klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
dania indyjskie
Przepisy

Rozgrzewająca kuchnia indyjska

Zróżnicowana i intrygująca. Intensywna i barwna niczym bollywoodzki film – właśnie taka jest indyjska kuchnia. Jej smak z pewnością rozgrzeje Cię jesienią jak żaden inny! Zobacz 3 przepisy na aromatyczne, indyjskie potrawy!
Katarzyna Mordalska
listopad 30, 2012

Tapinder Sharma, właściciel sieci restauracji „Ganesh”, prezentuje kilka oryginalnych przepisów na rozgrzewające indyjskie potrawy.

Koktajl z selera - idealny na piękną cerę

Aloo Chat (Specjalność indyjska – smażone ziemniaki z pomidorami)

Aloo Chat

Składniki:

  • 6 dużych ziemniaków, 1 pomidor
  • szczypta kuminu (Jeera), pół łyżeczki kurkumy (Haldi)
  • pół łyżeczki Chat Masala, sól/pieprz do smaku
  • świeży sok z cytryny do smaku, gałązki kolendry
  • 0,5 l oleju

Ziemniaki myjemy i obieramy. Kroimy w dużą kostkę i obsmażamy na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Po uzyskaniu założonego efektu odcedzamy je i odsączamy z tłuszczu. Na patelni rozgrzewamy łyżkę stołową oleju, a w międzyczasie kroimy pomidora w dużą kostkę. Po rozgrzaniu oleju wrzucamy Jeerai podsmażamy. Kiedy uzyska intensywny brązowy odcień, dorzucamy wcześniej obsmażane ziemniaki, Haldi oraz Chat Masala. Sól i pieprz wg uznania i własnego smaku. Mieszamy intensywnie wszystkie składniki przez ok. 5 – 8 min. Po uzyskaniu złoto-brązowej, chrupiącej otoczki ziemniaków, dorzucamy wcześniej pokrojone pomidory oraz wyciskamy sok z cytryny (wg uznania i smaku). Powstałe danie przekładamy do naczynia i dekorujemy gałązkami świeżej kolendry.

Veg Samosa (Smażone pierożki wegetariańskie)

Veg Samosa

Ciasto: 

  • 80 g mąki pszennej, ½ łyżeczki soli
  • woda, szczypta nasion lubczyku (Ajvain)

Farsz:

  • 2 duże ziemniaki, 10 zielonego groszku
  • sól / pieprz do smaku, pół łyżeczki kurkumy (Haldi)
  • pół łyżeczki przyprawy Chat Masala, pół łyżeczki ziaren kolendry (Dhania)
  • 0,5 l oleju

Ciasto: mąkę mieszamy z Ajvain, stopniowo mieszamy z wodą do uzyskania jednolitej masy. Ciasto musi być twarde i mocno ubite. Rozwałkowujemy w formę koła i kroimy na pół.

Farsz: ziemniaki obieramy i gotujemy, na koniec rozgniatamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy po kolei wszystkie składniki. Po dokładnym wymieszaniu farszu odkładamy na bok do ostygnięcia.

Półkole ciasta formujemy w rożek (łącząc ze sobą płaską część odkrojonego ciasta) i nadziewamy do pełna farszem. Na koniec zamykamy Samosę pozostałym „języczkiem” z półkola ciasta. W garnku podgrzewamy olej i wrzucamy przygotowane Samosy. Ważne by pierożków nie wrzucać na gorący olej, bo ich farsz pozostanie zimny. Smażymy ok. 5 – 10 min. do uzyskania złocistej barwy. Mąkę rozrabiamy z wodą do uzyskania jednolitej masy. Formujemy ją w kulkę, rozgniatając między dłońmi i trochę rozwałkowujemy, aby uzyskać szeroki płaski placek. Odkładamy na bok. Ziemniaka myjemy i obieramy. Wszystkie warzywa gotujemy do miękkości. Mieszamy ze sobą, przyprawiając solą, pieprzem iHaldi(odważniejsi dodają w tym momencie pokrojone chilli). Uzyskaną mieszankę układamy na wcześniej uformowanym placku ciasta. Zamykamy je tak, by powstał nam „woreczek” z warzywami w środku i zlepiamy. Następnie rozwałkowujemy, aby warzywa ze środka „wprasowały” się w ciasto. Parantha powinna mieć grubość 2 – 4 mm. Ważne by przy wałkowaniu posypywać placek także mąką Atta – żadną inną! Na rozgrzaną – suchą – patelnię układamy uformowaną Paranthę. Kiedy zauważymy, że spód uzyskuje złocistą barwę, przekładamy placek. Z wierzchu rozpuszczamy masło dla uzyskania finalnie lepszego smaku. Kiedy druga strona uzyska podobną barwę – czynność powtarzamy. Parantha najlepiej smakuje z naturalnym jogurtem.

