klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
Przepisy

Przepis na muffinki owsiane – idealne na zdrowy lunch w pracy

W pracy spędzamy połowę dnia – nie sposób przetrwać tylu godzin bez żadnego posiłku. Nie zawsze mamy czas na spokojny lunch konsumowany przy stole, często więc, zamiast zadbać o pełnowartościową przekąskę, w biegu sięgamy po czekoladowe batoniki z automatu lub fast-foody.
Agata Olejniczak
sierpień 22, 2016

Jeśli znudziły Ci się kanapki lub sałatki, które po kilku godzinach od przyrządzenia nie wyglądają już tak zachęcająco, jak na początku, a nie chcesz, by lunche spożywane w pracy rujnowały Twoje zdrowie i figurę, wypróbuj nasz przepis na zdrowe muffinki. Nie zawierają dodatku cukru i składają się z samych zdrowych produktów. A przy okazji są naprawdę pyszne! Taka przekąska z pewnością dostarczy Ci energii do efektywnego działania oraz uczyni Twój dzień spędzony w pracy przyjemniejszym.

Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o zdrowiu i prawidłowym odżywianiu się śmiało możemy skierować Was na stronę dietetyka, Artura Topolskiego: http://arturtopolski.pl/

W skład babeczek wchodzą banany, które zawierają sporą ilość magnezu. Dzięki temu wspomagają pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć oraz koncentrację. Pomagają również odkwasić organizm oraz obniżają ciśnienie tętnicze krwi. Znajduje się w nich także tryptofan, podczas rozkładu którego wytwarzana jest serotonina, czyli hormon odpowiedzialny za pozytywny nastrój i dobre samopoczucie.

Z kolei płatki owsiane stanowią bogate źródło błonnika, dzięki czemu dostarczają nam energii i przeciwdziałają zmęczeniu, nie szkodząc jednocześnie naszej sylwetce. Zapewniają uczucie sytości na długo i stabilizują poziom cukru we krwi, zapobiegając napadom głodu.  Ich systematyczne spożywanie pomaga również w pozbyciu się takich dolegliwości jak wzdęcia, zaparcia czy zgaga.

Więcej informacji na temat zaparć znajdziecie TUTAJ, a na temat zgagi - TUTAJ 

Owsiane muffinki z bananami

Składniki:

- szklanka płatków owsianych,

- 2 banany,

- 1 jogurt naturalny,

- 2 białka jajek,

- opcjonalnie: 1-2 łyżki otrąb.

Białka zblendować z 1½  banana i jogurtem. Następnie wymieszać z płatkami owsianymi (oraz otrębami). Masę przełożyć do silikonowych foremek, a na wierzchu każdej babeczki położyć plasterek banana. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez ok. 20-25 minut.

Smacznego! :)

Zobacz także: Muffinki owsiane z miodem

Komentarze
muesli
123rf
Przepisy Pod lupą: Płatki śniadaniowe – czy naprawdę są zdrowe?
Kukurydziane, owsiane, muesli... Dla dzieci, dla odchudzających się, dla całej rodziny – półki w sklepach uginają się od różnych płatków śniadaniowych. A my, konsumenci, lubimy je i kupujemy. Najczęściej jadamy je z mlekiem lub jogurtem, czasami chrupiemy bez dodatków lub robimy z nich ciasteczka zbożowe. Jesteśmy przekonani, że są zdrowe. Czy aby na pewno?
Katarzyna Mordalska
sierpień 22, 2013

