klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
sałatka ze szpinakiem
materiały PR
Przepisy

Przepis na wiosenną sałatkę ze szpinakiem i plasterkami suszonego sera

Wiosenna pogoda motywuje nas do zmiany stylu życia na fit. Staramy się to osiągnąć między innymi poprzez rezygnację z ciężkich posiłków. Warto je zastąpić lekkimi sałatkami, które nie tylko świetnie smakują i wyglądają, ale również dodają energii i dostarczają niezbędnych witamin i minerałów. Masz ochotę na taką sałatkę? Poznaj przepis na sałatkę ze szpinakiem i plasterkami suszonego sera!
czerwiec 02, 2014

crispy natural

Sałatka ze szpinakiem i plasterkami suszonego sera

Składniki:

  • dwie garście świeżych liści szpinaku;
  • opakowanie pomidorków koktajlowych;
  • trzy średniej wielkości ogórki gruntowe;
  • opakowanie suszonego sera np. ser chrupiące plasterki z posypką a la Italiana Crispy Natural;
  • oliwa z oliwek;
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Liście szpinaku, ogórki i pomidorki dokładnie umyć. Pomidory pokroić na pół, a ogórki w kostkę. Szpinak, a następnie wszystkie inne składniki ułożyć w salaterce lub na talerzu, następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem sałatkę polać odrobiną oliwy z oliwek.

Komentarze
Styl życia 4 zioła, których warto używać w pielęgnacji ciała
Coraz częściej doceniamy naturalne kosmetyki, które możemy zrobić same. Jest to dla nas ważne, bo wiemy co tak na prawdę dostarczamy naszej skórze. Szukamy i tworzymy różne maseczki, toniki, płukanki oparte na bazie naturalnych składników, a mają one niesamowite właściwości. Takie kosmetyki może wykonać praktycznie każda z nas. Dziś będzie o 4 ziołach, które warto włączyć w pielęgnację skóry, czy włosów, bo mają one świetne działanie.
Agata Olejniczak
listopad 02, 2016

Rozmaryn Rozmaryn świetnie nadaje się do ujędrniania. Pomoże nam w walce z cellulitem, sprawi, że skóra stanie się jędrniejsza, bo zawiera kwas rozmarynowy i garbniki, które poprawiają ukrwienie i przyspieszają regenerację komórek. Rozmaryn ma również właściwości przeciwzmarszczkowe , a więc olejek z rozmarynu świetnie nadaje się do pielęgnacji skóry pod oczami. Olejek z rozmarynu dobrze sprawdzi się też w walce z trądzikiem, ponieważ ma działanie oczyszczające. Również i na włosy ma bardzo dobre działanie, bo wzmacnia cebulki włosów, przez co ogranicza ich wypadanie, a także pomaga pozbyć się łupieżu. Prawdopodobnie rozmaryn zapobiega też siwieniu włosów . Maseczka z rozmarynu na włosy Garść świeżego lub suszonego rozmarynu zalewamy oliwą z oliwek, najlepiej w szklanym pojemniku, w proporcjach 1:1. I tak to zostawiamy na ok. 2 - 3 tygodnie, następnie przecedzamy przez papierowy filtr do kawy. Taki "olejowy wyciąg" z rozmarynu przed użyciem warto lekko podgrzać. Wmasowujemy go w skórę głowy i zostawiamy na ok. 2 godziny. Później myjemy głowę szamponem, najlepiej delikatnym, bez SLS. Taki olejek można również wcierać w twarz, zwłaszcza na skórę pod oczy, gdzie najszybciej robią się zmarszczki. Kąpiel rozmarynowa Szklankę suszonego rozmarynu zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 20 minut, aby się zaparzył. Następnie taki napar wlewamy do wanny z wodą, można jak najbardziej dodać też kilka kropli olejku rozmarynowego. Z takiej kąpieli możemy korzystać nie dłużej niż 30 minut. Rewelacyjnie odświeży to naszą skórę. Tonik z rozmarynu Robi się go tak samo jak napar do kąpieli, ale wrzątkiem zalewamy tylko 2 łyżeczki rozmarynu . Po ostudzeniu naparu moczymy w nim wacik i przemywamy nim twarz. Taką kurację warto stosować co drugi dzień. Zobacz także:  Jak rozjaśnić włosy... rumiankiem? Szałwia Ze względu na swoje...

