Wejdź
gulasz z grzybami
Przepisy

Przepis na gulasz z grzybami i żurawiną

Grzybobranie to twoja pasja? Nie wyobrażasz sobie kuchni bez grzybów? Jeśli kochasz grzyby, wypróbuj przepis na gulasz z grzybami i żurawiną.
Katarzyna Mordalska
wrzesień 25, 2013

Widząc jak wiele osób wrześniową porą wyrusza wraz z pierwszymi promieniami słońca do lasów mogłoby się zdawać, że nic tak nie relaksuje jak wycieczki w poszukiwaniu dorodnych grzybów.

Co zrobić ze zbiorami? Cześć na pewno zostanie przeznaczona do suszenia, a amatorzy przekąsek zrobią grzybki w zalewie. Jednak poza duszonymi maślakami i zupą z kurek można pokombinować w kuchni i wyczarować mniej oczywiste danie. Proponujemy ciekawe połączenie mięsa, grzybów i … bakalii.

Gulasz z grzybami i żurawiną

gulasz z grzybami

Składniki(5-6 porcji):

  • 700-800g szynki wieprzowej;
  • 1 duża biała cebula lub por;
  • garść świeżych lub suszonych borowików i podgrzybków;
  • garść suszonej żurawiny (np. Bakalland);
  • garść suszonych jabłek;
  • olej do smażenia;
  • sól, pieprz, papryka słodka, 2 łyżki mąki.

Wykonanie:

Mięso pokrojone w kostkę oprósz mąką i podsmaż na oleju. Cebulę pokrój w talarki, dodaj do mięsa i wymieszaj. Przypraw do smaku. Dodaj świeże grzyby lub uprzednio namoczone (jeśli są suszone). Podlej szklanką wody i duś pod przykryciem aż mięso zmięknie. Posyp potrawę żurawiną i suszonymi jabłkami i duś przez kolejne kilka minut. Podawaj z kaszą np. pęczakiem.
Smacznego!

Komentarze
sałatka z truskawkami
materiały PR
Przepisy Lodowe kompozycje na każdą pogodę
Nadeszły wakacje, a wraz z nimi lipcowa pogoda. Gdy temperatura rośnie, warto pomyśleć o skutecznych i smacznych sposobach na orzeźwienie. Niezastąpione będą lody, które można zestawiać nawet z najbardziej zaskakującymi składnikami.
Katarzyna Mordalska
lipiec 13, 2012

Idealną propozycją na wakacyjny lunch jest lekka sałatka z truskawkami i truskawkowymi lodami Carte d’Or Sorbet Strawberry. Dopełnieniem letniego posiłku będzie orzeźwiający deser – chłodnik arbuzowy z lodami MAX X-POP . Przygotowanie tych ciekawych potraw zajmie tylko chwilę, a dostarczy niezapomnianych lodowych wrażeń i pozwoli cieszyć się słoneczną pogodą bez względu na temperaturę! Lekka sałatka z truskawkami i lodami Carte d’Or Sorbet Strawberry Składniki: 100 g rukoli 10 truskawek 80 g Carte d’Or  Sorbet Strawberry garść orzechów włoskich oliwa miętowa Orzechy wrzuć na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu). Grilluj je 1-2 minuty, następnie zdejmij z patelni. Rukolę umyj i przełóż do miseczek, truskawki pokrój w plasterki i dodaj do rukoli, na wierzch sałatki połóż gałki Carte d’Or Sorbet Strawberry, całość posyp prażonymi orzechami włoskimi i polej odrobiną oliwy miętowej. Chłodnik arbuzowy z lodami MAX X-POP Składniki: 300 g arbuza 100 g truskawek sok z limonki świeża mięta łyżeczka tartego imbiru 3 lody Max X-POP Arbuza (bez skórki) oraz truskawki pokrój w dużą kostkę. Owoce umieść w głębokim naczyniu, dodaj sok z limonki, świeżą miętę i imbir. Za pomocą blendera wymieszaj wszystko na gładką masę. Chłodnik przelej do małych szklaneczek/miseczek i umieść je w lodówce (chłodnik powinien być mocno schłodzony). Tuż przed podaniem, do każdej szklanki włóż loda Max X-POP (patyczkiem do góry), udekoruj listkami świeżej mięty. Smacznego!

Przeczytaj

Nasze akcje