Wejdź
pączki
123rf
Przepisy

Przepis na pączki... ziemniaczane!

Tłusty Czwartek coraz bliżej! Dla łasuchów, którzy chcą sobie urozmaicić menu w ten pyszny dzień, mamy niespodziankę – przepis na pączki z ziemniaków. Nie bójcie się nazwy – gwarantujemy, że smakują wyśmienicie!
Łucja Zbieniewska
luty 20, 2014
pączki z lukrem

W ostatnich dniach karnawału pachnie oczywiście Tłustym Czwartkiem! W tym roku dzień ten przypada 27. lutego. Wówczas w cukierniach, zatłoczonych autobusach, sklepach, miejscach pracy i oczywiście naszych domach w powietrzu będzie unosić się zapach świeżych pączków i faworków. Zgodnie z tradycją w Tłusty Czwartek każdy powinien zjeść przynajmniej jednego pączka, w innym wypadku – nie będzie mu się wiodło w dalszym życiu. Wygląda na to, że każdy z nas wziął sobie ten przesąd do serca – statystyki wskazują, że przeciętny Polak w ubiegłoroczny Tłusty Czwartek zjadł 2,5 pączka. ;)

Inny przesąd głosi, że w ten kaloryczny dzień nic nie idzie w biodra! ;) Dlatego, Drogie Panie, zajadajmy się pączkami bez wyrzutów sumienia – zwłaszcza, że kolejny Tłusty Czwartek przypada dopiero na 12 lutego 2015 roku!

Dla osób lubiących eksperymenty kulinarne mamy świetny i bardzo prosty przepis na pączki ziemniaczane. Gwarantujemy, że posmakują Wam tak samo, jak tradycyjne pączki, a niektórzy nawet stwierdzą, że są jeszcze lepsze. Sceptycznych zapewniamy, że nie czuć w nich ziemniaków, a od zwykłych pączków są może nieco bardziej wilgotne i cięższe. Podpowiadamy jak zrobić drożdżowe pączki z ziemniaków – udanego smażenia! ;)

Koktajl z selera - idealny na piękną cerę

Drożdżowe pączki ziemniaczane

Składniki:

  • 0,5kg ugotowanych ziemniaków;
  • pół kostki roztopionego masła;
  • 50g drożdży;
  • 3 szklanki mąki;
  • 7-8 łyżek cukru;
  • opakowanie cukru wanilinowego;
  • 3 całe jajka (opcjonalnie można dodać jeszcze 1 żółtko);
  • 2 łyżeczki octu lub spirytusu;
  • szczypta soli.

Przygotowanie: Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Jeśli będą jeszcze ciepłe – możesz wrzucić do nich pół kostki masła, dzięki czemu rozpuści się samo. Jeśli natomiast ziemniaki będą już chłodne, musisz rozpuścić masło w garnuszku i dopiero wówczas dodać je do ziemniaków. Pokruszone drożdże rozpuść w ciepłej wodzie i dodaj je do ziemniaków i masła. Dołącz do składników przesianą mąkę. Następnie ubij jajka z cukrem i cukrem wanilinowym i dodaj do masy ziemniaczanej. Dodaj szczyptę soli. Na koniec nie zapomnij o dwóch łyżeczkach spirytusu lub octu.

Po co? Dzięki tej prostej sztuczce pączki podczas smażenia wchłoną mniej tłuszczu – będą smaczniejsze i zdrowsze :) Czas na wyrabianie ciasta – ma ono mieć jednolitą, lepką konsystencję. Jeśli chcesz przygotować nadziewane pączki, nabierz odrobinę ciasta łyżką, zrób z niego placuszek (możesz również rozwałkować ciasto i wycinać okręgi np. szklanką) i dodaj niewielką ilość marmolady – uformuj kulkę i odstaw na blat posypany mąką.