Przeczytaj
frittata
materiały PR
Przepisy Frittata ze szpinakiem i żółtym serem
Frittata przypomina pizzę, jednak nie jest tak kaloryczna, a jej przygotowanie nie zajmie więcej niż 15 minut. Dlatego jest doskonałym pomysłem na szybkie, sycące i zarazem zdrowe śniadanie. Uniwersalność tej potrawy polega na tym, że można ją przyrządzić z dowolnych składników, które akurat mamy w lodówce. Zobacz prosty przepis na frittatę ze szpinakiem i serem żółtym!
Katarzyna Mordalska
grudzień 17, 2013

Prosta i szybka frittata ze szpinakiem i żółtym serem Składniki: • 4 jajka • 2 plasterki szynki • garść szpinaku • 3 plasterki sera żółtego, np. Gouda MSM Mońki • 1 cebula • oliwa z oliwek • tymianek, bazylia • natka pietruszki • sól, pieprz i chili do smaku Przygotowanie: Szpinak dokładnie myjemy, rozgrzewamy patelnię z oliwą i podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy liście szpinaku, całość smażymy 2-3 minuty aż zmięknie. W misce ubijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy tymianek i bazylię oraz podsmażony szpinak z cebulą. Wszystko mieszamy. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną w małe kawałki szynkę i ser żółty, a następne zalewamy masą jajeczną. Wygładzamy, aby masa równomiernie się rozłożyła. Smażymy ok. 6 - 8 minut na małym ogniu aż frittata będzie ścięta. Po zdjęciu z ognia danie posypujemy startym żółtym serem. Aby wszystkie składniki dobrze się ścięły a ser zarumienił, firttatę wkładamy na kilka minut do rozgrzanego do 150°C piekarnika. Smacznego!

Przeczytaj
krewetki z patelni
Przepisy Sałatka z krewetkami i pomidorami - przepis
Lubisz krewetki? Szukasz pomysłu na szybką i jednocześnie efektowną sałatkę? Wypróbuj przepis na sałatkę z krewetkami królewskimi i pomidorami z patelni!
Katarzyna Mordalska
kwiecień 29, 2013

Przepis na krewetki królewskie z patelni z pomidorami i ziołami: Składniki dla 2 osób: 400 g krewetek Black Tiger 16/20 1 cebula pokrojona w kostkę 3 pokrojone w plastry ząbki czosnku Miąższ ze 100 g pomidorów Kilka listków świeżej bazylii Sok z ½ limonki 4 pokrojone w ćwiartki pomidory koktajlowe 4 suszone pomidory pokrojone w plastry ¼ szklanki białego wytrawnego wina • 2 łyżki masła ziołowego 1 łyżka pasty Sambal Oelek 3 łyżki oliwy z oliwek Borges Pure 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Active Sól do smaku Posiekaną w rozdrabniaczu cebulę i czosnek zeszklić na oliwie z oliwek, dodać umyte i oczyszczone krewetki, smażyć 5 minut. Następnie dodać miąższ z pomidorów, Sambal Oelek, sok z limonki oraz białe wino i dusić kolejne 5 minut. Dodać masło ziołowe, pomidory suszone i koktajlowe oraz świeżą bazylię, doprawić do smaku solą. Podawać z bukietem kolorowych sałat i chrupiącą bagietką. Smacznego!

Przeczytaj
szpinakowa frittata
materiały PR
Przepisy Makaron Mamma Mia i szpinakowa frittata z kolankami
25 października obchodzić będziemy Światowy Dzień Makaronu, z tej okazji producent makaronu Mamma Mia już dziś podrzuca pyszny przepis na szpinakową frittatę z makaronem typu kolanka. Zobaczcie przepis!
Katarzyna Mordalska
październik 03, 2014

Szpinakowa frittata z kolankami – przepis Składniki: 200 g makaronu kolanka Mamma Mia, 1 cebula, 5 ząbków czosnku, oliwa z oliwek, 400 g rozdrobnionego szpinaku, 3 jajka, sól i pieprz. Przygotowanie: makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek na dużej patelni. Dodać szpinak, przyprawić solą i pieprzem. Dusić całość około 10 minut. Dodać makaron oraz dwa jajka, dokładnie wymieszać. Na środek wybić ostatnie jajko. Patelnię wstawić do rozgrzanego do 180ºC piekarnika. Piec około 10 minut aż jajka się zetną. Gotowe! :)

Przeczytaj