klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
kokosanki
materiały PR
Przepisy

Pyszne kokosanki – zobacz prosty, sprawdzony przepis!

Lubisz słodycze o kokosowym smaku? Wypróbuj przepis na kokosanki. Te jedne z najpopularniejszych kokosowych ciasteczek są niezwykle łatwe w przygotowaniu – zobacz sama!
Katarzyna Mordalska
wrzesień 03, 2013
kokosanki

Kokosanki wbrew pozorom są niezwykle łatwe w przygotowaniu. Ich chrupiąca skórka i lekko ciągnące się wnętrze oraz kokosowo – cytrynowy aromat będą najlepszą nagrodą za chwilkę pracy w kuchni. Dodatkową zachętą do ich zrobienia niech będzie fakt, że – wiórki kokosowe zawierają mnóstwo potasu i magnezu – dzięki czemu wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Klasyczne kokosanki

Składniki:

  • 4 białka;
  • 1 szklanka cukru;
  • 30 dag wiórków kokosowych (np. Bakalland);
  • starta skórka z cytryny.

Wykonanie: Białka należy ubić dokładnie, w trakcie ubijania dodać cukier. Pod koniec ubijania dodać wiórki kokosowe i skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać. Na natłuszczoną blachę nakładać łyżeczką i formować stożki  Piec około 25 minut w temperaturze 160 - 170 °C. Smacznego.

Należy zastanowić się, czy nie podwoić składników, ponieważ taki kokosowy smakołyk na pewno szybko zniknie z talerza! :)

Komentarze
Przepisy 3 pomysły na szybkie i proste desery, od których nie przytyjesz
Przed przejściem na niskokaloryczną dietę powstrzymuje Cię jedynie myśl o całkowitym odstawieniu ukochanych słodyczy? Wobec tego mam dla Ciebie dobrą wiadomość – zdrowe odchudzanie nie polega na umartwianiu się i ciągłych wyrzeczeniach! Oczywiście, torty z bitą śmietaną i czekoladowe batoniki nie należą do sprzymierzeńców smukłej sylwetki. Są jednak desery, które możesz pałaszować bez poczucia winy i obaw, że przysporzą Ci dodatkowych kilogramów.
Agata Olejniczak
sierpień 30, 2016

Dietetyczne raffaello Składniki: - 1/2 szklanki kaszy jaglanej, - 1 1/4 szklanki mleka 0%, - banan, - wiórki kokosowe, - 1/2 łyżeczki cynamonu, - 1/2 łyżki miodu, - migdały (ok. 15-20 szt.). Kaszę ugotuj z miodem i mlekiem (czas podany jest na opakowaniu). Do ugotowanej kaszy dodaj banana, cynamon i wiórki. Następnie zblenduj składniki na gładką masę. Kiedy wystygnie, lep z niej kuleczki, do środka wkładając migdał bez skórki. Powstałe pralinki obtocz w wiórkach kokosowych. Lekki mus czekoladowy Składniki: - 80g gorzkiej czekolady , - 1 jajko, - 1 białko , - 1,5łyżki ksylitolu, -  40 ml mleka 0,5%. Jajka dobrze umyj i sparz wrzątkiem. Czekoladę połam na kawałki, a następnie rozpuść w kąpieli wodnej. Białka ubij na sztywną pianę. Do czekolady dodaj podgrzane mleko oraz ksylitol i dobrze wymieszaj (mleko lepiej dodawać partiami). Następnie do masy dodaj żółtko i znowu wymieszaj. Do rozpuszczonej czekolady dodaj połowę ubitych białek, lekko wymieszaj, a następnie dodaj drugą część piany. Gotowy mus (będzie w wersji płynnej) wlej do 2-3 naczyń i odstaw na do lodówki na ok. 2 godziny. Jogurtowa panna cotta Składniki: - 330g jogurtu naturalnego, - 2 łyżki ulubionego dżemu bez cukru, - 2 łyżeczki żelatyny, - łyżka ksylitolu, - świeże owoce sezonowe (np. borówki amerykańskie, truskawki, maliny). Żelatynę rozpuść w 50ml ciepłej wody. Do miski wlej jogurt, dżem, ksylitol, ostudzoną żelatynę i zmiksuj na gładką masę. Przelej ją do silikonowej foremki i odstaw do lodówki na 5-6 h. Po upływie tego czasu foremkę zanurz na chwilkę w gorącej wodzie, następnie wyłóż deser na talerzyk. Posyp świeżymi owocami lub polej musem powstałym z owoców zmiksowanych z odrobiną ksylitolu. Smacznego! :) Sprawdź także: Zatrzymanie wody w organizmie - objawy

Przeczytaj
bakalie kresto
Przepisy Bakalie Kresto - od święta i na codzień!
Bakalie kojarzą nam się zazwyczaj z okresem świątecznym: wykorzystujemy je wtedy do wypieków i potraw na Wigilię i Wielkanoc. Bakalie warto jednak spożywać codziennie, stanowią bowiem cenne źródło wartości odżywczych, jak i dietetyczną alternatywę dla słodyczy.
Katarzyna Mordalska
grudzień 06, 2012