Płatki kukurydziane Są to chyba najbardziej znane płatki śniadaniowe. Zwykle jemy je z ciepłym mlekiem - to smak naszego dzieciństwa, dlatego lubimy po nie sięgać. Choć mają sporo witamin (m.in. witaminy z grupy B, witaminę C) nie są najzdrowszymi płatkami. Dlaczego? Mają bardzo wysoki indeks glikemiczny (IG) – oznacza to, że po ich spożyciu szybko podnosi się poziom cukru we krwi i równie szybko się obniża. To dlatego po takich płatkach wcześniej czujemy głód i sięgamy po obfite drugie śniadanie (i każdy kolejny posiłek).  Warto również pamiętać, że płatki kukurydziane zawierają sporo sodu , którego w naszej diecie zwykle i tak jest za dużo. Jeśli dodać do tego fakt, że najczęściej wybieramy „udoskonaloną” wersję płatków kukurydzianych (np. te polane miodem, z dodatkiem orzechów, drobinek cukru) okazuje się, że robi się z tego prawdziwa węglowodanowa bomba . Dlatego jeśli decydujemy się na płatki kukurydziane – wybierajmy te bez dodatków. Szklanka takich płatków to ok. 120 kcal. Muesli To mieszanka różnych rodzajów płatków zbożowych, bakalii, orzechów i suszonych owoców. Brzmi zdrowo? Nie dajmy się nabrać na reklamowe sztuczki. Choć muesli to dobra propozycja na pożywne śniadanie, lepiej sami skomponujmy ten zbożowy mix – unikniemy dosładzanych dodatków. Owoce suszone (bądź co gorsza - kandyzowane), bakalie, orzechy, które są dodawane do sklepowych płatków są „dopieszczone” cukrem, miodem lub syropem glukozowo-fruktozowym. Wzrasta więc kaloryczność posiłku (już same orzechy czy suszone owoce są przecież kaloryczne, co dopiero z dodatkową porcją cukru!) i zarazem spada jego wartość odżywcza.   Średnia porcja takich płatków (ok. 50g) to ponad 200 kcal. Jeśli sami skomponujemy muesli będzie zdrowsze i smaczniejsze – do płatków możemy dać te dodatki, które rzeczywiście lubimy i te, na...

Przeczytaj
materiały PR
Styl życia Płatki jęczmienne – właściwości lecznicze i odchudzające
Chcesz zjeść zdrowe, lekkie, ale sycące śniadanie? Sięgnij po płatki jęczmienne.
Materiał partnera
październik 19, 2017

Oferta płatków śniadaniowych na sklepowych półkach jest tak bogata, że w ich rodzajach oraz nazwach producentów można się łatwo pogubić. Kiedy wybierasz jakieś dla siebie, na początek odrzuć te, które zawierają składniki inne niż w 100% naturalne. Czytając etykietę, warto również zwrócić uwagę na zawartość cukru (najlepiej, by w ogóle nie miały takiego dodatku) i błonnika (dietetycy zalecają, by na 100 g płatków przypadały przynajmniej 3 g błonnika), zapewniającego poczucie sytości, a tym samym wspomagającego odchudzanie. A co z podstawowymi rodzajami płatków śniadaniowych? Do wyboru mamy płatki jęczmienne, ryżowe, owsiane, żytnie, gryczane, kukurydziane oraz jaglane. Wszystkie są naturalnym źródłem składników odżywczych, ale w poniższym artykule przyjrzymy się pierwszym z nich. Płatki jęczmienne mają bowiem szczególne właściwości lecznice i odchudzające . Wartości odżywcze płatków jęczmiennych Płatki jęczmienne to doskonałe źródło węglowodanów (aż 69 g na 100 g płatków!), które dostarczają nam energii na cały dzień. Węglowodany złożone, zawarte w produktach zbożowych, trawimy dłużej niż proste – tym samym dłużej czujemy się najedzone i rzadziej sięgamy po niezdrowe przekąski, na przykład w czasie pracy. Przygotuj płatki na mleku, dodaj do nich kawałki owoców, na przykład banana – zbilansowane śniadanie gotowe! Płatki jęczmienne spełniają również wspomniane wyżej zalecenie dietetyków – w ważącej 100 g porcji znajdziemy 9 g błonnika. Jedząc płatki jęczmienne, dostarczamy naszemu organizmowi także: fosforu, który przyczynia się do utrzymania prawidłowego tempa metabolizmu oraz pomaga w utrzymaniu kości w dobrym zdrowiu; żelaza sprzyjającego detoksykacji szkodliwych substancji w wątrobie oraz wspomagającego prawidłową pracę systemu odpornościowego; cynku, który wzmacnia nasze włosy i paznokcie,...

