy na nim), mieszając rozpuszczamy je. Co chwilkę dolewamy śmietany, tak aby polewa nie była zbyt gęsta, bo ciężko będzie ją rozsmarować na kremie budyniowym.

Krok 7 - Polewa i zdobienie

Gotową polewę wylewamy na krem budyniowy (nie może być gorąca, należy ją przestudzić), rozprowadzamy równomiernie po cieście. Za pomocą łopatki z ząbkami tworzymy fale na polewie czekoladowej. Ciasto wkładamy do lodówki, aż do czasu zastygnięcia polewy (max. godzina).
Gotowe ciasto kroimy na kawałki i podajemy np. do popołudniowej kawy.

Smacznego!

Komentarze
jabłka pod kruszonką
Fotolia
Przepisy 3 przepisy na desery, które zawsze się udają
Jeśli nie jesteś mistrzynią cukiernictwa, a chciałabyś swoim gościom zaserwować pyszny deser, te przepisy są dla Ciebie! Szanse niepowodzenia zminimalizowane do zera. Wypróbujcie same!
Katarzyna Mordalska
listopad 26, 2015

Ptysie z bitą śmietaną Ciasto ptysiowe to jedna z łatwiejszych rzeczy, które najczęściej udają się za pierwszym podejściem. Trudno byłoby podczas jego przygotowywania popełnić znaczący błąd. ;) Składniki: Pół szklanki wody Pół szklanki mleka Szklanka mąki pszennej 125g margaryny 5 jajek Przygotowanie: Gotujemy mleko z wodą i margaryną. Po zagotowaniu, garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy przesianą mąkę, cały czas mieszając – aż do uzyskania gładkiej masy. Gotujemy ponownie na małym ogniu przez ok. 3 minuty, aż masa lekko zgęstnieje. Po wystudzeniu, dodajemy po kolei jajka i za każdym razem powoli miksujemy, by każde z nich połączyło się z masą. Na blasze wysmarowanej masłem formujemy łyżką średniej wielkości ptysie (ciasto znacznie zwiększy swoją objętość). Piec przez 45min. w mocno rozgrzanym piekarniku, w temp. 180 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu, ptysie naciąć i wypełnić bitą śmietaną . Proste i szybkie babeczki Przygotowanie ciasta na babeczki zajmie niewiele czasu i nie wymaga żadnych większych zdolności w sztuce kulinarnej. Wystarczy w odpowiedniej kolejności połączyć składniki i gotowe! Składniki: Pół szklanki cukru Szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Cukier waniliowy 2 jajka ¾ szklanki mleka 5 łyżek oleju Kakao (opcjonalnie) Przygotowanie: Do mąki dodajemy cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Następnie dodajemy mokre składniki, które najlepiej uprzednio połączyć w osobnej misce. Mieszany lub miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Jeśli chcemy uzyskać efekt dwukolorowych babeczek, odlewamy połowę ciasta, do którego dodajemy kakao. Babeczki pieczemy przez ok. 20min. w temp. 180 stopni Celsjusza. Apple crumble, czyli jabłka pod kruszonką Trudno wyobrazić sobie łatwiejszy przepis. To deser, który przygotujemy nawet na...

Przeczytaj
ciasto
123rf
Przepisy Już niebawem Dzień Matki...
Dzień Matki, to wspaniałe święto, dzięki któremu możemy podziękować naszym matkom, że zawsze będą naszym największym skarbem.
Katarzyna Mordalska
maj 07, 2011

Czyż nie od początku naszego życia najbliższy kontakt mamy właśnie z nimi? Od momentu, gdy przychodzimy na świat, a następnie przez całe życie, czujemy tą silną relację. To matki przygotowują nas do rozpoczęcia prawdziwego i samodzielnego życia. Dają nam wiarę i wsparcie w tych najtrudniejszych momentach. Kochają nas. Dlatego nie tylko w ich święto, ale przez cały rok powinniśmy o tym pamiętać i doceniać ich trud włożony w nasze wychowanie, który zaowocował tym, kim dzisiaj jesteśmy. Umilmy im ten cudowny dzień odrobiną słodyczy. Ten przepyszny tort orzechowo kakaowy z masa migdałową, skrywa w sercu, wspaniałą malinową niespodziankę. Zachwyćmy nasze mamy w ich święto! Tort orzechowo kakaowy z masą migdałową i malinową niespodzianką Składniki na tortownice 24cm Biszkopt orzechowy: 3 jaja 0.5 szklanki cukru 0.5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki mielonych orzechów włoskich Biszkopt kakaowy: 3 jaja 0.5 szklanki cukru 0.5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki ciemnego kakao Masa migdałowa: 500 g margaryny (Kasi) 1 niepełna szklanka cukru pudru 4 żółtka 0.5 szklanki migdałów mielonych 6 łyżek syropu migdałowego (bez alkoholu) Malinowa niespodzianka: 1 szklanka mrożonych lub świeżych malin 0.5 opakowania cukru pudru (8g) 1-2 łyżeczki żelatyny Poncz kawowy: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 0.5 szklanki wody 2 łyżeczki cukru Przygotowanie: Natłuszczamy dno tortownicy (boków nie natłuszczamy). Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C. Biszkopt orzechowy: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy porcjami cukier, cały czas ucierając. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesypujemy przez sitko, dodajemy porcjami do masy – delikatnie mieszając (nie ucierać). Na końcu...

