Wejdź
warzywa
123rf
Przepisy

Przygotowanie warzyw - Jak zachować najlepiej ich wartości odżywcze?

Oto kilka przydatnych informacji jak przygotowywać warzywa do posiłku, by nie straciły swoich wartości odżywczych.
Łucja Zbieniewska
grudzień 01, 2009
warzywa

Warzywa, których chcemy użyć do sałatki lub też innej potrawy, trzeba bardzo starannie umyć, aby usunąć z nich wszelkie zanieczyszczenia - nie tylko bakterie, ale także trujące związki toksyczne.

  • Marchewki, pietruszki, seler, buraki i inne warzywa korzeniowe szoruje się najpierw szczotką, a potem spłukuje pod strumieniem bieżącej wody.
  • Sałatę, szpinak i inne liście płucze się kilkakrotnie, a potem suszy, rozkładając na suchej ściereczce, a jeszcze lepiej w tzw. wirówce, by nie połamać i nie pognieść ich delikatnych liści.

Obranych warzyw nie trzeba moczyć, wystarczy dokładnie opłukać je pod strumieniem bieżącej wody. Moczenie powoduje utratę cennych witamin, rozpuszczalnych w wodzie (głównie witaminy C i witamin z grupy B) oraz soli mineralnych.
 Wszystkie warzywa gotuje się na silnym ogniu, co zapewnia ciągłe wrzenie, i tylko tak długo, aby wystarczająco zmiękły. Najlepiej gotować je w całości i bez obierania. Dotyczy to wszystkich warzyw korzeniowych (marchewki, buraki, seler, pietruszka) oraz ziemniaków. Dzięki temu zachowują one większość składników odżywczych.
 Warzywa zielone (fasolka szparagowa, brukselka czy szpinak) gotuje się bez przykrycia, aby zachowały swój kolor. Rozdrobnione buraki czy czerwoną kapustę natomiast przykrywa się i dodaje pod koniec odrobinę kwasu, np. soku z cytryny. Do kalafiorów i wszystkich odmian kapustnych (brukselka czy brokuły) wlewa się trochę mleka, by pozbawić je niemiłej goryczki i zbyt intensywnego ostrego zapachu.

Komentarze
brokuły bonduelle
materiały PR
Przepisy Już przygotowane na parze - Bonduelle
Bonduelle prezentuje wyjątkową innowację - mrożone warzywa „Już przygotowane na parze”. Dzięki wykorzystaniu najlepszego sposobu obróbki termicznej, są one najbliższe smaku i konsystencji świeżych warzyw, a przy tym gotowe w zaledwie 3 - 5 minut.
marzec 27, 2014

Mamy dobrą wiadomość dla wszystkich entuzjastów warzyw, poszukujących zimą i wczesną wiosną chrupiącej fasolki, brokułów, groszku, czy dobrze dobranych mieszanek warzywnych. Marka Bonduelle wprowadza na rynek innowacyjną gamę warzyw „ Już przygotowane na parze ”, pochodzące w większości z polskich upraw na Kujawach. Dzięki zastosowaniu najlepszego sposobu obróbki termicznej: blanszowaniu przy użyciu pary, warzywa zachowują wszystko to, co najlepsze - naturalny smak, zapach, witaminy i wartości odżywcze. Już przygotowane na parze są najbliższe smaku i konsystencji świeżych warzyw. Produkt zawiera np. aż o 76% więcej witamin, potasu i minerałów, niż warzywa leżące przez 5 dni w lodówce i o 20% więcej niż zwykła mrożonka. Produkty z gamy Już przygotowane na parze pozwalają na znaczną oszczędność czasu . Możemy się cieszyć warzywami już po 3 - 5 minutach.  Wystarczy zdecydować jak dużą porcję potrzebujemy, podgrzać i... gotowe. Mamy wiele możliwości przygotowania warzyw - możemy je podgrzać w wodzie w garnku, na patelni, czy w mikrofali lub zostawić do rozmrożenia i wykorzystać na zimno – np. do sałatek. Szeroki wybór warzyw Już przygotowanych na parze sprawia, że każdy z nas znajdzie coś dla siebie wśród 9 nowych produktów pochodzących w większości prosto z kujawskich upraw. Cena: mieszanki warzywne Już przygotowane na parze – cena od 4,59zł do 5,49zł mono warzywa Już przygotowane na parze - cena od 4,80zł do 5,69zł

Przeczytaj

Nasze akcje