klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
ryneczek lidla
materiały PR
Przepisy

Ryneczek Lidla – jakość i świeżość, która wyróżnia

Tylko 7% Polaków je owoce i warzywa do każdego posiłku, a niemal co drugi zapomina o ich spożywaniu w ciągu dnia.* Według badań Polacy jedzą zbyt mało warzyw i owoców, bez których nasza dieta staje się monotonna i uboga w witaminy, składniki mineralne i błonnik pokarmowy.
Katarzyna Mordalska
kwiecień 09, 2015

Z roku na rok w Polsce zwiększa się liczba osób z nadwagą i otyłością, coraz częściej problem ten dotyczy również dzieci. Niezwykle ważna jest edukacja młodych ludzi w zakresie zdrowego żywienia, roli warzyw i owoców w zrównoważonej diecie oraz zmiany nawyków żywieniowych. Według ekspertów najlepszym sposobem na dobre zdrowie jest regularne uprawianie sportu, okresowe wizyty u lekarza, unikanie stresu oraz… jedzenie owoców i warzyw. 

ryneczek lidla

Łukasz z „Hotelu Paradise” o Ivanie: „Jest pod pantoflem Ani”. Dlaczego tak ostro go ocenia?

A owoców i warzyw najczęściej szukamy na… bazarkach oraz ryneczkach

Według badania zleconego przez Komisję Europejską Polacy są największymi zwolennikami zakupów na bazarkach i ryneczkach w całej Unii Europejskiej. Niemal połowa z nas najczęściej kupuje tam owoce i warzywa, choć średnia w UE wynosi 33 proc. Szukamy tam przede wszystkim wysokiej jakości produktów, zwłaszcza żywnościowych. Część Polaków deklaruje, że kupuje na bazarach, ponieważ mają pewność, że produkty tam zakupione są świeże i krajowej produkcji. W ten trend wpisuje się koncept Ryneczek Lidla, który jest miejscem dla wszystkich poszukujących świeżych owoców i warzyw wysokiej jakości. Każdego dnia Ryneczek Lidla oferuje ponad 90 różnych produktów dostarczanych do sklepów codziennie, także w niedzielę. W ofercie dostępne są produkty dobrze nam znane, ale również te egzotyczne, poznawane często podczas zagranicznych podróży, takie jak m.in. pitahaja, karambola, marakuja, kumkwat czy liczi.  

Wybór dostawców w oparciu o najwyższe standardy

Każdy producent, który chciałby zostać dostawcą sieci, musi spełniać wysokie standardy jakościowe określone przez Lidl Polska. Weryfikacja jakości nie kończy się jednak na tym etapie. Dostarczane do sklepów partie towaru są kontrolowane również przez zewnętrzne akredytowane laboratoria badawcze. Tylko w ubiegłym roku zlecono ponad 400 badań dla asortymentu z „Ryneczku Lidla”, jak również na bieżąco, kilka razy w ciągu dnia towar sprawdzany jest przez pracowników sklepu. Wszystko to po to, aby klienci mogli wybierać wyłącznie spośród najlepszych jakościowo i najbardziej świeżych produktów dostępnych na Ryneczku Lidla.

Bio-produkty coraz chętnej wybierane

Zwiększającą się świadomością konsumentów oraz globalnym trendem eko widoczne są także na Ryneczku Lidla. Pod marką Biotrend w Lidlu znajdziemy takie produkty jak: ziemniaki, cebule, cytryny, banany, jabłka, a sezonowo także pomarańcze czy truskawki. Produkty te pochodzą ze specjalnych, certyfikowanych upraw, w ramach których nie wykorzystuje się oprysków chemicznych, nawozów sztucznych, stymulatorów wzrostu, modyfikacji genetycznych oraz konserwantów. Dzięki temu bio-owoce i bio-warzywa są w pełni naturalne, co ma szczególne znaczenie w diecie najmłodszych. Dziś produkty Biotrend stanowią najbardziej korzystną na polskim rynku ofertę żywności BIO pod względem relacji jakość – cena.

