klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
gotowana kawa
123rf
Przepisy

Przepis na zimne dni: gotowana kawa

Zmarzłaś? Wypróbuj przepis na gotowaną kawę! Rozgrzeje twój organizm, a przy okazji zapewni cudowne doznania smakowe! Wbrew pozorom smakuje zupełnie inaczej niż dobrze nam znana filiżanka małej czarnej. Polecamy!
Łucja Zbieniewska
grudzień 13, 2013
Koktajl z selera - idealny na piękną cerę

Dlaczego warto pić gotowaną kawę?

Przepis na kawę gotowaną jest związany z tzw. teorią pięciu przemian, według której należy zadbać o to, aby nie tylko żyć zgodnie z naturą, ale również, aby czerpać energię z tego co jemy i pijemy. Kawa gotowana ma zupełnie inne właściwości od tradycyjnie zaparzanej kawy...

kawa

Gotowana kawa polecana jest zwłaszcza osobom, które po wypiciu parzonej kawy czują się źle – są silnie pobudzone, zaniepokojone, przyspiesza im bicie serca. Gotowany napój, który przygotujemy z takiej samej ilości kawy i wody co tradycyjną małą czarną, będzie zdecydowanie łagodniejszy w smaku, a działanie kawy zupełnie inne niż tej parzonej. Okazuje się, że gotowana kawa pomaga złagodzić ból (zwłaszcza migrenowy), wspomaga przemianę materii, ale przede wszystkim – działa rozgrzewająco.

Jak przygotować gotowaną kawę?

Składniki:

  • szklanka wody;
  • 2 łyżeczki zmielonej kawy;
  • kardamon, cynamon, imbir;
  • łyżeczka niesłodzonego kakao;
  • opcjonalnie: miód.
filiżanka

Wystarczy, że do gotującej się wody dodamy kawę oraz przyprawy: kardamon, cynamon i imbir. Nie zdejmując jej z ognia dodajmy kakao. Tak przygotowaną miksturę należy gotować około 3-5 minut. Zwolennikom słodkiej kawy polecamy dodanie łyżeczki miodu – wtedy napój musi nieco ostygnąć (mieć ok. 40-60 stopni) po to, żeby miód nie stracił swoich właściwości. Jeśli chcemy, by kawa rzeczywiście nas rozgrzała pamiętajmy o tym, żeby nie dodawać do niej mleka.

Jakie są Wasze sposoby na rozgrzanie się w mroźne dni?

Komentarze
koktajl owocowy
123rf
Przepisy HIT! Przepis na lekarstwo idealne, czyli koktajl na odporność
Kto z was już zdążył złapać jesienne przeziębienie? Kaszel, ból gardła, katar – jesień to prawdziwe wyzwanie dla odporności organizmu! Nie wiesz, jak wzmocnić odporność? Wypróbuj łatwy przepis na pyszny koktajl na odporność!
Łucja Zbieniewska
wrzesień 17, 2014

Co jeść na odporność? 1. Cytryna (i inne cytrusy) To moc witaminy C , która ma działanie odkażające. Cytryna poprawia odporność organizmu i świetnie podkręca metabolizm . Jak każdy cytrus, cytryna  spowalnia proces starzenia się organizmu i co więcej – jest panaceum na gorączkę i silne bóle głowy. Warto więc pić wodę z cytryną lub koktajle z dodatkiem wyciśniętego soku z tego cytrusa. Oprócz cytryny polecamy również koktajle na bazie takich owoców jak grejpfrut czy mandarynki . 2. Miód Doskonale wzmacnia odporność , pod warunkiem, że odpowiednio go wykorzystamy – miód w temperaturze powyżej 40 stopni, traci swoje właściwości , dlatego, jeśli używasz go jako zamiennika cukru do herbaty, pamiętaj, by dosłodzić ją dopiero po jakimś czasie. Jednak bez obaw możesz dosładzać nim wszelkie koktajle owocowe czy warzywne, nawet te na bazie jogurtu czy mleka. 3. Ananas Okazuje się, że ten owoc jest w stanie obniżyć wysoką temperaturę ciała podczas gorączki , a także może pomóc złagodzić ból . Ananas ma działanie przeciwzapalne – znajduje się w nim moc witamin z grupy B, witamina C i A. Owoc ten stanowi również doskonałe źródło błonnika pokarmowego, cynku, potasu, magnezu i żelaza. Najlepszy jest oczywiście ten świeży :) 4. Banan Jest to naturalny antydepresant ! Oprócz tego, że banan zawiera mnóstwo witamin (m. in. wit. C i witaminy z gr. B) i składników mineralnych (m. in. potas, żelazo , cynk), jest również wyjątkowo słodkim owocem, który pozytywnie wpłynie na nasze samopoczucie i dodaje energii na cały dzień. 5. Kiwi Kiwi ma więcej witaminy C niż cytryna, a dodatkowo zawiera witaminy z grupy B, które są naprawdę ważne dla naszego organizmu - koją nasze nerwy , "pielęgnują" skórę, pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację . Kiwi ponadto jest bogate w kwas foliowy oraz...