Przeczytaj
chipsy bananowe bakalland
materiały PR
Przepisy Chrupiące banany od Bakalland
Każdy z nas ma czasem ochotę na coś pełnego słodyczy. Ale czy to od razu powód, aby sięgać po czekoladę, ciastka lub nadziewane słodką masą batony? Oczywiście, że nie! Lepiej sięgnąć po... chipsy bananowe od Bakalland!
luty 21, 2014

Banany znane są jako doskonała przekąska dodająca energii, zwłaszcza w okresie wzmożonej aktywności fizycznej. Bakalland poleca chipsy bananowe wszystkim osobom potrzebującym dodatkowego zastrzyku przyjemnej energii. Ich dodatkowym atutem jest zawartość błonnika, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie jelit. Chipsy Bananowe to również doskonała alternatywa dla tradycyjnych chipsów ziemniaczanych , które zawierają spore ilości niezdrowych dla naszego organizmu tłuszczy. Ich wyrazista, pochodząca z natury słodycz oraz wyjątkowa chrupkość są idealnym połączeniem tego, co w przekąsce najlepsze. Suszone banany świetnie sprawdzają się także jako dodatek w mieszankach bakaliowych, bądź jako uzupełnienie porannej porcji musli. Myśląc o chrupiącej, a zarazem słodkiej przekąsce dla całej rodziny pomyślmy o chipsach bananowych od Bakalland. Cena : ok. 6,70zł/250g

Przeczytaj
kobieta usta
Fotolia
Styl życia 5 produktów, których nie jem lub nie piję na diecie
Dieta odchudzająca to szereg wyrzeczeń, ale także zdroworozsądkowe podejście i unikanie wybranych produktów, które z pozoru mogą się wydawać niegroźne dla sylwetki. Sprawdźcie listę rzeczy, których lepiej nie jeść na diecie!
Katarzyna Mordalska
listopad 18, 2015

Dieta odchudzająca zwykle kojarzy się z odstawieniem ziemniaków i pieczywa. Pamiętacie swoją pierwszą walkę o utratę kilogramów? Kiedy miałam kilkanaście lat i niewielką wiedzę na temat zdrowego odżywiania i odchudzania, moje przejście na dietę polegało na tym, że odstawiłam chleb, który zastąpiłam niesmakującym mi pieczywem chrupkim. Większość obiadów stanowiły natomiast mieszanki warzyw przygotowywane saute, bez żadnych przypraw. Myślałam, że przecież dieta nie może smakować i, że trzeba kupować i jeść te wszystkie dietetyczne produkty typu serki light. Oczywiście, że na diecie należy poczynić pewne odstępstwa i zrezygnować z jedzenia tłustych potraw, fast foodów, słodyczy na rzecz chudego mięsa, zdrowych owoców i warzyw oraz niskokalorycznych przekąsek. Wyboru jednak trzeba dokonywać świadomie – w trosce o swoje zdrowie, ale też kubki smakowe. Oto lista produktów, których nigdy nie jem i nie piję, będąc na diecie, oczywiście oprócz standardowych „produktów zakazanych”, jak słodzone soki i napoje, słodycze, kaloryczne przekąski itd. Pieczywo typu wasa Po przejściu na dietę, staram się szukać zamienników pieczywa lub sięgam po pełnoziarnisty chleb z mąki razowej. Chrupkie pieczywo znajduje się u mnie na szarym końcu listy produktów, po które sięgnęłabym, chcąc przygotować kanapkę. Śniadanie powinno dostarczyć energii na cały dzień – nie tylko w związku ze zdrowym ładunkiem kalorycznym, ale także dzięki przyjemności jedzenia. Suche i płaskie kawałki, które przyklejają się do podniebienia, to po prostu nie są tym, co lubię. Jogurty light Choć kuszą opakowania z krzykliwymi informacjami „fit”, „light”, „0% tłuszczu” , warto chwycić za taki produkt i przyjrzeć się etykiecie. Szybko przekonamy się, że ograniczenie poszczególnych składników uczyniło oszczędność raptem kilkunastu, w porywach do...

Przeczytaj