klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
materiały PR
Przepisy

Schudnij na lato z czerwoną herbatą!

Czerwona herbata jest coraz częściej obecna w naszym codziennym menu. Ponieważ reguluje przemianę materii, często nazywana jest „niszczycielem tłuszczu”. Ale wsparcie procesu odchudzania to nie jedyna korzyść, jaką daje nam spożywanie tego naparu.
Materiał partnera
marzec 30, 2015

kobieta z centymetrem

Na utratę kilogramów

Składniki zawarte w czerwonej herbacie, takie jak polifenole, witaminy i aminokwasy posiadają właściwości, które w procesie odchudzania odgrywają bardzo ważną rolę. Przyczyniają się bowiem do szybszego rozkładu komórek tłuszczowych oraz ich wydalania wraz z moczem. Oczywiście samo picie herbaty nie przyczyni się do radykalnej zmiany sylwetki, ale w połączeniu ze zbilansowaną dietą, ćwiczeniami i ruchem na świeżym powietrzu, z pewnością pomoże zgubić kilka nadprogramowych kilogramów.

„Ponieważ czerwona herbata atakuje jedynie zbędne pokłady tłuszczu w naszym organizmie, jest prawdziwym sprzymierzeńcem osób odchudzających się. W połączeniu z odpowiednio zbilansowaną dietą oraz ćwiczeniami i aktywnością na świeżym powietrzu w naturalny sposób pomoże im zgubić kilka nadprogramowych kilogramów” – mówi dietetyk Aneta Łańcuchowska z Poradni Dietetycznej „hälsa”, specjalista Big-Active.

Na lepsze krążenie i zdrowe zęby

Czerwona herbata obniża poziom cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi. „Korzystne związki zawarte w herbacie zapobiegają utlenianiu się cholesterolu i jego osadzaniu się na ściankach tętnic. Zmniejsza to prawdopodobieństwo wystąpienia miażdżycy, która jest najczęstszą przyczyną zawałów serca. Odpowiednie ciśnienie krwi w organizmie gwarantuje natomiast prawidłową pracę układu krwionośnego, dzięki któremu nasze komórki są właściwie natlenione” – mówi dietetyk Aneta Łańcuchowska z Poradni Dietetycznej „hälsa”, specjalista Big-Active.

Dodatkowo czerwona herbata zawiera wiele cennych minerałów, które uzupełniają brakujące pierwiastki w organizmie, jak wapń, mangan i nie tylko.  Jest też źródłem cennego fluoru, który wzmacnia nasze zęby.

Na piękny wygląd skóry i włosów

“Herbata czerwona ze względu na swoje właściwości detoksykacyjne, jak również zawartość cynku, ma niebagatelny wpływ na wygląd naszych włosów i skóry” - mówi dietetyk Aneta Łańcuchowska z Poradni Dietetycznej „hälsa”, specjalista Big-Active.

Odpowiednie nawodnienie organizmu i dostarczenie mu witamin i minerałów, m.in. tych zawartych w herbacie poprawia wygląd cery i dodaje jej blasku. Również producenci suplementów przeciw trądzikowi od dawna wykorzystują jej dobroczynne właściwości.

herbaty big active

Big-Active Pu-Erh to długo leżakujące herbaty o wyjątkowych właściwościach i większej głębi smaku, który złagodzony został owocami cytryny lub grejpfruta. Wyróżnikiem herbat Big-Active jest również ich wysoka jakość, na którą wpływa niezwykle staranny, ręczny proces produkcji i składniki pochodzące prosto z natury. Herbata czerwona Big-Active pochodzi z plantacji w wysokich górach Li Xian tian Qing gdzie panują wyśmienite warunki - czyste powietrze, mikroklimat sprawiają, że herbata jest jedyna w swoim rodzaju.