Lidl wspiera polskich sadowników

Poprzez zaangażowanie w kampanię Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji „Jem bo Polskie” Lidl przyczynia się do popularyzacji polskich jabłek wśród swoich klientów. Dzięki tym działaniom sieć wraz z innymi podmiotami zrzeszonymi w ramach organizacji poprawiła notowania jabłek z polskich sadów. W 2014 roku sprzedaż tych owoców w Lidlu osiągnęła dwucyfrowy wzrost w stosunku do analogicznego okresu w 2013 roku.

Jednak zanim wystartowała jesienna kampania „Jem, bo Polskie”, Lidl rozpoczął własną kampanię promującą polskie jabłka. Wsparcie reklamowe akcji stanowiły przede wszystkim  spoty telewizyjne z udziałem Pascala Brodnickiego i Karola Okrasy.

*Badanie na zlecenie Krajowej Unii Producentów Soków

Komentarze
Dziecko
Fotolia
Styl życia Jak powinna wyglądać dieta rocznego dziecka?
O tym jak powinna wyglądać dieta rocznego dziecka opowiada kliniczny dietetyk rodzinny, psychodietetyk Katarzyna Błażejewska. Sprawdź jakie produkty powiiny obowiązkowo znaleźć się w jadłospisie Twojego dziecka.
Lena Grabowska
listopad 26, 2015

Jak powinna wyglądać dieta rocznego dziecka? Roczne dziecko może jeść wszystkie produkty. Mam tu na myśli wszystko co jest zdrowe - nie mówię oczywiście o frytkach, chipsach i słodyczach. Nie ma żadnych przeciwwskazań dotyczących razowego pieczywa, kasz, ryb, roślin strączkowych nabiału, mięsa czy warzyw i owoców. Jedyna wątpliwość pojawia się w związku z miodem u dzieci skłonnych do alergii . Mówiąc o diecie małych dzieci warto przytoczyć badania pokazujące, że dzieci które nie jedzą słodyczy do drugiego roku życia, mają o wiele mniejszą ochotę na nie gdy są starsze. Łatwo jest nam ochronić malucha przed tymi produktami, a zaowocuje to w przyszłości.   Jakie produkty obowiązkowo powinny znaleźć się w menu rocznego dziecka? Tu chcę uświadomić, że potrzeby szybko rozwijającego dziecka są dość duże, a pojemność jego żołądka niewielka - dlatego wszystkie produkty, które dajemy dziecku, powinny być dobrej jakości i dostarczające witamin oraz minerałów.  Unikajmy tzw. pustych kalorii i produktów mocno przetworzonych.  Najlepszym  źródłem składników odżywczych są warzywa i one powinny być niemal w każdym posiłku. Owoce 2 razy dziennie, pełnoziarniste produkty zbożowe - kasze, ciemny ryż, brązowy makaron - nie bójmy sie podawać dzieciom tych rzeczy. Dzieci jedząc je od początku przyzwyczają się do smaku, polubią je lub wręcz rozsmakują się w nich - za to ciężko bedzie je przekonać do odzwyczajania sie od białych bułek gdy dorosną. Ważne w diecie dziecka są również ryby i kwasy omega 3. Jak wskazują badania - poprawiają one funkcjonowanie układu nerwowego dzieci oraz ich rozwój. To moment, gdy kształtujemy nawyki żywieniowe i uczymy smaków, dlatego bądźmy rozważni.

Przeczytaj
lidl tydzień tematyczny
materiały PR
Przepisy Tygodnie tematyczne wizytówką Lidla
Pierwszy tydzień tematyczny Lidla z kuchniami świata w roli głównej pojawił się w sklepach w Polsce w styczniu 2007 roku i był to Tydzień meksykański. Od tamtej pory Lidl przeprowadził już około 300 różnych akcji tematycznych, a do końca tego roku zaskoczy klientów kolejnymi. Polacy uwielbiają oferty produktów z odległych kuchni, a Lidl notuje wzrost sprzedaży i wzmożoną ilość klientów w sklepach.
Katarzyna Mordalska
czerwiec 09, 2014

