klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
zupa chrzanowa
Przepisy

Przepis na wielkanocną zupę chrzanową

Jaja z majonezem, żurek i mazurek – tych wielkanocnych dań nie trzeba nikomu przedstawiać. Inaczej rzecz się ma w przypadku zupy chrzanowej. Ten aromatyczny przysmak jada się tylko w wybranych regionach Polski. Może czas to zmienić?
Katarzyna Mordalska
marzec 15, 2013

Do przyrządzenia zupy chrzanowej można użyć chrzanu w słoiczku, jednak najlepiej sprawdzi się ten świeżo starty. Zgodnie z tradycyjną symboliką wielkanocnych potraw, chrzan symbolizuje krzepę i siłę fizyczną. Nie ma w tym żadnej przesady – korzeń ten, oprócz wyrazistego, ostrego smaku posiada także właściwości zdrowotne. Jako naturalne źródło witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego i flawonoidów stanowi naturalny sposób na wzmocnienie odporności.

zupa chrzanowa

Wielkanocnym śniadaniem rozpoczynamy radosny czas świętowania. To pierwsza okazja do rodzinnego spotkania, podzielenia się jajkiem, spędzenia czasu z najbliższymi. Wzbogacenie tradycyjnego menu o nowe potrawy pomoże uczynić święta jeszcze smaczniejszymi, a na pewno – bardziej zapadającymi w pamięć. Zupa chrzanowa doskonale się do tego nadaje.

Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, zdradza przepis na zupę chrzanową.

  • kości wędzone od schabu ½ kg
  • marchew 1 średnia szt.
  • seler ½ średniej szt.
  • woda 2,5 l
  • liść laurowy 3 szt.
  • ziele angielskie 5-6 ziarnek
  • chrzan 1 mały słoiczek
  • śmietana kwaśna 18% 300 ml
  • mąka 1 łyżka
  • sól, pieprz do smaku
  • czosnek 3 ząbki
  • biała kiełbasa surowa ½ kg

Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w cząstki warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Posolić i gotować, aż mięso przy kości będzie miękkie. Kości wyciągnąć. Do wywaru dodać chrzan i śmietanę połączoną z mąką. Białą kiełbasę podsmażyć na patelni na złoty kolor, przykryć pokrywką i poddusić 10 minut. Następnie pokroić w cząstki i dodać do zupy. Doprawić do smaku pieprzem, cukrem i majerankiem. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.

Smacznego!

Komentarze
ogórki kiszone krakus
materiały PR
Przepisy Kiszony od Krakusa – nowy członek rodziny królewskiej!
Już jest! Uwielbiany przez wielu ogórek kiszony dołączył do królewskiej rodziny ogórków marki Krakus. Smakuje wybornie, będzie doskonały jako zagryzka, chrupiący akcent do obiadu oraz składnik wielu pysznych sałatek.
Katarzyna Mordalska
listopad 17, 2014

W polskich domostwach bardzo chętnie sięgamy po ogórki w każdej postaci. Jedną z ulubionych są t radycyjne ogórki kiszone ze świeżymi przyprawami , w sam raz na zimę. Wiadomo, ogórki nie mogą być byle jakie – ważny jest nie tylko ich smak, ale też chrupkość i zapach, a odpowiednia wielkość ogórków zwieńczy dzieło. Dlatego król może być tylko jeden – ogórki od Krakusa spełniają te warunki. Kiszone, podobnie jak uważane za wzór ogórka, czyli konserwowe od Krakusa, są jędrne i chrupiące, wyraziste w smaku, o odpowiednio zielonej barwie. Dlatego będą królować w wielu sałatkach i surówkach, np. w sałatce z ogórka kiszonego i cebuli, surówce z kiszonych ogórków, marchewki i papryki, ziemniaczanej sałatce z jajkiem i ogórkiem czy sycącej wersji z tuńczykiem, ogórkiem i ryżem . Owszem, w każdej z nich będzie kolorowo, ale zielony, chrupiący i bardzo aromatyczny akcent będzie tu najważniejszy. O smaku i efekcie końcowym decydują detale. Dlatego w procesie produkcji kiszonych od Krakusa wybierane są tylko odmiany przeznaczone do kwaszenia, całkowicie zdrowe i bez żadnych przebarwień, zbliżone pod względem kształtu i wielkości. Ponadto ogórki Krakus układane są w słojach ręcznie. Całość dopełniają tradycyjne dodatki – chrzan w plastrach, czosnek i koper baldach. Świetnie sprawdzą się w roli smacznych przekąsek między posiłkami oraz tradycyjnego dodatku do obiadu, a po godzinach… Cóż – z pewnością na wielu imprezach będą królować jako najczęściej wybierana zakąska . Cena: 5,99 zł/ 640g

