klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
krewetki z patelni
Przepisy

Sałatka z krewetkami i pomidorami - przepis

Lubisz krewetki? Szukasz pomysłu na szybką i jednocześnie efektowną sałatkę? Wypróbuj przepis na sałatkę z krewetkami królewskimi i pomidorami z patelni!
Katarzyna Mordalska
kwiecień 29, 2013
Koktajl z selera - idealny na piękną cerę

Przepis na krewetki królewskie z patelni z pomidorami i ziołami:

Składniki dla 2 osób:

  • 400 g krewetek Black Tiger 16/20
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 3 pokrojone w plastry ząbki czosnku
  • Miąższ ze 100 g pomidorów
  • Kilka listków świeżej bazylii
  • Sok z ½ limonki
  • 4 pokrojone w ćwiartki pomidory koktajlowe
  • 4 suszone pomidory pokrojone w plastry
  • ¼ szklanki białego wytrawnego wina • 2 łyżki masła ziołowego
  • 1 łyżka pasty Sambal Oelek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek Borges Pure
  • 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Active
  • Sól do smaku

Posiekaną w rozdrabniaczu cebulę i czosnek zeszklić na oliwie z oliwek, dodać umyte i oczyszczone krewetki, smażyć 5 minut. Następnie dodać miąższ z pomidorów, Sambal Oelek, sok z limonki oraz białe wino i dusić kolejne 5 minut. Dodać masło ziołowe, pomidory suszone i koktajlowe oraz świeżą bazylię, doprawić do smaku solą. Podawać z bukietem kolorowych sałat i chrupiącą bagietką.

Smacznego!

Komentarze
makaron penne
materiały PR
Przepisy Przepisy na makarony od Mamma Mia!
Co najlepiej zaplanować na romantyczny wieczór we dwoje? Oczywiście wspólną kolację! Nieważne czy uwielbiacie to święto, czy nie należycie do grona jego fanów – wspólnie spędzony czas przy dobrym jedzeniu i winie to zawsze dobry pomysł! Zobaczcie kilka przepisów od Mamma Mia na kolację we włoskim stylu...
Katarzyna Mordalska
luty 11, 2014

Spaghetti z migdałowym parmezanem, oregano i rukolą Składniki: 350g makaronu spaghetti Mamma Mia; 50g rukoli; 50g migdałów bez skórki; oliwa z oliwek; sól, pieprz; oregano; 150g tuńczyka w kawałkach (opcjonalnie). Przygotowanie: makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu „al dente”. Gorący makaron wymieszać z suszonym oregano, odrobiną oliwy z oliwek, świeżą garścią rukoli, tuńczykiem (opcjonalnie), doprawić solą i pieprzem. Całość podawać posypaną migdałami utartymi w moździerzu. Makaron penne z sosem podwójnie pomidorowym Składniki: 200g makaronu pióra Mamma Mia; 50 g wędzonego boczku; pół cebuli; 1 ząbek czosnku; oliwa z oliwek; 50 g suszonych pomidorów; 200 g krojonych pomidorów z puszki; sól i pieprz; liście bazylii; ser dojrzewający do podania. Przygotowanie: boczek pokroić w kostkę i podsmażyć z odrobiną oliwy z oliwek. Dodać pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażyć. Dodać pokrojone drobno suszone pomidory, przesmażyć przez chwilę następnie dodać pomidory z puszki. Dusić całość aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. W tym czasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzony makaron dodać do sosu i dusić całość przez chwilę aż sos pokryje makaron. Dodać listki bazylii, wymieszać. Przed podaniem posypać startym serem. Romantyczne spaghetti z odrobiną pikanterii Składniki: 200 g makaronu spaghetti Mamma Mia! 20 ml oliwy z oliwek extra virgin; 1 ząbek czosnku; 1 papryczka chili; 30 g selera naciowego; 250 g czerwonej papryki; 15 g masła; 2-3 łodyżek pietruszki; ok. 10 listków bazylii; 1 łodyżka mięty; 1-2 łodyżki szczypiorku; 10 ml brandy; sól, pieprz. Przygotowanie: Zioła umyj i delikatnie osusz. Umieść je razem z oliwą z oliwek w blenderze lub mikserze i zmiksuj na wysokich obrotach tak, by powstało...

Przeczytaj
suszone pomidory
123rf
Przepisy Zrób to sama: suszone pomidory
Lubisz suszone pomidory, ale nie jesteś przekonana do tych ze sklepowej półki? Zobaczcie prosty przepis na suszone pomidory, dzięki któremu wzbogacisz smak każdej sałatki, pizzy, kanapki, twarożku lub zrobisz pyszne pesto z suszonych pomidorów. Polecamy!
Łucja Zbieniewska
wrzesień 15, 2014

