klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
Przepisy

Pulled pork - modny przysmak w 10 minut!

Pulled pork, czyli szarpana wieprzowina, to prawdziwy hit wśród farszów kanapkowych. Sandwicza po brzegi wypchanego naprawdę świetnie przygotowanym mięsem możecie znaleźć w ofercie licznych kanapkowni. Nie jest to tania rzecz, ale przecież kto powiedział, że nie możemy zrobić pulled pork same w domu? :)
sierpień 23, 2016

Przepis został zrealizowany w ramach projektu 100 Delicious Days, szczegóły znajdziecie na blogu.

Samo przygotowanie tej, niekoniecznie tylko męskiej, potrawy trwa ok. 10 minut. Mięso musi jednak spędzić ok. 10 godzin (albo i więcej!) w piekarniku. Tylko wtedy będzie naprawdę doskonałe!

Składniki:

1,5 kg łopatki wieprzowej

Słoiczek keczupu

2 łyżki sosu sojowego

2 cebule

Przyprawy jakie lubisz (u mnie ostra wędzona papryka, odrobina kminu rzymskiego, sól i pieprz)

Ziele angielskie

Liść laurowy

Oliwa

Każde 500 g łopatki wykarmi spokojnie 2-3 osoby. Jeśli u rzeźnika dostaniesz łopatkę ze skórą, to jeszcze lepiej. Poproś rzeźnika, by naciął ją na kratę. Wtedy piecz łopatkę koniecznie skórą do góry! Dzięki temu wytapiający się tłuszcz wpłynie do mięsa. W naczyniu żaroodpornym układasz cebule pokrojone w półralarki, na nią mięso, zalewasz keczupem, wsypujesz przyprawy, sos sojowy, 3 łyżki oliwy i ¼ szklanki wody. Miąchasz wszystko w rękach, aż mięso będzie całe pokryte marynatą. Wstawiasz do nagrzanego na 100 stopni (NIE WIĘCEJ!) pieca na co najmniej 9 godzin. Optymalne rezultaty są po 11, a niebo zaczyna się od 14 godziny…

Do mięsa w kanapce świetnie pasują ostre sery, musztarda Dijon, majonez, ogórki małosolne czy colesław z czerwonej kapusty (sprawdź przepis na blogu 100 Delicious Days). 

SMACZNEGO!!!

Fot. 100deliciousdays.pl

Komentarze
materiały PR
Przepisy Zdrowe smażenie? To możliwe! Oto 7 głównych zasad
Zastanawiasz się, jak sprawić, by smażone potrawy były mniej kaloryczne, zachowując przy tym swój smak i aromat? Okazuje się, że jest to możliwe - marka FLORINA ma na to swoje sposoby. Poznaj 7 zasad zdrowego smażenia i ciesz się ulubionymi daniami z patelni bez wyrzutów sumienia!
Materiał partnera
listopad 07, 2016

Zaopatrzenie się w nowoczesną patelnię to już połowa sukcesu. Dzięki nieprzywieralnej powłoce do smażenia wykorzystuje się minimalną ilość tłuszczu. Sprawdź o czym jeszcze warto pamiętać w czasie przygotowywania potraw na patelni. 7 zasad zdrowego smażenia 1. Zawsze rozgrzewaj patelnię do odpowiedniej temperatury. Jak sprawdzić, czy to już ten moment? Wylej kroplę wody na dno naczynia. Jeśli woda od razu wyparuje, oznacza to, że patelnia uzyskała właściwą temperaturę. 2. Ograniczaj ilość tłuszczu - dodawaj go jak najmniej (1 łyżeczka wystarczy do przyrządzenia kilku porcji mięsa, ryby lub kilku omletów). Do krótkiego smażenia najlepiej sprawdzą się oleje: rzepakowy, ryżowy albo kokosowy. 3. Czytaj etykiety umieszczone na stosowanych olejach - zwróć uwagę na podaną temperaturę smażenia. Najlepiej, aby wynosiła powyżej 200°C - wtedy zapewnia optymalne smażenie. 4. Bądź cierpliwa - po nałożeniu tłuszczu na patelnię odczekaj chwilę, aż się rozgrzeje. 5. Smaż składniki przez 2 minuty na każdej stronie. 6. Przerzucaj składniki przez kolejne 2-3 minuty. 7. Mięso smaż z kilku stron (przewracaj trzy razy), dzięki temu będzie miało soczysty środek i chrupiącą skórkę. Zainwestuj w dobrą patelnię! Marka FLORINA posiada w swoim ofercie patelnie, dzięki którym przyrządzenie zdrowych potraw będzie samą przyjemnością. Niezniszczalna i designerska – patelnia LAVA posiada 5-warstwową powłokę z drobinami stopionego kamienia, a także system Air Cushion, chroniący potrawy od przypalenia i przywierania. Dla wielbicieli steków polecana jest patelnia NEBULA , którą wyróżnia innowacyjna powłoka z wypustkami wzorowanymi strukturą piłeczek golfowych. Technologia zapewnia równomierne nagrzanie patelni oraz przygotowanie dań z minimalną zawartością tłuszczu. Patelnia...

