klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
sernik kokosowy
materiały PR
Przepisy

Przepis na sernik z masą kokosową

Uwielbiasz serniki? Gwarantujemy, że ten stanie się Twoim ulubionym! Zobacz przepis na puszysty sernik z kruchym ciastem i masą kokosową.
marzec 20, 2014
sernik z kokosem
Koktajl z selera - idealny na piękną cerę

Składniki:

  • 1 kg twarożku (np. „Mój Ulubiony”)
  • herbatniki lub kruche ciasto
  • 2 szkl. mleka
  • 1 budyń na ¾ litra
  • 2 całe jajka
  • 4 żółtka
  • 1 szkl. cukru
  • 6 łyżek oleju
  • olejek waniliowy

Masa kokosowa:

  • 6 białek
  • 1 szkl. cukru
  • 10 dkg wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Jajka utrzyj z cukrem, dodaj twarożek, mleko, budyń i olej. Tak przygotowaną masę przelej do formy - uprzednio wyłożonej herbatnikami lub kruchym ciastem (przygotowanym wg ulubionego przepisu). Piecz około 40 minut w temperaturze 200 stopni.

W tym czasie ubij 6 białek z cukrem i dodaj wiórki kokosowe. Sernik wyjmij z piekarnika i wyłóż na niego masę kokosową. Piecz jeszcze 15 minut. Gotowe! :)

Komentarze
Tort na roczek
Styl życia Prosty przepis na domowy tort na roczek!
Sprawdź jak w prosty sposób zrobić domowy tort na roczek. Przygotowaliśmy dla Was również wyjątkowe inspiracje tortowe!
Lena Grabowska
wrzesień 23, 2015

Tort urodzinowy na roczek- dlaczego warto zrobić go w domu?  Decydując się na domowy tort masz pełną kontrolę nad tym, co zostanie użyte do jego zrobienia. Możesz przygotować tort ze zmniejszoną ilością cukru, wyłączyć z przepisu gluten, bądź inne składniki, na które Twoje dziecko ma alergię . Kolejnym argumentem przemawiającym za domowym tortem jest fakt, że możesz uwzględnić preferencje dziecka, zarówno smakowe jaki i wizualne. Przepis na tort na roczek w 3 krokach Zrobienie domowego tortu nie musi być trudne, opiera się na 3 prostych elementach: biszkopt, masa do przełożenia i dekoracja. Wersja dla leniwych i zapracowanych: zamówić biszkopt w zaprzyjaźnionej cukierni, przełożyć go domową konfiturą i udekorować bakaliami. Jeśli mamy więcej czasu i chęci możemy wszystko zrobić sami w domu. Poniżej znajdziecie 3 bardzo proste przepisy na: ciasto biszkoptowe, krem i masę cukrową do dekoracji. Krok 1: Przepis na biszkopt do tortu 6 jajek 6 łyżek mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej 12 łyżek cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia Ubij sztywną piane z białek, pod koniec ubijania, stopniowo dodaj cukier i żółtka. Przesianą mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy jajecznej i wszystkie składniki bardzo delikatnie wymieszaj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180stopni na ok. 40 minut. Wielkość ciasta można modyfikować trzymając się proporcji: Na 1 jajko: 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej, 2 łyżki cukru. Krok 2: Prosty przepis na krem do tortu 400 g śmietany 30% 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 250 g serka mascarpone Ubij śmietanę z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, delikatnie dodaj serek mascarpone.  Smak kremu można dowolnie zmieniać po przygotowaniu, dodając np. kakao, mus owocowy lub wiórki kokosowe. Krok 3: Przepis na masę cukrową 800 g cukru pudru...

