klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
sałatka z jarmużem
materiały PR
Przepisy

Przepis na sałatkę z awokado, jarmużem i quinoą

Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania sałatki należą do kategorii produktów Superfoods, czyli takich, które dostarczają naszemu organizmowi maksimum właściwości odżywczych. Sprawdźcie, jak ją przygotować!
Katarzyna Mordalska
październik 13, 2015

sałatka z jarmużem

Prosty deser bez cukru: mus czekoladowy z awokado

Składniki:

  • 300 g czerwonej quinoi
  • 150 g jarmużu
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 spore awokado
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 3 cytryny
  • 2 łyżki oleju rafinowanego rzepakowego
  • 6 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 3 rozbite ząbki czosnku
  • 3 łyżki wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

  1. Quinoę wypłucz w zimnej wodzie i odsącz. Umieść w garnku i zalej wodą pół centymetra ponad powierzchnię ziaren. Zagotuj, dodaj szczyptę soli i nieco świeżo mielonego pieprzu
    i gotuj pod przykryciem przez około 12 minut, aż pojawią się kiełki – jeśli trzeba, dolej trochę wody i przedłuż gotowanie
  2. Drobno posiekaj jarmuż i przez 3 minuty gotuj na parze lub blanszuj. Jeśli trzeba – odcedź
    i wrzuć do miski, w której masz zamiar podać sałatkę.
  3. Quinoę zdejmij z ognia, przemieszaj zawartość, by ją spulchnić i skrop oliwą.
  4. Czosnek wrzuć na rozgrzaną patelnię z rafinowanym olejem. Dodaj wiórki kokosowe. Podsmaż, aż czosnek delikatnie się zrumieni i zdejmij z patelni. Odłóż na bok.
  5. Zetrzyj skórkę z cytryn i wyciśnij z nich sok.
  6. Awokado obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć je do miseczki z sokiem i wymieszaj, aby wszystkie kostki pokryły się sokiem.
  7. Pomidorki przekrój na pół.
  8. Do miski z jarmużem dodaj quinoę, awokado wraz z sokiem cytrynowym i pomidorki, następnie polej olejem tłoczonym na zimno i wymieszaj.
  9. Przed podaniem posyp czosnkiem z kokosem.

Quinoa (komosa ryżowa) jest dobrym źródłem błonnika, który pomaga w zmniejszeniu nadmiernego apetytu i ograniczeniu uczucia głodu. Fitoestrogeny zawarte w komosie ograniczają utratę estrogenów z organizmu. Quinoa obfituje wnienasycone kwasy tłuszczowe, głównie omega-3, pełnowartościowe białko, witaminy i składniki mineralne. Jest produktem bezglutenowym. Quinoa zawiera także saponiny, dzięki którym wykazuje działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe.

Magdalena Maławska, ekspertka programu Zdrowy Apetyt

Smacznego!

Komentarze
Styl życia Kremy pod oczy, które możesz zrobić sama [DIY]
Skóra pod oczami wymaga wyjątkowej pielęgnacji, bo jak wiadomo jest bardzo podatna na przesuszenie, a co za tym idzie - szybciej pojawiają się zmarszczki wokół oczu. Dlatego ważne jest, aby maksymalnie ją nawilżać, by jak najdłużej zachowała swoją "młodość". Warto pomyśleć o kremach, które możesz zrobić sama w domu z naturalnych składników o niesamowitych właściwościach. Wykonanie takich kremów jest bardzo proste, również przez to, że nie potrzebujesz zbyt wielu składników. Oto kilka przepisów na kremy pod oczy domowej roboty:
Agata Olejniczak
marzec 29, 2017

Kokosowy krem przeciwzmarszczkowy Składniki 1/2 szklanki oleju kokosowego nierafinowanego (świetnie nawilża i wygładza, redukuje zmarszczki) ok. 10 kropli płynnej witaminy E (jest silnym przeciwutleniaczem, więc niszczy wolne rodniki, czyli opóźnia proces starzenia się skóry) Jak zrobić Olej kokosowy wkładamy do miseczki, a tą wkładamy do większej miski/garnka z ciepłą - nie gorącą! - wodą i czekamy, aż się roztopi. Jak już będzie płynny, dodajemy witaminę E i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Gotową masę przelewamy do jakiegoś pojemnika – na przykład po kremie do twarzy. Wkładamy go do lodówki na ok. 30 minut i czekamy, aż krem dobrze stężeje. I gotowe :) Krem na podpuchnięte oczy z zielonej herbaty Składniki 2 łyżki organicznego oleju ze słodkich migdałów (bardzo dobrze nawilża, działa przeciwzmarszczkowo, zmniejsza cienie po oczami) 1 łyżka masła shea (rewelacyjnie nawilża, łagodzi podrażnienia, chroni przed starzeniem się skóry) 3/4 łyżeczki wosku pszczelego (chroni skórę przed zniszczeniami) 1 łyżeczka suchych liści zielonej herbaty (zielona herbata ma bardzo dużo przeciwutleniaczy, działa przeciwzmarszczkowo, odżywia skórę) 3 krople płynnej witaminy E Jak zrobić Olej migdałowy, masło shea, wosk pszczeli i witaminę E umieść w jednej misce i podgrzewaj ją w gorącej wodzie, aż wszystko się rozpuści i całość się połączy. Następnie do naszej mieszaniny wsypujemy suche liście zielonej herbaty i zostawiamy na 30 minut nadal w podgrzewanej misce. Po tym czasie całą mieszankę przelewamy przez sitko i zostawiamy do ostygnięcia. Jak już wystygnie, wkładamy krem do lodówki na ok. pół godziny. Po tym czasie krem jest gotowy :) Kawowy krem na zmęczone oczy  Składniki 1/3 szklanki maceratu z kawy (jak zrobić macerat? zmieloną kawę - w dowolnej ilości - zalej taką samą ilością...

