klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
burgery
materiały PR
Przepisy

Przepis na wegeburgery z kaszy jęczmiennej

Burgery podbiły Polskę. Chętnie zajadają się nimi i starsi i młodsi smakosze. Nie tylko chętnie jemy je na mieście, ale też przygotowujemy je w domu, na wiele sposobów. Burger z kaszy jęczmiennej z dodatkiem karmelizowanej cebulki będzie nie tylko pyszny, ale i zdrowy.
Katarzyna Mordalska
luty 16, 2015

burgery wegetariańskie

Koktajl z selera - idealny na piękną cerę

BURGERY Z KASZY JĘCZMIENNEJ

4 porcje

czas przygotowania: 40 minut do 1 godziny

KOTLETY

1 torebka kaszy jęczmiennej z soczewicą z serii Dania Babci Zosi firmy SyS

1 jajko

ok 5 łyżek bułki tartej

sól

pieprz

KONFITURA Z CEBULI

500g czerwonej cebuli

2 łyżki oleju

sól

100 ml czerwonego wina

3 łyżki octu balsamicznego

2-3 łyżki cukru

pieprz

SOS

opakowanie greckiego, gęstego jogurtu (ok 200g)

2 łyżki pasty sezamowej tahini

sok z 1/2 cytryny

pieprz

sól

łyżeczka sezamu

starty lub posiekany ząbek czosnku

DODATKI

1 duży pomidor

kilka listków sałaty (może być np. rzymska czerwona, lub lodowa)

4 duże bułki

Jedną torebkę kaszy jęczmiennej gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy będzie gotowa, odlewamy nadmiar wody a kaszę odstawiamy do wystygnięcia.

Gdy kasza się gotuje, możemy zacząć przygotowywać konfiturę z czerwonej cebuli, którą obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, solimy i smażymy ok. 5-7 minut aż zmięknie. Dodajemy wino i dusimy na małym ogniu 7-10 minut. Gdy wino odparuje dodajemy ocet balsamiczny, cukier i pieprz. Smażymy konfiturę jeszcze ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści a nadmiar płynu odparuje. Jeżeli konfitura zacznie za mocno się przypalać, a cebula nie będzie jeszcze wystarczająco miękka, można dodać trochę wody lub wina.

Gdy kasza już wystygnie, możemy przygotować kotlety. Do kaszy dodajemy jajko, sól i pieprz do smaku i 2-3 łyżki bułki tartej. Resztę bułki wysypujemy na deskę. Z kaszy formujemy 4 duże kotlety, tak by pasowały do naszych bułek. Obtaczamy je w bułce tartej. Możemy je na kilkanaście minut wstawić do lodówki tak by jajko z bułką się związały, będzie nam wtedy łatwiej smażyć kotlety.

W tym czasie przygotowujemy sos do burgerów. Mieszamy wszystkie składniki na jednolitą masę. Gotowy sos przechowujemy w lodówce. Smażymy kotlety. Na patelni rozgrzewamy olej. Kotlety smażymy z obu stron na rumiany kolor.

Bułki przekrawamy na pół, obie połówki smarujemy sosem, na dolną bułkę nakładamy liście sałaty, plaster pomidora, gorącego kotleta, konfiturę i wszystko przykrywamy bułką.

Smacznego!

Komentarze
zupa krem
materiały PR
Przepisy Zupy krem z mrożonek Hortex
Mrożonki Hortex to pyszne i pełne witamin warzywa, bez dodatku konserwantów i wzmacniaczy smaku. Zamrożone „szokowo” tuż po zbiorach zachowują wartości odżywcze i smakowe zbliżone do świeżych warzyw. Ponadto dzięki wstępnemu obronieniu znacznie skrócą przygotowanie posiłków. Doskonale sprawdzą się do przygotowania pysznych i delikatnych zup w postaci kremu. Zobacz przepisy!
Katarzyna Mordalska
styczeń 23, 2014

