klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
sałatka na upalne dni
materiały PR
Przepisy

Sałatka na upalne dni

Latem nie mamy zbyt dużego apetytu, w szczególności na ciężkie dania. Codziennie jednak musimy dostarczać energii organizmowi więc zwracajmy uwagę na nasze menu. Ważne, aby było smacznie, lekko, ale i pożywnie. Co więcej pogoda nie sprzyja spędzaniu godzin w kuchni. Jak więc zjeść coś wartościowego, a na dodatek szybkiego w przygotowaniu? Przedstawiamy przepis na wyśmienite danie, którego sekretem jest krem sałatkowy marki Livio.
Katarzyna Mordalska
lipiec 27, 2012
sałatka na upalne dni

Krem sałatkowy LIVIO to wyśmienite towarzystwo dla warzyw i ziół. Jego subtelny smak i delikatna, gładka konsystencja stanowią idealne dopełnienie każdej sałatki. Nie zawiera sztucznych barwników, sztucznych aromatów oraz konserwantów.

Składniki:

• sałata lodowa

• ogórek zielony

• sól i pieprz

• natka pietruszki

• pierś z kurczaka

• czosnek

• 4 łyżki kremu sałatkowego Livio

• 12 pomidorków koktajlowych

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka przyprawić pieprzem i solą, pokroić w paski i usmażyć na patelni. Sałatę porwać na kawałki. Pomidory koktajlowe pokroić na pół, ogórki w plasterki. Dodać natkę pietruszki. Następnie układać  kurczaka odsączonego z nadmiaru tłuszczu. Obrany czosnek zmiażdżyć, dodać krem sałatkowy marki Livio, pociętą natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszać i tak przyprawionym sosem polać sałatkę.

Smacznego!

Komentarze
przyprawa kamis
Przepisy Mieszanka przypraw do dań włoskich Kamis
W oparciu o tradycyjne receptury Kamis przygotował specjalną linię produktów dla wielbicieli dań ze słonecznej Italii. Mieszanki przypraw zawierają naturalne zioła i przyprawy o intensywnym aromacie. Kamis do dań włoskich to cztery nowości: przyprawa do spaghetti Carbonara, przyprawa do spaghetti Bolognese, przyprawa do pizzy sycylijskiej oraz przyprawa do pomidorów.
Katarzyna Mordalska
październik 14, 2013

Przyprawy do Spaghetti Carbonara Mieszanka przypraw do spaghetti Carbonara zawiera m. in.: cebulę, czosnek, gałkę muszkatołową, natkę pietruszki, pieprz biały, bazylię i tymianek. Intensywnie ziołowy sos w połączeniu z wędzonym boczkiem, podkreśla włoski charakter dania. Proste w przygotowaniu spaghetti będzie smakowało całej rodzinie. Przyprawa do Spaghetti Bolognese Spaghetti jest bardzo lubianym w Polsce daniem, serwowanym zarówno podczas spotkań towarzyskich jak i rodzinnego obiadu.  Sekretem wspaniałego smaku sosu jest mieszanka przypraw, która zawiera m in.czosnek, oregano, szczypiorek, bazylię, natka pietruszki, płatki słodkiej papryki i chili. Makaron z gęstym sosem z przyprawami, świeżymi pomidorami oraz mielonym mięsem to prawdziwa uczta dla wielbicieli włoskich specjałów. Przyprawa do pizzy sycylijskiej Najlepsza pizza to kompozycja odpowiednio dobranych składników: warzyw, serów, sosów, ciasta oraz aromatycznych przypraw. Przygotowując to danie samodzielnie możemy zadbać o to, by było zdrowe i smaczne. Mieszanka przypraw zapewni nam doskonałe proporcje aromatycznych ziół. Wyraźnie czosnkowa nuta smakowa ze szczyptą słodkiej papryki, bazylii, oregano i natki pietruszki to tajemnica smaku i aromatu prawdziwej sycylijskiej pizzy. Przyprawa do Pomidorów Kuchnia włoska słynie z doskonałych sałatek, których głównym składnikiem są pomidory.W słonecznej Italii spożywane są na rożne sposoby od surowych, gotowanych i smażonych po suszone i sproszkowane lub podawane w formie pesto. Aby ułatwić przygotowanie  dań z pomidorami Kamis przygotował mieszankę przypraw w skład, której wchodzą m. in. czosnek, pieprz czarny, papryka słodka i natka pietruszki. Dzięki mieszance otrzymamy intensywny ostro-słodki aromat caprese. Cena: 1,99zł/ szt.