Przeczytaj
bubble tea
123rf
Przepisy Jak zrobić Bubble Tea w domu? Zobacz przepis!
Każdy z nas słyszał o Bubble Tea, a kto próbował ten wie, że to naprawdę pyszny napój. Jedną z jego zalet jest to, że dzięki różnym wariacjom smakowym nigdy się nie znudzi nawet najbardziej wybrednym podniebieniom! Mamy dobrą informację – wiemy jak zrobić Bubble Tea! Wypróbuj nasze smakowite przepisy!
Łucja Zbieniewska
sierpień 29, 2013

  Bubble Tea to napój , który przywędrował do nas z Tajwanu. Można go spotkać również pod dwiema innymi nazwami : boba drink lub  pearl tea . Jednak w Polsce przyjęła się wyłącznie pierwsza nazwa. Bubble Tea – co to takiego? Bubble tea jest  napojem przygotowywanym  na bazie herbaty (najczęściej czarnej lub zielonej) oraz mleka. Jego sekretem jest jednak trzeci składnik, któremu Bubble Tea zawdzięcza swoją bąbelkową nazwę – jest to  tapioka czyli kuleczki skrobiowe  otrzymywane z manioku . Co ciekawe, choć większość uwielbia napój Bubble Tea właśnie za ten dodatek przypominający żelki – sama tapioka jest bezsmakowa! Jednak odpowiednio przygotowana może stać się delikatnie słodka (jeśli ugotujemy ją w wodzie z cukrem), bądź nabrać subtelnego posmaku np. cytrusów, jeśli przed ugotowaniem namoczymy ją w smakowym syropie do kawy/drinków. Gdzie można kupić tapiokę do Bubble Tea? Gdzie ją kupić? Tapioka coraz częściej dostępna jest w sklepach spożywczych i sklepach z żywnością bezglutenową (w kolorach: białym, czarnym lub w pastelowych barwach). Jednak łatwiejszym i tańszym sposobem jest zakup w sklepie internetowym , gdzie cena tapioki to około 6-7 zł za 400g produktu. Przeczytaj również: Desery, które zawsze się udają. Jak przygotować Bubble Tea w domu? Żeby Bubble Tea miała intensywniejszy smak, z wymienionymi składnikami miksuje się również owoce lub dodaje się odrobinę smakowego syropu. Bubble Tea najlepiej smakuje schłodzona . Powinno się ją podawać w wysokich szklankach (najlepiej przezroczystych, bo napój nie tylko jest smakowity, ale tak też wygląda) i koniecznie z szeroką słomką do picia – cała frajda ma polegać na tym, żeby wraz z napojem do ust trafiały kuleczki tapioki. Teraz, kiedy już znasz wszystkie składniki niezbędne do przygotowania Bubble Tea, możesz zacząć...

Przeczytaj
dania jednogarnkowe
Fotolia
Przepisy 3 proste przepisy na dania jednogarnkowe z ziemniakami
Lubisz gotować i jeść, ale zmywanie to dla Ciebie najmniej przyjemna część przygotowywania posiłków? Na szczęście "smacznie i zdrowo" nie musi oznaczać sterty brudnych naczyń. Przygotowałyśmy 3 przepisy na dania jednogarnkowe z ziemniakami, które zainspirują Cię jesienią! Sprawdź!
Sylwia Kazimierczuk
październik 23, 2015

