klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
sałatka z dzikim ryżem
materiały PR
Przepisy

Sałatka z Dzikiego Ryżu i sera Lazur Błękitny

Lubisz dziki ryż i ser pleśniowy? Ten przepis będzie ucztą dla Twojego podniebienia! Pyszny, pełnowartościowy Ryż Dziki i wyśmienity ser Lazur Błękitny łączy się w niej z egzotycznym smakiem krewetek w towarzystwie słodkich pomarańczy. Zdrowo, pysznie i lekko.
Katarzyna Mordalska
luty 14, 2013

Jeśli lubisz ciekawe połączenia smaków i poszukujesz inspiracji kulinarnych wypróbuj przepis na pyszną sałatkę.

sałatka z dzikim ryżem

Sałatka z Dzikiego Ryżu i sera Lazur Błękitny

  • 200 g Dzikiego Ryżu Kupiec
  • 2 pomarańcze
  • 200 g obranych gotowanych krewetek
  • ¼ czerwonej cebuli
  • sól i pieprz
  • 50 g sera Lazur Błękitny
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz

Ryż Dziki ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie pomarańcze obrać ze skórki i białej błonki. Następnie wyciąć fileciki. Cebulę posiekać w piórka. Ryż wystudzić, wymieszać z filecikami pomarańczy, krewetkami i cebulą. Przygotowanie sosu: Ser dokładnie pokruszyć i wymieszać z jogurtem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę.

Smacznego!

Komentarze
dressingi
Fotolia
Przepisy Przepisy na sosy do sałatek
Sos do sałatki powinien być delikatny, aby uwydatnił i podkreślił jej walory smakowe. Musi mieć lekką konsystencję, aby w połączeniu np. z delikatnymi liśćmi sałaty czy szpinaku nie spowodować ich oklapnięcia. Osoby zabiegane mogą skorzystać z koncentratu sosu do sałatek, nazywanego dressingiem. Prawdziwym smakoszom kuchni proponujemy jednak kilka przepisów na sosy
Łucja Zbieniewska
luty 23, 2015

W przepisach podano przyprawy, jakich można użyć, ale to tylko wskazówka - improwizacje w tej dziedzinie dają często zaskakujące efekty. Klasyczny winegret. Trzy łyżki oliwy z oliwek połączyć z łyżką octu winnego (białego lub czerwonego) i szczyptą soli, pieprzu oraz cukru. Smak tego sosu można zaostrzyć poprzez dodanie czosnku, startego żółtego sera czy musztardy. Liczba możliwości zmiany i wzbogacenia jego smaku jest właściwie nieograniczona. Winegret estragonowy. Szklankę klasycznego sosu winegret wymieszać z łyżeczką czosnku przeciśniętego przez praskę, 2 łyżkami drobno posiekanego estragonu, doprawić solą, pieprzem i cukrem pudrem. Winegret serowy. Łyżkę roztartego sera pleśniowego (rokpol, gorgonzola), 1/2 szklanki sosu winegret klasycznego, łyżeczkę musztardy, po szczypcie soli, pieprzu i cukru zmiksować. Można też włożyć składniki sosu do słoika, zakręcić pokrywkę i wstrząsać przez kilka minut. Majonez winny. Do 3 żółtek dodać 4 łyżki oliwy i łyżkę rozpuszczonego i wystudzonego masła oraz 5 łyżek wytrawnego białego wina. Wstawić do większego naczynia z wrzątkiem i miksować lub ubijać trzepaczką, aż powstanie gęsty sos. Wyjąć, mieszać do ostygnięcia. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Majonez curry. Do szklanki zwykłego majonezu dodać posiekaną drobniutko cebulę oraz 2 łyżeczki przyprawy curry, doprawić solą. Majonez jogurtowy. Wymieszać 4 łyżki majonezu z 4 łyżkami jogurtu naturalnego, doprawić musztardą gruboziarnistą (1/2 łyżeczki), sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem. Sos musztardowy. Dwie łyżki musztardy rozprowadzić w 1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany, dodać posiekaną zieleninę (po łyżce koperku, szczypiorku i natki pietruszki). Dodatek niezastąpiony – zioła W doprawianiu sałatek, podobnie jak i innych dań, niezastąpione są zioła. Czasem niewielki ich dodatek...