Przeczytaj
ciasto kokosowe
materiały PR
Przepisy Przepis na kokosowe ciasto kremowe Miss Kay
Jeśli szukamy słodkiego, a zarazem wyrazistego smaku, warto sięgnąć po kokos. Owoc ten przywodzi na myśl ciepłe kraje, relaks i zabawę, a od wielu lat wykorzystuje się jego zalety w sztuce kulinarnej. Można dzięki niemu uzyskać niespotykane efekty smakowe. Poniżej propozycja Kay Robertson znanej z serialu kanału History „Dynastia kaczorów” na kokosowe ciasto kremowe.
marzec 03, 2014

Składniki na nadzienie: 250g masła lub margaryny 200-250g cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1,3 litra mleka 1 opakowanie wiórek kokosowych (250g) 6 dużych jaj 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 spody z kruchego ciasta Składniki na bezę: 6 białek z dużych jaj 1 szklanka cukru (155g) 1-6 łyżeczek ekstraktu z wanilii Przygotowanie nadzienia: Na wolnym ogniu ugotuj wodę, w której rozpuść masło. Dodaj cukier, mąkę oraz sól. Wlej do garnka mleko. Gotuj wszystko dopóki masa nie zesztywnieje. Może to zająć nawet ok. 30 minut. Gdy masa będzie się gotować, w przygotowanej czystej misce wymieszaj żółtka. Rób to powoli - dzięki temu będą się wolniej gotować. Następnie dodaj je do gotującej się masy. Zwiększ ogień, mieszaj i gotuj przez około minutę. Zdejmij naczynie z ognia. Dodaj ekstrakt z wanilii oraz wiórki kokosowe (nie zapomnij odsypać 1 filiżanki na posypkę). Przygotowaną masę przelej do przygotowanych wcześniej spodów z kruchego ciasta. Przygotowanie bezy: Rozgrzej piekarnik do około 140 stopni. Oddzielone białko od żółtek ubijaj mikserem przez około 3-4 minuty, aż uzyskasz sztywną pianę. Możesz dodać szczyptę soli, by szybciej osiągnąć pożądany efekt. W trakcie miksowania do białek dodawaj powoli ekstrakt z wanilii oraz cukier. Gdy masa na bezę będzie już gotowa, ułóż ją równomiernie na cieście. Włóż ciasto do piekarnika i pozostaw w nim dopóki bezy nie zbrązowieją. Na końcu posyp całość wiórkami kokosowymi. Smacznego! :)

Przeczytaj
123rf
Styl życia Przepisy na zdrowe słodycze - zbożowe słodkości dla dzieci
Twoje dziecko uwielbia słodycze, a ty nie potrafisz odmówić mu tej przyjemności? Zobacz przepisy na zdrowe ciastka i batoniki zbożowe, które pokocha każdy maluch... i dorosły!
Łucja Zbieniewska
luty 25, 2014

Dlaczego dietetycy i pediatrzy biją na alarm, by dzieciom nie proponować słodyczy lub żeby przynajmniej ograniczyć ich spożywanie? Czy słodycze rzeczywiście są tak niezdrowe? Niestety tak. Każdy z nas pamięta z dzieciństwa słowa rodziców: „ nie jedz słodyczy, bo będziesz mieć popsute zęby! ”... i sami powtarzamy to zdanie naszym pociechom. Jest w nim sporo prawdy  – zawarte w słodyczach  węglowodany proste  sprzyjają powstawaniu próchnicy,  dlatego nie warto narażać mleczaków na leczenie, bo chyba żaden maluch nie lubi wizyt u dentysty... Niestety problemy z zębami to nie wszystko – zeszłoroczny raport Instytutu Żywności i Żywienia wskazuje, że  co czwarty uczeń w Polsce ma nadwagę lub jest otyły  (co sprzyja wielu poważnym chorobom). To za sprawą braku aktywności fizycznej i nieprawidłowej diety malców – batoniki ze szkolnego sklepiku i kolorowe, gazowane napoje z pewnością nie sprzyjają utrzymaniu prawidłowej wagi dziecka. Czy to oznacza, że dziecko w ogóle nie powinno jeść słodyczy?  Absolutnie nie! Kilka kostek czekolady bogatej w magnez lub zdrowy batonik musli są jak najbardziej wskazane (oczywiście z umiarem :)).  Ważne jest jednak, żeby nie nagradzać dziecka słodyczami  – takie zachowanie może przyczynić się do tego, że w przyszłości malec będzie kojarzył słodycze z czymś pozytywnym i będzie je traktować jako nagrodę/pocieszenie. To z pewnością nie pomoże wyrobić u dziecka prawidłowych nawyków żywieniowych. Jakie słodycze wybrać dla dziecka? Dając dziecku słodką przekąskę zadbajmy o to, żeby była zdrowa  – jogurt naturalny zmiksowany ze świeżymi owocami lub mrożonymi truskawkami, sałatka owocowa, domowy budyń czy ciasteczka owsiane – to świetny (a przy okazji zdrowy) sposób na zaspokojenie apetytu na słodycze.  My stawiamy na batoniki musli i owsiane ciasteczka, które świetnie sprawdzą się jako przekąska na drugie...