Danie jednogarnkowe z ziemniakami i kiełbasą Składniki: pół kilo fasolki szparagowej kilogram ziemniaków kilogram kiełbasy jałowcowej lub śląskiej 4 szklanki wywaru warzywnego lub mięsnego 1 cebula puszka kukurydzy szczypta soli szczypta pieprzu (w wersji pikantniejszej pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu) Do dużego rondla lub szybkowaru włóż pokrojoną wcześniej kiełbasę i delikatnie podsmaż wraz z cebulą. Następnie dodaj pozostałe składniki i delikatnie wymieszaj. W przypadku rondla, gotuj potrawę na wolnym ogniu pod przykryciem prze około 30 minut. W przypadku użycia szybkowaru wystarczy 20 minut. Przepis na danie jednogarnkowe z ziemniakami w wersji wege Jednogarnkowe posiłki, często kojarzą się z tłustymi, mięsnymi kawałkami. My przygotowaliśmy lekkostrawną i dietetyczną wersję, wykorzystując sezonowe superfoods, czyli jarmuż ( sprawdź 6 powodów, dla których warto jeść jarmuż ). Składniki: 2 bataty pokrojone w drobną kostkę pół cebuli 2 ząbki czosnku (posiekane) 2 łyżki masła 6 liści jarmużu (postrzępionych na drobne kawałki) 8 listków szałwii pół szklanki orzechów włoskich szczypta soli szczypta pieprzu Na dużej patelni lub garnku roztop masło i podsmaż pokrojone wcześniej w kosteczkę bataty i cebulę. Gdy lekko się przyrumienią, dodaj resztę składników. Co jakiś czas mieszaj delikatnie do momentu, aż bataty zmiękną. Należy uważać, by nie doprowadzić do ich rozgotowania. Dania jednogarnkowe z mięsem i ziemniakami Sycące danie dla całej rodziny, które zaspokoi głód i rozgrzeje w każde jesienne lub zimowe popołudnie. Przy małym nakładzie pracy zyskamy obiad, który z każdym dniem będzie coraz smaczniejszy! Składniki: 2 papryki słodkie (pokrojone w plasterki) pół kilograma piersi z kurczaka lub udźców pozbawionych kości (możesz wymiennie...

Przeczytaj
krówki
123rf
Przepisy Jak zrobić krówki? Poznaj przepis na ciągutki, które zrobisz w domu!
Krówki, ciągutki, mordoklejki – niezależnie od tego jak nazywamy te pyszne cukierki, myśląc o nich przywołujemy beztroski smak dzieciństwa. Nie musisz iść do sklepu, żeby cieszyć się ich wyjątkowością – te domowej roboty są nie tylko smaczniejsze, ale wyjątkowo łatwe w przygotowaniu. Podpowiemy ci, jak samemu zrobić krówki – zarówno tradycyjne, jak i smakowe: czekoladowe, sezamowe i orzechowe.
Łucja Zbieniewska
wrzesień 27, 2013

Historia krówek sięga jeszcze lat przedwojennych – ciągutki już od pierwszych chwil istnienia zyskały wielu zwolenników. Ich sukces opierał się na niespotykanym wówczas smaku i wyjątkowej konsystencji – były  kruche, a zarazem ciągnące się i wyjątkowo słodkie   (takie są zresztą do dziś). Krówki to typowo polskie cukierki  – kochamy je za smak, zapach, konsystencję i charakterystyczne papierki, w które są zawinięte. Paradoks polega na tym, że  są banalnie łatwe w przygotowaniu.  Podstawowymi składnikami ciągutek są jedynie: cukier, mleko (lub śmietana) i margaryna.  Przepis można dowolnie modyfikować i dodawać ulubione składniki jak np. mak, sezam, orzechy czy kakao.  Wychodzą każdemu, więc... do dzieła! :) Przepis na tradycyjne krówki Składniki: 200ml (niepełna szklanka) śmietany kremówki; szklanka cukru (jeśli wolisz kruche i mniej ciągnące się krówki – dodaj więcej cukru); ¾ kostki masła; opakowanie cukru waniliowego (opcjonalnie). Przygotowanie: Wszystkie składniki rozpuść w garnku (zacznij od masła, dodaj cukier i na koniec śmietanę) i gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając. Rób to do czasu, aż masa stanie się jednolita i nabierze brązowego koloru.  Im dłużej będziesz ją gotować, tym cukierki będą bardziej kruche, dlatego jeśli wolisz „ ciągnącą się ” wersję – nie przesadź z czasem gotowania. Tak przygotowaną masę zdejmij z ognia, wylej do wyłożonej folią aluminiową formy do pieczenia i odstaw do ostygnięcia. Kiedy całość stężeje – pokrój na małe prostokąty – przed krojeniem najlepiej  zamocz nóż w zimnej wodzie, żeby nie kleił się do masy krówkowej . Jeśli chcesz, żeby krówki przypominały sklepowe mordoklejki możesz owinąć je w kolorowe papierki. Krówki z dodatkami Jeśli lubisz sezamowe krówki lub orzechowe mordoklejki ,...

Przeczytaj