klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
materiały PR
Przepisy

Słodki zakątek na zielonym Powiślu

Powiśle jawi się warszawiakom jako zielony teren idealny do aktywnego wypoczynku nad Wisłą. Obfity w lokale, zaprasza spacerowiczów na popołudniową kawę w gronie znajomych lub obiad podczas przerwy w pracy. Jednym z nich jest otwarty w styczniu tego roku, mieszczący się obok Biblioteki Uniwersyteckiej i naprzeciwko Centrum Nauki Kopernik, lokal cukierni z 25-letnią tradycją, Batida.
Monika Orzechowska
kwiecień 15, 2016

Butik wspiera wspólne spędzanie czasu w gronie rodziny i znajomych. Wyjątkowość kawiarni na Powiślu sprowadza się do połączenia sztuki cukierniczej z rozbudowaną częścią rozrywkową dla dzieci. W „Little Gym” każdy szkrab znajdzie tam coś dla siebie – jest tu ścianka wspinaczkowa, stolik i kredki do malowania, minikuchnia, kącik sportowy, przyrządy do akrobatyki.

Wnętrze kawiarni utrzymane jest w stonowanej stylistyce i neutralnych kolorach. Współczesna aranżacja wnętrza z elementami drewna przełamana jest szaloną, złotą ścianą. Za to w ladzie – dzieje się! W towarzystwie jasnych ścian słodkości w wielu smakach i wszystkich kolorach tęczy prezentują się niczym biżuteria. Sąsiadujące ze sobą wiśniowy błyszczyk, ciasto miłości i mus czekoladowy dobrze korespondują z wielobarwną salą zabaw dla dzieci.

Batida serwuje produkty z których słynie, czyli wyroby cukiernicze, a wśród nich wielosmakowe musy, trufle i praliny z belgijskiej czekolady, torty – wystarczy puścić wodze fantazji, bo cukiernia podejmuje się każdego wyzwania.

Wielkość porcji i wielość wariantów – nieograniczona! Prócz deserów zjemy także śniadania i przekąski o polskiej i francuskiej proweniencji, m.in. zupy, sałatki, quiche.

Cukiernia może się pochwalić także własnego wypieku croissantami z nadzieniem z belgijskiej czekolady oraz bagietkami z tradycyjnego, belgijskiego przepisu, od których zaczęła się historia Batidy już 25 lat temu.

Na wiosnę lokal szykuje poszerzenie oferty. Z dbałością o zdrowie i dobrą formę swoich klientów Batida planuje wprowadzić prozdrowotne koktajle warzywno-owocowe oraz przekąski na wynos w postaci sandwiczy oraz sałatek, także owocowych.

Ważną informacją dla odwiedzających szczególnie teraz, w okresie komunijnym, jest możliwość przygotowania imprez okolicznościowych i menu na życzenie klienta.

Zapraszamy do słodkiego zakątka na zielonym Powiślu!

Więcej: www.facebook.com/BatidaWarsawPowisle | www.batida.pl

Komentarze
zakupy
Fotolia, materiały PR
Przepisy 12 nowości kulinarnych października, które warto wypróbować
Co nowego pojawiło się w tym miesiącu na sklepowych półkach oraz w ofertach kawiarni i sklepów? Sprawdźcie 12 nowości kulinarnych października!
Katarzyna Mordalska
październik 30, 2015