Rada: na dłonie nałóż odrobinę oleju – ciasto nie będzie się wówczas przyklejać do rąk.

pączki z lukrem

Tak przygotowane pączki warto zostawić na kilka minut w ciepłym miejscu, żeby nieco urosły. Kiedy staną się pulchne – smaż je z dwóch stron na głębokim, rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Możesz oczywiście zrobić pączki bez nadzienia lub nadziać je już po usmażeniu szprycą (jeśli nie posiadasz profesjonalnej – użyj dużej strzykawki) – polecamy zwłaszcza początkującym cukiernikom :) Jeśli obawiasz się, że twoje pączki się nie usmażą, sprawdź patyczkiem (lub długą wykałaczką do szaszłyków) czy ciasto się do niego nie przylepi. Jeśli wyciągniesz z pączka czysty patyczek, smakołyki są gotowe! :)

Rada: Po usmażeniu pączków wyłóż je na ręcznik kuchenny, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Kiedy pączki ostygną, możesz zabrać się za najprzyjemniejszą część ich przygotowywania – ozdabianie! Pączki możesz udekorować według własnych upodobań: lukier i skórka pomarańczowa, czekolada i orzechy, cukier puder... wybór należy do ciebie! :)

Polecamy również przepisy na pączki naszych Wizażanek!

Wolisz faworki? Wypróbuj najlepsze przepisy na faworki!

Jakie pączki lubicie najbardziej? Z lukrem i marmoladą, budyniem, a może z czekoladą...? :)

Komentarze
pstrąg przyciąga
materiały PR
Przepisy Pstrąg przyciąga - przepisy z pstrągiem w roli głównej!
Pstrągi to jedne z najzdrowszych i najsmaczniejszych ryb, które w dodatku są naturalnym dobrem występującym w Polsce. Wypróbuj przepisy na pyszne dania z pstrągiem!
Katarzyna Mordalska
czerwiec 05, 2013

Spożywanie ryb, nawet codziennie, to najlepszy sposób na zachowanie zdrowia, kondycji, sprawności intelektualnej, młodości i radości życia. W rybach znajdziemy witaminy A, D i E, które dobrze rozpuszczają się w tłuszczach. Witamina A, której najwięcej jest w rybim tranie wpływa korzystnie na widzenie, wzmacnia układ immunologiczny organizmu, zapobiega starzeniu się organizmu. Witamina E, podobnie jak A, chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zapobiegając chorobom nowotworowym oraz miażdżycy. Pstrąg w sezamie w trzech sosach 200g filet z pstrąga, sezam czarny i biały, mąka pszenna i kukurydziana, 1 jajko, olej do smażenia, sól, pieprz, natka pietruszki, trzy sosy; sos słodki chilli, sos tajski, sos sezamowy Filet z pstrąga oczyścić, odciąć mu brzuch i skórę oraz usunąć ości. Tak oczyszczone filety kroimy na paski, przyprawmy solą, pieprzem i panierujmy w mące. Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować 4 części maki pszennej i 1 cześć mąki kukurydzianej oraz jajko. Wszystko to wymieszajmy z wodą tak, aby powstało gęste ciasto. Następnie moczymy w nim paski ryby i panierujmy w wymieszanym sezamie. Rozgrzewamy olej w garnku, lub jeśli ktoś posiada – w frytkownicy. Smażymy na złoty kolor. Pietruszkę dzielimy na gałązki i smażymy w samym cieście. Tak przygotowane chrupiące kęski rybne możemy pookładać na dużym chipsie krewetkowym lub podać z prażynkami. Sosy rozlewamy do miseczek dodajemy ćwiartki cytryny i cieszymy się smakiem orientalnego pstrąga. Quiche z pstrągiem wędzonym 300g mąka , 150g masło, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 7 jajek, 125ml śmietany 30%, 0,5 łyżeczki soli, 300g fileta z pstrąga wędzonego, 150g cukinii, 1 mała cebula, 150g sera cheddar, świeża dymka Z mąki, masła, proszku do pieczenia i 1 jajka wyrobić ciasto. Schować do lodówki na ok. 30 min, aby stwardniało....

Przeczytaj

Nasze akcje