Kresto proponuje ogromny wybór bakalii, dzięki któremu możemy się nimi cieszyć przez cały rok: Orzechy laskowe, orzechy włoskie, migdały i wiórki kokosowe starannie wyselekcjonowane, stanowią doskonały element odpowiednio zbilansowanej diety, dostarczając naszemu organizmowi wartościowych składników odżywczych tj. wapno, białko czy żelazo. Skutecznie zapobiegają chorobom serca i zwalczają stany depresyjne. Suszone owoce, w postaci morel, śliwek, żurawiny i rodzynek uzupełniają niedobory witamin i mikroelementów, a także zapewniają dobrą kondycję. Produkty te polecane są w okresie jesienno-zimowym oraz wczesno - wiosennym, kiedy to trudno o zakup naturalnych, świeżych owoców.  Dobrze zbilansowana dieta to podstawa dobrego samopoczucia i wyglądu. Dbając o linię, trzeba jednak pamiętać o dostarczaniu organizmowi niezbędnych witamin i mikroelementów. Bakalie Kresto to sposób na zdrową i smaczną przekąskę na szybko. Ceny niektórych bakalii Kresto: rodzynki: 8,59zł / 500g orzechy włoskie: 28,69zł / 500g żurawina: 17,99zł / 500g śliwki suszone: 3,89zł / 200g migdały: 19,59zł / 500g

Przeczytaj
sernik kokosowy
materiały PR
Przepisy Przepis na sernik z masą kokosową
Uwielbiasz serniki? Gwarantujemy, że ten stanie się Twoim ulubionym! Zobacz przepis na puszysty sernik z kruchym ciastem i masą kokosową.
marzec 20, 2014

Składniki: 1 kg twarożku (np. „Mój Ulubiony”) herbatniki lub kruche ciasto 2 szkl. mleka 1 budyń na ¾ litra 2 całe jajka 4 żółtka 1 szkl. cukru 6 łyżek oleju olejek waniliowy Masa kokosowa: 6 białek 1 szkl. cukru 10 dkg wiórków kokosowych Przygotowanie: Jajka utrzyj z cukrem, dodaj twarożek, mleko, budyń i olej. Tak przygotowaną masę przelej do formy - uprzednio wyłożonej herbatnikami lub kruchym ciastem (przygotowanym wg ulubionego przepisu). Piecz około 40 minut w temperaturze 200 stopni. W tym czasie ubij 6 białek z cukrem i dodaj wiórki kokosowe. Sernik wyjmij z piekarnika i wyłóż na niego masę kokosową. Piecz jeszcze 15 minut. Gotowe! :)

Przeczytaj
ciasto kokosowe
materiały PR
Przepisy Przepis na kokosowe ciasto kremowe Miss Kay
Jeśli szukamy słodkiego, a zarazem wyrazistego smaku, warto sięgnąć po kokos. Owoc ten przywodzi na myśl ciepłe kraje, relaks i zabawę, a od wielu lat wykorzystuje się jego zalety w sztuce kulinarnej. Można dzięki niemu uzyskać niespotykane efekty smakowe. Poniżej propozycja Kay Robertson znanej z serialu kanału History „Dynastia kaczorów” na kokosowe ciasto kremowe.
marzec 03, 2014

Składniki na nadzienie: 250g masła lub margaryny 200-250g cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1,3 litra mleka 1 opakowanie wiórek kokosowych (250g) 6 dużych jaj 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 spody z kruchego ciasta Składniki na bezę: 6 białek z dużych jaj 1 szklanka cukru (155g) 1-6 łyżeczek ekstraktu z wanilii Przygotowanie nadzienia: Na wolnym ogniu ugotuj wodę, w której rozpuść masło. Dodaj cukier, mąkę oraz sól. Wlej do garnka mleko. Gotuj wszystko dopóki masa nie zesztywnieje. Może to zająć nawet ok. 30 minut. Gdy masa będzie się gotować, w przygotowanej czystej misce wymieszaj żółtka. Rób to powoli - dzięki temu będą się wolniej gotować. Następnie dodaj je do gotującej się masy. Zwiększ ogień, mieszaj i gotuj przez około minutę. Zdejmij naczynie z ognia. Dodaj ekstrakt z wanilii oraz wiórki kokosowe (nie zapomnij odsypać 1 filiżanki na posypkę). Przygotowaną masę przelej do przygotowanych wcześniej spodów z kruchego ciasta. Przygotowanie bezy: Rozgrzej piekarnik do około 140 stopni. Oddzielone białko od żółtek ubijaj mikserem przez około 3-4 minuty, aż uzyskasz sztywną pianę. Możesz dodać szczyptę soli, by szybciej osiągnąć pożądany efekt. W trakcie miksowania do białek dodawaj powoli ekstrakt z wanilii oraz cukier. Gdy masa na bezę będzie już gotowa, ułóż ją równomiernie na cieście. Włóż ciasto do piekarnika i pozostaw w nim dopóki bezy nie zbrązowieją. Na końcu posyp całość wiórkami kokosowymi. Smacznego! :)

Przeczytaj