Wejdź
zupa z kaczki
materiały PR
Przepisy

Rozgrzewające dania z żurawiną

Nadchodząca wielkimi krokami jesień przyniesie ze sobą chłodną, wietrzną i deszczową pogodę. Na rozgrzanie proponujemy kilka prostych przepisów z żurawiną.
październik 12, 2012
jajecznica

Koktajl z selera - idealny na piękną cerę

Śniadanie – Jajecznica z szynką i żurawiną amerykańską:

Składniki dla 4 osób:

100 g gotowanej szynki w plasterkach

6 jajek

sól, pieprz, świeży tymianek do dekoracji

50 g pestek dyni

2 łyżki masła

80 g całej, suszonej cranberry (żurawiny amerykańskiej)

1 łyżeczka świeżych liści tymianku (najlepiej cytrynowego)

4 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego

Szynkę kroimy w paski, jajka mieszamy z solą i pieprzem, połowę pestek dyni siekamy na małe kawałki. Masło rozgrzewamy na dużej patelni, dodajemy jajka, następnie całość posypujemy szynką, pestkami dyni, 2/3 żurawin oraz listkami tymianku. Jajecznicę pozostawiamy, aż się odpowiednio zetnie. Tosty podpiekamy w tosterze, nakładamy jajecznicę i posypujemy pozostałymi pestkami dyni oraz cranberry. Dekorujemy liśćmi tymianku.

Wartość energetyczna w 1 porcji: 383 kcal / 1607 kJ

kaczka zupa

Lunch – Zupa z modrej kapusty z wędzoną piersią kaczki:

1 pęczek włoszczyzny

1 cebula, 1 główka modrej kapusty (ok. 1 Kg)

40 g sklarowanego masła, 100 g wędzonego boczku

1 1/2 l wywaru warzywnego

sól, 1 łyżeczka ziarenek pieprzu

1 łyżeczka jagód jałowca, 1-2 liście laurowe

120 g posiekanej, suszonej cranberry

120 g wędzonej piersi kaczki

6 łyżek octu, świeży majeranek

cukier, 150 g Creme Fraiche, patyczki do szaszłyków

Włoszczyznę myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Kapustę myjemy i kroimy na małe kawałki. Podgrzewamy 30 g sklarowanego. Boczek kroimy w małą kostkę i wrzucamy do rozgrzanego masła, pieczemy aż boczek stanie się chrupiący. Wyjmujemy boczek, a następnie do pozostałego tłuszczu wrzucamy pokrojoną włoszczyznę oraz cebulę i lekko podsmażamy. Na koniec dodajemy kapustę, podgrzewamy chwilę i całość zalewamy wywarem warzywnym. Dodajemy przyprawy i cranberry i gotujemy  75 – 90 minut na wolnym ogniu. 15 minut przed zakończeniem gotowania, kroimy wędzony filet z kaczki na kawałki i nabijamy na patyczki do szaszłyków. Liście laurowe i jagody jałowca wyjmujemy z zupy. Pozostałą zupę miksujemy i przecieramy przez drobne sitko. Dodajemy ocet i Creme Fraiche. Majeranek myjemy i osuszamy, odrywamy liście od gałązki i drobno siekamy. Gotową zupę posypujemy majerankiem i pozostałymi żurawinami. Podajemy z przygotowaną piersią z kaczki. Podawać z ryżem lub purée z dodatkiem pokruszonych, podsmażonych orzechów włoskich.

Wartość energetyczna w 1 porcji: 532 kcal  / 2230 kJ

tarta z gruszkami

Deser – Tarta z gruszkami i żurawiną amerykańską:

75 g + 1 łyżka masła, 150 g mąki

1 żółtko + 2 jajka (średniej wielkości)

8 plasterków bekonu (około 10 g)

2 gruszki (około 180 g każda)

1 łyżka masła, 1 łyżka cukru

sok z cytryny, 2-3 gałązki tymianku

5 łyżek mleka, 100 g bitej śmietany

sól i pieprz, tłuszcz i mąka do wyłożenia formy

120 g całych, suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)

