klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
nakryty stół
Przepisy

Schudnij przed Sylwestrem!

Chcesz zachwycić swoją figurą w Sylwestra? Przedstawiamy kilka prostych rad dotyczących zdrowego odżywiania by schudnąć i w pełni cieszyć się smukłą sylwetką!
Katarzyna Mordalska
listopad 15, 2012
dieta przed sylwestrem

Jesień i zima to pory roku, w których odczuwamy większy apetyt - zwierzęta gromadzą tłuszcz, by chronić się przed zbliżającymi mrozami, a my większymi posiłkami rekompensujemy sobie brak ciepła i światła słonecznego. Efekty niestety są natychmiastowe – wzrost wagi, krągłości w miejscach, w których wcześniej ich nie było.

1. Przede wszystkim: zmień swoje nawyki żywieniowe.

Jeżeli naprawdę chcesz schudnąć, zacznij zmianę od swojego menu. „Podziel dzień na pięć posiłków, równomiernie rozłożonych w czasie. Po drugie, zastąp wysokokaloryczne produkty tymi o niskim indeksie glikemicznym. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym jak napoje gazowane, mleczna czekolada czy fast foody, zawierają sporą ilość węglowodanów, których nasz organizm w normalnych warunkach nie jest w stanie przyswoić." - tłumaczy lek. med. Agnieszka Lemańczyk z Centrum Odmładzania i Odchudzania Czapielski Młyn.

2. Nie zapomnij o warzywach i owocach.

Warzywa i owoce nie tylko przyśpieszają przemianę materii, a tym samym spalanie kalorii i chudnięcie, ale są także sycące. Zamiast słodkiej przekąski między posiłkami sięgnij po jabłko lub marchew. Uwaga, nie można jednak przesadzać z ich ilością! Niektóre z nich np. właśnie jabłka, mają stosunkowo wysoki indeks glikemiczny, gdyż zawierają sporą ilość fruktozy (cukru).

3. Zmniejsz posiłki.

Wielkość posiłków to także ważna rzecz - powinno się jeść tylko tyle, aby zaspokoić głód. Niestety życie w biegu sprawia, że jemy szybko i obficie. Powoduje to powiększenie ścian żołądka i tym samym większy apetyt. Na szczęście zmniejszenie posiłków odwraca ten proces. Ważne jest także, by jeść powoli i dokładnie - sygnał, że organizm jest najedzony dociera do mózgu dopiero po kilkunastu minutach.

Już samo wprowadzenie w życie tych kilku zasad sprawi, że nasze ciało będzie efektywniej spalać kalorie, mieć więcej energii a efekty będą widoczne gołym okiem.

Komentarze
materiały PR
Styl życia Dieta źródłem sukcesu sportowca
Nawet amatorskie uprawianie sportu sprawia, że organizm ma zwiększone zapotrzebowanie na składniki odżywcze i regeneracyjne. Bez tego nie tylko trudno osiągnąć dobre wyniki sportowe, ale także można narazić się na utratę zdrowia lub kontuzje. Dlatego kluczowe znaczenie dla aktywnej osoby ma odpowiednia dieta.
Materiał partnera
listopad 14, 2017

Przestrzeganie reguł popłaca Aż 44% Polaków deklaruje, że uprawia sport. Najczęściej jeżdżą oni na rowerze (45%), biegają (25%), grają w piłkę nożną (17%), uprawiają trening siłowy (16%) lub pływają (14%). Niestety, większość naszych rodaków czyni to bez właściwego przygotowania się do treningów, przestrzegania odpowiedniej diety i suplementacji. – Sport zawodowy rządzi się swoimi prawami, już na kilka tygodni przed zawodami konieczna jest całkowita zmiana żywienia – zauważa siatkarz Andrzej Wrona.  – Ci, którzy uprawiają sport dla własnej satysfakcji i zdrowia, nie muszą trzymać się tak restrykcyjnych reguł. Wystarczy znajomość harmonogramu dnia, mechanizmów działania organizmu, istotnych składników żywności i stosowanie się do prostych wzorów – co jeść przed treningiem, co w trakcie, a co po nim – dodaje . Niestety często nawet tej wiedzy nam brakuje. Tymczasem, uzyskanie odpowiedniej formy, kondycji i sylwetki wymaga systematyczności i przestrzegania pewnych zasad. Oprócz odpowiedniego harmonogramu treningów ważna jest także dieta. Dieta przed treningiem Kluczowe jest to, czym zasilimy organizm – zarówno przed treningiem. Im intensywniej uprawiamy sport, tym dokładniej powinniśmy dopasować do niego swoją codzienną dietę. Najważniejsze dla aktywnych osób są węglowodany złożone. W zależności od uprawianej dyscypliny nasze zapotrzebowanie na nie wynosi od 50% do 65% zapotrzebowania na energię całkowitą. Ważne jest, aby przyjmować węglowodany o niskim indeksie glikemicznym, dzięki którym organizm pozyskuje stopniowo energię, która wystarczy mu na cały czas trwania treningu. Ich doskonałym źródłem są produkty pełnoziarniste, warzywa oraz niektóre gatunki owoców (np. jabłka, pomarańcze, śliwki). Tego rodzaju posiłki najlepiej spożywać przed treningami, ponieważ zwiększają naszą wytrzymałość i opóźniają zmęczenie...