Pierwsze tygodnie tematyczne Lidla W styczniu 2007 r., po pięciu latach obecności Lidla w Polsce, na podstawie obserwacji tendencji na rynkach europejskich oraz zwyczajów zakupowych Polaków, sieć postanowiła wprowadzić do oferty swoich sklepów Tydzień meksykański . Już wtedy w planach były kolejne kulinarne tygodnie tematyczne. W 2007r. było ich w sumie sześć, poza meksykańskim także azjatycki, włoski, hiszpański, amerykański i grecki. Wraz z ofertą meksykańską wydano broszurę z przepisami na dania meksykańskie i tym samym sieć rozpoczęła walkę o podniebienia Polaków, które nadal konsekwentnie zdobywa. Zainaugurowana w 2012 r. kampania „Pascal kontra Okrasa”, wydanie książki kulinarnej o tym samym tytule, projekt Kuchnia Lidla to działania otwierające Polakom drzwi do ciekawej i różnorodnej kuchni. Dziś akcje tematyczne przyciągają do sklepów zarówno stałych klientów, jak i tych, którzy odwiedzają sklepy specjalnie po to, by zakupić produkty prosto z Włoch czy Francji. Jakość i przybliżanie odległych smaków kluczem do sukcesu Akcje tematyczne to nasza wizytówka. Jako pierwsi w branży zainicjowaliśmy takie rozwiązanie – przyznaje Patrycja Kamińska, PR Manager Lidl Polskai dodaje: Produkty sprzedawane w ramach tygodni tematycznych to charakterystyczne dla danego kraju czy regionu przysmaki. Długoletni sukces akcji tematycznych w Lidlu definiują przede wszystkim następujące trzy parametry: wysoka jakość produktów, atrakcyjna cena i różnorodność. Ale naszym klientom proponujemy coś więcej niż tylko produkty. Wartością dodaną są przepisy Pascala i Okrasy, które odczarowują to, co czasami wydaje się być trudne i egzotyczne. Lidl odnotowuje stały wzrost sprzedaży produktów akcyjnych i planuje kontynuować tygodnie tematyczne. Klienci przyjmują je z cały czas rosnącą aprobatą. W ciągu 5 lat popularność akcji tematycznych w Lidlu...

Przeczytaj
Zdrowa żywność
Fotolia
Styl życia Co można będzie kupić w sklepiku szkolnym?
We wrześniu 2015 roku w życie wchodzi rozporządzenie zakazujące sprzedaży śmieciowego jedzenia w sklepikach szkolnych. Sprawdź co od nowego roku szkolnego Twoje dziecko będzie mogło kupić w sklepiku szkolnym.
Lena Grabowska
sierpień 31, 2015

Sklepik szkolny- przepisy Do tej pory stosowanie zasad zdrowego żywienia w placówkach oświatowych było dobrowolne , od 1 września 2015 roku, sytuacja ulegnie zmianie. Wraz z początkiem roku szkolnego wchodzi w życie nowelizacja ustawy dotyczącej bezpieczeństwa żywności i żywienia. Minister Zdrowia podpisał rozporządzenie, które zakazuje sprzedaży w sklepikach szkolnych tzw. śmieciowego jedzenia. W rozporządzeniu znajdziemy listę produktów dozwolonych, która powstała w oparciu o ich wartości odżywcze oraz normy żywieniowe. Nowe przepisy obowiązywać będą w szkołach podstawowych, gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych. Rozporządzenie nie dotyczy przedszkoli, punktów przedszkolnych, klubów przedszkolaka i szkół dla dorosłych. W ustawie znajdziemy też zakaz reklamowania, w placówkach oświaty i w ich pobliżu, żywności niedopuszczonej do sprzedaży.  Za złamanie nowych przepisów na ajenta prowadzącego sklepik czy stołówkę szkolną zostaną nałożone sankcje w postaci kary pieniężnej wysokości 1000-5000zł. Dodatkowo dyrekcja placówki będzie miała prawo do wypowiedzenie ajentowi umowy w trybie natychmiastowym, bez dotrzymania okresu wypowiedzenia. Sklepik szkolny- asortyment Rozporządzenie ogranicza możliwość sprzedaży dzieciom i młodzieży żywności, która zawiera cukry i substancje słodzące, wysoką zawartość soli oraz tłuszczu. Nowe przepisy mają na celu promowanie spożywania warzyw, owoców, produktów bogatych w wapń oraz picia wody . Produkty, które są dopuszczone w kanapkach szkolnych to: warzywa owoce przetwory mięsne o niskiej zawartości tłuszczu (np. szynka z indyka) jajka sery orzechy przetwory z ryb pieczywo razowe pieczywo pełnoziarniste pieczywo bezglutenowe Niedopuszczalne produkty w kanapkach szkolnych to: przetwory mięsne o dużej zawartości tłuszczy (np. salami, kiełbasa i parówka) majonez serki topione Napoje...