Przeczytaj
Fotolia
Przepisy DIY: pierożki dim sum na parze
Tradycyjne pierogi ruskie, z owocami czy wigilijne z kapustą i grzybami przywodzą na myśl smaki dzieciństwa. Każdy z nas ma swoje ulubione - smażone albo podawane z wody. Restauracje serwujące pierogi na parze stały się ostatnio modnym punktem spotkań wielu osób, które chcą zasmakować w czymś nieco bardziej orientalnym.
Sylwia Kazimierczuk
wrzesień 18, 2015

Gotowanie na parze pozwala nam na zachowanie cennych witamin oraz składników mineralnych, potrzebnych w codziennej diecie. Dzięki naszym poradom, delikatne ciasto na pierogi wypełnione farszem z pewnością zachowa idealny kształt podczas gotowania na parze w bambusowym koszyczku. Struktura ciasta zachowa swoją lekkość bez obawy, że nadzienie wypłynie podczas gotowania. Sposób na idealne ciasto do pierogów na parze Kluczem do uzyskania lekkiej, delikatnej w smaku konsystencji jest sposób wyrabiania ciasta oraz składniki do niego użyte. Klasyczne chińskie pierożki na parze wyrabiane są metodą gorącej wody, którą zalewamy skrobię zbożową, by uzyskać gładką masę przypominającą ciastolinę. Gorąca, lekko wrząca woda chroni przed zbytnią elastycznością ciasta oraz jego lepkością. Dobrze wyrobione ciasto, podzielone na małe, cienkie krążki będzie idealną podstawą do stworzenia różnych wariacji smakowych. Zwijanie ciasta nie musi być trudne! Jest wiele metod stosowanych przy lepieniu chińskich pierożków. Od tych klasycznych, po bardziej urozmaicone. Przekonaj się wraz z nami jak w szybki i łatwy sposób możesz przygotować je w mgnieniu oka w domowym zaciszu! Zdjęcie: Chelsea Kyle Trójkątne pierogi na parze Ułóż dowolne nadzienie w środek krążka z ciasta, formując kształt meksykańskiego taco. Łączymy brzegi ciasta do połowy. Następnie dociskamy resztę ciasta do siebie tworząc trójkątny kształt. Delikatnie dociskamy wszystkie brzegi tak, by upewnić się, że pierożek się nie rozleci podczas gotowania na parze. Przepis na farsz z mięsa wieprzowego: Składniki: 2 jajka łyżeczka oleju sezamowego 5 cm kawałek imbiru 3 łyżki sosu sojowego pół kilo mięsa mielonego 1 cebula dymka szczypta soli Cebulę dymkę drobno kroimy. Ścieramy imbir. Mięso mielone dodajemy do pozostałych składników, lekko mieszając dłonią do...

Przeczytaj
Pielęgnacja Idealny zamiennik DKNY Be Delicious w Lidlu. Jest aż 26 razy tańszy!
Niektóre Wizażanki piszą, że ten zapach jest nawet lepszy od oryginału! Sprawdziłyśmy skład nut zapachowych.
Milena Majak
październik 19, 2018

