klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
Whoopy Whey, czyli lody białkowe w Polsce
Przepisy

Słodycze na diecie? Zasmakuj się w lodach białkowych

To przysmak nie tylko dla aktywnych i nie tylko dla tych, którzy są na diecie. Mamy więc zdrową propozycję dla łasuchów.
Milena Majak
wrzesień 07, 2016

Zbilansowany jadłospis to taki, który dostarcza nam wszystkich niezbędnych makro i mikroelementów. Dobrze dobrana dieta powinna być bogata w tłuszcze, węglowodany oraz białko. Ten ostatni składnik zdrowego menu, znajdziesz nie tylko w jajach, mięsie czy też nabiale. Jeśli tak samo jak my lubisz słodycze, to powinnaś spróbować lodów białkowych.

Istnieje błędne przekonanie o tym, że białka należy eliminować z diety lub ograniczyć je do absolutnego minimum. A to przecież nieprawda. Nawet wegetarianie i weganie korzystają z jego roślinnych źródeł (pozyskują je chociażby z orzechów i roślin strączkowych).

Ten składnik pomaga redukować tkankę tłuszczową. Oczywiście pod warunkiem, że spożywasz go w odpowiedniej ilości. A ta powinna zostać dopasowana do Twojego trybu życia, wieku, płci, a przede wszystkim poziomu aktywności fizycznej.

Hotel Paradise: Ata i Artur ostro o relacji Domi i Bartka: „Pokazała rogi i okropnie go potraktowała”. Dominika odpowiedziała

Lody białkowe w Polsce

Za granicą tego typu lody są dostępne niemalże „od ręki”. Bez problemu można je zatem wprowadzić do jadłospisu jako przekąskę. A jak sytuacja wygląda w Polsce?

Jeszcze do niedawna byliśmy skazani na przyrządzanie takich lodów samodzielnie w domu. Nie każdy dokładnie wie, jak to się robi i też nie każdemu za pierwszym razem się to udaje. Wiele osób inwestuje też w specjalną maszynę do mieszania masy lodowej. Ale można również zaoszczędzić czas i wybrać nieco łatwiejszy sposób.

Na rynek wkroczyła marka Whoopy Whey, która szybko skradła serca modelek oraz osób aktywnych fizycznie, ale również nasze:). Lody są dostępne na zamówienie, z dostawą do domu, a także w wybranych klubach fitness na terenie całej Polski. Na stronie internetowej Whoopy Whey znajduje się dokładna mapa.

Pierwsze w Polsce lody proteinowe dostępne są w trzech smakach: Strawberry Boom (truskawkowy), Double Chocolate (czekoladowy) oraz w Vanilla Dream (waniliowy). Jeden pojemniczek zawiera 120 g lodów.

Co więcej, lody proteinowe w 100 g zawierają 3,3 g tłuszczu, 21 g białka, a ich wartości energetyczna wynosi 147 kcal. Dość istotną sprawą jest to, że nie zawierają cukru. Zwykłe lody natomiast w 100 g mają 18 g tłuszczu, 21 g cukru, 5 g białka i aż 270 kcal. 

Próbowałyście już lodów marki Whoopy Whey? :)

Zdjęcie: Materiały własne

Komentarze
muesli
123rf
Przepisy Pod lupą: Płatki śniadaniowe – czy naprawdę są zdrowe?
Kukurydziane, owsiane, muesli... Dla dzieci, dla odchudzających się, dla całej rodziny – półki w sklepach uginają się od różnych płatków śniadaniowych. A my, konsumenci, lubimy je i kupujemy. Najczęściej jadamy je z mlekiem lub jogurtem, czasami chrupiemy bez dodatków lub robimy z nich ciasteczka zbożowe. Jesteśmy przekonani, że są zdrowe. Czy aby na pewno?
Katarzyna Mordalska
sierpień 22, 2013