Przeczytaj
Styl życia Brak apetytu u dziecka - jak sobie radzić z niejadkiem
Twoje dziecko to niejadek? Przeczytaj dlaczego tak jest i jak temu zaradzić. Brak apetytu można pokonać!
Łucja Zbieniewska
styczeń 16, 2013

Chwilowe zmniejszenie apetytu nie powinno być powodem do niepokoju.  Jeśli maluch jest aktywny, wesoły, spokojnie śpi i ma prawidłowy przyrost masy ciała, zmniejszenie łaknienia jest najprawdopodobniej przejściowe i nie należy się tym martwić. Jeśli jednak ten stan utrzymuje się dłużej niż tydzień i towarzyszą mu inne, niepokojące objawy, najlepiej skonsultować się z lekarzem. Dlaczego dziecko nie chce jeść? Infekcja  – utrata apetytu towarzyszy większości infekcji, zarówno tym poważniejszym, utajonym, jak i najpowszechniejszym – np. lekkiemu przeziębieniu Alergia pokarmowa  – uczulenie na któryś ze składników, objawiające się np. późniejszym bólem brzuszka, może zniechęcać dziecko do jedzenia Aktualny etap rozwoju  – dla dwulatka często bardziej atrakcyjny jest spacer i odkrywanie świata niż obiad Podjadanie między posiłkami  – batonik, owoc czy ciasteczko zjadane pomiędzy normalnymi posiłkami nie daje dziecku szansy na to, żeby zgłodniało Mało ruchu  – jeśli dziecko spędza mało czasu aktywnie na świeżym powietrzu, to jego zapotrzebowanie na jedzenie będzie mniejsze Chęć rządzenia w domu  – dziecko może też odmawiać jedzenia tylko po to, żeby zdenerwować rodziców i przejąć tym samym kontrolę nad ich emocjami i atmosferą w domu – najłatwiej to wyeliminować zachowując spokój i nie dając się sprowokować Jak zachęcić dziecko do jedzenia Ważne jest, by   wyrabiać prawidłowe nawyki żywieniowe już od pierwszych dni życia dziecka. Należy pamiętać, że niemowlę nie zje większej ilości pokarmu niż chce, a zmuszając dziecko do jedzenia można je łatwo do tej czynności zniechęcić. Co więcej stosowanie różnych behawioralnych sztuczek takich jak: karmienie w trakcie zabawy czy zachęcanie do jedzenia słodkimi i słonymi przekąskami, może w prosty sposób ukształtować złe nawyki żywieniowe  - komentuje dr...

Przeczytaj
dieta na piękną skórę
123rf
Pielęgnacja Dieta na piękną skórę - co jeść, a co wyeliminować?
Regularnie wklepujesz kremy, balsamy i maseczki w skórę, a ona nadal nie wygląda idealnie? Masz problem z nadmiernym wysuszeniem albo trądzikiem? Sprawdź jak zadbać o skórę również od wewnątrz!
Magdalena Borucińska
wrzesień 25, 2014