Nowe smaki dżemów Łowicz Na półki sklepowe trafiły właśnie trzy nowe rodzaje dżemów Łowicz: z owoców czarnego bzu, z czerwonej porzeczki oraz ze śliwek mirabelek. Nowa linia dżemów ma charakter limitowany, dostępne będą tylko przez krótki okres, do wyczerpania zapasów – dlatego warto sięgnąć po nie jak najwcześniej i na nowo odkrywać smaki z dzieciństwa! Dżemy Łowicz z edycji limitowanej dostępne są w słoiczku 280g w cenie standardowych dżemów ok. 4,00zł. Słodkie nowości od Goplany Marki Goplana i Grześki po raz kolejny zaskakują ciekawymi nowościami. Na sezon jesienno-zimowy przygotowały limitowane czekolady z nadzieniami pralin Solidarności oraz wafelki Grześki w posypce.  Standardową ofertę Goplany uzupełniają nowe czekolady z nadzieniami popularnych pralin Solidarności: Śliwka Nałęczowska i Pistachio . Limitowaną propozycję marki Grześki stanowi wafelek z kremem o smaku czekoladowym, posypany orzeszkami arachidowymi w czekoladzie. Cena: 3,48zł za 90g czekolady i 1,09zł za 35g wafelka Vibe chill – relaxation tea drink Vibe chill – relaxation tea drink to zbawienie w puszce dla wszystkich zestresowanych, ale także dla tych, którzy szukają oryginalnych, naturalnych smaków i zdrowego orzeźwienia. Nowy napój relaksacyjny Vibe Chill to kolejna oryginalna odsłona marki Vibe. Oparty na naturalnych ekstraktach ziół i zielonej herbaty Vibe chill poprawia nastrój i przynosi ukojenie. Vibe chill dostępny jest w trzech wyrafinowanych odcieniach relaksu: pomarańcza – melisa, mięta – czarny bez oraz chmiel – trawa cytrynowa. Cena: 3,49zł za 250ml Pistacje prażone Helio Natura bez dodatku soli Ze względu na to, że w naszej diecie coraz częściej zwracamy uwagę na jakość produktów i ich wpływ na nasze zdrowie, marka Helio wychodzi naprzeciw oczekiwaniom. Pistacje prażone HELIO Natura bez...

Przeczytaj
coffeeheaven
materiały PR
Przepisy Gwiazdorska obsada w coffeheaven
W kawiarniach coffeeheaven ruszyła pyszna akcja 'Summer with stars'. Oprócz smakowitych nowości - tzw. wschodzących gwiazd, takich jak raspberry island – malinowy froothies czy lime and pink grapefruit soda – orzeźwiający napój o smaku cytrusów, powróci długo wyczekiwana przez klientów coffeeheaven gwiazda - crunchy cookie frostito. Na smakoszy słodkości czekają również letnie debiutantki - trzy kolorowe babeczki. Kampania została podzielona na dwa etapy i potrwa do 3 września.
Katarzyna Mordalska
czerwiec 19, 2012

Lato na dobre zagościło do kawiarni coffeeheaven wraz z nową ofertą produktową „ 'Summer with stars '. Skąd taka idea? A to za sprawą prawdziwie gwiazdorskiej obsady produktowej, specjalnie dobranej z myślą o letnich potrzebach i preferencjach klientów. „Lato to bardzo szczególny okres, na który wszyscy czekamy z utęsknieniem. W coffeeheaven także przygotowujemy się intensywnie na jego powitanie. Pragniemy, aby w tym okresie nasze kawiarnie stały się ulubionym miejscem regeneracji i pobudzenia zarówno w te gorące jak i charakterystyczne dla polskiego lata chłodniejsze dni. Dla naszych klientów opracowaliśmy więc prawdziwe 'gwiazdorskie' letnie menu. Znajdą się w nim absolutne hity, takie jak  crunchy cookie frostito, które na prośbę, a nawet nie tylko prośbę, ale wręcz internetową petycję naszych klientów, ponownie wprowadzamy do menu. Nie zapomnieliśmy też o amatorach nowości, dla których przygotowaliśmy kuszące innowacje produktowe, które na pewno podbiją ich serca - mówi Dorota Szczerbicka, head of marketing CHI Polska SA.

Przeczytaj
kurs fotografii kulinarnej
Przepisy Jak zrobić ładne zdjęcia jedzenia?
W obecnych czasach jedzenie ma nie tylko smakować, ale także - poprzez podanie w apetyczny sposób - ma także wyglądać. Talerz powinien wabić kolorami i kształtem do... zrobienia zdjęcia i dopiero w dalszej kolejności do skosztowania. Jak fotografować jedzenie, by prezentowało się jak najlepiej?
Katarzyna Mordalska
wrzesień 15, 2015