Suszone pomidory ostatnio zyskały sobie wielu zwolenników. Nic dziwnego! Są nie tylko pyszne, zdrowe, ale również potrafią nadać każdej potrawie wyjątkowego charakteru.  Do czego dodać suszone pomidory? Świetnie pasują do sałatek, zapiekanek, pizzy, twarogu czy kanapek. Doskonale sprawdzają się jako przystawka (samodzielnie lub w połączeniu z serem typu feta), a pesto z suszonych pomidorów to prawdziwa rozkosz dla podniebienia!  Odradzamy jednak kupowania ich w sklepie. Te które przygotujesz w domu będą zdecydowanie bardziej aromatyczne i zdrowsze, a przy okazji... tańsze! Cena suszonych pomidorów , które znajdujemy na sklepowych półkach, nie zawsze zachęca nas do zakupu – to ok. 11zł za słoiczek o pojemności 330ml. Jeśli zdecydujesz się na przygotowanie suszonych pomidorów w domu , za tę samą kwotę będziesz miała przynajmniej dwa razy więcej tego przysmaku. Nie wierzysz? Sprawdź, jak łatwo i tanio przygotujesz suszone pomidory! Suszone pomidory – przepis Składniki: ok. 2kg pomidorów - najlepiej sprawdzą się te „podłużne” odmiany czyli pomidory San Marzano , pomidory rzymskie lub  pomidory śliwkowe ; czosnek (kilka ząbków na jeden słoik); zioła i przyprawy (bazylia, oregano, tymianek sól, pieprz – dowolność); olej/oliwa (szklanka); ocet (kilka łyżeczek). Przygotowanie: Pomidory umyj, przekrój na pół (wzdłuż) i usuń gniazda nasienne. Połóż je na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym, skórką do dołu. Oprósz solą. Nastaw piekarnik na około 70-90 stopni ( termoobieg ) i do tak rozgrzanego piekarnika, włóż pomidory na najniższą półkę. Uchyl drzwi piekarnika. Proces suszenia może trwać od 1,5h, do 3 godzin (a nawet dłużej – wszystko zależy od piekarnika). Po czym poznać, że pomidory są już odpowiednio wysuszone? Ich skórka stanie się nieco jaśniejsza, a one same zaczną się kurczyć i...

Przeczytaj
przekąska z kurczaka
materiały PR
Przepisy Przekąska z kurczaka na Karnawał
Szukasz pomysłu na szybkie i smaczne przekąski, idealne na karnawałową imprezę? Skorzystaj z przepisu na racuszki z kurczaka z papryką, borowikami, pomidorami i boczkiem podawane z sosem ziołowym.
Katarzyna Mordalska
styczeń 14, 2013

Przepis polecany przez Konrada Mirka, Kulinarnego Ambasadora marki Kurczak Zagrodowy z Podlasia – Drosed. Składniki dla 4 osób: 3 piersi z kurczaka zagrodowego pokrojone w paski 2 łyżki oliwy z oliwek 2 posiekane ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz do smaku Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka ½ szklanki wody gazowanej (ew. proszku do pieczenia) 1 jajko sól do smaku 80 g ugotowanych, pokrojonych w paski borowików 4 plastry wędzonego boczku pokrojonego w paski ½ cebuli pokrojonej w piórka ½ oczyszczonej, czerwonej papryki pokrojonej w paski 2 łyżki pokrojonych w paski suszonych pomidorów 1 mały pęczek posiekanej pietruszki oliwa z oliwek do smażenia Kurczaka zamarynować w oliwie, czosnku, tymianku, soli i pieprzu, a następnie odstawić do lodówki. W tym czasie przygotować ciasto naleśnikowe. Jeśli nie będzie wystarczająco gęste, dodać odrobinę mąki. Borowiki podsmażyć razem z boczkiem oraz cebulą i wystudzić. Kurczaka wyjąć z marynaty i dodać do niego grzyby z boczkiem i cebulą, paprykę, pomidory suszone, posiekaną pietruszkę oraz taką ilość ciasta naleśnikowego, która połączy wszystkie składniki. Z tak przygotowanego ciasta smażyć racuszki, rumieniąc je z dwóch stron na złoty kolor. Jeszcze ciepłe podawać z pieczonymi ziemniakami oraz sosem ziołowym lub kwaśną śmietaną. Smacznego!

Przeczytaj
Ciasto na pizzę
Fotolia
Styl życia Sprawdź jak zrobić domową pizzę (nie tylko) dla dzieci!
Dzieci uwielbiają pizzę! Domowa pizza jest pyszna, a co najważniejsze, zdrowa. Sprawdź jak zrobić ciasto, sos do pizzy i jak dobrać dodatki!
Lena Grabowska
lipiec 28, 2015

Domowa pizza Domowa pizza ma wiele zalet. Jedną z nich jest fakt, że sama decydujesz jakie składniki będzie zawierać . To szczególnie ważne, gdy masz w domu małego alergika. Jednak największą zaletą pizzy domowej jest możliwość zrobienia jej wspólnie z dzieckiem. Zaangażuj malucha, niech ugniata z Tobą ciasto, albo układa wcześniej pokrojone składniki. Takie wspólne gotowanie nie tylko zacieśnia więź między Wami i uczy współpracy, ale też pozwala dziecku obcować z nowymi składnikami. Do zrobienia ciasta będziemy potrzebować: 25g świeżych drożdży 150ml ciepłej wody (można użyć też ciepłego mleka) 0,5 łyżeczki cukru 225g mąki 0,5 łyżeczki soli Z podanych składników wyjdzie jedna, średnia pizza na cienkim cieście. Do szklanej miski kruszymy świeże drożdże, posypujemy je cukrem i zalewamy ciepłą wodą. Całość delikatnie mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Po upływie 5 minut dodajemy mąkę i sól. Wszystkie składniki mieszamy łyżką w misce, aż powstanie jednolita masa. Ciasto przekładamy z miski na stolnicę i ugniatamy podsypując mąką w razie potrzeby. Zagniecione ciasto polewamy oliwą z oliwek, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy ponownie na stolnicę i formujemy z niego placek. Można to zrobić ręcznie lub wspomóc się wałkiem czy butelką. Domowy sos do pizzy Do zrobienia sosu do pizzy będziemy potrzebować: ząbek czosnku 50g przecieru pomidorowego 100ml wody 25ml oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki bazylii 0,5 łyżeczki oregano szczyptę pieprzu Przecier, wodę i oliwę mieszamy w miseczce. Dodajemy przyprawy i posiekany czosnek. Jeśli sos wydaje nam się za gęsty, można go rozrzedzić odrobiną wody. Całość przekładamy do słoiczka. Jeśli nie zużyjemy całego...

Przeczytaj