Płatki kukurydziane Są to chyba najbardziej znane płatki śniadaniowe. Zwykle jemy je z ciepłym mlekiem - to smak naszego dzieciństwa, dlatego lubimy po nie sięgać. Choć mają sporo witamin (m.in. witaminy z grupy B, witaminę C) nie są najzdrowszymi płatkami. Dlaczego? Mają bardzo wysoki indeks glikemiczny (IG) – oznacza to, że po ich spożyciu szybko podnosi się poziom cukru we krwi i równie szybko się obniża. To dlatego po takich płatkach wcześniej czujemy głód i sięgamy po obfite drugie śniadanie (i każdy kolejny posiłek).  Warto również pamiętać, że płatki kukurydziane zawierają sporo sodu , którego w naszej diecie zwykle i tak jest za dużo. Jeśli dodać do tego fakt, że najczęściej wybieramy „udoskonaloną” wersję płatków kukurydzianych (np. te polane miodem, z dodatkiem orzechów, drobinek cukru) okazuje się, że robi się z tego prawdziwa węglowodanowa bomba . Dlatego jeśli decydujemy się na płatki kukurydziane – wybierajmy te bez dodatków. Szklanka takich płatków to ok. 120 kcal. Muesli To mieszanka różnych rodzajów płatków zbożowych, bakalii, orzechów i suszonych owoców. Brzmi zdrowo? Nie dajmy się nabrać na reklamowe sztuczki. Choć muesli to dobra propozycja na pożywne śniadanie, lepiej sami skomponujmy ten zbożowy mix – unikniemy dosładzanych dodatków. Owoce suszone (bądź co gorsza - kandyzowane), bakalie, orzechy, które są dodawane do sklepowych płatków są „dopieszczone” cukrem, miodem lub syropem glukozowo-fruktozowym. Wzrasta więc kaloryczność posiłku (już same orzechy czy suszone owoce są przecież kaloryczne, co dopiero z dodatkową porcją cukru!) i zarazem spada jego wartość odżywcza.   Średnia porcja takich płatków (ok. 50g) to ponad 200 kcal. Jeśli sami skomponujemy muesli będzie zdrowsze i smaczniejsze – do płatków możemy dać te dodatki, które rzeczywiście lubimy i te, na...

Przeczytaj
materiały PR
Styl życia Dieta źródłem sukcesu sportowca
Nawet amatorskie uprawianie sportu sprawia, że organizm ma zwiększone zapotrzebowanie na składniki odżywcze i regeneracyjne. Bez tego nie tylko trudno osiągnąć dobre wyniki sportowe, ale także można narazić się na utratę zdrowia lub kontuzje. Dlatego kluczowe znaczenie dla aktywnej osoby ma odpowiednia dieta.
Materiał partnera
listopad 14, 2017

Przestrzeganie reguł popłaca Aż 44% Polaków deklaruje, że uprawia sport. Najczęściej jeżdżą oni na rowerze (45%), biegają (25%), grają w piłkę nożną (17%), uprawiają trening siłowy (16%) lub pływają (14%). Niestety, większość naszych rodaków czyni to bez właściwego przygotowania się do treningów, przestrzegania odpowiedniej diety i suplementacji. – Sport zawodowy rządzi się swoimi prawami, już na kilka tygodni przed zawodami konieczna jest całkowita zmiana żywienia – zauważa siatkarz Andrzej Wrona.  – Ci, którzy uprawiają sport dla własnej satysfakcji i zdrowia, nie muszą trzymać się tak restrykcyjnych reguł. Wystarczy znajomość harmonogramu dnia, mechanizmów działania organizmu, istotnych składników żywności i stosowanie się do prostych wzorów – co jeść przed treningiem, co w trakcie, a co po nim – dodaje . Niestety często nawet tej wiedzy nam brakuje. Tymczasem, uzyskanie odpowiedniej formy, kondycji i sylwetki wymaga systematyczności i przestrzegania pewnych zasad. Oprócz odpowiedniego harmonogramu treningów ważna jest także dieta. Dieta przed treningiem Kluczowe jest to, czym zasilimy organizm – zarówno przed treningiem. Im intensywniej uprawiamy sport, tym dokładniej powinniśmy dopasować do niego swoją codzienną dietę. Najważniejsze dla aktywnych osób są węglowodany złożone. W zależności od uprawianej dyscypliny nasze zapotrzebowanie na nie wynosi od 50% do 65% zapotrzebowania na energię całkowitą. Ważne jest, aby przyjmować węglowodany o niskim indeksie glikemicznym, dzięki którym organizm pozyskuje stopniowo energię, która wystarczy mu na cały czas trwania treningu. Ich doskonałym źródłem są produkty pełnoziarniste, warzywa oraz niektóre gatunki owoców (np. jabłka, pomarańcze, śliwki). Tego rodzaju posiłki najlepiej spożywać przed treningami, ponieważ zwiększają naszą wytrzymałość i opóźniają zmęczenie...

