Wejdź
gołąbki
Fotolia
Przepisy

Przepis na smaczne gołąbki

Gołąbki – tę tradycyjną potrawą Europy Środkowej i Wschodniej - przygotowuje się najczęściej z mięsa mielonego i ryżu zawiniętego w liście kapusty. Przed podaniem dusi się lub smaży na tłuszczu.
Łucja Zbieniewska
marzec 03, 2010

gołąbki

Składniki:

  • kapusta [1 główka] (duża, nie więcej niż 1,3 kg)
  • ryż [0.75 szklanki]
  • mięso mielone [50 dag] (wieprzowe lub wieprzowo - wołowe)
  • cebula [2 szt.]
  • sos sojowy [3 łyżki] (lub kostka rosołowa)
  • olej
  • sól
  • pieprz
Koktajl z selera - idealny na piękną cerę

Potrzebne też:

Duży garnek (taki, żeby zmieściła się w nim główka kapusty), garnek na ryż, duży płaski rondel, patelnia, mocny nóż i widelec, łopatka lub łyżka drewniana, łyżka stołowa.

Krok 1

Główkę kapusty obrać z uszkodzonych liści. Nożem wykroić głąb razem z nasadą liści. Przez lej, który wycięliśmy w główce, wrzątek dostanie się do wnętrza.

Krok 2

Włożyć kapustę do dużego garnka, zalać osoloną gorącą wodą. Przykryć garnek, odczekać chwilę, a gdy woda zacznie się gotować, przekręcić główkę ostrożnie, uważając, żeby nie pokaleczyć liści. Mają zmięknąć, ale nie ugotować się! Po kilku minutach wyjąć kapustę i kolejno ściągać wierzchnie liście. Odkładać je do ostygnięcia.

Krok 3

Przygotować farsz: ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę, zrumienić na oleju. Wymieszać dokładnie ryż z cebulą i mielonym mięsem, dodając soli i pieprzu do smaku. Można również przygotować inny farsz, np. z kaszą gryczaną i grzybami, z mięsem i warzywami.

Krok 4

Z ostudzonych liści ostrożnie, by ich nie pokaleczyć i nie podziurawić, skroić gruby nerw u nasady. Listki ze środka kapusty przydadzą się do wyłożenia rondla. Na przygotowane liście nałożyć łyżką farsz (bliżej nasady). Zwinąć ciasno w rulonik.

Krok 5

Do płaskiego dużego rondla wlać trochę oleju i wyłożyć dno pozostałymi listkami kapusty. Układać na nich ciasno gołąbki. Na pierwszej warstwie ułożyć drugą. Zalać gołąbki szklanką wody zmieszanej z 3 łyżkami sosu sojowego lub szklanką bulionu z kostki rosołowej, obłożyć paroma obgotowanymi liśćmi, które pewnie zostały, polać oliwą i przykryć.

Krok 6

Wstawić rondel do średnio nagrzanego piekarnika. Zapiekać, sprawdzając co jakiś czas, czy gołąbki się nie przypalają. W razie potrzeby podlewać je wodą przyprawioną sosem sojowym. Po ok. 1 godz. gołąbki są gotowe: przyprawione mięso, dusząc się, użyczyło smaku kapuście i ryżowi, która zmieniła kolor tu i ówdzie, nawet się zarumieniła.

Krok 7

Podawać z ziemniakami z wody lub piure. Te, które zostaną, podgrzewać następnego dnia na małym ogniu – będą jeszcze smaczniejsze.

Smacznego!

Komentarze
ONS
Styl życia Ciążowy styl Tamary Arciuch. Gwiazda pokazuje brzuszek?
Gwiazda spodziewa się trzeciego dziecka. Jak się prezentuje?
Agnieszka Pulikowska
sierpień 05, 2016

Aktorka oraz Bartek Kasprzykowski spodziewają się dziecka. Gwiazda długo zakrywała swój brzuszek zakładając szerokie kreacje, w których ciężko było cokolwiek dostrzec. Teraz jednak już jest bardzo dobrze widoczny. Tamara Arciuch ma urodzić w listopadzie . Niemniej jednak zachwyca swoim wyglądem. Jak aktorka znosi ciążę? W wywiadzie dla Party.pl zdradziła, że ma ciążowe zachcianki :  Czasami mam ochotę na słodycze, nigdy wcześniej nie jadłam, nie byłam fanką słodyczy, a teraz z chęcią zerkam na witryny słodyczy, to fakt. Niemniej zobaczcie, jak Tamara Arciuch prezentowała się w ostatnich tygodniach.  Para jeszcze niedawno cieszyła się wakacjami, z których relację możemy oglądać na Instagramie aktorki.  Cudowny czas ,który trafił sie tak niespodziewanie.Ale tak to jest gdy masz wspaniałych przyjaciół. #łodka #agnieszkacegielska #sea#friends #love #hapiness # Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Tamara Arciuch (@tamara.arciuch) 25 Lip, 2016 o 3:42 PDT Wspomnień czar...i trochę słońca w ten deszczowy dzionek... #tamaraibartek #portugal #praiadelrei #wakacje #wspomnienia #miłość Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Tamara Arciuch (@tamara.arciuch) 17 Lip, 2016 o 6:30 PDT Ocean wpływa w miasteczko..Cos pięknego! Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Tamara Arciuch (@tamara.arciuch) 3 Lip, 2016 o 4:31 PDT Piękny czas ❤️ ! #wakacje #relaks #miłość Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Tamara Arciuch (@tamara.arciuch) 2 Lip, 2016 o 5:46 PDT Kolejny boski dzionek❤️ #tamaraibartek #kocham #portugal #trip Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Tamara Arciuch (@tamara.arciuch) 1 Lip, 2016 o 3:39 PDT Chillout w najlepszym towarzystwie. #bartekkasprzykowski #tamaraarciuch #tamaraibartek #kocham Zdjęcie zamieszczone przez...

Przeczytaj

Nasze akcje