klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
pączki
123rf
Przepisy

Przepis na pączki... ziemniaczane!

Tłusty Czwartek coraz bliżej! Dla łasuchów, którzy chcą sobie urozmaicić menu w ten pyszny dzień, mamy niespodziankę – przepis na pączki z ziemniaków. Nie bójcie się nazwy – gwarantujemy, że smakują wyśmienicie!
Łucja Zbieniewska
luty 20, 2014
pączki z lukrem

W ostatnich dniach karnawału pachnie oczywiście Tłustym Czwartkiem! W tym roku dzień ten przypada 27. lutego. Wówczas w cukierniach, zatłoczonych autobusach, sklepach, miejscach pracy i oczywiście naszych domach w powietrzu będzie unosić się zapach świeżych pączków i faworków. Zgodnie z tradycją w Tłusty Czwartek każdy powinien zjeść przynajmniej jednego pączka, w innym wypadku – nie będzie mu się wiodło w dalszym życiu. Wygląda na to, że każdy z nas wziął sobie ten przesąd do serca – statystyki wskazują, że przeciętny Polak w ubiegłoroczny Tłusty Czwartek zjadł 2,5 pączka. ;)

Inny przesąd głosi, że w ten kaloryczny dzień nic nie idzie w biodra! ;) Dlatego, Drogie Panie, zajadajmy się pączkami bez wyrzutów sumienia – zwłaszcza, że kolejny Tłusty Czwartek przypada dopiero na 12 lutego 2015 roku!

Dla osób lubiących eksperymenty kulinarne mamy świetny i bardzo prosty przepis na pączki ziemniaczane. Gwarantujemy, że posmakują Wam tak samo, jak tradycyjne pączki, a niektórzy nawet stwierdzą, że są jeszcze lepsze. Sceptycznych zapewniamy, że nie czuć w nich ziemniaków, a od zwykłych pączków są może nieco bardziej wilgotne i cięższe. Podpowiadamy jak zrobić drożdżowe pączki z ziemniaków – udanego smażenia! ;)

Koktajl z selera - idealny na piękną cerę

Drożdżowe pączki ziemniaczane

Składniki:

  • 0,5kg ugotowanych ziemniaków;
  • pół kostki roztopionego masła;
  • 50g drożdży;
  • 3 szklanki mąki;
  • 7-8 łyżek cukru;
  • opakowanie cukru wanilinowego;
  • 3 całe jajka (opcjonalnie można dodać jeszcze 1 żółtko);
  • 2 łyżeczki octu lub spirytusu;
  • szczypta soli.

Przygotowanie: Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Jeśli będą jeszcze ciepłe – możesz wrzucić do nich pół kostki masła, dzięki czemu rozpuści się samo. Jeśli natomiast ziemniaki będą już chłodne, musisz rozpuścić masło w garnuszku i dopiero wówczas dodać je do ziemniaków. Pokruszone drożdże rozpuść w ciepłej wodzie i dodaj je do ziemniaków i masła. Dołącz do składników przesianą mąkę. Następnie ubij jajka z cukrem i cukrem wanilinowym i dodaj do masy ziemniaczanej. Dodaj szczyptę soli. Na koniec nie zapomnij o dwóch łyżeczkach spirytusu lub octu.

Po co? Dzięki tej prostej sztuczce pączki podczas smażenia wchłoną mniej tłuszczu – będą smaczniejsze i zdrowsze :) Czas na wyrabianie ciasta – ma ono mieć jednolitą, lepką konsystencję. Jeśli chcesz przygotować nadziewane pączki, nabierz odrobinę ciasta łyżką, zrób z niego placuszek (możesz również rozwałkować ciasto i wycinać okręgi np. szklanką) i dodaj niewielką ilość marmolady – uformuj kulkę i odstaw na blat posypany mąką.

