klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
sałatki i surówki
123rf
Przepisy

Sałatki i surówki pełne witamin

Surówki i sałatki przyrządza się obecnie prawie ze wszystkich warzyw dostępnych na naszym rynku. Wiadomo, że są zdrowe i zawierają wiele potrzebnych organizmowi składników odżywczych. Warto jednak przyrządzać ich więcej i częściej właśnie w sezonie zimowym. Są przecież najlepszym źródłem składników odżywczych.
Łucja Zbieniewska
marzec 01, 2010

surówki

Najbogatsze w witaminę C są: papryka (zwłaszcza czerwona), wszystkie odmiany kapusty głowiastej (włoska jest w nią najbardziej zasobna), brukselka, brokuły, kalafiory, natka pietruszki, szczypiorek, koperek i rzeżucha.

Najwięcej beta-karotenu dostarczają: marchew, dynia, szpinak, wszystkie odmiany zielonej sałaty, papryka, zielony groszek i fasolka szparagowa oraz większość ziół przyprawowych, takich jak koperek, natka pietruszki, szczypiorek, rzeżucha. Warto pamiętać, że z owoców bardzo zasobne w ten cenny związek są morele i pomarańcze. Jak najczęściej trzeba je spożywać, dodając do menu.

Mniej bogate w witaminy są: ogórki, kabaczki, selery, rzepa, buraki. Jednak dostarczają one ważnych dla funkcjonowania naszego organizmu soli mineralnych i barwników. Wszystkie warzywa i owoce, zwłaszcza jedzone na surowo, są źródłem niewyczerpanego bogactwa makro- i mikroelementów, enzymów oraz innych substancji roślinnych, poprawiających kondycję ludzkiego organizmu.

Niezapomniane walory smakowe

Jak jednak łączyć te warzywa, aby wydobyć ich najlepsze walory smakowe i nie zniechęcić domowników do sałatek i surówek. Otóż, delikatne warzywa wymagają dodatku kwaśnego, który sprawia, że stają się wyrazistsze w smaku, zaostrzają apetyt, a nawet przyspieszają trawienie. I dlatego do utartej marchewki należy dodać jabłko lub chrzan, a w śmielszych, oryginalniejszych zestawieniach łączyć ją z grejpfrutem albo winogronami. Ostry, palący smak rzodkwi zniweluje się, przyrządzając surówkę z neutralnym smakowo ogórkiem. Kontrasty się uzupełniają. Na końcu można ją polać doprawionym cząbrem sosem jogurtowym. To zapożyczenie z kuchni bułgarskiej bardzo się na polskich stołach przyjęło.
Pomidory podaje się najczęściej z cebulą. Ale warto spróbować – pomidor z czosnkiem lub z winegretem doprawionym bazylią, jak to preferują gospodynie włoskie. Selery – naciowy i korzeniowy - dobrze komponują się z orzechami włoskimi. Pikantne, nie dla wszystkich polecane (bo wzdymające) pory złagodzi się, dodając do surówki kilka łyżek słodkiego twarożku. Biały ser łączy się też z rzodkiewkami i chrzanem.
Walory smakowe niektórych warzyw wydobywa połączenie ich z owocami. Cykoria z mandarynkami i musztardowym winegretem to wspaniały dodatek do noworocznego pieczonego indyka. Wiosenną sałatkę szparagową można ozdobić dorodnymi, dojrzewającymi w tym samym czasie truskawkami. Takie sałatki nie tylko stanowią dekorację stołu, ale nadają im wyrafinowany smak.

Komentarze
warzywa
123rf
Przepisy Przygotowanie warzyw - Jak zachować najlepiej ich wartości odżywcze?
Oto kilka przydatnych informacji jak przygotowywać warzywa do posiłku, by nie straciły swoich wartości odżywczych.
Łucja Zbieniewska
grudzień 01, 2009