Nie każda kobieta jest skłonna wydać na flakonik perfum kilkaset złotych. Dlatego polowanie na tańsze zamienniki to już norma. W zeszłym roku w Biedronce furorę zrobił zamiennik  kwiatowo-owocowych Victoria's Secret Bombshell . Marka Bi-Es stanęła na wysokości zadania, bo perfumy rozeszły się jak świeże bułeczki !  Dlatego chyba nikogo nie powinien dziwić fakt, że w ich asortymencie znajdziemy znacznie więcej zamienników o wiele droższych perfum. Od  18 października, tym razem w Lidlu, dostępna jest aż 26 razy tańsza wierna kopia DKNY Be Delicious ! Zamiennik DKNY Be Delicious w Lidlu W internecie, a dokładniej na naszym KWC krąży o  Bi-Es Love Forever Green legenda, że to taniutka kopia DKNY Be Delicious . Patrząc na nuty zapachowe obu perfum, ta opinia wcale nas nie dziwi. Przyjrzałyśmy się im i w lidlowej kopii podkreśliłyśmy te, które się powtarzają W przypadku Green   DKNY Be Delicious  są to: grejpfrut, ogórek i magnolia, tuberoza, róża, konwalia, fiołek i zielone jabłko, nuty drzewne, ambra i drzewo sandałowe.  A teraz przygotujcie się na mały szok, bo w  Bi-Es Love Forever są :  amerykańskie jabłko ,  ogórek ,  magnolia ,  grejpfrut ,  tuberoza ,  drzewo sandałowe ,  ambra .  W przypadku oryginalnego zapachu Be Delicious za taką samą pojemność, czyli 100 ml, musimy zapłacić 385 zł . Love Forever Green kosztują zaledwie... 14,99 zł .  Zdjęcie: Screen z gazetki promocyjnej Lidl Z zakupami trzeba się jednak pospieszyć. Promocja potrwa wyłącznie do 20 października ! A o tym, że zapach  Bi-Es Love Forever jest dla niektórych lepszy od DKNY Be Delicious , świadczą recenzje na jego temat w naszym KWC: Jestem na wykończeniu oryginalnego jabłuszka. W biedronce psiknęłam na nadgarstek i po 3 dniach wyciągnęłam z koszyka na pranie sweter, w którym byłam. Zdziwiłam się ponieważ oryginał zupełnie mu nie dorównuje....

Przeczytaj
Przepisy Podziel się kanapką - pomysł na świetną akcję
Pamiętacie, jak pisaliśmy o świetnej akcji kulinarnej stworzonej przez Polaków? Dwójka przyjaciół, Beata i Maciek, robią jedzenie i... się nim dzielą. Bezinteresownie, za darmo, tak po prostu. Teraz, przy okazji rozpoczęcia szkoły, zachęcają do tego, by przygotować rano jedną kanapkę więcej. Dlaczego?
Agata Olejniczak
wrzesień 06, 2016

Pomysł na akcję 100 Delicious Days to prawdziwy ewenement. No bo pomyślelibyście, że ktoś chciałby tak po prostu, bez żadnych korzyści dzielić się jedzeniem? Chyba, że korzyścią nazywamy uśmiech obdarowanej osoby :) Tym razem autorzy akcji namawiają rodziców, by podczas przygotowywania śniadania pociechom do szkoły, zrobili jedną kanapkę więcej.  Dzieci poszły do szkoły. Co rano w milionach domów Mamy albo Ojcowie szykują kanapki dla swoich pociech. Chcemy Was namówić, żebyście przy okazji robili jedną więcej. Niech od tego zacznie się piękna opowieść o jedzeniu, dzieleniu, uważności, byciu razem… ale też o kuchni, która łączy i cieszy. -  czytamy na blogu. Brzmi zachęcająco, prawda? Sprawdźcie, co autorzy piszą dalej! O jedną więcej kanapkę z ser©em. Spakujcie swoim pociechom z prośbą, żeby poczęstowały koleżankę lub kolegę. Co jakiś czas będziemy wrzucali pomysły na kanapki. Zapraszamy też, żebyście dokładali swoje, albo wklejali zdjęcia jak Wy i Wasze dzieci jedzą, dają, biorą i mają z tego frajdę. Powiedzcie na wywiadówkach, namówcie innych rodziców, pokażcie dzieciakom, że dzielenie i jedzenie to fajna wspólna sprawa! Chcemy, żebyście na naszym serwisie znaleźli ciekawe inspiracje, fajne historie, przydatne informacje, ale też, żebyście sami mogli podzielić się własnymi opowieściami, zdjęciami, żebyście pokazali innym jak fajna może być idea dzielenia się. Bo jeśli ja mam coś i dzielę się tym z Tobą, to każdy z nas już coś ma, a w powietrzu unosi się miłość o zapachu… świeżej kanapki ;-). Brzmi pysznie! Wciąż macie wątpliwości, czy przyłączyć się do akcji? Na pewno zachęci Was poniższe video :) Przeczytaj więcej o pomyśle Beaty i Maćka - O TUTAJ .

Przeczytaj