Rada: na dłonie nałóż odrobinę oleju – ciasto nie będzie się wówczas przyklejać do rąk.

pączki z lukrem

Tak przygotowane pączki warto zostawić na kilka minut w ciepłym miejscu, żeby nieco urosły. Kiedy staną się pulchne – smaż je z dwóch stron na głębokim, rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Możesz oczywiście zrobić pączki bez nadzienia lub nadziać je już po usmażeniu szprycą (jeśli nie posiadasz profesjonalnej – użyj dużej strzykawki) – polecamy zwłaszcza początkującym cukiernikom :) Jeśli obawiasz się, że twoje pączki się nie usmażą, sprawdź patyczkiem (lub długą wykałaczką do szaszłyków) czy ciasto się do niego nie przylepi. Jeśli wyciągniesz z pączka czysty patyczek, smakołyki są gotowe! :)

Rada: Po usmażeniu pączków wyłóż je na ręcznik kuchenny, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Kiedy pączki ostygną, możesz zabrać się za najprzyjemniejszą część ich przygotowywania – ozdabianie! Pączki możesz udekorować według własnych upodobań: lukier i skórka pomarańczowa, czekolada i orzechy, cukier puder... wybór należy do ciebie! :)

Polecamy również przepisy na pączki naszych Wizażanek!

Wolisz faworki? Wypróbuj najlepsze przepisy na faworki!

Jakie pączki lubicie najbardziej? Z lukrem i marmoladą, budyniem, a może z czekoladą...? :)

Komentarze
pstrąg przyciąga
materiały PR
Przepisy Pstrąg przyciąga - przepisy z pstrągiem w roli głównej!
Pstrągi to jedne z najzdrowszych i najsmaczniejszych ryb, które w dodatku są naturalnym dobrem występującym w Polsce. Wypróbuj przepisy na pyszne dania z pstrągiem!
Katarzyna Mordalska
czerwiec 05, 2013

Spożywanie ryb, nawet codziennie, to najlepszy sposób na zachowanie zdrowia, kondycji, sprawności intelektualnej, młodości i radości życia. W rybach znajdziemy witaminy A, D i E, które dobrze rozpuszczają się w tłuszczach. Witamina A, której najwięcej jest w rybim tranie wpływa korzystnie na widzenie, wzmacnia układ immunologiczny organizmu, zapobiega starzeniu się organizmu. Witamina E, podobnie jak A, chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zapobiegając chorobom nowotworowym oraz miażdżycy. Pstrąg w sezamie w trzech sosach 200g filet z pstrąga, sezam czarny i biały, mąka pszenna i kukurydziana, 1 jajko, olej do smażenia, sól, pieprz, natka pietruszki, trzy sosy; sos słodki chilli, sos tajski, sos sezamowy Filet z pstrąga oczyścić, odciąć mu brzuch i skórę oraz usunąć ości. Tak oczyszczone filety kroimy na paski, przyprawmy solą, pieprzem i panierujmy w mące. Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować 4 części maki pszennej i 1 cześć mąki kukurydzianej oraz jajko. Wszystko to wymieszajmy z wodą tak, aby powstało gęste ciasto. Następnie moczymy w nim paski ryby i panierujmy w wymieszanym sezamie. Rozgrzewamy olej w garnku, lub jeśli ktoś posiada – w frytkownicy. Smażymy na złoty kolor. Pietruszkę dzielimy na gałązki i smażymy w samym cieście. Tak przygotowane chrupiące kęski rybne możemy pookładać na dużym chipsie krewetkowym lub podać z prażynkami. Sosy rozlewamy do miseczek dodajemy ćwiartki cytryny i cieszymy się smakiem orientalnego pstrąga. Quiche z pstrągiem wędzonym 300g mąka , 150g masło, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 7 jajek, 125ml śmietany 30%, 0,5 łyżeczki soli, 300g fileta z pstrąga wędzonego, 150g cukinii, 1 mała cebula, 150g sera cheddar, świeża dymka Z mąki, masła, proszku do pieczenia i 1 jajka wyrobić ciasto. Schować do lodówki na ok. 30 min, aby stwardniało....