Krem z groszku Składniki: groszek zielony mrożony 1kg (2,5 opakowania groszku mrożonego Hortex), 1/2 selera, 2 cebule czerwone, 2 łyżki oliwy, 100 ml białego Porto, 1/3 pora, 0,5l bulionu drobiowego, 2 łyżki śmietany 18%, łyżka soku z cytryny, przyprawy: szczypta pieprzu różowego, cytrynowego, kolorowego młotkowanego, sól, pieprz. Przygotowanie: W garnku przesmażamy na oliwie pocięty w paski seler i pociętą na mniejsze kawałki cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, a seler zarumieni dodajemy rozmrożony groszek. Kilka minut, stale mieszając, przesmażamy wszystko razem. Zalewamy Porto i czekamy aż odparuje alkohol, po czym zalewamy bulionem i 2-3 szklankami letniej wody. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 30-40 minut. W tym czasie śmietanę ubijamy z sokiem z cytryny i mieszamy z trzema rodzajami pieprzu. Pora kroimy pod kątem aby uzyskać jak najdłuższe ,,oczka”, które smażymy na głębokim oleju aż do uzyskania złocistego koloru i chrupkości, po czym odsączamy na ręczniku papierowym. Kiedy nasz wywar będzie gotowy tzn. warzywa i groszek będzie miękki, całość miksujemy blenderem i przecieramy, najpierw przez rzadkie, a potem przez gęsto sito. Gotujemy jeszcze kilka minut i doprawiamy krem solą i pieprzem. Wlewamy do podgrzanych misek i przyozdabiamy kleksem creme fraiche i prażonym porem. Marchewkowy krem z dynią, imbirem i nuta pomarańczy Składniki : 1 kg marchewki mrożonej (2,5 opakowania marchewki mini lub marchewki w kostce Hortex), 450g dyni bez skóry, miąższu i pestek (1 opakowanie dyni w kostce Hortex), otarta skórka z jednej pomarańczy, 2 plastry imbiru, 2 plastry jabłka, 1l mleka kokosowego, 100 ml Marshali czerwonej, sok z jednej cytryny, masło, sól, pieprz. przygotowanie: marchewkę polewamy oliwą, posypujemy sola morską i zapiekamy w piecu, aż się zarumieni. W garnku na maśle przesmażamy dynię i...

Przeczytaj
frittata
materiały PR
Przepisy Frittata ze szpinakiem i żółtym serem
Frittata przypomina pizzę, jednak nie jest tak kaloryczna, a jej przygotowanie nie zajmie więcej niż 15 minut. Dlatego jest doskonałym pomysłem na szybkie, sycące i zarazem zdrowe śniadanie. Uniwersalność tej potrawy polega na tym, że można ją przyrządzić z dowolnych składników, które akurat mamy w lodówce. Zobacz prosty przepis na frittatę ze szpinakiem i serem żółtym!
Katarzyna Mordalska
grudzień 17, 2013

Prosta i szybka frittata ze szpinakiem i żółtym serem Składniki: • 4 jajka • 2 plasterki szynki • garść szpinaku • 3 plasterki sera żółtego, np. Gouda MSM Mońki • 1 cebula • oliwa z oliwek • tymianek, bazylia • natka pietruszki • sól, pieprz i chili do smaku Przygotowanie: Szpinak dokładnie myjemy, rozgrzewamy patelnię z oliwą i podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy liście szpinaku, całość smażymy 2-3 minuty aż zmięknie. W misce ubijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy tymianek i bazylię oraz podsmażony szpinak z cebulą. Wszystko mieszamy. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną w małe kawałki szynkę i ser żółty, a następne zalewamy masą jajeczną. Wygładzamy, aby masa równomiernie się rozłożyła. Smażymy ok. 6 - 8 minut na małym ogniu aż frittata będzie ścięta. Po zdjęciu z ognia danie posypujemy startym żółtym serem. Aby wszystkie składniki dobrze się ścięły a ser zarumienił, firttatę wkładamy na kilka minut do rozgrzanego do 150°C piekarnika. Smacznego!