Przeczytaj
zupa szparagowa
materiały PR
Przepisy Przepis na zupę szparagową z krajanką
Sezon na szparagi trwa krótko, dlatego aby wykorzystać go w pełni proponujemy zdrową i smaczną zupę ze świeżych szparagów z makaronem krajanką.
Katarzyna Mordalska
czerwiec 28, 2013

Sezon na szparagi trwa krótko, dlatego aby wykorzystać go w pełni proponujemy zdrową i smaczną zupę ze świeżych szparagów z makaronem krajanką . Przepis ten to pomysł na rodzinne obiady oraz romantyczne kolacje. Zawarte w szparagach witaminy i wartości odżywcze mogą nas uchronić nie tylko przed nowotworem, chorobami serca ale także pobudzić trawienie. Uważane za afrodyzjak budzą pożądanie nie tylko w kuchni. Przepis na zupę ze szparagami i krajanką Międzybrodzki Makaron krajanka – 250g wiązka białych szparagów woda - 0,75l sos sojowy - 1 łyżeczka śmietanka słodka 18% - 100ml śmietana kwaśna 18% - 100ml masło - 1 łyżka mąka - 1 łyżeczka sól, cukier, biały pieprz do smaku Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Szparagi obrać, przekroić na pół i ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Części z główką wyciągnąć, a dolne części zmiksować z wodą w której się gotowały. Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się łyk, dodać sos sojowy, biały pieprz do smaku i masło. Obie śmietany połączyć z mąka, zahartować niewielką ilością zupy i wszystko połączyć. Na koniec dodać szparagi z główką i makaron. Smacznego!

Przeczytaj
minikebaby
materiały PR
Przepisy Przepisy na ostre potrawy z sosami Tarsmak
Miłośnicy ostrych przypraw nie wyobrażają sobie kuchni bez pieprzu, chili czy tabasco. Sprawiają, że dania nabierają niezwykłej wyrazistości a dodatkowo pikantne jedzenie ma szczególną moc – wpływa korzystnie na nasze zdrowie. Postawmy więc na ostrą kuchnię, by ustrzec się przeziębień!
Katarzyna Mordalska
listopad 27, 2012

