klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
tagliatelle
Przepisy

Przepis na tagliatelle z boczkiem i borowikami

Borowiki to niezwykle popularne grzyby. Można je suszyć, dusić, marynować i mrozić. Doskonale nadają się do zup, sosów, makaronów oraz wszelkiego rodzaju zapiekanek. Podpowiadamy, jak przyrządzić makaron tagliatelle z borowikami i boczkiem, który będzie świetnym pomysłem na rodzinny obiad.
Katarzyna Mordalska
listopad 04, 2013

makaron tagiatelle

Składniki:

  • 400 g makaronu tagliatelle;
  • 150 g boczku (np. z komina ZM Pekpol);
  • 2 średnie cebule;
  • 100 g borowików (świeże lub mrożone);
  • 1 łyżka oleju;
  • 250 ml słodkiej śmietanki 18%;
  • sól, pieprz do smaku;
  • natka pietruszki;
  • twardy tarty ser.

Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, odcedzić i zahartować w zimnej wodzie. Boczek pokroić w paseczki, cebulę w kostkę i podsmażyć na oleju do lekkiego zrumienienia. Dodać rozmrożone i pokrojone w plasterki borowiki i całość chwilkę poddusić. Następnie wszystko zalać śmietanką, doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i połączyć z makaronem. Gdy makaron się podgrzeje w sosie, wyłożyć na talerze i posypać posiekaną natką pietruszki oraz startym serem. Smacznego!

Komentarze
przyprawa kamis
Przepisy Mieszanka przypraw do dań włoskich Kamis
W oparciu o tradycyjne receptury Kamis przygotował specjalną linię produktów dla wielbicieli dań ze słonecznej Italii. Mieszanki przypraw zawierają naturalne zioła i przyprawy o intensywnym aromacie. Kamis do dań włoskich to cztery nowości: przyprawa do spaghetti Carbonara, przyprawa do spaghetti Bolognese, przyprawa do pizzy sycylijskiej oraz przyprawa do pomidorów.
Katarzyna Mordalska
październik 14, 2013

Przyprawy do Spaghetti Carbonara Mieszanka przypraw do spaghetti Carbonara zawiera m. in.: cebulę, czosnek, gałkę muszkatołową, natkę pietruszki, pieprz biały, bazylię i tymianek. Intensywnie ziołowy sos w połączeniu z wędzonym boczkiem, podkreśla włoski charakter dania. Proste w przygotowaniu spaghetti będzie smakowało całej rodzinie. Przyprawa do Spaghetti Bolognese Spaghetti jest bardzo lubianym w Polsce daniem, serwowanym zarówno podczas spotkań towarzyskich jak i rodzinnego obiadu.  Sekretem wspaniałego smaku sosu jest mieszanka przypraw, która zawiera m in.czosnek, oregano, szczypiorek, bazylię, natka pietruszki, płatki słodkiej papryki i chili. Makaron z gęstym sosem z przyprawami, świeżymi pomidorami oraz mielonym mięsem to prawdziwa uczta dla wielbicieli włoskich specjałów. Przyprawa do pizzy sycylijskiej Najlepsza pizza to kompozycja odpowiednio dobranych składników: warzyw, serów, sosów, ciasta oraz aromatycznych przypraw. Przygotowując to danie samodzielnie możemy zadbać o to, by było zdrowe i smaczne. Mieszanka przypraw zapewni nam doskonałe proporcje aromatycznych ziół. Wyraźnie czosnkowa nuta smakowa ze szczyptą słodkiej papryki, bazylii, oregano i natki pietruszki to tajemnica smaku i aromatu prawdziwej sycylijskiej pizzy. Przyprawa do Pomidorów Kuchnia włoska słynie z doskonałych sałatek, których głównym składnikiem są pomidory.W słonecznej Italii spożywane są na rożne sposoby od surowych, gotowanych i smażonych po suszone i sproszkowane lub podawane w formie pesto. Aby ułatwić przygotowanie  dań z pomidorami Kamis przygotował mieszankę przypraw w skład, której wchodzą m. in. czosnek, pieprz czarny, papryka słodka i natka pietruszki. Dzięki mieszance otrzymamy intensywny ostro-słodki aromat caprese. Cena: 1,99zł/ szt.

Przeczytaj
makaron penne
materiały PR
Przepisy Przepisy na makarony od Mamma Mia!
Co najlepiej zaplanować na romantyczny wieczór we dwoje? Oczywiście wspólną kolację! Nieważne czy uwielbiacie to święto, czy nie należycie do grona jego fanów – wspólnie spędzony czas przy dobrym jedzeniu i winie to zawsze dobry pomysł! Zobaczcie kilka przepisów od Mamma Mia na kolację we włoskim stylu...
Katarzyna Mordalska
luty 11, 2014