Przeczytaj
dania jednogarnkowe
123rf
Przepisy Dania jednogarnkowe – zdrowe, tanie i sycące
Codzienne zadajemy sobie pytanie: co zrobić na obiad? Jest ono o tyle trudne, że oprócz rodzaju zupy musimy wymyślić również potrawę, którą zaserwujemy na drugie danie. Żeby ułatwić sobie przygotowywanie obiadu, warto zdecydować się na tzw. danie jednogarnkowe, które z powodzeniem zastąpi tradycyjny posiłek. Zobacz przepisy na najsmaczniejsze potrawy 2w1!
Łucja Zbieniewska
wrzesień 22, 2013

Potrawy jednogarnkowe to świetna alternatywa dla tradycyjnego obiadu. Mają same zalety:  są niedrogie, łatwe w przygotowaniu, przeważnie zawierają mnóstwo zdrowych warzyw, a dzięki dodatkowi mięsnemu są naprawdę treściwą potrawą. Przygotowując takie danie masz nieskończenie wiele możliwości eksperymentowania! Możesz dowolnie zwiększać ilość warzyw lub mięsa, udoskonalić potrawę dodatkowym składnikiem i doprawić ją tak, jak lubisz – danie jednogarnkowe może mieć łagodny smak ziół lub wyrazisty, ostry smak papryki. Wszystko zależy od twoich preferencji i wyobraźni! Masz dość tradycyjnych dań jednogarnkowych takich jak fasolka po bretońsku czy gulasz? Wypróbuj nasze przepisy na bogracz, leczo lub spolszczoną wersję burrito! Bogracz na bogato! Składniki (na ok. 10 porcji): 2 kg mięsa wieprzowego ½ kg cebuli kostka smalcu (nie wsiąka w mięso jak olej) ½ kg ziemniaków 4 ząbki czosnki Słoik koncentratu pomidorowego Zacierka Kminek, papryka słodka i ostra, sól, pieprz Przygotowanie : Mięso wieprzowe i cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść smalec i zeszklij na nim cebulę. Dodawaj partiami mięso, a kiedy się usmaży - przełóż do rondla i dopraw przyprawami. Dolej odrobinę wody i duś do miękkości. W osobnym garnku, w małej ilości osolonej wody, ugotuj ziemniaki. Kiedy się ugotują przelej je (wraz z wodą) do mięsa. Do całości dodaj zacierkę. Jeśli nie masz gotowej zacierki, przygotuj ciasto z jajka, mąki i wody i zetrzyj na tarce o grubych oczkach (wprost do garnka) . Teraz, niech wszystko razem chwilkę się pogotuje (ok. 10 minut). Na koniec dopraw danie czosnkiem i koncentratem pomidorowym – gotowe. Ta potrawa najlepiej smakuje z pieczywem. Smacznego :) Rada : jeśli chcesz, żeby danie nabrało meksykańskiego charakteru, zrezygnuj z ziemniaków i zastąp je fasolą i kukurydzą konserwową, a zamiast pieczywa...

Przeczytaj
Ile kosztują pączki od Anny Lewandowskiej?
Styl życia Zdrowe pączki bez glutenu od Anny Lewandowskiej? Wiemy ile kosztują!
Wyglądają ślicznie i jeszcze lepiej smakują! Wiemy, ile kosztują pączki Anny Lewandowskiej. Drożej niż u Magdy Gessler?