Warzywa, których chcemy użyć do sałatki lub też innej potrawy, trzeba bardzo starannie umyć, aby usunąć z nich wszelkie zanieczyszczenia - nie tylko bakterie, ale także trujące związki toksyczne. Marchewki, pietruszki, seler, buraki i inne warzywa korzeniowe szoruje się najpierw szczotką, a potem spłukuje pod strumieniem bieżącej wody. Sałatę, szpinak i inne liście płucze się kilkakrotnie, a potem suszy, rozkładając na suchej ściereczce, a jeszcze lepiej w tzw. wirówce, by nie połamać i nie pognieść ich delikatnych liści. Obranych warzyw nie trzeba moczyć, wystarczy dokładnie opłukać je pod strumieniem bieżącej wody. Moczenie powoduje utratę cennych witamin, rozpuszczalnych w wodzie (głównie witaminy C i witamin z grupy B) oraz soli mineralnych.  Wszystkie warzywa gotuje się na silnym ogniu, co zapewnia ciągłe wrzenie, i tylko tak długo, aby wystarczająco zmiękły. Najlepiej gotować je w całości i bez obierania. Dotyczy to wszystkich warzyw korzeniowych (marchewki, buraki, seler, pietruszka) oraz ziemniaków. Dzięki temu zachowują one większość składników odżywczych.  Warzywa zielone (fasolka szparagowa, brukselka czy szpinak) gotuje się bez przykrycia, aby zachowały swój kolor. Rozdrobnione buraki czy czerwoną kapustę natomiast przykrywa się i dodaje pod koniec odrobinę kwasu, np. soku z cytryny. Do kalafiorów i wszystkich odmian kapustnych (brukselka czy brokuły) wlewa się trochę mleka, by pozbawić je niemiłej goryczki i zbyt intensywnego ostrego zapachu.

Przeczytaj
merry berry
materiały PR
Przepisy Soki Merry Berry - naturalnie borówkowe
Na rynku dostępne są nowe, ekologiczne produkty owocowe. Soki Merry Berry to 100% naturalnych składników, wyciskanych z owoców uprawianych wyłącznie w Polsce. Pomysłodawcą stworzenia oryginalnych napojów marki Merry Berry jest firma Milbor, która od ponad pół wieku zajmuje się sadownictwem i znana jest z najlepszej jakości uprawianych owoców.
kwiecień 30, 2014

Marka Merry Berry, pojawiła się na polskim rynku na początku bieżącego roku. Jedynym składnikiem produkowanych soków są świeże owoce, które pochodzą z certyfikowanych, polskich plantacji. Dla zachowania trwałości napoje są pasteryzowane, jednak proces ten nie wpływa na ich walory smakowe. Produkty Merry Berry nie zawierają żadnych ulepszaczy, konserwantów, sztucznych dodatków i cukru, gdyż są w 100% naturalne. W jednej, 200 ml butelce  Merry Berry znajduje się ekologiczny sok wyciśnięty aż ze 100 borówek. W ofercie dostępne są również mieszanki soków: borówka z jabłkiem i borówka z aronią. Idealnie dobrane proporcje dodatkowych owoców, wzbogacają unikalny smak tradycyjnego soku borówkowego. Markę Merry Berry wprowadziła na rynek firma Milbor, która zajmuje się sadownictwem, a w 2003 roku założyła również plantację borówek. Polska jest liderem produkcji "błękitnych jagód" w Europie i jednym z wiodących krajów na świecie. Ze względu na to, że jest to jednak owoc sezonowy, producenci poszukiwali rozwiązania, które pozwoliłoby korzystać z dobroczynnych właściwości borówki przez cały rok. Naturalne soki Merry Berry obecnie dostępne są w trzech wariantach smakowych: 100% borówki, borówka z 20% dodatkiem jabłka lub aronii. Cena: ok. 6,40zł/ 200ml

Przeczytaj
makaron produktu klasztorne
materiały PR
Przepisy Produkty Klasztorne: pesto z pietruszki i pełnoziarnisty makaron
Marka Produkty Klasztorne wprowadza na rynek dwa produkty segmentu premium – pesto z pietruszki i makaron z mąki pełnoziarnistej. Oba produkty są najwyższej jakości, ręcznie przygotowywane i pakowane, bez dodatku konserwantów, sztucznych barwników czy wzmacniaczy smaku.
Katarzyna Mordalska
marzec 19, 2014