Bharwa Parantha (Placek z indyjskiej mąki z warzywami)

Bharwa Parantha

Składniki:

  • 100 g mąki Atta, 1 duży ziemniak
  • zielona fasolka szparagowa cięta, groszek zielony
  • marchewka w kostce, sól i pieprz
  • kurkuma (Haldi)
  • masło, szklanka wody, opcjonalnie 1 zielone świeże chilli

Mąkę rozrabiamy z wodą do uzyskania jednolitej masy. Formujemy ją w kulkę, rozgniatając między dłońmi i trochę rozwałkowujemy,aby uzyskać szeroki płaski placek. Odkładamy na bok. Ziemniaka myjemy i obieramy. Wszystkie warzywa gotujemy do miękkości. Mieszamy ze sobą, przyprawiając solą, pieprzem i Haldi(odważniejsi dodają w tym momencie pokrojone chilli). Uzyskaną mieszankę układamy na wcześniej uformowanym placku ciasta. Zamykamy je tak, by powstał nam „woreczek” z warzywami w środku i zlepiamy. Następnie rozwałkowujemy, aby warzywa ze środka „wprasowały” się w ciasto. Parantha powinna mieć grubość 2 – 4 mm. Ważne by przy wałkowaniu posypywać placek także mąką Atta – żadną inną! Na rozgrzaną – suchą – patelnię układamy uformowaną Paranthę. Kiedy zauważymy, że spód uzyskuje złocistą barwę, przekładamy placek. Z wierzchu rozpuszczamy masło dla uzyskania finalnie lepszego smaku. Kiedy druga strona uzyska podobną barwę – czynność powtarzamy. Parantha najlepiej smakuje z naturalnym jogurtem.

Kuchnia indyjska już od jakiegoś czasu zdobywa zresztą w Polsce coraz większą popularność. Warto rozróżnić jej 2 główne rodzaje: kuchnię południowo i północnoindyjską:

  • Kuchnia południowych Indii, przez położenie geograficzne i gorący klimat strefy monsunowej, opiera się głównie na owocach morza oraz na kokosie (większość ludności tego regionu to wyznawcy hinduizmu nie jadający mięsa). Jej dania serwowane są na liściach palmowych i bananowca.
  • Kuchnia północnych Indii jest zdecydowanie cięższa, charakteryzuje się gęstymi sosami i eksplozją aromatycznych przypraw. Powszechnie wykorzystuje się w niej również mięso, głównie drobiowe i baraninę. Najbardziej znaną potrawą jest curry – duszone z wieloma przyprawami mięso, serwowane ze specjalnie przyrządzonymi warzywami. Ta kuchnia jest najbardziej znana i rozpowszechniona na świecie.
Komentarze
jabłka pod kruszonką
Fotolia
Przepisy 3 przepisy na desery, które zawsze się udają
Jeśli nie jesteś mistrzynią cukiernictwa, a chciałabyś swoim gościom zaserwować pyszny deser, te przepisy są dla Ciebie! Szanse niepowodzenia zminimalizowane do zera. Wypróbujcie same!
Katarzyna Mordalska
listopad 26, 2015