Współczesnym światem rządzi kultura wizualna. Nic więc dziwnego, że duży naciska kładzie się na fotografowanie jedzenia - nie tylko na potrzeby profesjonalnych kampanii promocyjnych, ale także dla użytku własnego. W internecie pojawia się coraz więcej blogerów i vlogerów kulinarnych, którzy dzielą się swoimi przepisami, ale trend ten dotyczy nie tylko blogosfery. Swoimi popisami kulinarnymi coraz częściej dzielą się młodzi ludzie za pośrednictwem portali społecznościowych. Przyjdź i zobacz, jak dobrze sfotografować jedzenie! Dziś każdy może nauczyć się robić takie zdjęcia jedzeniu, aby widzowi ciekła ślinka. Już w przyszły weekend rusza pierwsza edycja Warsztatów Fotografii Kulinarnej , organizowanych przez Akademię Fotografii we współpracy z warszawską marką Batida , idealnym wręcz partnerem wydarzenia. Dla lokalu serwującego wykwintne wypieki z tradycyjnej belgijskiej czekolady, stawiającego na najwyższą jakość, bardzo istotna jest wizualna strona jedzenia. Mogłoby się zatem wydawać, że fotografowanie pięknych niczym dzieła sztuki ciast Batidy, jest łatwe. Jednak po kilku godzinach w wysokiej temperaturze lub przy ostrym świetle lamp studyjnych nawet najlepsze wypieki rozpływają się i przestają wyglądać apetycznie. Dzięki warsztatom poznamy tajniki fotografowania, które pozwolą nawet najmniej atrakcyjnym potrawom, jak karp w galarecie czy bigos, nabrać smakowitej formy. Organizatorem warsztatów jest Akademia Fotografii. Są one kierowane zarówno do amatorów, jak i profesjonalistów. Zajęcia poprowadzi Rafał Meszka, fotograf współpracujący m.in. z magazynem KUKBUK, specjalizujący się w fotografii kulinarnej, laureat m.in. Grand Press Photo i National–Geographic/MSZ. Partnerem wydarzenia jest, przeżywająca swój jubileusz 25-lecia na polskim rynku, Batida. Cukiernia przygotuje słodkie i słone propozycje do dyspozycji uczestników kursu. Więcej o...

Przeczytaj
kawy w coffeeheaven
Przepisy Zimowa odsłona coffeeheaven i COSTA by coffeeheaven
Już 6 listopada w kawiarniach coffeeheaven i COSTA by coffeeheaven wystartuje pierwsza odsłona zimowej kampanii. W jej trakcie zostaną zaprezentowane nowe, apetyczne smaki, a kilkanaście dni później zmieni się wystrój lokali i ruszy charytatywna sprzedaż ozdób pierniczkowych.
Katarzyna Mordalska
listopad 05, 2013

Motywem przewodnim zimowej kampanii będzie szeroko rozumiane ciepło, uwidocznione na trzech płaszczyznach: w ciepłej atmosferze kawiarni, przepysznych rozgrzewających kawach oraz cieple, jakie emitujemy pomagając innym. Wraz z zimową aurą w kawiarniach pojawią się elementy świątecznego wystroju, a prym będą wiodły trzy zimowe kawowe gwiazdy - Praline Latte, Chilli Chocolate Latte i Gingerbread Latte. Pobudzający aromat kawy, aksamitne, spienione mleko, słodycz pralinek, szczypta fantazji płynąca z połączenia czekolady i chilli oraz świąteczny smak latte pierniczkowego dodadzą energii i poprawią nastrój niezależnie od aury za oknem. Uzupełnieniem oferty napojów będzie grzany cydr – niezwykle aromatyczny napój na bazie jabłek i cynamonu. Najważniejszym wydarzeniem realizowanym w ramach kampanii zimowej będzie wyjątkowa akcja charytatywna, która wystartuje 22 listopada br. Blisko 50 000 uroczych ozdób pierniczkowych trafi do kawiarni. Klienci będą mogli je nie tylko kupić za zaledwie 1,50zł za sztukę – wspierając dzięki temu szczytny cel, ale również własnoręcznie udekorować w specjalnym, artystycznym kąciku dekoracyjnym przygotowanym na terenie wybranych kawiarni. Zysk uzyskany ze sprzedaży ozdób pierniczkowych zostanie przekazany Fundacji „Dr Clown”, która dzieląc się radością i śmiechem pomaga chorym dzieciom w szpitalach w całej Polsce.

Przeczytaj