Przeczytaj
makaron penne
materiały PR
Przepisy Przepisy na makarony od Mamma Mia!
Co najlepiej zaplanować na romantyczny wieczór we dwoje? Oczywiście wspólną kolację! Nieważne czy uwielbiacie to święto, czy nie należycie do grona jego fanów – wspólnie spędzony czas przy dobrym jedzeniu i winie to zawsze dobry pomysł! Zobaczcie kilka przepisów od Mamma Mia na kolację we włoskim stylu...
Katarzyna Mordalska
luty 11, 2014

Spaghetti z migdałowym parmezanem, oregano i rukolą Składniki: 350g makaronu spaghetti Mamma Mia; 50g rukoli; 50g migdałów bez skórki; oliwa z oliwek; sól, pieprz; oregano; 150g tuńczyka w kawałkach (opcjonalnie). Przygotowanie: makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu „al dente”. Gorący makaron wymieszać z suszonym oregano, odrobiną oliwy z oliwek, świeżą garścią rukoli, tuńczykiem (opcjonalnie), doprawić solą i pieprzem. Całość podawać posypaną migdałami utartymi w moździerzu. Makaron penne z sosem podwójnie pomidorowym Składniki: 200g makaronu pióra Mamma Mia; 50 g wędzonego boczku; pół cebuli; 1 ząbek czosnku; oliwa z oliwek; 50 g suszonych pomidorów; 200 g krojonych pomidorów z puszki; sól i pieprz; liście bazylii; ser dojrzewający do podania. Przygotowanie: boczek pokroić w kostkę i podsmażyć z odrobiną oliwy z oliwek. Dodać pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażyć. Dodać pokrojone drobno suszone pomidory, przesmażyć przez chwilę następnie dodać pomidory z puszki. Dusić całość aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. W tym czasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzony makaron dodać do sosu i dusić całość przez chwilę aż sos pokryje makaron. Dodać listki bazylii, wymieszać. Przed podaniem posypać startym serem. Romantyczne spaghetti z odrobiną pikanterii Składniki: 200 g makaronu spaghetti Mamma Mia! 20 ml oliwy z oliwek extra virgin; 1 ząbek czosnku; 1 papryczka chili; 30 g selera naciowego; 250 g czerwonej papryki; 15 g masła; 2-3 łodyżek pietruszki; ok. 10 listków bazylii; 1 łodyżka mięty; 1-2 łodyżki szczypiorku; 10 ml brandy; sól, pieprz. Przygotowanie: Zioła umyj i delikatnie osusz. Umieść je razem z oliwą z oliwek w blenderze lub mikserze i zmiksuj na wysokich obrotach tak, by powstało...

Przeczytaj
przekąska z kurczaka
materiały PR
Przepisy Przekąska z kurczaka na Karnawał
Szukasz pomysłu na szybkie i smaczne przekąski, idealne na karnawałową imprezę? Skorzystaj z przepisu na racuszki z kurczaka z papryką, borowikami, pomidorami i boczkiem podawane z sosem ziołowym.
Katarzyna Mordalska
styczeń 14, 2013