Masło kroimy na kawałki. Mąkę, sól, masło i żółtko ugniatamy, następnie zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut. W międzyczasie na patelni podsmażamy bekon, aż będzie chrupiący. Gruszki myjemy i kroimy na ćwiartki, a następnie na talarki. Masło rozgrzewamy w rondlu i zasypujemy cukrem, następnie dodajemy pokrojone gruszki i je podsmażamy. Pod koniec smażenia zalewamy odrobiną soku z cytryny. Tymianek myjemy, odrywamy listki od gałązki. Mleko, śmietanę i jajka ubijamy, a następnie przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Ciasto rozkładamy na stolnicy i wałkujemy aby jego przekrój wyniósł 24 cm. Przygotowaną formę (przekrój 22 cm) smarujemy masłem, posypujemy mąką, a następnie wykładamy przygotowanym ciastem. Na ciasto nakładamy bekon, gruszki i żurawinę. Całość polewamy masą mleczno-jajeczną i pieczemy w piekarniku 35 – 45 minut (temperatura: zwykły piekarnik 200 °C /termoobieg – 175 °C /piekarnik gazowy – poziom III). Gotową tartę wyjmujemy z formy i serwujemy na gorąco.

Wartość energetyczna w 1 porcji: 585 kcal / 2450 k

Smacznego!

Komentarze
zupa krem
materiały PR
Przepisy Zupy krem z mrożonek Hortex
Mrożonki Hortex to pyszne i pełne witamin warzywa, bez dodatku konserwantów i wzmacniaczy smaku. Zamrożone „szokowo” tuż po zbiorach zachowują wartości odżywcze i smakowe zbliżone do świeżych warzyw. Ponadto dzięki wstępnemu obronieniu znacznie skrócą przygotowanie posiłków. Doskonale sprawdzą się do przygotowania pysznych i delikatnych zup w postaci kremu. Zobacz przepisy!
Katarzyna Mordalska
styczeń 23, 2014

Krem z groszku Składniki: groszek zielony mrożony 1kg (2,5 opakowania groszku mrożonego Hortex), 1/2 selera, 2 cebule czerwone, 2 łyżki oliwy, 100 ml białego Porto, 1/3 pora, 0,5l bulionu drobiowego, 2 łyżki śmietany 18%, łyżka soku z cytryny, przyprawy: szczypta pieprzu różowego, cytrynowego, kolorowego młotkowanego, sól, pieprz. Przygotowanie: W garnku przesmażamy na oliwie pocięty w paski seler i pociętą na mniejsze kawałki cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, a seler zarumieni dodajemy rozmrożony groszek. Kilka minut, stale mieszając, przesmażamy wszystko razem. Zalewamy Porto i czekamy aż odparuje alkohol, po czym zalewamy bulionem i 2-3 szklankami letniej wody. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 30-40 minut. W tym czasie śmietanę ubijamy z sokiem z cytryny i mieszamy z trzema rodzajami pieprzu. Pora kroimy pod kątem aby uzyskać jak najdłuższe ,,oczka”, które smażymy na głębokim oleju aż do uzyskania złocistego koloru i chrupkości, po czym odsączamy na ręczniku papierowym. Kiedy nasz wywar będzie gotowy tzn. warzywa i groszek będzie miękki, całość miksujemy blenderem i przecieramy, najpierw przez rzadkie, a potem przez gęsto sito. Gotujemy jeszcze kilka minut i doprawiamy krem solą i pieprzem. Wlewamy do podgrzanych misek i przyozdabiamy kleksem creme fraiche i prażonym porem. Marchewkowy krem z dynią, imbirem i nuta pomarańczy Składniki : 1 kg marchewki mrożonej (2,5 opakowania marchewki mini lub marchewki w kostce Hortex), 450g dyni bez skóry, miąższu i pestek (1 opakowanie dyni w kostce Hortex), otarta skórka z jednej pomarańczy, 2 plastry imbiru, 2 plastry jabłka, 1l mleka kokosowego, 100 ml Marshali czerwonej, sok z jednej cytryny, masło, sól, pieprz. przygotowanie: marchewkę polewamy oliwą, posypujemy sola morską i zapiekamy w piecu, aż się zarumieni. W garnku na maśle przesmażamy dynię i...

Przeczytaj

Nasze akcje