Wskazówki dotyczące parzenia

Herbatę czerwoną można parzyć kilkukrotnie, najlepiej przez około 3 minuty w wodzie o temperaturze 90 – 100 °C. By wydobyć z niej to, co najlepsze, spokojnie można pozwolić sobie na około 4 – 5 filiżanek dziennie. Warto pić ją bez dodatku cukru, który zwiększa wartość kaloryczną naparu i sprawia, że jest on uboższy w substancje zdrowotne.

Ciekawostka

Nazwa herbat czerwonych pochodzi od miasteczka Pu-erh w chińskiej prowincji Yunnan. To herbata, która jak dobre wino, długo dojrzewa. Zebrane liście, po wstępnej fermentacji leżakują 5-6 lat w ciemnym, wilgotnym miejscu. Zachodzące w tym czasie procesy wpływają na wyjątkową wartość naparu i jego ziemisty smak, który doskonale łagodzi grejpfrutowa nuta. Pu-erh swoje istnienie zawdzięcza przypadkowi.  Pewnego dnia, w czasie powodzi zbiory herbaty zamokły. Przeniesiono je do górskich jaskiń dla wyschnięcia i zapomniano o nich. Znalezione po latach nie zachęcały do konsumpcji, lecz szybko odkryto ich cenne walory.

materiał sponsorowany

Fotolia, materiały PR
Styl życia Nie daj się wiosennemu przesileniu – sprawdź, jak zachować dobrą kondycję!
Wreszcie nadeszła długo wyczekiwana wiosna, a Ty, zamiast cieszyć się pierwszymi promieniami słońca czujesz tylko ogromne zmęczenie? Uwaga: być może dopadło Cię wiosenne przesilenie. Sprawdź, jak możesz mu szybko zaradzić!
Materiał partnera
maj 16, 2016

Zespół nieprzyjemnych objawów zwany powszechnie wiosennym przesileniem to najczęściej efekt długotrwałego przemęczenia i braku substancji odżywczych, do których doszło w okresie zimowym. Przesilenie najczęściej dopada nas w momencie, gdy oczekujemy przypływu energii związanego z nadejściem cieplejszych dni. Jak szybko się z nim uporać? Nie odmawiaj sobie snu Chodzisz przez cały dzień senna? Zamiast walczyć z opadającymi powiekami, w miarę możliwości pozwól sobie na krótką, regenerującą drzemkę. Pamiętaj jednak, że to doraźne rozwiązanie – największe znaczenie ma nocny wypoczynek. Postaraj się tak zarządzać czasem, by w ciągu doby przesypiać przynajmniej 7-8 godzin. Nie mniej ważna niż ilość snu, jest jego jakość. Zanim udasz się na wieczorny spoczynek, postaraj się wyciszyć i zrelaksować – na przykład czytając w łóżku interesującą książkę. Unikaj też jedzenia bezpośrednio przed zaśnięciem i odłóż na bok laptopa i telefon komórkowy – niebieskie światło ekranu niepotrzebnie pobudza. Wzbogać swoją dietę Zimą przeważnie jemy dość monotonnie, często sięgając po tłuste potrawy. Wiosna to najwyższa pora, by to zmienić i włączyć do menu bogate w witaminy i antyoksydanty świeże warzywa i owoce. Pomidory, marchew, szpinak, czerwona papryka – to tylko niektóre z podstawowych pozycji, które powinnaś uwzględnić w swoim jadłospisie. Możesz też sama „pobawić się” w ogrodnika i wykorzystać okienny parapet do uprawy bardzo zdrowych kiełków. Szczególnie wartościowe będą te wyhodowane z nasion rzeżuchy, lucerny i rzodkiewki – zawierają mnóstwo składników mineralnych i witamin. Postaw na wiosenne aktywności Świeże, wiosenne powietrze i wzrastająca roślinność zachęcają do wyjścia z czterech ścian. Korzystaj z coraz lepszej pogody i spędzaj jak najwięcej czasu na zewnątrz! Spacery po parku, wycieczki rowerowe z...