Ptysie z bitą śmietaną Ciasto ptysiowe to jedna z łatwiejszych rzeczy, które najczęściej udają się za pierwszym podejściem. Trudno byłoby podczas jego przygotowywania popełnić znaczący błąd. ;) Składniki: Pół szklanki wody Pół szklanki mleka Szklanka mąki pszennej 125g margaryny 5 jajek Przygotowanie: Gotujemy mleko z wodą i margaryną. Po zagotowaniu, garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy przesianą mąkę, cały czas mieszając – aż do uzyskania gładkiej masy. Gotujemy ponownie na małym ogniu przez ok. 3 minuty, aż masa lekko zgęstnieje. Po wystudzeniu, dodajemy po kolei jajka i za każdym razem powoli miksujemy, by każde z nich połączyło się z masą. Na blasze wysmarowanej masłem formujemy łyżką średniej wielkości ptysie (ciasto znacznie zwiększy swoją objętość). Piec przez 45min. w mocno rozgrzanym piekarniku, w temp. 180 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu, ptysie naciąć i wypełnić bitą śmietaną . Proste i szybkie babeczki Przygotowanie ciasta na babeczki zajmie niewiele czasu i nie wymaga żadnych większych zdolności w sztuce kulinarnej. Wystarczy w odpowiedniej kolejności połączyć składniki i gotowe! Składniki: Pół szklanki cukru Szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Cukier waniliowy 2 jajka ¾ szklanki mleka 5 łyżek oleju Kakao (opcjonalnie) Przygotowanie: Do mąki dodajemy cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Następnie dodajemy mokre składniki, które najlepiej uprzednio połączyć w osobnej misce. Mieszany lub miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Jeśli chcemy uzyskać efekt dwukolorowych babeczek, odlewamy połowę ciasta, do którego dodajemy kakao. Babeczki pieczemy przez ok. 20min. w temp. 180 stopni Celsjusza. Apple crumble, czyli jabłka pod kruszonką Trudno wyobrazić sobie łatwiejszy przepis. To deser, który przygotujemy nawet na...

Przeczytaj
Ciasto na pizzę
Fotolia
Styl życia Sprawdź jak zrobić domową pizzę (nie tylko) dla dzieci!
Dzieci uwielbiają pizzę! Domowa pizza jest pyszna, a co najważniejsze, zdrowa. Sprawdź jak zrobić ciasto, sos do pizzy i jak dobrać dodatki!
Lena Grabowska
lipiec 28, 2015

Domowa pizza Domowa pizza ma wiele zalet. Jedną z nich jest fakt, że sama decydujesz jakie składniki będzie zawierać . To szczególnie ważne, gdy masz w domu małego alergika. Jednak największą zaletą pizzy domowej jest możliwość zrobienia jej wspólnie z dzieckiem. Zaangażuj malucha, niech ugniata z Tobą ciasto, albo układa wcześniej pokrojone składniki. Takie wspólne gotowanie nie tylko zacieśnia więź między Wami i uczy współpracy, ale też pozwala dziecku obcować z nowymi składnikami. Do zrobienia ciasta będziemy potrzebować: 25g świeżych drożdży 150ml ciepłej wody (można użyć też ciepłego mleka) 0,5 łyżeczki cukru 225g mąki 0,5 łyżeczki soli Z podanych składników wyjdzie jedna, średnia pizza na cienkim cieście. Do szklanej miski kruszymy świeże drożdże, posypujemy je cukrem i zalewamy ciepłą wodą. Całość delikatnie mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Po upływie 5 minut dodajemy mąkę i sól. Wszystkie składniki mieszamy łyżką w misce, aż powstanie jednolita masa. Ciasto przekładamy z miski na stolnicę i ugniatamy podsypując mąką w razie potrzeby. Zagniecione ciasto polewamy oliwą z oliwek, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy ponownie na stolnicę i formujemy z niego placek. Można to zrobić ręcznie lub wspomóc się wałkiem czy butelką. Domowy sos do pizzy Do zrobienia sosu do pizzy będziemy potrzebować: ząbek czosnku 50g przecieru pomidorowego 100ml wody 25ml oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki bazylii 0,5 łyżeczki oregano szczyptę pieprzu Przecier, wodę i oliwę mieszamy w miseczce. Dodajemy przyprawy i posiekany czosnek. Jeśli sos wydaje nam się za gęsty, można go rozrzedzić odrobiną wody. Całość przekładamy do słoiczka. Jeśli nie zużyjemy całego...