Sposób odżywiania ma ogromne znaczenie dla wyglądu naszej skóry. Dzięki nowoczesnym metodom dowiemy się nie tylko jak odpowiednio dobrać dietę i aktywność fizyczną dostosowaną do naszego organizmu, ale przede wszystkim jakie produkty powinniśmy wykluczyć z naszego jadłospisu oraz jakich witamin i składników mineralnych potrzebuje nasz organizm. W ten sposób jesteśmy w stanie wpłynąć na stan i wygląd skóry. - Dzięki odpowiednio skomponowanej diecie dla konkretnej osoby możemy uniknąć bądź też zniwelować występowania powszechnych problemów skórnych takich jak trądzik, sucha czy wiotka skóra – mówi dr Krzysztof Miracki z Kliniki BeautymeD. Dieta dla suchej skóry Nieprzyjemnie ściągniętej, suchej i łuszczącej się skóry nie wystarczy smarować gęstym kremem czy balsamem. Należy zadbać o nią w szczególny sposób od wewnątrz. Przede wszystkim pamiętaj o dostarczaniu organizmowi odpowiedniej ilości płynów w ciągu dnia. Swoją dietę wzbogać w kwasy tłuszczowe omega-3 , tłuste ryby, oleje roślinne (np. lniany, z ogórecznika) oraz orzechy. - Jakość i ilość spożywanych tłuszczów może mieć wpływ na powstanie różnych zmian skórnych: przyczyniać się do osłabienia elastyczności, suchości skóry oraz powstawania zmian zapalnych skóry, ponieważ należą do najważniejszych lipidów budujących barierę naskórkową, a kwasy tłuszczowe omega-3 wpływają ponadto przeciwzapalnie łag odząc tym samym procesy zapalne zachodzące w skórze – mówi dyplomowany dietetyk Klaudia Wiśniewska z Kliniki SlimmeD. Dieta dla skóry z trądzikiem Wiele produktów było dotąd oskarżanych o zaostrzanie trądziku: przede wszystkim czekolada, pikantne jedzenie i fast foody. To prawda, ale jak wynika z nowych badań winowajcami jest przed wszystkim nabiał oraz potrawy o wysokim indeksie glikemicznym. Także czekolada jest dopuszczalna, ale tylko gorzka, a nie mleczna. Warto wybierać...

Przeczytaj
dieta zmniejszająca trądzik różowaty
Pielęgnacja Dieta przy trądziku różowatym
Trądzik różowaty wymaga odpowiedniego leczenia i pielęgnacji. Nie bez znaczenia jest także dieta! Ta nieodpowiednia zaostrzy trądzik, a właściwa zdecydowanie zmniejszy jego uciążliwość...
Matylda Nowak
listopad 19, 2019

Trądzik różowaty to wyjątkowo uciążliwa choroba skóry. Znanym z innych form trądziku grudkom i stanom zapalnym towarzyszy trudny do ukrycia rumień . Leczenie farmakologiczne i właściwa pielęgnacja mają przy trądziku różowatym olbrzymie znaczenie. A odpowiednia dieta uczyni je jeszcze bardziej skutecznym.  View this post on Instagram A post shared by elke heekerens (@elke_rosacea) on Nov 16, 2019 at 6:48am PST Trądzik różowaty – dieta Jeśli jednak osoba z trądzikiem różowatym niewłaściwie się odżywia, nie tylko nie wyleczy swojej choroby, ale wręcz może się spodziewać zaostrzenia jej objawów . Nieodpowiednia dieta sprawi, że jej twarz będzie bardziej czerwona i pojawi się na niej znacznie więcej grudek i ropnych krostek. Czego więc przy trądziku różowatym nie jeść? Dieta nasilająca trądzik różowaty  Nasilenie objawów trądziku różowatego nastąpi będzie konsekwencją spożywania pokarmów o wysokim indeksie glikemicznym (IG) oraz takich, które zakwaszają organizm . Produkty o wysokim IG powodują wzrost poziomu cukru we krwi i w konsekwencji zwiększone wydzielanie sebum. A gdy skóra się przetłuszcza, zatykają się jej pory i namnażają się wywołujące stany zapalne bakterie. W efekcie na twarzy pojawia się więcej krostek i zaskórników. Za to jednym z objawów zakwaszenia organizmu (zaburzenia jego równowagi kwasowo-zasadowej) są problemy skórne. Dlatego właśnie osoby z trądzikiem różowatym powinny unikać produktów spożywczych o wysokim indeksie glikemicznym : słodyczy, żywności wysokoprzetworzonej (czipsów, parówek, majonezu, płatków śniadaniowych), białego pieczywa, białego ryżu, makaronu pszennego. Przy trądziku różowatym należy też wystrzegać się jedzenia zakwaszającego organizm : mięsa i wędlin, nabiału, jaj, czarnej...

Przeczytaj