klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
Fotolia
Przepisy

Sezon na szparagi trwa! Pomysły na dania ze szparagów

Smaczne, niedrogie, a do tego zdrowe i wszechstronne. Szparagi, tak i truskawki, tworzą szerokie pole do popisu, jednak sezon na nie dobiegnie końca, nim się obejrzymy. Korzystajmy więc, póki możemy.
Agnieszka Pulikowska
czerwiec 07, 2016

Szparagi są źródłem witamin C i E, wapnia, potasu i fosforu, a także cennego dla zdrowia jelit błonnik. Innymi słowy, niepozorne warzywa, które często traktujemy po macoszemu, służą zarówno naszemu zdrowiu, jak i urodzie. Dodatkowo są niskokaloryczne (100 g szparagów zawiera tylko 18 kalorii) i łatwostrawne, co czyni je idealnym składnikiem wiosennego jadłospisu.

Do wartości odżywczych i wszechstronności szparagów na pewno nie trzeba przekonywać kucharzy odpowiedzialnych za menu ostatniego Festiwalu Szparagów we wsi Swołowo pod Słupskiem. Klasyczne dania doczekały się poważnej konkurencji, choćby ze strony zwycięskiej potrawy – pstrąga nadziewanego uprażonymi w piekarniku szparagami doprawionymi solą, czosnkiem i oliwą.

Walory zdrowotne i smakowe szparagów są na tyle kuszące, że grzechem byłoby nie wykorzystać ich w trwającym na nie sezonie. Jeśli nie macie pomysłów na dania ze szparagami, podpowiadamy wam cztery propozycje ich podania.

Zobaczcie także:  Pasta z suszonych pomidorów

1 z 4

Naleśniki szparagowe

Naleśniki szparagowe

Dopóki trwa sezon na szparagi, warto wypróbować ich także jako nadzienia do naleśników. Ciasto naleśnikowe przygotowujemy według ulubionego przepisu. Szparagi musimy oczyścić i ugotować w lekko osolonej i osłodzonej wodzie. Naleśniki możemy posmarować naturalnym serkiem śmietankowym wymieszanym ze skórką  z cytryny, natką pietruszki, solą i pieprzem, ale równie dobrze przed zawinięciem szparagów można nałożyć na nie szynkę parmeńską. Przed podaniem naleśniki zapiekamy w piekarniku.

2 z 4

Szparagi z sosem holenderskim

Szparagi z sosem holenderskim

Przygotowanie jednej z najpopularniejszych przekąsek ze szparagami w roli głównej wymaga zaledwie kilku minut. Najpierw przyrządzamy sos holenderski (cztery żółtka ubijamy na puszysto, dodajemy 100 g rozpuszczonego masła, a po ubiciu przyprawiamy solą, białym pieprzem i łyżką lub dwiema soku z cytryny, po czym ubijamy jeszcze przez chwilę). Następnie gotujemy kilogram oczyszczonych szparagów. Po trzech minutach gotowania szparagów we wrzątku wykładamy je na talerz i zalewamy wcześniej przygotowanym sosem holenderskim.

3 z 4

Zupa szparagowa

Zupa szparagowa

Pół kilograma białych, oczyszczonych szparagów kroimy na 2-centymetrowe kawałki. Razem z dwoma ziemniakami pokrojonymi w kostkę gotujemy w 1,5 l bulionu. Warzywa gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż szparagi będą miękkie. Dodajemy dwie zeszklone na maśle, pokrojone w drobną kostkę cebule. Ubijamy w miseczce dwa żółtka z odrobioną bulionu, zestawiamy zupę z ognia i dodajemy roztrzepane żółtka. Wstawiamy zupę na ogień, nie dopuszczając do zagotowania, i po chwili ściągamy. Po przestudzeniu doprawiamy zupę szczyptą soli i cukru i miksujemy blenderem.

4 z 4

Sałatka ze szparagami

Sałatka ze szparagami

Szparagi, zarówno białe, jak i zielone, to oczywiście także idealny składnik letnich sałatek. Z czym je łączyć? Jedną z łatwiejszych propozycji jest sałatka z grillowanych szparagów, gotowanych jaj, szynki i rukoli, z dodatkiem sera parmezan i natki pietruszki. Sałatkę można przygotować także z ugotowanych białych i zielonych szparagów oraz pomidorów koktajlowych. Aby danie było bardziej syte, do sałatki można dodać makaron rurki.

Komentarze