klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
sałatka fit&easy
materiały PR
Przepisy

Przepisy na sałatki prosto z kuchni Jana Kuronia - FIT&EASY w roli głównej!

Uwielbiasz sałatki, ale znudziły ci się tradycyjne połączenia? Wypróbuj przepisy Jana Kuronia na sałatki z użyciem sałat Fit&Easy. Zobacz propozycje Mistrza Kuchni na dressingi i ciesz się lekkim i smacznym posiłkiem!
Katarzyna Mordalska
wrzesień 02, 2013

fit&easy

Koktajl z selera - idealny na piękną cerę

Sałata z matiasem jabłkiem i orzechami włoskimi

  • 1 opakowanie mixu sałat FIT & EASY ACTIVE
  • 2 płaty matiasów śledziowych
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 łyżki uprażonych orzechów włoskich
  • 1 jabłko
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała czerwona cebula

Śledzia pokrój w niewielkie paski, selera w krążki, a cebulę w cienkie piórka. Za pomocą obieraczki do jarzyn „pokrój” marchewkę w pasy. Na mieszankę sałat wyłóż pokrojone składniki oraz obrane i pokrojone dość grubą kostkę jabłko. Całość wymieszaj i posyp orzechami włoskimi. Serwuj z winegretem, w tym wypadku nieco mniej osolonym (śledź jest wystarczająco słony).

Sałatka z pieczoną piersią z kaczki

  • 1 opakowanie mixu sałat FIT & EASY FAMILY
  • 1 pierś kacza
  • 1 awokado
  • Garść kiełków fasoli mung
  • 12 pomidorów koktajlowych
  • Garść grzanek
  • Mała pomarańcza

Pierś kaczą natnij delikatnie od strony obrośniętej tłuszczem uważając aby nie naciąć mięsa. Zamarynuj (2łyżki majeranku, łyżeczka tymianku, 1 ząbek czosnku, odrobina pieprzu ziołowego, sól i pieprz) na przynajmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Następnie obsmaż mięso na złoty kolor począwszy od strony z tłuszczem i wstaw na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Jeżeli wolisz bardziej wypieczoną potrzymaj kilka minut dłużej.

Po upieczeniu pierś wyjmij z piekarnika i przykryj na kilka minut folią aluminiową żeby mięso „odpoczęło”. Po tym czasie wystudź ją i pokrój na półcentymetrowe plastry. Pomarańczę obierz ze skóry wyfiletuj i pokrój na ósemki, awokado po obraniu pokrój w kostkę o wymiarze 1,5 cm.

Na naczynie wyłóż sałatę i wymieszaj ją z pozostałymi składnikami. Do tego dania warto dodać sos winegret lub azjatycki.

Sałata z burakiem, kozim serem i migdałami

  • 1 opakowanie mixu sałat FIT & EASY WEEKEND
  • 2 średnie ugotowane i obrane buraki
  • 100 g koziego sera
  • 2 łyżki uprażonych migdałów
  • 12 winogron
  • 1 ogórek szklarniowy

Buraki pokrój w półcentymetrowe plastry lub w centymetrową kostkę. Ogórek pozbaw nasion za pomocą łyżeczki i pokrój go w grube pół plastry. Przekrój winogrona na pół. Wszystkie składniki wymieszaj z mixem sałat oraz pokrojonym lub porwanym w palcach kozim serem.

Do tej sałatki idealnie pasuje sos salsa verde w którym powinna dominować natka pietruszki.

Sałata owocowa

  • 1 opakowanie mixu sałat FIT & EASY PARTY
  • Kilkanaście winogron
  • Garść borówki amerykańskiej
  • 2 brzoskwinie
  • 1 awokado
  • 10 truskawek lub 20 malin

Awokado obierz i pokrój w grubą kostkę, brzoskwinie pokrój w plastry, a truskawki i winogrona przekrój na pół.

Wszystkie składniki wymieszaj z mixem sałat. Znakomitym uzupełnieniem tej sałaty są orzechy, migdały, a nawet bakalie. Serwować z dressingiem melisowo – miodowym.

Dressing melisowo – miodowy

Świetny sos do sałatek owocowych i nie tylko. Melisa fantastycznie komponuje się z rybami oraz drobiem. Jeżeli serwujemy z drobiem nie powinien być zbyt słodki, z kolei podawany dzieciom do sałatki owocowej może, a czasami powinien zawierać więcej miodu (stąd minimum 2 łyżki)

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 łyżki posiekanej melisy
  • Sok z jednej cytryny
  • Minimum 2 łyżki miodu

Całość składników mieszamy. Aby sos był bardziej gładki można go zmiksować.

Smacznego!

Komentarze
krewetki z patelni
Przepisy Sałatka z krewetkami i pomidorami - przepis
Lubisz krewetki? Szukasz pomysłu na szybką i jednocześnie efektowną sałatkę? Wypróbuj przepis na sałatkę z krewetkami królewskimi i pomidorami z patelni!
Katarzyna Mordalska
kwiecień 29, 2013

Przepis na krewetki królewskie z patelni z pomidorami i ziołami: Składniki dla 2 osób: 400 g krewetek Black Tiger 16/20 1 cebula pokrojona w kostkę 3 pokrojone w plastry ząbki czosnku Miąższ ze 100 g pomidorów Kilka listków świeżej bazylii Sok z ½ limonki 4 pokrojone w ćwiartki pomidory koktajlowe 4 suszone pomidory pokrojone w plastry ¼ szklanki białego wytrawnego wina • 2 łyżki masła ziołowego 1 łyżka pasty Sambal Oelek 3 łyżki oliwy z oliwek Borges Pure 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Active Sól do smaku Posiekaną w rozdrabniaczu cebulę i czosnek zeszklić na oliwie z oliwek, dodać umyte i oczyszczone krewetki, smażyć 5 minut. Następnie dodać miąższ z pomidorów, Sambal Oelek, sok z limonki oraz białe wino i dusić kolejne 5 minut. Dodać masło ziołowe, pomidory suszone i koktajlowe oraz świeżą bazylię, doprawić do smaku solą. Podawać z bukietem kolorowych sałat i chrupiącą bagietką. Smacznego!

Przeczytaj