Przeczytaj
Dieta ubogoresztkowa
Styl życia Dieta ubogoresztkowa - zasady detoksu dla poprawy kondycji organizmu
Dieta ubogoresztkowa przeznaczona jest dla osób, które chcą poprawić swój stan zdrowia i zadbać o jelita. Polega na ograniczeniu błonnika w codziennym jadłospisie. Jest idealna jako domowy, zdrowy detoks.
Marta Średnicka
marzec 23, 2020

Dieta ubogoresztkowa nie jest dietą odchudzającą, a leczniczą, będącą swojego rodzaju formą detoksu dla organizmu. Opiera się na wyeliminowaniu produktów z wysoką zawartością błonnika lub ograniczeniu ich obecności w codziennych posiłkach ze względu na ich drażniące na jelita działanie. Dieta ubogoresztkowa przewiduje go jedynie 10 g dziennie. Zobacz także: Dieta na odporność - co jeść, by ją wzmocnić? Zasady diety ubogoresztkowej Dieta tego typu zaliczana jest do lekkostrawnych. Powinna posiadać od 2000 do 3000 kcal i składać się z pięciu lub sześciu posiłków dziennie. Zakłada ona 10 g błonnika (standardowo zjadamy ok. 30 g), 60-70 g tłuszczu i 80-120 g białka dziennie. Ilość posiłków ma być większa, a porcje mniejsze niż dotychczas. Podczas stosowania diety ubogoresztkowej ważny jest również sposób przygotowywania produktów. Każdy z nich powinien zostać poddany obróbce termicznej, jednak nie być smażony na tłuszczu. Najlepiej jeśli będzie gotowany na wodzie lub parze, ale również pieczony w folii lub duszony. Dieta ubogoresztkowa rozpoczyna się zwykle od trzech dni diety płynnej, która opiera się na spożywaniu np. słabej herbaty czy produktów w postaci półpłynnej, jak marchwiowe puree. Jeśli organizm nie przejawia dokuczliwych, silnych objawów problemów przewodu pokarmowego, taki wstęp nie jest jednak konieczny.  Zobacz także: Dieta NFZ - darmowy generator jadłospisu Kto powinien stosować dietę ubogoresztkową? Dieta ubogoresztkowa przeznaczona jest dla osób posiadających problemy z przewodem pokarmowym, głównie jelitami (np. przy zespole jelita drażliwego), ale również chcą poprawić ogólny stan zdrowia organizmu.  Jakie produkty dopuszcza dieta ubogoresztkowa? Na diecie ubogoresztkowej dopuszcza się i dobrze sięgać m.in. po: makaron, mąkę pszenną, banany, jabłka, owoce jagodowe, herbatę, chude mleko i sery twarogowe,...

Przeczytaj
batoniki proteinowe białkowe
Przepisy Ćwiczysz? Wypróbuj ten prosty przepis na batoniki proteinowe!
Przekąska po treningu, która smakuje i wygląda jak batonik, dostarcza solidną porcję białka, jest tania i… możesz ją zrobić sama w 10 minut? To możliwe! Sprawdź nasz przepis!
Ela Żywiczyńska
wrzesień 20, 2016

Kiedy zaczynałam swoją przygodę z siłownią w osłupienie wprawiła mnie cena batoników proteinowych na bazie białka. Smaczna, szybka i wartościowa przekąska okazała się zgubna dla studenckiego wówczas portfela. Szczęśliwie szybko trafiłam w sieci na przepisy na białkowe przekąski. Przez ostatnie lata metodą prób i błędów wypracowałam przepis na batoniki , które nie tylko dają porządnego kopa energetycznego po siłowni, uzupełniają zapotrzebowanie na białko, ale również cudownie wyglądają. Poniżej znajdziesz przepis na 5 porcji (batoników). Każdy batonik zawiera około 20 g białka, 25 g węglowodanów i 15 g tłuszczy. Jedna porcja to około 300 kcal. Tylko pamiętaj, jest to przekąska potreningowa, nie deser . Składniki: 100 gram odżywki białkowej (polecam zakup czystego białka wołowego, bez dodatku cukru) 60 gram płatków owsianych 60 gram orzechów, do wyboru:  włoskie, laskowe i/lub pestki słonecznika, dyni 50 gram suszonych owoców (suszone morele i/lub żurawina) 60 gram gorzkiej czekolady 50 ml mleka (u mnie z obniżoną zawartością laktozy) 1 łyżka serka mascarpone #homemade #proteinbars are ready! #healthyeating #healthyfood #chocolate #fitness #fitnesscook #przepis #batoniki proteinowe #Receipe in polish here: www.rzeklam.pl A photo posted by Elszka (@jatutylkojem) on Oct 19, 2015 at 7:19am PDT Sposób przygotowania: Posiekaj suche składniki: orzechy, suszone owoce. Wrzuć do miski. Do miski dodaj płatki owsiane i białko. W rondelku roztop połamaną na kawałki gorzką czekoladę. Czekoladę rozpuszczaj na małym ogniu, żeby jej nie przypalić. Do rozpuszczonej czekolady dodaj mleko i mascarpone. Zadbaj o to, aby zarówno mleko jak i serek mascarpone były w temperaturze pokojowej, w przeciwnym wypadku będzie ci trudno połączyć składniki w jednolitą (i smaczną) masę. Tak przygotowaną masę odstaw do ostudzenia. Połącz...

Przeczytaj