Przeczytaj
kawa w filiżance
123rf
Przepisy Kawowe wariacje na jesienną chandrę
Czy kawa jest zdrowa? Zdaje się, że niezależnie od naszego stanowiska w tej sprawie – chętnie ją pijamy. I słusznie! Okazuje się, że ma ona nie tylko właściwości zdrowotne, ale jest również świetnym antydepresantem. Jeśli jednak znudziły ci się latte, espresso i cappuccino – zobacz nietypowe przepisy na kawę, która pokona jesienną chandrę!
Łucja Zbieniewska
wrzesień 13, 2013

Czy kawa jest zdrowa? Badania uczonych wykazują, że choć kawa (a właściwie pokaźna dawka kofeiny, którą zawiera) często przyczynia się do nadciśnienia i chorób serca, to  w ilościach zdroworozsądkowych –  jest zdrowa! Okazuje się, że zawarte w kawie polifenole zapobiegają gromadzeniu się złego cholesterolu we krwi. Dzięki temu  zmniejsza się ryzyko wystąpienia miażdżycy czy zawału serca.  Co więcej – polifenole opóźniają procesy starzenia! Kawa może nam również skutecznie pomóc w walce z migreną, a fińscy naukowcy przekonują, że picie 2-5 filiżanek kawy dziennie, zmniejsza ryzyko zapadnięcia na chorobę Alzheimera czy demencję starczą – i to nawet o 65%! Kawa na dobry humor! Już jedna filiżanka kawy może sprawić, że nawet pochmurny, jesienny poranek wyda nam się piękniejszy – mała czarna  nie tylko pobudza nasz umysł i poprawia  koncentrację, ale również – nastrój . A to wszystko jest zasługą  kofeiny, która aktywizuje w organizmie dopaminę, serotoninę i endorfinę – czyli  tzw. hormony szczęścia. Ile filiżanek kawy dziennie można wypić? Najlepiej jeśli nie przekracza się umownej granicy 1-3 filiżanek kawy dziennie. Większe ilości mogą powodować rozdrażnienie, bezsenność, problemy  sercowe i żołądkowe. Co więcej – kawa spożywana w nadmiernych ilościach może uzależnić! Warto też pamiętać, że jest to napój bogaty w szczawiany, które niechlubnie słyną z tego, że wypłukują wapń. Delektując się kawą zachowujmy zdrowy umiar. Nietypowe przepisy na kawę Jeśli jesteś kawoszem i nie wyobrażasz sobie dnia bez małej czarnej koniecznie zobacz przepisy, które pozwolą ci odkryć zupełnie nowy smak kawy i pomogą zwalczyć jesienną chandrę! Kawa z… jajkiem! A właściwie z… żółtkiem – wystarczy utrzeć je z cukrem (2 łyżki) na puszystą masę i delikatnie wlać do...