Przeczytaj
ser hochland trio
materiały PR
Przepisy Hochland Trio– trzy rodzaje serów w jednym opakowaniu!
Jeśli uwielbiasz ser żółty i nie możesz się zdecydować na jeden gatunek - wypróbuj Hochland Trio. To paczka kryjącą w sobie trzy znakomite rodzaje serów w plastrach. Hochland Trio to pikantny Maasdamer, wytrawny Tylżycki i delikatna Gouda – wszystkie sery w jednym opakowaniu!
Katarzyna Mordalska
sierpień 26, 2013

Konsumenci chętnie sięgają po sery żółte – to najczęściej spożywana i największa kategoria na rynku serów. Nic dziwnego, sery żółte są nie tylko smaczne, ale i zdrowe . Jako ważne źródło wapnia i białka stanowią istotny element zdrowej diety. Trudno wyobrazić sobie bez nich codzienne posiłki. Czym byłaby kanapka albo zapiekanka bez pysznych, rozpływających się w ustach plastrów żółtego sera? Sery żółte Hochland w plasterkach pojawiły się w sprzedaży w listopadzie 2002 roku, otworzyły na rynku polskim nową kategorię – sery żółte dojrzewające w innowacyjnym opakowaniu typu otwórz-zamknij. Teraz sery żółte Hochland  w plasterkach dostępne są w nowej, jeszcze bardziej naturalnej odsłonie, z niezwykle apetyczną grafiką. Nowe, wyróżniające się opakowania podkreślają silne korzyści: „ Bez konserwantów ” i „ Bogaty w wapń ”. Cena: 4,49zł/ 150g

Przeczytaj
Ser topiony Hochland z salami
materiały PR
Przepisy Nowość Hochland - ser topiony z salami
We wrześniu firma Hochland wprowadziła na rynek nowy, limitowany smak swojego znanego sera w plastrach - ser topiony z aromatycznym salami.
Katarzyna Mordalska
październik 08, 2012

Każdy z ośmiu plasterków sera topionego w praktycznym opakowaniu typu 'otwórz – zamknij' , jest dodatkowo indywidualnie foliowany, co gwarantuje ochronę przed wyschnięciem oraz świeżość i aromat na długi czas. Ser topiony w plastrach z salami idealnie komponuje się z kanapkami, zapiekankami czy tostami. Może także stanowić inspirację do stworzenia dań takich jak np. tarta serowa z tuńczykiem i kaparami. Ser topiony z salami to  limitowana nowość obok sporej grupy serów topionych Hochland w plastrach, takich jak Gouda, Emmentaler, Tost, czy Z szynką. Cena sera topionego z salami Hochland: 3,60zł / 8szt.

Przeczytaj
camembert valbon
materiały PR
Przepisy Nowość – Valbon Camembert z morelami!
Do rodziny serów Valbon dołączył nowy smak, Valbon Camembert z morelami! Kremowy, miękki ser powstaje na bazie oryginalnej francuskiej receptury. Delikatna, aksamitna skórka kryjąca miękkie, kremowe wnętrze to obietnica uczty najlepszych smaków.
czerwiec 18, 2014

Valbon to produkt idealny nie tylko na specjalne okazje, ale także na spotkania z rodziną czy przyjaciółmi.  Nowy, letni, morelowy smak sera doskonale komponuje się ze świeżą bagietką, w sałatce lub w towarzystwie innych letnich owoców. Valbon jako jeden z pierwszych serów pleśniowych znalazł uznanie wśród polskich konsumentów. Jego wyjątkowy i aromatyczny smak oraz delikatna konsystencja podbijają podniebienie Polaków już od 2000 roku. Wykwintne sery Valbon produkowane są przez firmę Hochland Polska w zakładzie w Baranowie k. Ostrołęki – jednym z najnowocześniejszych zakładów przemysłu spożywczego w Polsce. Sery Valbon dostępne są w różnorodnych wariantach smakowych. W rodzinie serów Valbon są warianty brie, camembert oraz coraz bardziej popularne w ostatnim okresie sery Valbon Delice i Valbon Rouge. Teraz również z owocami! Cena : 6,49zł

Przeczytaj