Przeczytaj
Styl życia Ile wydajemy na jedzenie? Opinie z Forum Wizaż
Zastanawiałaś się kiedykolwiek nad tym, ile miesięcznie wydajesz na jedzenie? Wiele naszych forumowiczek podjęło się dyskusji na ten temat w jednym z wątków. Ciężko dojść do konsensusu i stwierdzić czy 500 zł na osobę to dużo czy mało. Zapewniamy Was jednak, że na wizażowym forum pojawia się też wiele innych, zaskakujących kwot. Sprawdźcie same!
Monika Orzechowska
lipiec 11, 2016

* Wypowiedzi na forum pochodzą z 2012 roku – warto mieć to na uwadze, ponieważ teraz, w związku z podwyżką cen, kwoty wydawane na jedzenie mogą być większe. Temat poruszyła użytkowniczka tyene, którą do tego typu refleksji skłoniły jedne z zakupów ( cały wątek przeczytacie TUTAJ ). Jedzenie wydaje jej się bardzo drogie (zresztą to nie tylko jej opinia). Zastanawia się również czy nie przesadza z kwotą, którą wydaje na produkty spożywcze. - Moja dieta to głównie ryby/mięso z warzywami, sałatkami. Czytaj też:  Pierwsze własne perfumy. Za którymi tęsknimy najbardziej? - opinie użytkowniczek forum Jem też kasze, brązowy ryż. Dzisiaj wydałam 150 zł w Biedronce kupując zapas mięsiwa, trochę warzyw, pomidory w puszce, passatę, mleko sojowe, łososia wędzonego, ciemny chleb, oliwę i tego typu rzeczy. Wydaje mi się, że miesięcznie potrafię wydać nawet 600 zł na jedzenie dla mnie samej jedynie – opowiada. 600 zł na osobę to dużo? Dyskusja rozgorzała na dobre . Dużo czy mało? Ciekawie brzmi opinia użytkowniczki Dotka90, która twierdzi, że wydaje na jedzenie sporo, tymczasem kwota ta to… ok. 700-800 zł miesięcznie na dwie osoby . Co więcej – dziewczyna dodaje, że ona i jej ukochany nie oszczędzają na jedzeniu. W tej kwocie zawiera się też kwota za alkohol – wódka do drinków i wino. Podobnie ma Lusesita23. Przyznaje jednak, że za 700-800 zł (na dwie osoby) kupuje niezbyt zdrowe jedzenie, takie jak chleb + coś do chleba, garmażerkę, fast-foody, piwo i chipsy. Czytaj też:  Kolorowanki dla dorosłych. Co na ich temat sądzą Wizażanki? Lachryma i jej mąż wydają jeszcze więcej. - Jesteśmy tylko we dwoje, a mam wrażenie, że wydajemy fortunę na samo jedzenie . Fakt, staramy się jadać zdrowo i raczej kupuję jedzenie dobrej jakości, ale jak widzę, ile miesięcznie nam idzie na samą spożywkę, to zaczynam się zastanawiać czy...

Przeczytaj