Przeczytaj
muffiny
123rf
Przepisy Przepis na muffiny, które zawsze się udają
Lubisz muffiny? A może chciałabyś je upiec, ale obawiasz się kulinarnej porażki? Podajemy przepis na muffiny, które zawsze się udają!
Katarzyna Mordalska
kwiecień 11, 2013

Muffiny to babeczki, które przywędrowały do nas z USA. W ciągu kilku lat opanowały kawiarnie, restauracje i... nasze kuchnie! Przede wszystkim dlatego, że są bardzo proste w wykonaniu, nawet jeśli nie posiada się talentu kulinarnego. Są też jednym z najszybszych deserów – ich wykonanie zajmuje dosłownie pół godziny – razem z upieczeniem. Podstawowy przepis na muffiny: Wersja kakaowa (12 sztuk) 150 g masła 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1 niepełna szklanka cukru 1 łyżka cukru wanilinowego 2 duże jajka 170 ml mleka Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Formę wykładamy papilotkami, jeśli ich nie posiadamy możemy ją dokładnie natłuścić masłem. Rozpuszczamy i studzimy masło. Do miski przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia i mieszamy. Na koniec dosypujemy cukier i cukier wanilinowy. Do drugiej miski wlewamy mleko i rozbijamy jajka. Chwilę ubijamy mikserem, żeby uzyskać jednolitą konsystencję. Kolejnym krokiem jest połączenie zawartości obu misek. Do miski z suchymi składnikami dolewamy masę jajeczną i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy roztopione masło. Mieszamy dużą łyżką kilkukrotnie – ciasto powinno być grudkowate. Taką masę nakładamy łyżką do foremek. Możemy pomiędzy jedną a drugą warstwą ciasta dołożyć łyżeczkę ulubionego dżemu. Formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut , sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Po wyjęciu, po kilku minutach, możemy już wyciągnąć babeczki z foremki. Kluczowe w przepisie na muffiny jest  łączenie ze sobą składników suchych i mokrych , a następnie mieszanie ich razem, ale niedokładnie – w ten sposób, by ciasto miało grudki i nie było gładką masą. Co jest potrzebne do przygotowania muffinów? Na pewno foremki. Możemy wybierać między formami metalowymi, silikonowymi, a także z różnymi wzorami....

Przeczytaj
ciasto kokosowe
materiały PR
Przepisy Przepis na kokosowe ciasto kremowe Miss Kay
Jeśli szukamy słodkiego, a zarazem wyrazistego smaku, warto sięgnąć po kokos. Owoc ten przywodzi na myśl ciepłe kraje, relaks i zabawę, a od wielu lat wykorzystuje się jego zalety w sztuce kulinarnej. Można dzięki niemu uzyskać niespotykane efekty smakowe. Poniżej propozycja Kay Robertson znanej z serialu kanału History „Dynastia kaczorów” na kokosowe ciasto kremowe.
marzec 03, 2014

Składniki na nadzienie: 250g masła lub margaryny 200-250g cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1,3 litra mleka 1 opakowanie wiórek kokosowych (250g) 6 dużych jaj 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 spody z kruchego ciasta Składniki na bezę: 6 białek z dużych jaj 1 szklanka cukru (155g) 1-6 łyżeczek ekstraktu z wanilii Przygotowanie nadzienia: Na wolnym ogniu ugotuj wodę, w której rozpuść masło. Dodaj cukier, mąkę oraz sól. Wlej do garnka mleko. Gotuj wszystko dopóki masa nie zesztywnieje. Może to zająć nawet ok. 30 minut. Gdy masa będzie się gotować, w przygotowanej czystej misce wymieszaj żółtka. Rób to powoli - dzięki temu będą się wolniej gotować. Następnie dodaj je do gotującej się masy. Zwiększ ogień, mieszaj i gotuj przez około minutę. Zdejmij naczynie z ognia. Dodaj ekstrakt z wanilii oraz wiórki kokosowe (nie zapomnij odsypać 1 filiżanki na posypkę). Przygotowaną masę przelej do przygotowanych wcześniej spodów z kruchego ciasta. Przygotowanie bezy: Rozgrzej piekarnik do około 140 stopni. Oddzielone białko od żółtek ubijaj mikserem przez około 3-4 minuty, aż uzyskasz sztywną pianę. Możesz dodać szczyptę soli, by szybciej osiągnąć pożądany efekt. W trakcie miksowania do białek dodawaj powoli ekstrakt z wanilii oraz cukier. Gdy masa na bezę będzie już gotowa, ułóż ją równomiernie na cieście. Włóż ciasto do piekarnika i pozostaw w nim dopóki bezy nie zbrązowieją. Na końcu posyp całość wiórkami kokosowymi. Smacznego! :)

Przeczytaj

Nasze akcje