Przeczytaj
Fotolia, materiały PR
Styl życia Herbaty funkcjonalne, czyli jak chudnąć ze smakiem!
Wiosna już jest z nami – wreszcie zrobiło się cieplej i możemy zamienić zimowe kurtki na lżejsze okrycia. To ostatni dzwonek, jeśli planujesz pozbyć się zbędnych kilogramów przed latem! Czy wiedziałaś, że mogą Ci w tym pomóc herbaty funkcjonalne? Sprawdź, jak działają!
Materiał partnera
maj 16, 2016

Herbata nie bez powodu jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Koi pragnienie, pomaga się zrelaksować i jest świetnym dodatkiem do spotkań rodzinnych i towarzyskich. Zawiera witaminy, polifenol i składniki mineralne – liczne badania dowiodły, że jest korzystna dla zdrowia. Niektóre odmiany są w stanie efektywnie wspomagać proces odchudzania. Chcąc cieszyć się idealną figurą i dobrym samopoczuciem, niewątpliwie trzeba udoskonalić swój styl życia – modyfikacja nawyków żywieniowych i większa aktywność fizyczna to podstawa. Jednak można przyspieszyć proces odchudzania. Świetnym (i smacznym!) wsparciem będą  herbaty funkcjonalne Big-Active . Herbaty funkcjonalne Big-Active to doskonałe kompozycje na bazie owoców, ziół i ekstraktów, które w połączeniu z cennymi składnikami aktywnymi dbają o piękno każdego dnia. Stworzone zostały z myślą o współczesnych kobietach, które poszukują najnowszych składników aktywnych, cenią smak i wybierają to, co lubią. W ofercie Big-Activ znajdziesz się 3 propozycje herbat funkcjonalnych: 4 x Super Slim (odchudzanie i oczyszczanie) to herbata ziołowo-owocowa o smaku grejpfruta i trawy cytrynowej. Dzięki obecności składników aktywnych wspiera przemianę materii i redukcję wody z organizmu. Yerba Mate wspomaga usuwanie zbędnych produktów przemiany materii i wydalanie wody z organizmu. Morszczyn zwiększa uczucie sytości i pełności oraz wspomaga układ trawienny i pracę jelit. Kwiat hibiskusa ma korzystny wpływ na witalność organizmu i właściwy poziom energii. Active Burn Thermogenic Formula (spalanie) to herbata ziołowo-owocowa o smaku owocu granatu i czerwonej pomarańczy. Dzięki obecności składników aktywnych wspiera proces odchudzania. Nasiona guarany wspomagają metabolizm i spalanie tłuszczów, ułatwiając kontrolę wagi. Morszczyn pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała,...

Przeczytaj
Fotolia, materiały PR
Przepisy Poznaj aromatyczny świat zielonych herbat Big-Active
Zielona herbata cieszy się rosnącą popularnością wśród osób dbających o zdrowie, urodę i dobre samopoczucie. Doceniamy jej właściwości pobudzające i oczyszczające, często sięgamy też po kosmetyki zawierające wyciąg z jej listków. Sprawdź, dlaczego warto włączyć zieloną herbatę do codziennego menu.
Materiał partnera
kwiecień 26, 2016