Przeczytaj
rosół
123rf
Przepisy Czas na rosół - przepis na rosół i wykorzystanie bulionu
Często nazywany jest królową zup. To także idealna baza do wielu innych dań. Poznaj jego zalety!
Katarzyna Mordalska
styczeń 22, 2013

Zalety domowego wywaru Rosół, jeśli nie jest nadmiernie tłusty, jest jedną z najzdrowszych zup i świetnie sprawdza się przy przeziębieniach czy innych infekcjach. Ważne jest, żeby nie korzystać z gotowych kostek rosołowych, które zawierają duże ilości niezdrowego glutaminianu sodu (wzmacniacz smaku), tylko postawić na cierpliwe wykonanie wywaru od podstaw w domu. Jak przygotować rosół? Nie ma jednego uniwersalnego przepisu na rosół. Co dom i kuchnia, to inna tradycja i nieco inny przepis. Najważniejsze jest, żeby rosół był klarowny, aromatyczny i niezbyt tłusty. Przepis na najprostszy rosół z samymi naturalnymi składnikami: mięso z kurczaka – najlepiej chudsze fragmenty zimna przefiltrowana woda włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler i por) nieobrana cebula liść laurowy i ziele angielskie sól i pieprz ugotowany makaron posiekana natka pietruszki Do zimnej wody wrzucamy pokrojonego kurczaka, po zagotowaniu poddajemy go szumowaniu – czyli zbieramy z powierzchni nagromadzoną pianę. Po odszumowaniu solimy rosół i gotujemy około 30 minut. W tym czasie obieramy i kroimy warzywa. Gdy kurczak będzie zagotowany dorzucamy do niego wszystkie pokrojone warzywa, przyprawy i cebulę (cebuli nie obieramy, tylko dokładnie szorujemy). Następnie rosół powinien gotować się około 1,5 godziny, na małym ogniu, pod uchyloną pokrywą. Gotowy rosół podajemy z makaronem, posypany posiekaną natką pietruszki. Do jakich dań rosół może być bazą? Rosół - a właściwie bulion rosołowy - jest znakomitą bazą do wielu dań. Nie tylko zup. Choć najpopularniejsza jest zupa pomidorowa , to na bazie bulionu rosołowego możemy też przygotować przepyszną zupę pieczarkową, czosnkową , jarzynową, kalafiorową czy barszcz czerwony. Oczywiście bulion można także wykorzystać do innych dań - np. potrawki z kurczaka czy gulaszu...

Przeczytaj
tortilla
Przepisy Domowa tortilla z pastą z suszonych pomidorów – przepis
Organizujesz przyjęcie na świeżym powietrzu? A może planujesz rodzinny piknik? Zaskocz rodzinę i znajomych prostą, a zarazem pyszną przekąską – tortilla z pastą z suszonych pomidorów sprawdzi się jako danie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdź, jak przygotować domową tortillę!
Katarzyna Mordalska
sierpień 19, 2013

Przepis jest prosty , a wykonanie dania zajmie nam niewiele czasu dzięki czemu będziemy mogli spędzić dłuższą chwilę na odpoczynku w gronie bliskich nam osób. Składniki: ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki maki kukurydzianej szczypta soli ½ szklanki ciepłej wody 250 g. białego, kremowego serka kilka suszonych pomidorów świeże warzywa (sałata, rukola, papryka, ogórek) Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę pszenną i kukurydzianą. Dodajemy sól i stopniowo dodajemy wodę, cały czas mieszając. Łączymy wszystkie składniki, aż powstanie ciasto. Z kawałków ciasta rozwałkowujemy cienkie placki – tortille. Placki pieczemy z obu stron na suchej patelni, aż się zarumienią. W czasie smażenia placków, przygotowujemy pastę z suszonych pomidorów. Do blendera wrzucamy biały serek i suszone pomidory a następnie miksujemy na jednolitą masę. Tak przygotowaną pastę, rozsmarowujemy na tortillach. Układamy liście sałaty i rukoli, paski papryki i świeżego ogórka. Całość zwijamy w rulon i kroimy na pół. Aby potrawa ładnie prezentowała się na półmisku, przekrojone na pół tortille owijamy papierem śniadaniowym (np. Jan Niezbędny) i przewiązujemy kolorową rafią. Smacznego!

Przeczytaj