Przeczytaj
pstrąg przyciąga
materiały PR
Przepisy Pstrąg przyciąga - przepisy z pstrągiem w roli głównej!
Pstrągi to jedne z najzdrowszych i najsmaczniejszych ryb, które w dodatku są naturalnym dobrem występującym w Polsce. Wypróbuj przepisy na pyszne dania z pstrągiem!
Katarzyna Mordalska
czerwiec 05, 2013

Spożywanie ryb, nawet codziennie, to najlepszy sposób na zachowanie zdrowia, kondycji, sprawności intelektualnej, młodości i radości życia. W rybach znajdziemy witaminy A, D i E, które dobrze rozpuszczają się w tłuszczach. Witamina A, której najwięcej jest w rybim tranie wpływa korzystnie na widzenie, wzmacnia układ immunologiczny organizmu, zapobiega starzeniu się organizmu. Witamina E, podobnie jak A, chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zapobiegając chorobom nowotworowym oraz miażdżycy. Pstrąg w sezamie w trzech sosach 200g filet z pstrąga, sezam czarny i biały, mąka pszenna i kukurydziana, 1 jajko, olej do smażenia, sól, pieprz, natka pietruszki, trzy sosy; sos słodki chilli, sos tajski, sos sezamowy Filet z pstrąga oczyścić, odciąć mu brzuch i skórę oraz usunąć ości. Tak oczyszczone filety kroimy na paski, przyprawmy solą, pieprzem i panierujmy w mące. Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować 4 części maki pszennej i 1 cześć mąki kukurydzianej oraz jajko. Wszystko to wymieszajmy z wodą tak, aby powstało gęste ciasto. Następnie moczymy w nim paski ryby i panierujmy w wymieszanym sezamie. Rozgrzewamy olej w garnku, lub jeśli ktoś posiada – w frytkownicy. Smażymy na złoty kolor. Pietruszkę dzielimy na gałązki i smażymy w samym cieście. Tak przygotowane chrupiące kęski rybne możemy pookładać na dużym chipsie krewetkowym lub podać z prażynkami. Sosy rozlewamy do miseczek dodajemy ćwiartki cytryny i cieszymy się smakiem orientalnego pstrąga. Quiche z pstrągiem wędzonym 300g mąka , 150g masło, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 7 jajek, 125ml śmietany 30%, 0,5 łyżeczki soli, 300g fileta z pstrąga wędzonego, 150g cukinii, 1 mała cebula, 150g sera cheddar, świeża dymka Z mąki, masła, proszku do pieczenia i 1 jajka wyrobić ciasto. Schować do lodówki na ok. 30 min, aby stwardniało....

Przeczytaj
placki z kalarepy
Przepisy Co zrobić z kalarepy?
Kalarepa jest pyszna jedzona na surowo, jednak równie dobrze sprawdza się w wielu innych daniach. Jednym z nich są lekkie placuszki, do których sos śmiało przygotować można z liści tego warzywa.
Katarzyna Mordalska
lipiec 03, 2015

Co zrobić z kalarepy? Przepis na kalarepkowe placuszki Składniki: 1 kalarepa 1 średni ziemniak 1 młoda cebulka garść posiekanego koperku 1 jajko 2-3 łyżki mąki pieprz, sól olej Sos: liście kalarepy (ok. 3-4 sztuki) 3 łyżki masła 1/4 szkl. lekkiego bulionu warzywnego 1/4 szkl. śmietanki 18% łyżeczka mąki ziemniaczanej (lub więcej) sok z cytryny gałka muszkatołowa pieprz, sól Na tarce o drobnych oczkach ścieramy ziemniaka, kalarepę i cebulkę. Solimy i odstawiamy. Na patelni rozpuszczamy masło. Z liści kalarepy usuwamy łodygi, a liście drobno siekamy. Liście smażymy na maśle przez ok. 5-7 minut. Kiedy zmiękną zalewamy bulionem i gotujemy chwilę. Śmietankę mieszamy z mąką ziemniaczaną. Dodajemy do liści z wywarem i mieszamy energicznie. Sos doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Do przetartych warzyw dodajemy mąkę, jajko, koperek i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką kładziemy masę i smażymy placki na złoty kolor. Jak czasem kupię, to albo na surowo zjem, albo wrzucę do jarzynowej zupy. :) W Polsce z domu, też nie pamiętam, żeby się w jakiś sposób przyrządzało kalarepę, w ogóle to rzadko gościła u nas w domu, a jak była, to się obierało i na surowo jadło tylko lekko posoloną. Lazurowewybrzeze Skusicie się na kalarepę w takim wydaniu? Więcej przepisów znajdziecie na blogu Kitchen Vibe . Zobaczcie także przepis na muszle makaronowe oraz przepis na sałatkę z bobu i kalarepy.

Przeczytaj