Zielona herbata to bogate źródło silnych przeciwutleniaczy, które poprawiają kondycję całego organizmu. Jej picie wzmacnia układ nerwowy, poprawiając pracę mózgu i koncentrację. Z tego powodu polecana jest podczas intensywnego wysiłku fizycznego czy umysłowego. Niewiele osób wie, że napar z zielonej herbaty wpływa też wzmacniająco na szkliwo zębów i pomaga zwalczać bakterie wywołujące próchnicę. Zielone herbaty Big-Active to doskonała propozycja dla wszystkich miłośników tego wyjątkowego naparu. Najwyższej jakości ręcznie zbierane listki oraz dodatek tropikalnych owoców i płatków kwiatów nadaje im wyjątkowego charakteru, dzięki czemu każda filiżanka staje się prawdziwą ucztą dla zmysłów. Możliwość wielokrotnego parzenia sprawia, że ten cudowny napój zyskuje zupełnie inne właściwości – wywar z pierwszego parzenia pobudza i dodaje energii, by po ponownym zalaniu gorącą wodą zyskać właściwości uspokajające i odprężające. Poznaj zielone herbaty liściaste Big-Active Tajemnicą wyjątkowego charakteru zielonych herbat liściastych Big-Active są najwyższej jakości listki drzewa herbacianego, egzotyczne owoce oraz niezwykle piękne i aromatyczne płatki kwiatów bławatka i nagietka. Amatorzy nowoczesnej klasyki z pewnością docenią niezwykle delikatny i szlachetny aromat herbaty zielonej z kawałkami opuncji . Zwolennicy nowych i oryginalnych połączeń pokochają orzeźwiający smak zielonej herbaty z owocem pigwy i żółtymi płatkami nagietka , którym zawdzięcza ona swoją barwę. Miłośnicy mocno owocowych smaków mogą wybierać spośród zielonej herbaty z dodatkiem słodkiej maliny i płatków bławatka lub mocno aromatycznej pomarańczy wzbogaconej dodatkowo płatkami pomarańczowej odmiany nagietka . Poznaj zielone herbaty ekspresowe Big-Active Zielone herbaty ekspresowe Big-Active to najwyższej jakości liście zamknięte w...

Przeczytaj
dieta na cellulit
Fotolia
Pielęgnacja Dieta na cellulit – co jeść, by pozbyć się pomarańczowej skórki?
Dużo ćwiczysz, smarujesz uda i pośladki kremami, robisz masaże bańką chińską, a cellulit nadal jest bardzo widoczny? Sprawcą może być zła dieta! Sprawdź co jeść, a czego lepiej unikać, gdy masz pomarańczowa skórkę. Oto zasady diety na cellulit!
Magdalena Borucińska
sierpień 03, 2015

Jaki rodzaj cellulitu ma bezpośredni związek z odżywianiem? Cellulit tłuszczowy , charakteryzujący się nierównomiernym rozkładem tkanki tłuszczowej pod skórą, szczególnie w okolicy pośladków, ud i bioder, ma silny związek z odżywianiem. Powstaje, gdy jemy dużo słodyczy, tłuszczów zwierzęcych, produktów mącznych i soli, oraz oczywiście wtedy, gdy brak nam ruchu, który pobudza krążenie krwi i limfy. Drugim popularnym rodzajem jest cellulit wodny , który pojawia się nawet u szczupłych osób. Jest związany przede wszystkim z zatrzymaniem się wody w organizmie i opuchlizną. Pojawia się głównie na nogach, a przyczyną jego powstawania jest niskie ciśnienie spowodowane brakiem białka w diecie oraz niedoborem żelaza i witamin z grupy B. Jaka powinna być dieta na cellulit? Dieta  na cellulit przede wszystkim powinna być różnorodna i opierać się na zdrowych, jak najmniej przetworzonych produktach. Wybieraj świeże owoce i warzywa zamiast soków, pełnowartościowe produkty zbożowe takie jak chleb żytni na zakwasie, brązowy ryż oraz pij dużo niskosodowej, niegazowanej wody. 2 litry płynów w ciągu dnia to niezbędne minimum, by organizm dobrze funkcjonował i nie zatrzymywał wody, co w przypadku tworzenia się cellulitu jest niezwykle istotne. Unikaj słodyczy, nadmiaru soli i tłustych, smażonych potraw. Ja polecam uważać na syrop glukozowo - fruktozowy w napojach, dżemach, płatkach i jogurtach. To straszna substancja która niestety powoduje że obrastamy w tłuszcz. A jest jej mnóstwo w sporej ilości codziennie zjadanych przez nas produktów. JeanneInes Czy już istniejący cellulit można zmniejszyć dietą? Twój jadłospis obfituje w przetworzoną żywność, sól i białe pieczywo? Nic dziwnego, że masz cellulit! Produkty, które zatrzymują wodę w organizmie zwiększają widoczność pomarańczowej skórki. Zwróć uwagę na składy produktów, które kupujesz....

Przeczytaj