Tym, co wyróżnia makaron Produktów Klasztornych spośród innych, jest wysoka jakość produktu oraz wyśmienite walory smakowe pasty. Makaron został wyprodokwany z mąki pełnoziarnistej, odrobiny mąki pszennej oraz białka jaja kurzego. Dzięki zastosowaniu surowców wysokiej jakości makaron po ugotowaniu nie klei się, jest sprężysty i zachowuje swój pierwotny kształt. Ugotowany „al dente“ ujawnia swój charakterystyczny lekko orzechowy smak i delikatnie „chrupie“ w ustach. Idealny na wytrawnie, słodko i ostro. Pesto z pietruszki to absolutna nowość na rynku. Wyprodukowane z natki pietruszki pochodzącej  wyłącznie z polskich upraw z subtelną kroplą oliwy z oliwek, dodatkiem naturalnych przypraw i ziół (m.in.: czosnek, oregano, tymianek, pieprz, sól), a także szczypty cukru trzcinowego stanowi czystą „poezję dla podniebienia“. Produkt  to swoista bomba witamin i składników mineralnych. Natka pietruszki zawiera m.in potas, żelazo, magnez, sód, wapń, fosfor, fluor a także witaminę C i karoten, co skutecznie chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Pesto z zielonej pietruszki doskonale smakuje z makaronem pełnoziarnistym. To idealny pomysł na szybką i zdrową kolację dla mamy, taty jak i dziecka. Syci, doskonale smakuje i nie tuczy. Cena: Makaron pełnoziarnisty ok. 3,50 zł/ 250g Pesto z natki pietruszki ok. 15,50 zł/ 200g

Przeczytaj
jak wzmocnić odporność dziecka
Fotolia
Styl życia Jak wzmocnić odporność dziecka jesienią?
Jesienią częściej niż zwykle dzieci łapią infekcje i chorują. Jak wzmocnić odporność dziecka, żeby uchronić je przed chorobami?
Katarzyna Brasiak
wrzesień 26, 2012

Jesień nie zawsze jest złota, a nagłe ochłodzenie, wiatr czy deszcz powodują, że zwłaszcza dzieci szybciej się przeziębiają. Niedojrzały układ odpornościowy niemowląt sprawia, że ich organizmy są mniej odporne na działanie chorobotwórczych wirusów i bakterii. Co można zrobić, żeby maluch nie złapał kolejnej infekcji? Jak uchronić malca przed gorączką i antybiotykami? Sprawdź, jak wzmocnić odporność dziecka jesienią!  Wzmacnianie odporności: ruch to zdrowie! Aktywność fizyczna: spacery,  zabawy ruchowe na powietrzu , bieganie, jazda na rowerze, wspinanie się na drabinki - to wszystko sprawia, że twoje dziecko będzie bardziej zahartowane. Nie rezygnuj z codziennego spaceru  nawet wtedy, jeśli maluch ma niewielki katar lub lekką chrypkę, albo gdy na dworze jest chłodno czy kropi mały deszczyk. Starsze dziecko (6-7 latek) chętnie będzie uczestniczyć w  zajęciach sportowych  razem z rówieśnikami, dlatego warto zapisać je na dodatkowe zajęcia zgodne z jego zainteresowaniami, na przykład taniec czy piłkę nożną. Wzmacnianie odporności: nie przegrzewaj Ubieranie dziecka zbyt ciepło ma zwykle skutek odwrotny od zamierzonego: maluchowi jest za ciepło, poci się, a potem wystarczy mały wiaterek i choroba gotowa.  Niemowlęciu , które jeszcze nie chodzi,  zakładamy jedną warstwę więcej , niż sobie (dodatkowa bluzeczka, sweterek lub kocyk). Dziecko, które już samo chodzi, ubieramy w tę samą ilość warstw ubrania, co siebie. Dopilnuj, aby w sypialni dziecka nie było zbyt ciepło:  optymalna temperatura to  18-20°C . Warto też codziennie przed snem przewietrzyć pokój. Wzmacnianie odporności: zdrowe odżywianie Odpowiednia  dieta wspomaga odporność organizmu , dlatego szczególnie teraz dbaj o to, żeby posiłki dziecka zawierały dużo witamin i minerałów. Wybieraj  sezonowe warzywa i owoce , a także wysokiej jakości nabiał, mięso i ryby oraz...

Przeczytaj