Minikebaby na ostro Składniki: ½ kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 1 jajko 1 średnia cebula 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka mąki 3 łyżki oleju sól, pieprz, majeranek, ostra papryka do smaku Sos musztardowo-paprykowy Tarsmak Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać posiekany drobno czosnek, mąkę i smażyć jeszcze przez chwilę, by mąka straciła surowy smak. Całość dodać do mięsa, wbić jajko, przyprawić i dokładnie wyrobić. Wyrobione mięso podzielić na 6 równych porcji. Porcje uformować w zgrabne podłużne kotleciki i nadziać je na drewniane patyczki do szaszłyków. Minikebaby smażyć na oleju ok. 20 minut, co jakiś czas obracając. Podawać z Sosem musztardowo-paprykowym Tarsmak. Tortilla z kurczakiem Składniki: 4 placki tortilli 300 g fileta z kurczaka 4 liście sałaty strzępiastej 12 plastrów pomidora 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 1 średnia marchewka por (biała część) sól, pieprz do smaku Sos musztardowo-paprykowy Tarsmak Filet z kurczaka pokroić w paseczki, doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na patelni na złoty kolor. Pokroić pomidora w cienkie plasterki, paprykę w paski, a marchewkę i por w cieniutkie paseczki. Tortillę podgrzać na suchej patelni, a następnie posmarować ją Sosem musztardowo-paprykowym Tarsmak, położyć sałatę, wszystkie przygotowane wcześniej warzywa i ciepłego kurczaka. Całość polać jeszcze raz sosem i zwinąć w rożek. Wątróbki drobiowe w boczku Składniki: 300 g wątróbki drobiowej 12-14 cienkich plasterków boczku wędzonego parzonego 12-14 sztuk śliwek suszonych bez pestek olej do smażenia Sos musztardowo-paprykowy Tarsmak Wątróbki oczyścić i podzielić na średniej wielkości cząstki. Każdą cząstkę wątróbki zawinąć w plasterek boczku i spiąć wykałaczką. Do każdej...

Przeczytaj
Styl życia Zupy oczyszczające. Kolejna dieta cud czy dobry sposób na zdrowie?
O dobroczynnym działaniu zielonych koktajli przekonywały najrozmaitsze modelki i aktorki z Gwyneth Paltrow na czele. Ich zamiłowanie porwało tłumy, jednak nie zdołało przekonać wszystkich. Mamy dobrą wiadomość – soki warzywno-owocowe doczekały się poważnej konkurencji. Za oceanem coraz popularniejsze stają się zupy oczyszczające.
Monika Orzechowska
marzec 16, 2016

Elina Fuhrman na gotowaniu zdrowotnych zup skupiła się w 2009 roku, kiedy walczyła z agresywnym rakiem piersi. Inspiracji dostarczył jej lekarz medycyny chińskiej, który wskazał, które przyprawy i zioła mają działanie antynowotworowe i oczyszczające . Gdy zaczęła się zastanawiać, jak włączyć je do diety, pomyślała o koktajlach. Kiedy nie zdały one egzaminu, przerzuciła się na zupy. To, co z początku było eksperymentem, z czasem przekształciło się w pasję. Szybko zyskała miano zupnego guru, dlatego trzy lata temu stworzyła markę Soupelina (swoje zupy rozwozi na terenie Los Angeles). Zupy nie tylko dobrze smakują, ale i uzdrawiają ciało, wyciszają umysł i zmieniają życie – przekonuje w wydanym niedawno opracowaniu. Z wywiadów, których udzieliła po publikacji książki, wyłania się jasny obraz. Spożywanie zup daje znacznie więcej korzyści niż picie wyciskanych soków , którym brakuje błonnika . - Zupy są proste, sycące i pożywne – twierdzi Elina Fuhrman. Koktajle, o czym przekonała się na własnej skórze, spowalniają metabolizm, tymczasem przy zupach organizm musi podjąć większy wysiłek, aby wszystko strawić. Co więcej, wiele obecnych w koktajlach owoców podnosi poziom cukru we krwi. Niepozorne zupy zaspokajają głód i rozgrzewają, czego o koktajlach niestety nie można powiedzieć. Wreszcie – służą zdrowiu na wielu polach. Hitem zupnego detoksu jest własna recepta na bulion z kurkumą (Magic Turmeric Broth), jednak w menu Eliny Fuhrman nie brakuje i innych ciekawych propozycji. Jej córka gustuje w zupie Kale-ifornia Dreamin' z jarmużu (w jej składzie także szczaw, ziemniaki, por i młodą cebulę). Dla lepszego wyglądu skóry autorka diety poleca z kolei zupę z buraków (And the Beet Goes On), do której dodaje także tymianek, czosnek, ziemniaki, marchew i cebulę. Co ważne, wszystkie propozycje są wolne od alergenów (w tym od pszenicy, glutenu, nabiału,...

Przeczytaj