Przeczytaj
Pielęgnacja Maseczka z kawy na twarz - 3 przepisy na domową maseczkę
Te domowe maseczki na twarz bez kłopotu wykonasz w domowych warunkach. Potrzebujesz jedynie fusów po kawie i kilku innych składników, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni.
Laura Osakowicz
kwiecień 09, 2020

Kawa wykorzystywana jest w kosmetykach od dziesięcioleci. Pobudza, dodaje energii, ujędrnia i skutecznie złuszcza. Warto wykorzystać ją nie tylko w pielęgnacji ciała, ale także twarzy.  Źródło: Istock Zobacz także:  Aloes na twarz - jak działa i jak stosować? Maseczka z kawy - właściwości Kofeina zawarta w kawie pobudza do działania nie tylko wtedy, gdy pijemy z niej napar, ale także gdy nakładamy ją na skórę. Do maseczek i peelingów kawowych zawsze wykorzystujemy fusy po kawie - drobno lub średnio zmieloną kawę zaparzamy, a następnie odciskamy wodę. Możemy w tym celu zostawić pozostałości po porannej kawie z kawiarki czy french pressu . Fusy po kawie nałożone na twarz wykonują delikatny, ujędrniający i energetyczny peeling, przy okazji oddając skórze zawarte w nich oleje. Jeśli dodamy do nich inne składniki uzyskamy dodatkowe działanie oczyszczające, rozjaśniające lub nawilżające. Nawilżająca maseczka z kawy - przepis Maseczka z kawy i cynamonu rozgrzeje, wygładzi i nawilży skórę twarzy. Będzie doskonała w pielęgnacji cery normalnej, która ma skłonność do przesuszania. Składniki: dwie łyżeczki fusów po kawie, pół łyżeczki cynamonu, łyżeczka oliwy, łyżeczka miodu. Do dwóch łyżek fusów dodajemy pół łyżeczki cynamonu i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy po łyżeczce oliwy i miodu. Ponownie mieszamy, a następnie nakładamy mieszankę na oczyszczoną skórę twarzy. Po 15 minutach spłukujemy ciepłą wodą i nakładamy krem nawilżający. Oczyszczająca maseczka z kawy - przepis  Maseczka z kawy z dodatkiem cytryny i kurzego jaja złuszczy naskórek, oczyści pory i rozjaśni skórę. Pokochają ją szczególnie osoby o skórze z niedoskonałościami. Składniki: dwie łyżeczki fusów po kawie, żółtko jaja, łyżeczka soku z cytryny. Żółtko lekko roztrzepujemy widelcem, dodajemy kawę a następnie sok z...

Przeczytaj
kawa arbuzowa
materiały PR
Przepisy Arbuzowa kawa mrożona – przepis Ani Starmach
Potrzebujesz letniego orzeźwienia? Chcesz się odprężyć po ciężkim dniu? A może zbliżają się niespodziewani goście? Tego lata w każdej sytuacji baw się kawą razem z Anią Starmach i marką Jacobs! Ten niezwykły duet pomoże Ci odkryć nowe oblicze ulubionego napoju w wersji mrożonej. Projekt „Baw się kawą” to nie tylko zaproszenie do świata wyśmienicie przygotowanych, pięknie prezentujących się letnich napojów, ale przede wszystkim źródło pysznych inspiracji.
lipiec 01, 2014

Marka Jacobs wraz z Anią Starmach przygotowała tego lata projekt „Baw się kawą”, w którym zachęca do eksperymentowania i odkrywania nowych kawowych smaków. Na stronie www.przepisynakawe.pl znajdziecie autorskie przepisy Ani, które zadowolą nawet najbardziej wymagających kawoszy. Specjalnie na tę okazję, marka Jacobs stworzyła również limitowaną edycję kawy z szablonami do kawowych posypek, które przyozdobią każdy napój fantazyjnym motywem. Na stronie www.przepisynakawe.pl można znaleźć nie tylko przepisy, ale także piękne propozycje podania napojów. Kawa zaserwowana w słoiczku, z apetycznymi dodatkami, jak laska wanilii czy szczypta cynamonu, z kostkami lodu w kształcie ziarenka kawy, potrafi zrobić piorunujące wrażenie i stać się ozdobą każdego spotkania. Arbuzowa kawa – przepis Składniki: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej np. Jacobs 50ml wody 2 plastry arbuza 2 łyżeczki cukry trzcinowego 4 kostki lodu do skruszenia sok z połowy limonki skórka z limonki Przygotowanie: kawę wymieszaj z wodą. Arbuza, cukier, sok z limonki i kostki lodu zblenduj. Tak przygotowaną masę arbuzową ułóż w naczyniu. Zalej kawę. Udekoruj kawę skórką z limonki wymieszaną z cukrem trzcinowym. Gotowe! :)

Przeczytaj