Wejdź
makaron penne
materiały PR
Przepisy

Przepisy na makarony od Mamma Mia!

Co najlepiej zaplanować na romantyczny wieczór we dwoje? Oczywiście wspólną kolację! Nieważne czy uwielbiacie to święto, czy nie należycie do grona jego fanów – wspólnie spędzony czas przy dobrym jedzeniu i winie to zawsze dobry pomysł! Zobaczcie kilka przepisów od Mamma Mia na kolację we włoskim stylu...
Katarzyna Mordalska
luty 11, 2014
Koktajl z selera - idealny na piękną cerę

Spaghetti z migdałowym parmezanem, oregano i rukolą

spaghetti

Składniki:

  • 350g makaronu spaghetti Mamma Mia;
  • 50g rukoli;
  • 50g migdałów bez skórki;
  • oliwa z oliwek;
  • sól, pieprz;
  • oregano;
  • 150g tuńczyka w kawałkach (opcjonalnie).

Przygotowanie: makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu „al dente”. Gorący makaron wymieszać z suszonym oregano, odrobiną oliwy z oliwek, świeżą garścią rukoli, tuńczykiem (opcjonalnie), doprawić solą i pieprzem. Całość podawać posypaną migdałami utartymi w moździerzu.

Makaron penne z sosem podwójnie pomidorowym

penne

Składniki:

  • 200g makaronu pióra Mamma Mia;
  • 50 g wędzonego boczku;
  • pół cebuli;
  • 1 ząbek czosnku;
  • oliwa z oliwek;
  • 50 g suszonych pomidorów;
  • 200 g krojonych pomidorów z puszki;
  • sól i pieprz;
  • liście bazylii;
  • ser dojrzewający do podania.

Przygotowanie: boczek pokroić w kostkę i podsmażyć z odrobiną oliwy z oliwek. Dodać pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażyć. Dodać pokrojone drobno suszone pomidory, przesmażyć przez chwilę następnie dodać pomidory z puszki. Dusić całość aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. W tym czasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzony makaron dodać do sosu i dusić całość przez chwilę aż sos pokryje makaron. Dodać listki bazylii, wymieszać. Przed podaniem posypać startym serem.

Romantyczne spaghetti z odrobiną pikanterii

spaghetti makaron

Składniki:

  • 200 g makaronu spaghetti Mamma Mia!
  • 20 ml oliwy z oliwek extra virgin;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1 papryczka chili;
  • 30 g selera naciowego;
  • 250 g czerwonej papryki;
  • 15 g masła;
  • 2-3 łodyżek pietruszki;
  • ok. 10 listków bazylii;
  • 1 łodyżka mięty;
  • 1-2 łodyżki szczypiorku;
  • 10 ml brandy;
  • sól, pieprz.

Przygotowanie: Zioła umyj i delikatnie osusz. Umieść je razem z oliwą z oliwek w blenderze lub mikserze i zmiksuj na wysokich obrotach tak, by powstało pesto. Nie używaj soli. Pokrój paprykę w cienkie słupki. Część odłóż na bok, by użyć jej później do dekoracji. W rondelku rozpuść masło, następnie dodaj posiekane czosnek i seler; podsmażaj do chwili, gdy czosnek przybierze złoty kolor. Dodaj pokrojoną paprykę; całość polej brandy i pozostaw na ogniu do momentu gdy papryka zmięknie, a alkohol odparuje – docelowo całość ma mieć konsystencję gęstego przecieru, wtedy dopraw solą, pieprzem i dodaj dwie papryczki chili. Makaron ugotuj w dużej ilości gotującej się, osolonej wody; odsącz i wymieszaj z aromatycznym pesto i niewielką ilością paprykowego purée. Wyłóż na talerz łyżkę purée z papryki, przykryj je spaghetti wymieszanym z pesto i udekoruj paskami surowej papryki.

Komentarze
burgery
materiały PR
Przepisy Burgery z kaszą kuskus – przepis
W ostatnim czasie burgery skradły serca wielu z nas. Mnóstwo restauracji przyciąga zapachem i pomysłem na tę soczystą, konkretną kanapkę. Czy skosztowaliście już burgera z kaszą kuskus? Jeśli nie, koniecznie spróbujecie! Firma Kupiec przygotowała przepis na zdrowego burgera z kaszą kuskus. Brzmi intrygująco i równie ciekawie smakuje. Smacznego!
lipiec 18, 2014

Hamburger z warzywami i plastrami kuskusu Składniki: 200 g Kaszy Kuskus Kupiec 30 ml wody 30 ml mleka sól, pieprz 1 cukinia 1 czerwona papryka 3 pomidory kilka liści rukoli oliwa z oliwek Przygotowanie: podgrzać w garnku wodę i mleko, następnie wsypać kuskus. Gotować na wolnym ogniu, aż kuskus spęcznieje i odklei się od ścianek garnka. Przełożyć kuskus do blachy, przykryć folią spożywczą, przycisnąć drugą blachą tak, aby kuskus był rozłożony równomiernie. Pozostawić do schłodzenia. W międzyczasie pokroić cukinię w talarki, paprykę w dużą kostkę i upiec na grillu lub patelni grillowej. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oliwą. Pokroić pomidory w plasterki. Kiedy kuskus będzie dobrze schłodzony pokroić go w duże krążki, a następnie usmażyć z dodatkiem oliwy z oliwek na złoty kolor. Między dwa krążki kuskusu nałożyć łyżeczkę ketchupu, kilka listków rukoli, cukinię i paprykę. Smacznego! :)

Przeczytaj

Nasze akcje