Spaghetti z migdałowym parmezanem, oregano i rukolą Składniki: 350g makaronu spaghetti Mamma Mia; 50g rukoli; 50g migdałów bez skórki; oliwa z oliwek; sól, pieprz; oregano; 150g tuńczyka w kawałkach (opcjonalnie). Przygotowanie: makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu „al dente”. Gorący makaron wymieszać z suszonym oregano, odrobiną oliwy z oliwek, świeżą garścią rukoli, tuńczykiem (opcjonalnie), doprawić solą i pieprzem. Całość podawać posypaną migdałami utartymi w moździerzu. Makaron penne z sosem podwójnie pomidorowym Składniki: 200g makaronu pióra Mamma Mia; 50 g wędzonego boczku; pół cebuli; 1 ząbek czosnku; oliwa z oliwek; 50 g suszonych pomidorów; 200 g krojonych pomidorów z puszki; sól i pieprz; liście bazylii; ser dojrzewający do podania. Przygotowanie: boczek pokroić w kostkę i podsmażyć z odrobiną oliwy z oliwek. Dodać pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażyć. Dodać pokrojone drobno suszone pomidory, przesmażyć przez chwilę następnie dodać pomidory z puszki. Dusić całość aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. W tym czasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzony makaron dodać do sosu i dusić całość przez chwilę aż sos pokryje makaron. Dodać listki bazylii, wymieszać. Przed podaniem posypać startym serem. Romantyczne spaghetti z odrobiną pikanterii Składniki: 200 g makaronu spaghetti Mamma Mia! 20 ml oliwy z oliwek extra virgin; 1 ząbek czosnku; 1 papryczka chili; 30 g selera naciowego; 250 g czerwonej papryki; 15 g masła; 2-3 łodyżek pietruszki; ok. 10 listków bazylii; 1 łodyżka mięty; 1-2 łodyżki szczypiorku; 10 ml brandy; sól, pieprz. Przygotowanie: Zioła umyj i delikatnie osusz. Umieść je razem z oliwą z oliwek w blenderze lub mikserze i zmiksuj na wysokich obrotach tak, by powstało...

Przeczytaj
sałatka na upalne dni
materiały PR
Przepisy Sałatka na upalne dni
Latem nie mamy zbyt dużego apetytu, w szczególności na ciężkie dania. Codziennie jednak musimy dostarczać energii organizmowi więc zwracajmy uwagę na nasze menu. Ważne, aby było smacznie, lekko, ale i pożywnie. Co więcej pogoda nie sprzyja spędzaniu godzin w kuchni. Jak więc zjeść coś wartościowego, a na dodatek szybkiego w przygotowaniu? Przedstawiamy przepis na wyśmienite danie, którego sekretem jest krem sałatkowy marki Livio.
Katarzyna Mordalska
lipiec 27, 2012

Krem sałatkowy LIVIO to wyśmienite towarzystwo dla warzyw i ziół. Jego subtelny smak i delikatna, gładka konsystencja stanowią idealne dopełnienie każdej sałatki. Nie zawiera sztucznych barwników, sztucznych aromatów oraz konserwantów. Składniki: • sałata lodowa • ogórek zielony • sól i pieprz • natka pietruszki • pierś z kurczaka • czosnek • 4 łyżki kremu sałatkowego Livio • 12 pomidorków koktajlowych Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka przyprawić pieprzem i solą, pokroić w paski i usmażyć na patelni. Sałatę porwać na kawałki. Pomidory koktajlowe pokroić na pół, ogórki w plasterki. Dodać natkę pietruszki. Następnie układać  kurczaka odsączonego z nadmiaru tłuszczu. Obrany czosnek zmiażdżyć, dodać krem sałatkowy marki Livio, pociętą natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszać i tak przyprawionym sosem polać sałatkę. Smacznego!

Przeczytaj
makaron produktu klasztorne
materiały PR
Przepisy Produkty Klasztorne: pesto z pietruszki i pełnoziarnisty makaron
Marka Produkty Klasztorne wprowadza na rynek dwa produkty segmentu premium – pesto z pietruszki i makaron z mąki pełnoziarnistej. Oba produkty są najwyższej jakości, ręcznie przygotowywane i pakowane, bez dodatku konserwantów, sztucznych barwników czy wzmacniaczy smaku.
Katarzyna Mordalska
marzec 19, 2014

Tym, co wyróżnia makaron Produktów Klasztornych spośród innych, jest wysoka jakość produktu oraz wyśmienite walory smakowe pasty. Makaron został wyprodokwany z mąki pełnoziarnistej, odrobiny mąki pszennej oraz białka jaja kurzego. Dzięki zastosowaniu surowców wysokiej jakości makaron po ugotowaniu nie klei się, jest sprężysty i zachowuje swój pierwotny kształt. Ugotowany „al dente“ ujawnia swój charakterystyczny lekko orzechowy smak i delikatnie „chrupie“ w ustach. Idealny na wytrawnie, słodko i ostro. Pesto z pietruszki to absolutna nowość na rynku. Wyprodukowane z natki pietruszki pochodzącej  wyłącznie z polskich upraw z subtelną kroplą oliwy z oliwek, dodatkiem naturalnych przypraw i ziół (m.in.: czosnek, oregano, tymianek, pieprz, sól), a także szczypty cukru trzcinowego stanowi czystą „poezję dla podniebienia“. Produkt  to swoista bomba witamin i składników mineralnych. Natka pietruszki zawiera m.in potas, żelazo, magnez, sód, wapń, fosfor, fluor a także witaminę C i karoten, co skutecznie chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Pesto z zielonej pietruszki doskonale smakuje z makaronem pełnoziarnistym. To idealny pomysł na szybką i zdrową kolację dla mamy, taty jak i dziecka. Syci, doskonale smakuje i nie tuczy. Cena: Makaron pełnoziarnisty ok. 3,50 zł/ 250g Pesto z natki pietruszki ok. 15,50 zł/ 200g

Przeczytaj