Przepis polecany przez Konrada Mirka, Kulinarnego Ambasadora marki Kurczak Zagrodowy z Podlasia – Drosed. Składniki dla 4 osób: 3 piersi z kurczaka zagrodowego pokrojone w paski 2 łyżki oliwy z oliwek 2 posiekane ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz do smaku Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka ½ szklanki wody gazowanej (ew. proszku do pieczenia) 1 jajko sól do smaku 80 g ugotowanych, pokrojonych w paski borowików 4 plastry wędzonego boczku pokrojonego w paski ½ cebuli pokrojonej w piórka ½ oczyszczonej, czerwonej papryki pokrojonej w paski 2 łyżki pokrojonych w paski suszonych pomidorów 1 mały pęczek posiekanej pietruszki oliwa z oliwek do smażenia Kurczaka zamarynować w oliwie, czosnku, tymianku, soli i pieprzu, a następnie odstawić do lodówki. W tym czasie przygotować ciasto naleśnikowe. Jeśli nie będzie wystarczająco gęste, dodać odrobinę mąki. Borowiki podsmażyć razem z boczkiem oraz cebulą i wystudzić. Kurczaka wyjąć z marynaty i dodać do niego grzyby z boczkiem i cebulą, paprykę, pomidory suszone, posiekaną pietruszkę oraz taką ilość ciasta naleśnikowego, która połączy wszystkie składniki. Z tak przygotowanego ciasta smażyć racuszki, rumieniąc je z dwóch stron na złoty kolor. Jeszcze ciepłe podawać z pieczonymi ziemniakami oraz sosem ziołowym lub kwaśną śmietaną. Smacznego!

Przeczytaj
minikebaby
materiały PR
Przepisy Przepisy na ostre potrawy z sosami Tarsmak
Miłośnicy ostrych przypraw nie wyobrażają sobie kuchni bez pieprzu, chili czy tabasco. Sprawiają, że dania nabierają niezwykłej wyrazistości a dodatkowo pikantne jedzenie ma szczególną moc – wpływa korzystnie na nasze zdrowie. Postawmy więc na ostrą kuchnię, by ustrzec się przeziębień!
Katarzyna Mordalska
listopad 27, 2012

Minikebaby na ostro Składniki: ½ kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 1 jajko 1 średnia cebula 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka mąki 3 łyżki oleju sól, pieprz, majeranek, ostra papryka do smaku Sos musztardowo-paprykowy Tarsmak Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać posiekany drobno czosnek, mąkę i smażyć jeszcze przez chwilę, by mąka straciła surowy smak. Całość dodać do mięsa, wbić jajko, przyprawić i dokładnie wyrobić. Wyrobione mięso podzielić na 6 równych porcji. Porcje uformować w zgrabne podłużne kotleciki i nadziać je na drewniane patyczki do szaszłyków. Minikebaby smażyć na oleju ok. 20 minut, co jakiś czas obracając. Podawać z Sosem musztardowo-paprykowym Tarsmak. Tortilla z kurczakiem Składniki: 4 placki tortilli 300 g fileta z kurczaka 4 liście sałaty strzępiastej 12 plastrów pomidora 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 1 średnia marchewka por (biała część) sól, pieprz do smaku Sos musztardowo-paprykowy Tarsmak Filet z kurczaka pokroić w paseczki, doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na patelni na złoty kolor. Pokroić pomidora w cienkie plasterki, paprykę w paski, a marchewkę i por w cieniutkie paseczki. Tortillę podgrzać na suchej patelni, a następnie posmarować ją Sosem musztardowo-paprykowym Tarsmak, położyć sałatę, wszystkie przygotowane wcześniej warzywa i ciepłego kurczaka. Całość polać jeszcze raz sosem i zwinąć w rożek. Wątróbki drobiowe w boczku Składniki: 300 g wątróbki drobiowej 12-14 cienkich plasterków boczku wędzonego parzonego 12-14 sztuk śliwek suszonych bez pestek olej do smażenia Sos musztardowo-paprykowy Tarsmak Wątróbki oczyścić i podzielić na średniej wielkości cząstki. Każdą cząstkę wątróbki zawinąć w plasterek boczku i spiąć wykałaczką. Do każdej...

Przeczytaj