Nie wszystkie pączki muszą być tłuste i niezdrowe… Annie Lewandowskiej udało się stworzyć przepis na pyszne pączki, które tak szybko nie pójdą wam w biodra. Cena? Okazuje się, że wcale nie jest aż tak zawrotna. Wiemy, gdzie można je kupić. Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Anna Lewandowska (@annalewandowskahpba) Lut 4, 2020 o 12:46 PST Ile kosztują pączki od Anny Lewandowskiej? Wielkie święto łakomczuchów, zwane tłustym czwartkiem już dziś! To właśnie teraz możemy zaszaleć i bez skrupułów pozwolić sobie na słodkie łakocie w postaci faworków , czy kultowych pączków. A co jeśli chcemy być fit, a jednocześnie pozwolić sobie na małe odstępstwo od diety? Spokojnie, z pomocą przychodzi Anna Lewandowska . To właśnie w jej sklepie Healthy Store By Ann możemy kupić pyszne, zdrowe, bezglutenowe, a przede wszystkim niesmażone na głębokim tłuszczu łakocie. Cen w internecie nie znajdziecie, ale spokojnie. Osobiście sprawdziliśmy, ile kosztują słynne zdrowe pączki by Ann. Jedna sztuka to koszt 6 zł, przy zakupie sześciu sztuk, cena spada do 5,50 zł za sztukę. Z kolei kupując co najmniej dziesięć sztuk, za jednego pączka płacimy zaledwie 5 zł. Czekamy na Was z donutami bez pszenicy, cukru i smażenia, ale za to z pysznym musem kokosowym, czekoladowym i zdrowymi posypkami – czytamy na instagramowym profilu Healthy Store by Ann. Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Healthy Store Foods By Ann (@healthy_store_by_ann) Lut 19, 2020 o 10:17 PST Zobacz także:  Anna Lewandowska na spacerze z Klarą. Stylizacja jej córki sporo kosztowała Czy można zamówić pączki z dostawą do domu ? Oczywiście! Jest jednak pewien haczyk. Healthy Store by Ann...

Przeczytaj
pączki na tłusty czwartek
Fotolia
Przepisy 3 przepisy na pączki: szybkie, bez glutenu i z piekarnika
Nie macie jeszcze upatrzonego przepisu na pączki? Nic nie szkodzi! Spieszymy z pomocą! Wypróbujcie któryś z trzech proponowanych przez nas przepisów na szybkie pączki, pączki bez glutenu lub pączki z piekarnika.
Katarzyna Mordalska
luty 02, 2016

Przepis na pączki bezglutenowe   Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na pączki bez glutenu , Wizażanka Mirianka przychodzi z pomocą! Składniki: 2 duże jaja 2 łyżki cukru (zamiennie: ksylitol, erytrol lub stewia) 1 łyżka drożdży w proszku 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1 łyżeczka oliwy (lub smalec, masło klarowane, tłuszcz roślinny) 0,5 szklanki mąki ryżowej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej (lub z tapioki) czubata łyżka mąki owsianej czubata łyżka mąki jaglanej 3 łyżki jogurtu naturalnego (lub inny: roślinny, kefir, itp.) Przygotowanie: Jajka zmiksować ze słodzidłem/cukrem, dodać tłuszcz, drożdże i mąki. Wymieszać dokładnie, odstawić na 10 min. Dodać pozostałe składniki, zmiksować. Wkładać na bardzo gorący, głęboki tłuszcz za pomocą dwóch łyżek lub jednej głębokiej - u mnie taka miarka jak do mąki. Uwaga- ładne rosną! :) Smażyć po kilka sekund z każdej strony (patrzeć na stopień zarumienienia). Odsączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem. Przepis na szybkie pączki   Wizażanka madzia6217 poleca swój przepis, według którego przygotowanie pączków zajmie około 30 minut!  Składniki: 1kg mąki 1 szklanka cukru 250g margaryny 2 szklanki mleka 100g drożdży szczypta soli 2 łyżki spirytusu 0,5l oleju do smażenia 2 jajka Przygotowanie: Drożdże rozmieszać z małą ilością letniego mleka i 1 łyżką cukru. Po rozmieszaniu dodać resztę mleka i tyle mąki, aby rozczyn był gęstości śmietany. Odstawić, aby masa podrosła. Ubić jajka z cukrem. Dodać je do masy razem z resztą mąki i szczyptą soli. Wyrobić ciasto. Roztopić margarynę i dodać do ciasta. Ponownie ugniatać ciasto. Wlać dwie łyżki spirytusu. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Rozgrzać tłuszcz na głębokiej patelni. Formować pączki (ja robię te takie malutkie). Kłaść...

Przeczytaj