Przeczytaj
tort makowy
123rf
Przepisy Tort makowy z masą kokosową
Wielkimi krokami zbliża się okres Świąt. Jest to czas, w którym myślimy przede wszystkim o wyborze prezentów pod choinkę oraz o ułożeniu świątecznego menu. Tymczasem zima powoli zaczyna objawiać swoje mroźne oblicze. Zainspirowana właśnie nią - nadchodzącą zimą i przymrozkami , polecam śnieżny, zimowy tort, który możemy postawić dumnie na świątecznym stole, ale także poczęstować gości, w tym dzieci np. na przyjęciu Mikołajkowym.
Katarzyna Mordalska
grudzień 11, 2011

Składniki: BISZKOPT MAKOWY jajka [5 szt.] cukier [1 szklanka] (niepełna) mąka pszenna [1 szklanka] (niepełna) mąka ziemniaczana [2 łyżki] proszek do pieczenia [1 łyżeczka] mak [1 szklanka] (niepełna; mak suchy) sól [1 szczypta] MASA KOKOSOWA mleko [3 szklanki] masło [1.5 kostki] (20 + 10 dag) mąka krupczatka [4 łyżki] wiórki kokosowe [10 łyżek] cukier puder [1 szklanka] Składniki na tortownicę 24cm Krok 1 Dno tortownicy natłuszczamy (masłem lub olejem) i posypujemy bułką tartą. Nie natłuszczamy boków tortownicy. Biała oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy małymi porcjami cukier, nadal ubijając. Piana po dodaniu całego cukru powinna być gęsta i błyszcząca. Krok 2 Następnie dodajemy do piany po jednym żółtku, ucierając na najniższych obrotach, tylko do połączenia się żółtka z pianą. Postępujemy tak samo z kolejnymi żółtkami. Krok 3 Mąkę pszenna, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Porcjami przesiewamy do masy jajecznej, za każdym razem delikatnie mieszając (nie miksujemy!). Krok 4 Gdy mąką połączy się z masą jajeczną w jednolitą, gładką konsystencję dosypujemy mak (na 3 razy). Mieszamy delikatnie aby wszystkie składniki się połączyły. Krok 5 Wlewamy ciasto do tortownicy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 165 stopniach C, przez 30-35 minut, bez termo obiegu. Po upieczeniu ( można sprawdzić patyczkiem czy biszkopt się upiekł, patyczek powinien być suchy po wbiciu w biszkopt), uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy biszkopt do wystudzenia. Krok 6 Po wystudzeniu, oddzielamy boki biszkoptu od brzegów tortownicy (biszkopt nie może być ciepły) za pomocą np. nożyka. Zdejmujemy obręcz tortownicy i korzystając z długiego noża przekrawamy biszkopt na dwie lub trzy warstwy....

Przeczytaj